Thursday, July 7, 2011

kecantikan wanita dimata lelaki

Assalammualaikum..

   Hai semua selamat petang. Ape kaba? Harap sihat hendaknye ye. Ok lah kat sini memandangkan semuanya suka cantik & cantik2 daku nak tanye lah. Ape maksud kecantikan bagi korang? Adakah :

  • untuk suka2
  • lumrah perempuan dijadikan begitu
  • hanya tayangan
   Buat kaum adam? Ape pandangan korang pasal kecantikan perempuan ni? Untuk ditayang,disimpan @ dinikmati? Semua tu terpulang pada pandangan masing2. Setiap orang ade pandangan masing2 kan. Tapi bagi daku lah kan. Mostly lelaki akan jawab dah depa nak tayang tengok jelah.

   Semalam daku ade terbace kat 1 blog ni tentang perempuan & gambar. Bila daku bace daku agak sentap & agak malu dengan ayat beliau sebab beliau ade kate bile orang perempuan tayang2 gambar dalam fikiran lelaki hanyelah seks.Yelah bile lelaki yang kate sebegitu tentang perempuan.  Daku tak nafikan memang betul ape yang beliau katekan tu. Daku respect beliau sebab berani katekan pendapat sebegitu jujur.

    Kecantikan perempuan dimata lelaki. Macam mane? Lelaki,jawablah. Mungkin :

  • bertudung litup
  • kecantikan lebih terserlah dengan free hair
  • mengubah wajah menjadi sebegitu cantik
  • kecantikan luaran 
    Semua tu ade jawapannya kan. INGAT. Bukan semua wanita yang tak bertudung tu jahat & teruk. Bagi korang yang ade persepsi perempuan free hair sememangnye teruk dari bertudung tu silelah tukar tanggapan kamu semua. Kenape daku kate macam tu? Sebab bila korang dah pikir macam tu dah jatuh 1 fitnah terhadap wanita itu. Dan korang tau fitnah dosanya lebih besar dari membunuh.

    Daku ramai sangat kawan2 yang free hair & alhamdulillah dorang still lagi ingat nak tutup aurat. Ade yang dah pun bertudung alhamdulillah. Allah s.w.t bukak jugak pintu hati beliau untuk bertudung. Dan 1 perkara jangan ingat yang bertudung itu semua baik. Daku kat sini tak bermaksud nak kondem korang2 yang bertudung tapi korang si kaum ADAM pun dapat tengok kan. Yang kene kutuk pakai baju sendat ketat tu yang pakai tudung,yang kene maki mulut puaka semua pun bertudung.



   Mungkin majoriti lelaki akan jawab nak bini yang sopan tutup aurat tapi tengok dulu diri anda. Nak kan yang sebegitu lengkap tapi diri kite??? Kecantikan wanita dimata perempuan hanye lelaki yang boleh jawab. kite sebagai perempuan hanye dapat meneka.

   Perempuan,yang ingin berubah semata2 hanya kerana pakwe,baiklah pikir dulu. Berubahlah sebab diri sendiri yang nak berubah bukan sebab orang lain. Ikhlas kan hati berubah kerana Allah .sw.t. pandangan lelaki berbeza2. Cuma bagi daku,kecantikan wanita dimata lelaki adalah kecantikan budi bahasa nye,mulianya hati seseorang wanita itu & tidak semata2 hanya diluarannya.

    Wallahhua'alam.Maap andai ada tersilap kata.

sebaik2 perhiasan di dunia itu adalah wanita.Dan wanita itu adalah wanita solehah
kecantikan adalah modal utama kaum hawa.Gunakan sebaiknya
 p/s : daku tak baik sangat nak buat entry macam ni tapi hanye sekadar pandangan .thanks sudi bace 
 

18 comments:

  1. bagi ary ..kecantikan yang ary nak bukan pada wajah..tapi kecantikan perangai,hati
    kalau hati tu cantik mesti luaran pun akan cantik.tapi sebelum tu..hati kita kperlu cantik dulu :)

    ReplyDelete
  2. betul2
    xleh la nak judge org xpakai tudung je jahat pangai buruk
    kan?
    ^_^

    ReplyDelete
  3. ary :

    time kasih bagi pendapat..
    kecantikan dalaman lebih penting..:)

    ReplyDelete
  4. hanahani :

    yup..nak bercakap tengok2 dulu

    ReplyDelete
  5. cantik hati cantik lah peribadi..:)

    ReplyDelete
  6. Susah bila nak cakap pasal cantik ni, terlalu subjektif dan kita boleh nilai dari pelbagai sudut.

    Tapi ada point dlm entri ni, nice try. Saya akan sentiasa memperbaiki budi bahasa. :D

    ReplyDelete
  7. opss..hehe tenkiu for reading :)

    ReplyDelete
  8. kecantikan itu satu subjektif, tak spesifik. tapi untuk seorang wanita, kecantikan yang utama bukan terletak pada paras rupa, tapi dalaman yang paling penting. bila dalaman baik, bersih, semuanya cantik dari pandangan luar.. percayalah, walau secantik mana paras rupa, tapi kalau tiada dalaman yang cantik, hanya sia-sialah kecantikan zahir yang Tuhan kurniakan...

    ReplyDelete
  9. time kasih atas pendapat..
    very nice,.
    ape pun betul la,kalau dlaman x seindah luaran x gune jugak

    ReplyDelete
  10. suka entry ni najihah! betul jg apa yg najihah katakan. ^________^

    ReplyDelete
  11. thanks kak..
    semua orang punye pendapat lain2 :)

    ReplyDelete
  12. betul tuh .. catik dalam .. cantik dalam tuh adalah lebih baik ..

    mungkin yang orang tu suarakan utk bg paham utk part2 tersebut .. ramai yang tahu kita takleh kategorikan orang macam tuh ..

    apa2 pon, sentiasa memperbaiki diri

    ReplyDelete
  13. thanks komen..
    setuju juga dengan pendapat tu..
    tapi baguslah die komen dengan niat nak bagi sedar..

    ReplyDelete
  14. cantik tu subjektif =)

    cantik juga ade dr berbagai sudut.

    then mata org tak sama mcm kite.

    cth, sy ckp anjelina joling tu cantik, tp ade setengah ckp tak pun..hikhik

    cth, sy rasa megan fox tu biase je, tp ade org ckp perghh cantek siot..hihi

    so, cantik tu depend kat individu tu xP

    yg penting semua manusia tu cantik, cuma kene pandai bergaya sikit. mebi la..ahaha

    have a nice day =D

    ReplyDelete
  15. time kasih bagi pandangan..
    memang pun..lain orang lain pandangannye..
    jadinye terpulang pade individu tu sendiri nak menilai macam mane kan

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi