Tuesday, July 12, 2011

korang ade resdung? Meh bace sini

Assalammualaikum..


  Hai semua. Sape ade masalah resdung? Kalau ade meh sini bace. Ni daku nak share dengan korang pengalaman daku yang mengidap masalah resdung ni. Alhamdulillah sekarang dah hilang resdung tu,cume ade lah sikit2 kena buat rawatan kan. Jom kenali simptom2 resdung :



  • pening kepale **yang ni memang selalu. 
  • bersin. Terutamanya pada waktu pagi **selalu jugak
  • hidung tersumbat terutamanya pada waktu pagi jugak
  • gatal2 kat bahagian muka. Hidung
  • hidung berair
  • mata menjadi gatal sehingga merah
  • jerawat tumbuh dengan banyak @ jerawat batu
  • berkahak
    Yang kat atas tu common simptom yang daku selalu alami. Siyes sekse woo. Rase nak cabut2 je hidung tu ha. Kalau tang gatal kat muke tu tak yah cakap weh. Rase nak amek penyapu lidi tu ha. Haha. Mase mule2 daku kene resdung ni dah 3 tahun rasenye tapi 2 taun lepas yang teruk sangat. 

    Jom daku share kan rawatan untuk resdung ni :

  • rawatan tradisional. Bergantung pada orang yang merawat. Ade sesetengah tu die tundukkan muka kat asap pastu kelua segala benda harem dalam hidung tu.
  • pakai kertas lilin. Asapkan kat seluruh muka. Asap tu sedut kat hidung. 
macam ni lah lebih kurang
   Tapi daku lagi prefer cara kat atas ni. Nenek daku ade suruh buat rawatan tradisional. Memang tak lah nak buat. Seram yaw. Daku cuma gunekan cara atas ni je. Beli batang lilin tu dalam 3 batang pastu buat. Harga kertas lilin tu dalam rm6 - rm 10 jugak. Tapi ade yang murah. Tapi agak tak berkesan.

   Mase daku guna tu nak tau ape yang kelua? 

  • ulat resdung yang kecik2**sumpit geli
  • hama dari kulit yang sangat banyak
   Sekarang alhamdulillah dah elok da. Tak teruk pun macam dulu. Dalam family daku cume daku & mama daku je yang kene masalah ni. Cara nak kurangkan resdung senang je :

  • jangan makan seafood. Kuat woo seafood ni.Ketam,udang,sotong
  • jangan makan belacan!!
  • amalkan sedut air mase amik wuduk.
  • makan VCO
    Daku ade makan VCO. Alhamdulillah sekarang alah kat seafood dah kurang. Korang tryla. Cume sekarang daku tak beani nak makan seafood. Sebab kang bibir daku jadi bengkak!!! Ape2 pun selamat mencuba.


41 comments:

  1. sempat pomot VCO hihi..erm sekarang kena gatal2 dekat st muka..hehe resdung jugak ke?

    ReplyDelete
  2. nice sharing..terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. hihi aah sempat pomot tu..
    tah2 gatal lain tu hihi.

    ReplyDelete
  4. heee...saya memamng peresdung tegar! =)

    ReplyDelete
  5. Dulu resdung saya kuat jugak, sekarang dah kurang sebab selalu sedut air.

    Eh, jual VCO ke ?

    ReplyDelete
  6. eh x delah..x jual pun..pembeli je hihi

    ReplyDelete
  7. qaseh salu gatal n sumbat hidung time malam2 je .. yg lain xde simptom2 lagi

    ReplyDelete
  8. kalau x teruk x pe kak..
    kalau teruk maybe ade la kot

    ReplyDelete
  9. cik najihah widad pon ada resdung selalu bersin pg22..huhu..sedih lor...Tapi widad di ketagorikan teruk gak..widad pernah la buat rawatn dekat permata hijrah ..ok la.. tapi kalau tak pantang datang lagi..widad memang gila seafood..huhu.. jadi susah nak pantang..

    ReplyDelete
  10. woopps..
    knela berpantang kalau x lagi teruk nnt tau..

    ReplyDelete
  11. DULU RESDUNG YAN SANGAT KUAT.OVER KAN ? T_T

    ReplyDelete
  12. dr ade jd ade?? haha. dari takde jadi ade la ==

    ReplyDelete
  13. ssh betul bila ad resdung ni=.=
    semua kena jga..
    sy amalkan steam muka tiap2 mlm. alhamdulillah.. berkurang^^

    ReplyDelete
  14. xsuke rawatan resdung tuh..berasap~ huhu~

    ReplyDelete
  15. puterinuraqiliah :

    o yeke..elok eh? bolela try nanti

    ReplyDelete
  16. anis pon de kot..tapi tak kuat..sebab tak tahan kat habuk je..laksa tahan je..weeee..

    ReplyDelete
  17. oo..ni la simtom2 resdung..
    bhya ni..ada gak ckit2 ni!!

    ReplyDelete
  18. anis :

    samelah..kalau da kene habuk tu adoii

    ReplyDelete
  19. sobri :

    iyep..ha..baik g tengok hee

    ReplyDelete
  20. vco memang terbaik la...;-)

    ila jarang2 resdung....sbb makan ubat resdung kot...heheh

    ReplyDelete
  21. vco~ vco~ akak agent tau! hahaha =P

    ReplyDelete
  22. hihi..nanti bole la oder kat akk

    ReplyDelete
  23. hohoho..mirah jgu peresdung tegar..rse mcm nk cabut je hidung ni ble da stat gatal3...tp jerawat xde lak..huhu..pale kemain sakit ny..huhu

    ReplyDelete
  24. @isyam mirah

    yg x tahan gatal tu...adoii rase nak rompong hidung ni

    ReplyDelete
  25. asslamualaikum

    gud info
    saya ada resdung. dulu mak saya suh asah kulit kayu manis ni letak di hidung. pedih sampai berair mata =] tapi ok la; petua kan

    skrg nis x bape sempat dah nk mengasah, menumbuk. saya telan shaklee yang selamat dan semulajadi

    garlic+alfafa insha allah, gabungan bawang putih dan tumbuhan alfafa, bagus sgt]. resdung dh makin membaik

    berminat? hunungi saya segera di sini =====> https://www.facebook.com/messages/bijaksihat

    atau sms/whatsapp saya di: 014-5068306

    Lawati website saya: www.bijaksihat.com

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi