Monday, December 16, 2013

Perempuan : Jenis Lelaki Yang Perlu Dijauhi

Assalammualaikum..

    Hai! Aku stress. Nak update blog kejapla. Ada keyword tajuk ni dalam blog aku, makanya aku ada idea nak update blog pasal ni. Ini saja-saja ok. Kalau sape-sape yang agak tak setuju dengan aku, silakan komen & boleh tekan button pangkah ya.

   Act, aku nak tujukan entry ni kepada adik-adik yang masih keluar hingus lagi kat luar sana. Maksudnya, yang masih muda yang masih agak-agak tak berapa nak matang tu. Yelah sekarang budak-budak remaja sakan hangat bercinta dengan kekasih masing-masing kan tanpa kau tahu kekasih kau tu boleh pakai ke tidak. Tapi berguna jugak buat sesiapa pun yang baru nak bercinta ke ape ke


  • Kaki Pukul

Adik-adik, kalau boleh sila jauhi diri anda dari lelaki spesis macam ni ye. Agak-agak 1 2 bulan korang kapel tu, pakwe kau dah start naik tangan ke kaki ke kat korang, ha makanya tolonglah tinggalkan. Itu baru kapel, belum kawin lagi dah baran. Naya kau nanti, dik, kakak.
  • Terlalu Mengongkong/ Kaki Control
Aku paling benci lelaki spesis macam ni. Kau bayangkan, kalau dah sebelum kawin pun control maha dasyat, cubelah bayangkan lepas kawin. Atau mungkin dia akan berubah. Mana tahu. Mana tahu. Aku tak suka spesis lelaki macam ni sebab bagi aku, aku tak bebas. Belum apa-apa lagi dah nak control bagai. Rimas. Heh.

Nak keluar dengan kawan pun kena report. Pegi sana sini situ pun kena report. Almost 24 hour/day semua benda kau buat kena report dari A to Z. Eh, tak de life langsung. Kat mak ayah tak pulak nak report kan. Maaf, kasar sikit. 

Contoh kalau pegi keluar dengan kawan-kawan. Niat nak jimba dengan best pren lah kan sekali tengok kawan yang sorang tu dok pegang henpon mesej, kol "syg kat luar ni dengan kawan. Nanti syg balik lah. Keluar 3 orang, pegi Mid, semua perempuan,beli baju,makan ayam". See, every single thing kau report. Best ke macam tu?
  • Pemarah/Panas Baran
Susah kalau dapat & hidup lelaki yang pemarah ni. Silap sikit dah kena marah. Silap sikit dah kena maki. Kesian. Berdouble tak de life. Tak jawab call terus cakap "kau keluar dengan jantan lain ke hoi".Nampak tak. Nampak tak. Semak.
  • Terlalu Manja
Yang pesen mancam ni pun disaster jugak. Tapi better sikitlah kot dari pesen yang atas-atas ni. Kalau pesen ini, semua benda depends tak pada kau, pada parents dia. Sabar saja.
  • Buaya @ Playboy

Ini bahaya. Kalau kau tahu awal-awal dia pesen macam ni, tak payahlah nak bermadah cinta menyulam kasih dengan dia lagi. Tapi kalau terasa nak rasa penangan playboy agak-agak kena dump boleh try lah kot. Tapi kalau hati kau suci, lembut bak tisu yang senang koyak rabak tu, lupakan saja. Boleh tertonggeng frust kau. Macam aku dulu. Sakit tahu!
  • Terlalu Boros
Boros sangat pun susah. Esok lusa, tak pun tengah kapel pokai hidup kau asyik nak payung pakwe je. Itu lagi lah seksa.
  • Mulut Laser
"Ayang ni, cubalah kuruskan badan tu. Abang tengok dah macam dugong sakit dah". Laser kan. Lelaki ni kadang-kadang boleh tahan over.
  • Tak Menghormati
Lelaki yang tak reti menghormati kita, sebagai perempuan elok kau fikir 2 3 10 kali untuk teruskan niat buat laki. Maruah kita perempuan kena jaga ye sayang. Ingatan untuk aku jugak.
  • Terlalu Memaksa
"syg pakai tudung labuh sekarang!". Itu tak kawin lagi. Dah memandai nak memaksa sangat. Kalau ya pun betul niat nak makwe berubah, dengan cara slow & betul.

motif : kesian perempuan dapat laki macam ni


    Ha itulah sedikit sebanyak idea atau pendapat aku pasal topik ni. Maaf lah kalau bahasa aku agak kasar. Aku dah lama tak update entry macam ni. Hilang stress aku dapat update blog. Ok para wanita, jangan sia-siakan hidup kita dengan seorang lelaki yang entah kemana hala perangai. Kita juga kena jaga sama. Cari yang terbaik untuk kita, diri kita & masa depan kita. Ala membujang lama pun tak apa, asalkan apa yang kita pilih itu yang terbaik buat kita. 

   Aku pun kena sentiasa ingatkan diri aku jugak. Mesti. Bukan perempuan je kena beringat, lelaki pun mesti juga kena jauhkan diri dari perempuan yang agak-agak ada spesis kat atas tu. 

   Sekian. 

Wednesday, December 11, 2013

RESEPI : Tempura Coconut Shrimp

Assalammualaikum..

    Hai. Hari ni aku nak share dengan korang resepi tempura coconut shrimp pulak. Sedap weh. 1st time aku buat tempura letak kelapa ni. Korang boleh la try. Senang, simple & sedap.





Bahan - bahan :

1 kotak instant Tempura Batter (aku guna setengah kotak je cap NONA)
Cili powder (optional)
1/2 sudu kecil ground ginger (tumbuk, amik air dia)
1 setengah cawan air sejuk
4 cawan kelapa parut (aku guna kelapa parut kering)
10 ekor udang (buang kulit, saiz medium)
Garam, Gula & Lada Hitam (secukup rasa)

Cara-Cara

1. Bancuh campuran tepung tempura, cili,air kunyit, air sejuk, garam, gula & lada hitam tadi. Bancuh kasi rata.

2. Celupkan udang ke dalam campuran kat atas. Korang nanti bahagian ekor tu jangan kasi kena tepung tu nanti tak cantik.

3. Lepas tu, celupkan udang yang disalut tepung tu dalam kelapa kering tadi.

4. Goreng. Pastukan minyak betul- betul panas ye. Dalam 2-3 minit goreng terus angkat. Kalau tak nanti hangus.

5. Siap!

    Untuk bahan sos nye, korang boleh makan dengan sos ape pun. Tapi lagi sedap kalau sos thai kan. Kalau ikut resepi jepun, dia makan dengan marmalade. Aku orang kampung, makan dengan sos je sudah. Sos tu buat sendiri je. Nak buat sos korang boleh refer sini. 

Sunday, December 8, 2013

Hawa : Minta Cerai & Masuk Syurga

Assalammualaikum..

   Hai. Hari ni aku nak kongsi dengan korang ilmu yang aku dapat hasil pembelajaran aku dalam subjek Undang-undang keluarga Islam kat UPM ni. Gigih kau tahu aku amik subjek ni sebab macam best je. Berkaitan dengan realiti hidup kita kan.

   Hari tu aku belajar pasal cerai. Rupa-rupanya masih banyak lagi benda yang aku tak tahu, yang aku jahil dalam bab perkahwinan. Itupun pun aku ada hati nak kawin cepat. Haha. Benda macam ni memang langsung tak boleh ambil ringan.

   Bab cerai, suami memang berkuasa penuh untuk menjatuhkan talak dengan syarat ada sebabnya. Takut sebab talak boleh jatuh tanpa kita sedar dalam keadaan yang suami sendiri tak sedar. Paham tak?


    Kalau tak nampak klik kasi zoom besar.

     " tak cium bau syurga jika isteri meminta cerai daripada suami tanpa sebab"
   
    Bagi kita yang belum kawin, ingat lah nanti esok lusa kalau dah kawin jaga elok-elok perkahwinan. Kalau bergaduh bawa bincang. Ustaz kata seelok-eloknya bawak berbincang sampai jika dah tak mampu untuk teruskan perkahwinan baru fikir untuk cerai.

   Sekian. Semoga bermanfaat

Saturday, December 7, 2013

RESEPI : Japanese Egg Custard (Chawanmushi)

Assalammualaikum..

    Hai semua! Aku nak share dengan korang resepi appetizer jepun. Alang-alang aku masak appetizer jepun untuk dinner nanti, so aku nak share dengan korang resepi nya. Sedap jugak lah. Buat first time, alhamdulillah jadi even tak berapa nak cantik sangatlah texture dia haha.


Bahan-bahan :

4 biji telur (kalau guna gred A lagi bagus)
2  cawan stok ikan (aku pakai stok ikan bilis cap Knorr. Tapi jangan guna terlalu banyak nanti masin)
4 shitake mushroom (buang batang, hiris/potong ikut suka .Boleh juga pakai cendawan lain)
1 dada ayam (potong dadu/kecil)
2 setengah cawan air
4 ekor udang (optional)
fish ball (potong nipis. Kuantiti ikut suka)
Daun ketumbar untuk hiasan (daun lain pun boleh)
1 sudu besar soy sos
1 setengah garam (aku tak letak sebab stok ikan bilis dah masin)

**
Bahan kat bawah ni guna untuk saute/shallow fry bahan kat atas. Paham tak?

Cili besar (potong dadu)
Daun bawang (hiris halus)
Setengah titik sesame oil
Minyak (sikit je)
Garam
Gula

Cara Masak :

A) Untuk saute

1. Shallow fry kan semua bahan yang aku listkan kat atas untuk saute ni termasuklah fish ball, cendawan,ayam,udang.
2. Saute sampai agak- agak naik bau & semua bahan mentah macam ayam dengan udang tu separuh masak.
3. Siap

B) Chawanmushi

1. Pukul telur menggunakan chopstik. Be careful! Jangan pukul sampai berbuih telur tu. Pukul sekadar telur sebati saje. No bubbles ya.
2. Campurkan stok ikan & air sekali. Kacau kasi rata.
3. Masukkan campuran air ni kedalam bekas telur yang dipukul. Masa tuang tu make sure keep on stirring telur tu. Mesti!
4. Tuang suku daripada campuran telur & air tadi dalam small cup.Contoh small cup, ramekin ke, janji agak-agak sesuai untuk makan benda ni.
5.Letak bahan yang disaute kat atas ni dalam mangkuk kecil tadi.
6. Tuang campuran telur & air stok yang selebihnya. Jangan sampai penuh bekas pulak.
7. Pastu tutup bekas tadi dengan aluminium foil & steamkan selama 10 minit. Jangan overcook! Nanti texture tak jadi.
8. Nak tahu masak ke tak, amik chopstik cucuk sikit kat atas makanan ni tadi. Kalau texture dia ala-ala macam pudding custard tu, makanya jadilah.
9. SIAP!

Notes : Buat chawanmushi ni banyak pantang larang dia. Tapi tak susah pun sebenarnya. Masa nak steam tu sebenarnya tak boleh terlalu lama. Nanti texture dia jadi keras. So kena betul-betul jaga ya. 


Still tak dapat tangkap lagi cara nak buat? Meh sini tengok video dia


Selamat mencuba


Thursday, December 5, 2013

Tragedi Disember 2013 : Lumpuhnya Bandar Kuantan

Assalammualaikum..

    Hai semua. Sekarang tengah up gila tentang banjir yang berlaku di sekitar kuantan, pahang, terengganu, johor ye? Maafkan & betulkan aku kalau salah ye. Aku terkejut jugak sebab seems like getting worst & worst day by day.

    Terkejut jugak aku bila tengok gambar terminal sentral kuantan yang baru bukak tu pun tenggelam habis area bawah parking tu. Sadis sungguh. Jom aku share gambar dengan korang.


Sumber gambar dari sini 

terminal sentral




Berita lanjut & lagi gambar di sini




Teruk kan. Aku rasa the worst banjir after few years ago yang dulu banjir besar di pahang tu. Tak ingat tahun bila. Dengar cerita kemaman terengganu pun habis lumpuh jugak. Takut. Risau. Kesian. Simpati semua ada untuk mangsa banjir ni. 

Aku pun baru hari ni dapat contact dengan ijam sebab bekalan letrik, air & line pun terputus sekarang ni. Risau jugak mengenangkan kesayangan kat sana. Haha. Alhamdulillah katenye jalan area semambu dah boleh lalu. Dah surut. 

Semoga semuanya akan menjadi normal seperti sediakala. Dan semoga mereka yang menjadi mangsa banjirdiberi kesabaran & kekuatan untuk hadapi semua ni. Amin. 

Tuesday, November 26, 2013

FOOD REVIEW : Lighthouse Cafe

Assalammualaikum..

   Hai! Aku kembali lagi nak review lagi 1 coffee shop yang ada kat penang. Hari tu aku dah review 1 coffee shop kat sini. So korang kalau nak pegi sana boleh lah try minum coffee kat sini. Korang boleh rasa experience minum coffee kat lain lain tempat & persekitaran. Cewah.

    Mula-mula aku sampai penang dengan kosmate & lecturer aku, petang tu terus kitorang buat coffee hopping cari lighthouse coffee shop ni. Pakai waze lagi. Nasib baik jalan kat penang tu mostly pusing-pusing kat situ jugak kau jalan. Kira tak lah penat sangat.

 


aku suka stick note ni

coffee list



Jom tengok coffee & makanan yang kitorang order

hot cappucino


cold hazelnut mocha









scramble egg & smoked salmon


Menyelerakan tak tengok? Sedap. Bagi aku rasa semua sedap haha. Kalau datang penang jangan lupa singgah sini juga ya. 


Service : 5/5
Food : 4/5
Beverages : 5/5
Environment : 4/5
Staff : 5/5

Lighthouse Cafe,Penang
 Logan Heritage Building, No 4 Bishop Street,, 10300 Georgetown, Penang, Malaysia
Tuesday 9:00 am – 8:30 pm




Friday, November 15, 2013

FOOD REVIEW : The Mugshot Cafe, Penang

Assalammualaikum..

    Hai semua. Weekend minggu lepas aku pegi penang. Ada trip untuk coffee hopping bersama kosmate aku yang lain. Best gila sebab aku 1st time pegi pulau pinang. Jakun tak aku? Kan. Jakun sebab 1st time dapat lalu atas jambatan pulau pinang tu ha. Noob gila weh.

    Kat sana aku banyak jumpa benda yang menarik. Macam cafe-cafe yang unik sebenarnya yang ada kat sana. Dan yang paling aku eksited bila dapat jumpa street art yang femes orang duk promote tu. Best gila. Kreatif & unik sangat. Ok jom aku share experience aku breakfast kat cafe mugshot ni.

Cold Cappucino
yogurt with mango and walnut
    Yang aku suka, gelas ke bekas dia letak air ni. Unik!

Hot Cappucino


black coffee



turkey & ham bagel with cranberry sauce

     Roti dia super sedap! Terasa kerangupan poppy seed tu ha.



   Ada lagi bagel lain macam cream cheese, corn beef. Aku rasa semua. Semua sedap! Rugi kalau korang tak rasa sekali hehe. Apa yang aku suka pasal cafe ni dia punya suasana. Nampak macam sempit tapi selesa je. Meh aku share gambar










Paling aku suka siap ada tempat untuk amik gambar lagi. Kretif






    Korang try la pegi. Best.

Service : 5/5
Food : 5/5
Beverages : 4/5
Environment : 4/5
Staff : 5/5

The Mugshot Cafe
302, Lebuh Chulia, George Town, Penang.
Hours: 8am-9pm (Daily)

Wednesday, November 13, 2013

FRENCH CUISINE UPM : LETS JOIN! AWESOME

Assalammualaikum..

    Hai! Aku tak sempat nak update entry aku pegi coffee hopping hari tu. Nanti lah. Ni aku nak promote kat korang pasal event lunch aku. Kali ni tema dia french pulak ok. Makanan dia memang mengenyangkan sangat & sedap weh. Tak tipu.

    Kali ni tugasan aku ialah untuk buat poster. Ok jom aku review makanan dia dulu.

Appetizer

Quiche au Quick Salad
A tart dough with royale creamy filling added of grilled leek, onion,tomato and capsicum accompanied with fresh salad

Soup

 Soup Au Pistou

Special french traditional tomato-based soup with hearty mixed of vegetables and beans.                                          served and eaten with cheesy pistou sauce

Main Course

Chicken Roulade Au Pommes Duchess served with Mushroom Sauce

Rolled pan seared chicken breast stuffed with sauteed mushroom,spinach and parmesan cheese served with mashed potato, stir fry vegetable and mushroom sauce

Dessert 

Mixed Fruits Chocolate Mousse with French Cookies
Indulgence chocolate mousse layered with mixed fruits served along with chocolate chips French cookies

    Aku paling suka dessert lah macam biasa. Mengancam haha.


Siapa yang berminat, boleh buat reservation & contact saya terus. Atau any contact number dalam poster. 
Jom reserve tempat anda sebelum penuh! tempat adalah terhad. 
Enjoy!

Friday, November 8, 2013

Pening & Mual Lepas Tengok Highland Tower

Assalammualaikum..


    Hai! Siapa sini dah tengok citer Higland Tower? MIG punya cerita tu? Aku baru tengok hari tu minggu lepas sekali dengan ijam dengan adik bongsu aku.

    Alkisahnya adik bongsu aku lah nak sangat pegi tengok wayang. aku tak tahu nak tengok cerita apa yang membolehkan dia masuk. Budak bawah umur ah katakan. Sudahnya pegilah Megamall punya wayang tenung lama lama nak tengok cerita apa dengan ijam. Lastly decide tengok lah Highland Tower tu.

    Kau tahu masa tu bapak ramai gila & panjang sangat queue nak masuk wayang tu. Eksited nak tengok cerita tu katenye. Full house bebeh! Then, bila lepas tengok mehla aku share apa pendapat aku pasal cerita ni.

Apa yang best?

  • watak eddy dalam cerita tu yang menghidupkan cerita tu. Lawak!
Apa yang tak best?
  • korang pegi tengok, pastu komen 
     Apa yang membuatkan aku pening & mual? Bukan sebab terasuk ke apa. Aku pening sebab aku duduk barisan depan, dengan kena dongak, tambah lagi dengan jalan cerita tu yang berkonsepkan dokumentari ala ala seekers. Too much movement kamera dalam cite tu yang membuatkan aku terasa nak muntah & pening tu. 

     Baru- baru ni ada cerita orang kena rasuk dalam wayang lepas tengok cerita ni kan. Tak tahu lah aku betul ke tidak ke. Bagi aku cerita ni biasa-biasa je. Karang komen negatif lebih lebih kata tak support filem melayu pulak. tapi bila dah support, tengok macam ni terasa macam membazir sikit kot. tapi overall ok lah. 

     Cerita ni pasal sekumpulan pelakon MIG ni dia nak buat macam dokumentari kat Highland Tower ni. Nampak real bila dorang pakai nama sendiri. tapi dah pertengahan cerita tu ada jugak lah part yang agak seram bagi aku yang takut cerita seram  ni ha. Yang bagusnya watak eddy tu lah sentiasa buat aku gelak bagai nak gila sebab lawak. Makin tegang bila Atikah & Shima kena rasuk. Time tu genting gila. Nak tahu kesudahannya kenalah pegi tengok

     





bye!

    Tapi aku admit jalan cerita dia memang nampak real betul. Sampai sekarang aku terfikir fikir real ke lakonan semata eh? 

Rating : 3.5

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi