Tuesday, July 19, 2011

Tips & petua untuk dapatkan bibir yang cantik!

Assalammualaikum..

   Hai semua. Penat woo blog walking. Mau juling mate ni ha. Jom petang ni daku nak share dengan korang tips & petua nak jaga bibir. Ni tips yang selalu jugak daku amalkan. Certain orang kan ade masalah bibir kering. Dun wory jom try petue & tips ni :

  • Banyakkan minum air masak
Air masak banyak khasiat nye. Jangan suke minum air manis je ye. Nanti banyak komplikasi pulak.

  • Jangan basahkan bibir dengan air liur
Air liur ade enzim yang bole buat bibir kite kering. Kang nak cite panjang. Jadinye kalau rase bibir tu kering jangan gatal2 basahkan dengan air liur. Nanti akan jadi lagi kering & pedih!

  • Amalkan letak majerin & madu lebah tiap2 malam
Daku selalu jugak buat. Hasilnye bibir korang nampak merah,lembap & cantik. 

  • Pakai lip balm
daku gune wane biru.Sedap

Lip balm yang daku syorkan korang pakai ialah lip ice. Bes woo lip ice ang lisa surihani pakai tu. Die berangin & melembapkan. Nak2 bile korang stay kat tempat yang berair con. Lagilah kene letak selalu. Spare lip balm letak dalam hand bag.

  • Berhenti gunekan lipstik
Kalau tengah2 korang pakai lipstik tu rase kering bibir tu korang stop dulu pakai lipstik. Ala tak pe tak jatuh nye saham bibir tak merah. Daku kalau bibir kering terus tak pakai lipstik. Gedik sangat naak pakai kan.

  • Jangan kopek kulit kering
Jangan gatal2 nak kopek kulit yang kering kat bibir tu. Nanti bile dah darah jadi lagi teruk & buruk.

   Selamat mencube.

28 comments:

  1. waaa. good tips la. lepas ni kene amalkan. :)

    ReplyDelete
  2. owh, tapi ada lagi satu, member ckp, pakai scrub y khas utk bibir, kalo kulit bibir cam terkopek2.

    ReplyDelete
  3. @dd

    o ade ke scrub utk bibir..hee x tau pun

    ReplyDelete
  4. bella said:

    nice! bibir mmg tgh kering =.="
    sbb dh lama tak mkn mcd kot..keh2. ttba :D

    ReplyDelete
  5. air suam mcm xberkesan la fara..sbb, aq minum air suam byk gile,sgt2 byk, yet, bibir still kering..lip balm?? ok..tapi lama2, kalo asyik pakai je, sekali xpakai, bibir akan jadi sgt kering..jgn jilat bibir tu, tu aq agreed...

    haish...
    bibir aq da parah sgt da nie...

    tips2 ko yg aq rasa berguna is pakai margerin tu..sbb ramai yg ckp bnda tu berhasil.tapi aq blom buat lg..so, mlm nie aq practice..pakai planta ok kn??

    ReplyDelete
  6. lepas nih bole dpt bibir macam angelina jolie??

    ReplyDelete
  7. @mizz hunny

    o yeke..tu bukan air suam lah yang. tu air masak biase..kalauyg lip balm tu maybe die depends jenis bibir jugak kot..marjerin ke planta ok je..tu mmg berkesan weh

    ReplyDelete
  8. bui mmg tak pakai lipstick sangat..pakai lip balm mentholatum..berangin..hehe

    ReplyDelete
  9. nasib baik sy jarang pakai lipstick...:)

    ReplyDelete
  10. akak suke kopek bibir kering smpi berdarah2 la.. mr.bf yg selalu cepuk tgn ni sbb gatal..

    klu buh madu tkt kena hurung semut lak.. hehehe

    ReplyDelete
  11. selalu pakai lip balm. lipstik kena pilih yg ok le.

    ReplyDelete
  12. @mizzkechique

    tu la jangan gatal2 kopek lagi tau..
    buh madu sikit je kak hihi

    ReplyDelete
  13. yeahhh nak letak madu lah. hehe

    ReplyDelete
  14. syuk x pakai lipstik..;p..

    kalau letak madu lebah kat mulut, nanti semut datang hahahah..xpun lebah datang bina sarang kat situ terus bibir jadi angeline jolie hahahah

    ReplyDelete
  15. gud info.. yg paling neutral bnykkan minum air laa.. heHe

    ReplyDelete
  16. @Syuxer

    hahah nak cepat bibir jadi besa tryla buat hee..konpem jadi

    ReplyDelete
  17. @ejulz

    tenkiu..
    aah minum air masak banyk

    ReplyDelete
  18. OKAY,LIPS KITEE SANGAT GELAPP.TAK CANTIK.WUWUWU T_T

    ReplyDelete
  19. huhuhu selalu buat ape yg awak ckp tu. suke sgt kopek kulit kering kat bibir. pastu bile rasa kering bshkan dgn air liur. adehhh ~ mcmmane bbir nk cntik lg mnwan. huuu ~

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi