Wednesday, July 20, 2011

Tips elakkan fb dari kene hack & terkene virus bunguk itu

Assalammualaikum..

   Halu. Semua skang tengah kecoh2 pasal fb kene hack bagai kan. Kat sini daku nak bagi tips sikit cane nak elakkan virus2 bunguk itu & cane nak elakkan fb dari kene hack.

  • jangan layan kalau orang chat pelik
Janganlah duk gatal2 pegi layan. Tak ke pelik kalau orang yang korang kenal pastu tetibe nak speaking bagai dengan korang kan. Kalau melayan & kite memang dah sedia maklum benda haram tu memang salah kite lah kan.

  • tukar paswod dengan kadar segera
Kelmarin kot daku baru je kene. Terus tukar paswod cepat2. Tapi janganlah sampai panjang berjela2 pastu susah nak ingat kan.

  • hidekan semua information berkaitan emel
Hidekan semua yang berkaitan dengan emel2 link2 bagai tu. Jangan murah hati pegi tayang ye.

  • memperbodohkan si bunguk itu
Nak layan jugak? Jom kite perbodohkan die jom. Macam ni :

terus tak balas kau
  •  jangan pandai2 klik link yang semacam pelik
Jangan murah hati pegi klik ye. Kalau tereksited semacam nak klik tu tengok dulu link die macam mane. 

  • jangan LIKE page sesuke hati
Sekarang kan bersepah2 page. Kalau nak like tu tengok dulu page tu ade ke tak orang yang korang kenal like jugak. Kang silap ari bulan virus nyah.

  • jangan approve stranger yang tak de mutual fren dengan korang
Maaf la daku bukan jenis yang senang2 approve orang yang tak kenal. Lagi2 yang tak de mutual fren tu. Kalau korang blogger sile pm ye. Sory kalau tak approve. Biakan orang nak kate korang sombong ke ape tapi untuk keselamatan. Kawan beribu raban pun tak de makne jugak kalau tak contact. Motif nak lumbe kawan sape paling banyak.

  • buang semua application yang mengarut2
Pegi kat privacy setting > edit application. Kat situ korang remove semua application yang tak gune tu. 

  • delete kenalan yang mencurigakan
Hari tu saje da 50 orang daku remove dari frenlist. Korang cube cek frenlist korang. Ade tak name yang pelik2 tak de gambar semua. Kalau orang tu yang korang tak kenal remove aje.


  • offline kan chatbox
Ni lagi senang. Tak de orangnak kacau2 dok chat2 bagai. I loooike!

   Itulah antara tips yang daku share dengan korang. Harap dapat membantu. Tapi ade tau penghack yang baik. Macam ni :

yang ni rase nak cepuk je. Cuak yaw
p/s : bile kene kelmarin lappy tetibe lembap oh.

18 comments:

  1. wahh.. berguna ni..
    setakat ni Alhamdulillah.tak pernah kena hack lg..
    mintak2 jangan la..

    chat memang jarang pun bukak.. n memang tak aprove suka2 ati.. hahaha

    ReplyDelete
  2. @cik pulau

    tu la..selalu jugak off9 kan chatbox tu..

    ReplyDelete
  3. tq sharing tau..

    dh buang sume aplikasi ntah apa2 tu..

    p/s: thnx kasi pndpt ea..

    ReplyDelete
  4. langkah berja-jaga kena diambil. tak selamat dah now ni. hackers-hackers yang gatal tangan pergi masuk sistem sana sistem sini. rosakkan sistem. hantar virus. hesh. mcm2.

    ReplyDelete
  5. @.izzati liyana.

    tu la gatal je tangan tu nak godek2 sistem kan..macam x de keje lain

    ReplyDelete
  6. tq info ni..
    nak share kat blog leh ker?

    ReplyDelete
  7. of9 la cara terbaik. :p


    aish, sape lah yg rajin dok sebar birus ni kan. ish2.

    ReplyDelete
  8. virus nie masuk ikut mane??chat ke..huuu..nampak sngt bute fb..weee

    ReplyDelete
  9. @anismelon

    x tau la ,,
    adoi...mereke lebih terer

    ReplyDelete
  10. owh..akibat dri virus fb tuh..sampai skg ape2 link fb sya x boleh msok/login.. ermm..

    ReplyDelete
  11. @izzati jerr

    nnt da bole log in jangan lupe tuka paswod ye

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi