Wednesday, August 27, 2014

Kolej Serumpun UPM

Assalammualaikum

   Hai! Lately ni banyak keyword aku dapat pasal kolej serumpun UPM ni. Aku tau sebab apa, sebab adik-adik intake baru bakal sambung belajar kat sini & ada antara korang yang dapat kolej serumpun ni kan. Btw korang tahu ke serumpun means what? Ok sini aku terangkan & share sikit pasal kolej serumpun ni.

   Actually serumpun ni terdiri dari kolej 14, 15, 16,12. Kedudukan kolej ni pun macam kat luar main kampus. Macam kolej lembah yang kat dalam tu ha. Zaman aku dulu aku panggil kolej-kolej lembah ni kolej merit sebab kalau korang nak stay sana sampai habis belajar, korang kena aktif kumpul merit. Dan sebab tu juga aku suka stay kolej serumpun ni walaupun ada banyak jugak benda yang aku tak suka pada mulanya pasal kolej ni. Tapi banyak kelebihan nya. Tak caya meh sambung baca entry aku.

   Aku suka stay kolej serumpun sebab :

  • ramai member 
Kolej lain pun ramai jugak member tapi bagi aku tak seramai macam kat serumpun la kot. Macam aku stay sini member aku bukan setakat kat dalam kolej 16 (kolej yang aku stay selama 4 tahun) je tapi boleh dikatakan kat semua kolej serumpun aku ada member. 
  • menyenangkan
Means kalau ada assignment melibatkan group work, senang la sangat aku nak bekerja. Tambah pulak most of kosmate aku semua stay kat kolej serumpun. Check point nak jumpa dekat Sanggar Kolej 12 ataupun cafe. 
  • dekat dengan cafe
Yang ni paling aku suka. Kafe tutup pukul 11, bila-bila masa aku lapar aku turun. Tapi malangnya kafe sekarang dah tak best macam zaman aku 1st year dulu. Macam-macam ada. Ape pun still bersyukur sebab masih ada makanan lagi. Pasrah. 
  • transportation (mid point bas)
Selama aku 4 tahun belajar kat upm, aku naik bas je pegi kelas. Mana-mana aku pegi naik bas je. Alhamdulillah still dapat survive sampai final year. Sini aku macam nak cakap sikitlah. Adik-adik yang rasa ala-ala tak boleh nak susah sikit, belajar lah biasakan diri hidup susah. Tak payah demand sangat baru 1st year dah nak bawak kete bagai. Dan aku dimaklumkan sekarang mana-man pak guard sangat strict. So kalau nak bawak kete tanpa ada sticker yang sah tu, lupekan. 

Aku macam tak boleh blah dengan student yang "panas lah naik bas. Leceh nak kena kejar semua". Pesen nak senang je time belajar payah jugak. Dan pesen yang bajet-bajet macam ni pun annoying jugak. Kalau rasa nak belajar cara kejar bas dari aku, boleh lah tanya aku. Haha. Master kot. 
  • kolej senang cari
Kalau sedar mara aku ke kawan-kawan aku nak datang amik aku senang. Sebab kolej aku senang sangat nak cari. Dekat dengan highway. Tak payah nak face banyak pak guard. 
  • meriah
Meriah sebab dalam 1 bilik ada 3 roomate (including you). Memang nampak sempit tapi pandai-pandai lah nak hidup susun bagi kemas. Tapi seriously best kalau dapat roomate yang sekepala dengan kita. Kalau dapat yang sebaliknya nasib kau lah. Mohon tukar bilik next sem. 

Macam aku, masuk tahun 2 tak silap, aku mohon tukar bilik duduk sama bilik dengan kosmate aku, & group masa aku orentasi dulu. Best gila. 
  • banyak makanan dijual
Kau orang masuk nanti dah tengah-tengah sem jangan terkejut pulak kalau ada orang jual makanan kat tepi tepi koridor ke depan bilik semua. Senior nak cari duit tambahan la katakan. Korang kalau lapar pun, boleh sebat makanan yang ada. Yang penting, bayar!

Tak pun nanti akan ada yang ketuk bilik kau "nak beli hotdog,nasi goreng,kek coklat..bla..bla..blaa". Time hujan memang laku. Aku pernah jugak jual dulu haha.Untung. Bukan makanan je, kau nak bisness ape, semua ada. Tak percaya, nanti masuk kolej mesti ada orang tampal notis.


    Tapi dalam pada best, biasalah ada jugak benda yang aku tak berapa selesa dengan kolej serumpun :
  • sempit
Benda paling obvious masa kau daftar masuk bilik nanti mesti kau akan rasa "ala, kenapa bilik dia macam ni". Sebab dari rumah lagi kau dah bayangkan kau akan dapat bilik yang besar, luas macam kat matrik dulu bila dah masuk universiti. Adik-adik, korang akan belajar rasa selesa after few weeks nanti. Trust me! Mula- mula memanglah wei. 

Tapi aku kasi tips la. Kalau rasa korang pandai kemas, buat susun atur L atau U (aku tak reti nak kasi gambaran macam mana). Tapi mesti akan nampak luas & kemas gila kalau korang pandai susun & kemas. Pandai-pandai lah.
  • jamban banyak rosak
Dah banyak kali mengadu, macam tu jugak lah. Aku tak tahulah bila dah ada intake baru ni semuanya dah baiki kan. Masa zaman aku dulu, boleh dikatakan dari 10 jamban, 4 je yang boleh pakai. Yang lain, haram semua rosak & kotor. 
  • masalah ampaian
Paling kritikal. Tapi jangan risau. Dryer ada. Kau basuh pakai mesin je pastu keringkan pakai dryer. Selama 4 tahun aku stay sana, boleh kira bape kali je aku basuh baju pakai tangan. Semua sebab malas. Kemudahan ada, guna je. Pernah sekali mesin basuh aras aku rosak, aku sanggup pegi basuh kat kolej sebelah (kolej 12). Dalam hujan pulak. 

Tu kelebihan stay serumpun ni ha. Mesin basuh banyak. Haha. 


    Alahai, kalau korang dapat kolej serumpun yang kolej berbelas-belas ni, tak payah lah nak rasa down sangatnye. Tak payah dengar sangat ape senior korang cakap tu. Biasalah, mana-mana tempat korang pegi pun sama je. So, be happy je. For sure korang akan rasa happy gila nanti. Kompem. 

   Sebenarnya, mana-mana kolej sama je. Ade baik buruk. Aku elok je stay kolej serumpun. Yang penting korang study elok-elok. Tak payah nak peduli sangat apa orang lain cakap. Saje je tu. Ok baby! Good luck. Aku dulu duduk kolej 16 in which the best kolej ever. Ada banyak sangat aktiviti yang ada. Sila join. Rugi kalau tak join. 

   Kalau ada apa-apa nak tanya, feel free to do so ok. Akak baik je. Gitu. Ok bye!

Tuesday, August 26, 2014

Muslimah Mengghairahkan

Assalammualaikum

   Korang dah baca entry ini? Makin hangit di fb. Kalau belum bacalah. Bila aku go through keterangan akak yang dikatakan jadi 'mangsa' lelaki pervert ni, aku ada opinion aku sendiri. Tak menyebelahi sape-sape pun. Kita yang baca sendiri tahu nak cakap apa kan.

   Bagi aku, tindakan akak tu betul. Sengaja buat-buat layan mamat tu untuk tujuan nak reveal mamat tu. Mungkin akan adalah yang berkata " dah tahu mamat tu lain macam pegi layan buat apa", "engko pun sama naik gatal melayannya, padan muka". Dalam kes macam ni, engkau kena tahu suara 2 belah pihak. Memang betul pun apa yang akak ni buat. Well, orang nak cakap kan, bukan kita boleh amik selotep & tampal. So, bairkan je.

   Sekarang ni, kalau korang tengok pun bersepah kedai lagi-lagi online shop yang jual pakaian jubah dress ni. Sekarang memang tengah in trend pakai jubah dress ni. Even aku sendiri makin minat nak pakai jubah yang ala-ala pesen ni. Tapi! Kena ingat 1 perkara. Benda yang paling crucial kita amik kira kalau nak beli jubah dress bagai.

  1. " Kain jubah ni kalau aku pakai melekap tak kat badan? Nampak tak spender aku?"
  2. "Jarang tak jubah aku ni. Nanti nampak pulak bentuk tubuh badan"
  3. "ukuran & size jubah dia ni sesuai ke dengan aku. Senteng x?"

   Paling bahaya kalau nak beli online. Kita bukan tahu jenis kain dia macam mana. Memang ada seller tulis jenis kain, tapi lebih puas hati kalau kita sendiri yang pegang kain baju yang kita nak beli tu kan. So far, jubah yang aku beli online semuanya aku puas hati. Memang trusted seller. Cuma ada 1 jubah yang aku beli jenis kain lycra. Jenis yang nampak punggung kau seketul-seketul kalau tak pakai kain dalam. So, kena cari altenatif lain lah.

   Apa yang aku tengok sekarang ada banyak sangat penjual online yang jual jubah-jubah dress ni. Ada lah 1 online shop ni yang ada dapat komen dari customer yang kata pattern baju yang dia buat macam ketat sangat ukuran untuk mommy yang bf ni. Tapi meman design dia tip top. 

   Tapi tak semua seller macam tu. Banyak jubah dress yang korang boleh tengok yang boleh dikatakan menepati syariat. Longgar, labuh & cantik. Tinggal sediakan duit je. Nak pakai boleh je, tapi pandai-pandai kita lah nak pakai cara yang sebetulnya.

    Aku pun bukan lah baik sangat nak kata macam-macam tapi still, berusaha ke arah itu. Yang lebih baik. Manusia boleh berubah. Cuma nak tak nak je. Kita sendiri kena jaga diri kita sendiri. Sebelum nak pakai apa-apa tenung dulu diri kat cermin. Sesuai ke tak kita pakai macam tu. Nanti bila kalau kena tegur, kita jugak yang marah kan. So. fikirlah.

   Cakap pasal model, aku dulu pun pernah jugak bercita-cita nak jadi model. Zaman-zaman acah-acah teringin nak jadi model dulu kan. Bila sekarang, fikir balik rasa macam "eh ,malunya". Nasib baik tak teruskan niat tu. Haha. Dah makin naik umur, terasa makin malu pulak diri ni. 

   Hati-hati lah. Jangan sampai kite jadi bodoh pula pegi ikut je syarat orang yang nak jadikan kita model tu sampai macam-macam dia suruh kita buat. Ada akal fikir. 

Monday, August 25, 2014

Masalah Roomate/ Housemate/Classmate & Segala 'Mates'

Assalammualaiku

 Pernah tak korang hadap dengan roomate,schoolmate,housemate & apa-apa mate yang bermasalah dengan korang? Atau korang sendiri yang rasa ada masalah? Well biasalah dalam hidup kalau tak jumpa dengan orang yang tak sebulu dengan kita tak sah kan? Especially when you were in the college, boarding school ataupun kerja.

Bohong kalau kata tak ada. Mungkin ada tapi biasalah kita takkan nak kecoh-kecohkan. Paling tak pun kita akan share benda masalah macam ni dengan orang yang kita rasa boleh share masalah kan. Macam?

  • pemalas
Kalau zaman universiti dapat roomate pemalas agak 1 tekanan yang besar jugak. Kau bayangkan hidup dengan orang yang pemalas nak kemas katil, meja study & ruang dia sendiri. Macam mana nak hidup kan. Kalau duduk rumah sewa lagi boleh sakit jiwa stay dengan orang pemalas ni.

Aku jenis tak suka dengan orang yang pemalas nak cuci pinggan lepas makan. Suka biar for a while sampai berkulat kadang-kadang. Rasa nak baling jugak pinggan tu. Dah hidup dengan orang lain pandai-pandailah nak praktik cara yang betul kan.

  • pengotor

Ini pun 1 lagi bebanan. Jenis yang terlalu pengotor pun ada wujud jugak. Especially housemate. Stay rumah sewa sama-sama. Spender pun kalau boleh lipat bagi kepam-kepam dah sebulan baru ingat nak basuh. Jenis pesen tak reti nak jaga kebersihan jamban pun ada jugak. Taik sendiri orang lain yang kena bersihkan & flush. Gila memang tak boleh hidup dengan orang macam ni.

  • terlalu bergantung dengan orang lain
Sekali dua nak bergantung boleh lah. Kalau boleh dikatakn almost 24/7 nak bergantung dengan orang, aku rasa orang yang selalu stay dengan dia tu pun boleh jadi rimas. Contoh macam "aku pun tak naklah makan jugak kalau kau tak nak pegi kafe. Malulah nak pegi sorang". Nampak macam kelakar tapi wujud je.

Memang sepatutnya kita tak boleh biar orang yang jenis tak pandai nak adapt sorrang-sorang ni sendiri. Tapi kena jugak fikir, kita pun ada benda lain untuk dibuat lagi. Bukan tugas 24/7 nak stay selalu dengan dia & buatkan semua benda untuk dia. Kan. Belajar buat semua sendiri.

  • berpuak
Coomon. Mana-mana aku pergi mesti ada kumpulan ni. Dari aku high school sampai universiti tak pernah tak jumpa. Tak salah langsung nak berpuak semua & biasalah semua orang pun nak ada kawan dia sendiri in which 1 kepala dengan dia kan. Tak apa, as long as we're being fair to each other & tak tunjuk lagak masing-masing.

Selalunya orang selalu salah anggap dengan orang yang  berpuak ni kan. Including me. Aku mengaku kadang-kadang aku ada jugak macam " eh minah ni dengan geng dia bla..bla..bla..". Tapi tak semua orang dalam geng dia perangai macam tu. Betul tak.

  • berkira
"eh, engkau ada amik softlan aku tadikan. Boleh tak kau ganti balik, aku dah tak ada duit nak beli baru". Berkira maha dasyat.

  • psiko
Macam mana? "korang boleh tolong senyap sikit tak. Akak nak study ni". Aku jumpa spesis paling annoying sekali masa aku kat upm. Senior. Direct sound secara kasar. Bukan tak boleh nak tegur elok-elok kan. Pesen psiko macam ni elok tegur baik-baik, tak pun psiko dia balik. Mesti dia yang angkat kaki dulu. 
  • suka bersendiri
Tak boleh salahkan dia, dah memang sejak azali dia macam tu. Well, kadang-kadang kita sendiri pun nak ada masa untuk bersendirian kan. Semua orang pun macam tu. Biarkan. 

Kalau nak diikutkan masalh dengan orang sekeliling kita, tak terkira. Banyak sangat ragam. Semua nak ikut kepala masing-masing. The best thing is just let them be in their way & we too. Orang tak kacau kita, kita tak payah kacau orang.

Dan bukan senang pun nak puaskan hati orang. Tak semua orang kenal kita macam mana kan. Tapi kalau dah obvious sangat, sendiri mau fikir lah tuan punya badan. 

Sunday, August 24, 2014

Tips Jimat Dihujung Semester

Assalammualaikum

   Tak lama je lagi budak-budak degree nak masuk universiti kan. Bila masuk hujung sem mesti akan sengkek punye lah. Biasanya bagi budak yang dapat loan lah. Tak kira lah engkau dapat PT ke JPA ke ape . Tips ni paling crucial untuk si peng-apply loan lah. Macam aku. Tapi aku tak amik PT aku amik yayasan Pahang. Anak Pahang sejati.

   For the 1st 3 semester aku kat upm memang miserable & horrible gila hidup aku dihujung sem. Sengkek gila aku sebab tak ada duit. Bila dapat duit masa mula-mula tu bapak jakun gila. Yelah tak pernah dapat duit sebanyak itu dalam akaun kan. Aku pegi tibai shopping online. Lepas pada tu merana lah aku tak ada duit. Padan muka. Tapi  dalam semester 4, aku dah jadi bijak sikit & aku start fikir cara nak berjimat & save duit. So aku nak share dengan korang cara aku jimat & sure duit cukup sampai habis sem.

  • simpan dalam tabung
Aku start menabung since semester ke 3. Setiap hari aku akn simpan RM 1 dalam tabung. Kalau ada duit lebih dalam RM 5, RM 10 ke aku amik sekeping aku simpan. Dan setiap bulan aku akan simpan RM 50 dalam tabung tu. 

Yang paling penting, korang jangan sesekali guna duit dalam tabung tu kalau tak ada keadaan yang emergency. Jangan sesekali gatal tangan nak amik buat shopping. Try to control yourself. Macam aku, aku simpan tabung aku kat tempat tersorok. So that nanti aku tak kan nampak tabung tu.

Tapi. be careful dengan orang sekeliling tau! MAke sure sediakan tabung besar. Baru puas hati. So at the end of the semester aku boleh kumpul dalam RM150++ macam tu dalam tabung. Kan jimat weh. Bila aku tak ada duit masa hujung sem, aku akan guna duit dalam tabung aku. Setel masalah. Tapi hanya untuk benda penting macam makan & belanja lain. Bukan joli-joli
  • buat akaun lain
Macam aku UPM pakai CIMB. So, aku ada akaun Maybank. Kadang-kadang kalau aku rajin aku akan transfer sikit duit yang loan kasi dalam akaun ni. Aku pun simpan dalam ASB jugak. 1 sem simpan dalam 700. Simpan dalam tu for sure takkan guna punya kan. 
  • jangan rakus di awal sem
Bila dah dapat duit awal sem tu engkau jangan jadi rakus. Terus dalam kepala otak nak beli itu ini joli itu ini. Kalau sekali sekala boleh la. Kalau dah tiap-tiap sem macam tu, sakit lah. Aku pun kaki shopping jugak, tapi biasanya aku akan selang 4 ke 3 sem macam tu untuk aku shopping. Bila sekali shopping, aku spend & sediakan RM200. Tapi kalau nak shopping tak payah lah nak pegi shopping tempat memahal. Engkau student lagi. 

Aku shopping biasa kat Jalan Tar, KWC, TS & semua tempat yang murah-murah. Jimat boleh dapat banyak benda. Puas hati. 
  • elakkan guna duit buat beli gajet
Ini yang selalu student buat termasuk aku. Tapi pada zaman dulu. Aku dulu pernah beli tab pakai duit sem aku. Tapi tak banyak. Yang aku macam rasa  tak patut bila ada student yang spend almost half of duit loan tu kot untuk semata beli gajet yang mahal gila tahi. Macam rugi. Kes adik aku lah tu. Hujung sem sengkek. Padan muka. 

Nak beli boleh, tapi ikut lah kemampuan. Kau jangan nak tiru kawan sangat. Tengok kawan pakai I pong, engkau pun nak sama naik. Makan kertas jelah kau lepas pada tu. Baik kau spend duit untuk beli makanan, lagi best. Kenyang.
  • jangan terlalu ikut kawan
Jangan mudah sangat nak terikut dengan lifestyle kawan kita yang memang sedia ada kaya. Kalau dah tahu tak ada duit, buat cara tak ada duit. Tak payah belagak kaya. Nanti merana.
  • join apa-apa aktiviti yang ada elaun & upah 
Aku kalau rajin aku join lah. Tapi untung weh sebab dapat duit. Boleh lah buat topup ke buat makan. Dapat pengalaman lagi. 
  • kerja part time
Siapa yang kelas dia tak full sangat & rasa diri tu boleh buat banyak kerja dalam 1 masa boleh lah try cari kerja part time. Tak payah jauh-jauh, dalam universiti pun kadang-kadang ada je keje part time. Aku dulu pernah buat bisnes rumpai laut, ingat tak haha. Alhamdulillah sangat membantu dalam perbelanjaan aku. Tapi sekarang dah pencen sebab habis stok. 
  • beli apa yang patut
Tak kiralah makanan ke minuman ke topup ke. Kalau nak makan tu, tak payah demand sangat nak makan mahal-mahal. Makan apa yang ada sudah. Tengah awal sem boleh lah merasa. Agak-agak nak beli ais krim Coneto hari-hari tak payahlah. Makan sebulan sekali je. Sudah

Lagi 1 broadband. Kalau budak UPM, tak payah pakai broadband pun ok kot sebab ada wifi. Boleh tahan laju cuma biasalah ada waktunya slow. Wifi upm kalau kau nak rasa bahagia bila online, online time pukul 1 pagi ke atas & 11 pagi ke 12 tengah hari macam tu. Sebab time tu student tak ramai guna haha. Tapi kalau rasa nak beli, beli jelah.

   Hidup dalam universiti memang banyak sangat-sangat perlukan duit. Duit samping engkau memang kena spare setiap masa. Tak tipu. Banyak benda yang tak jangka. Depends pada kos masing-masing. Macam kos aku, benda yang paling mahal aku beli ialah suit uniform chef. Buku-buku kos aku pun boleh tahan mantap harga, tapi itu tak pe, sebab ada baucer buku. Tapi sakit jugaklah. Sekali beli almost 200.

    Paling kritikal masa final semester. Masa tu kena battle dengan fyp, thesis,semua benda yang memang melibatkan banyak sangat duit. Masa aku final year, memang hujung semester sangat-sangat masa nak hantar tesis, kena reject 2 kali kau tahu. Aku upah orang betulkan grammar, kena bayar dalam !00++. Mana nak cekau duit. Nasib baik ada simpanan. Kalau tak ada? 



   Memang kalau tak ada duit mintak je kat mak ayah. Tapi kena ingat, tak semua parents ada duit & mampu nak tanggung semua. Aku dulu pernah jugak nangis mintak duit. Malu nak mintak haha. Pastu kena marah. Yelah, dah tengah sem duit dah nak habis siapa tak marah. Enjoy lagi padan muka. 

   So, adik-adik pandai -pandai lah nak hidup nanti. Jangan sampai pengsan ikat perut tak makan sudah. Belajar jimat sikit. Paksa diri jimat. Semoga berjaya & tahniah! Siapa junior aku?

Friday, August 8, 2014

Pengalaman Guna ALTEL

Assalammualaikum



   Aku dulunya memang setia dengan maxis since tempat aku duduk coverage maxis memang tiptop. Cumanya lately ni aku dah rasa malas nak guna maxis sebab aku rasa membazir. Bayar mahal tapi coverage menghampakan. Padahal sini tak ada coverage internet maxis. Makanya aku decide terminate & pakai line internet lain.

   Aku pilih untuk guna line Altel. Korang mesti dah tahu tentang Altel kan. Memang femes lately ni. Sebelum aku decide nak guna Altel aku dah buat banyak pemerhatian daripada review orang dari pelbagai sumber. Cuma masa sebelum aku guna aku tak sure sama ada tempat aku ada coverage Altel tu atau tak. So aku main berani mati je nak try Altel.

   Sebelum ni aku ada tanya few members aku yang guna Altel ni. Most of them memang rekemen sangat pakai Altel ni sebab jimat. Aku stay kluang sekarang. So aku tak tahu kat mana tempat nak car sim kad Altel tu. So, aku hold on dulu niat nak beli sim kad.

   Alkisah 1 malam aku pegi makan dengan family aku. Datang sorang mualaf main jual-jual. Then aku terdengar dia cakap pasal Altel. Aku terus keluarkan duit beli sim kad tu & after being registered aku boleh guna line Altel dengan jayanya. Aku beli dengan harga RM 10. Dalam sim ada RM 5 kredit percuma

   Guess what? Sebelum ni ada orang-orang yang kata line internet Altel ni tetap laju even dalam ceruk kampung kan? Jawapannya ya! Memang laju. Tempat aku even line internet E tapi still bole google dengan lajunya. Makanya aku teruslah guna line Altel & aku sangat bersetuju dengan review orang yang mengatakan line internet Altel sangat laju walaupun dalam kampung.
\
   Tapi tapi tapi. Perlu diingatkan bahawa semua tu bergantung pada tempat masing-masing. Setakat yang aku buat survey line internet Altel ni, mana-mana kampung aku pergi pun tetap ada line. Tak pernah tak ada. Tenggelam timbul tu biasalah. So setelah aku guna Altel selama nak dekat sebulan ni, apa yang bestnya?

  • pakej internet yang sangat jimat & murah
  • line internet yang sentiasa tak menghampakan
   Cuma bagi aku Altel ni ada 2 kelemahan. Bagi aku lah. 
  • topup cepat habis di kedai
  • bagi online user yang 24/7 surft internet memang cepat habis quota
    Aku pakai pakej yang RM 28 tu je. Bagi aku dah memadai untuk aku. Setakat bukak twitter & whatsapp tu tak banyak sangat makan. Unless kalau kau tiap jam on instagram, fb & you tube bagai semua yang makan quota banyak tu, memang cepatlah habis nya. Tapi bagi aku still sangat menjimatkan. 

   Pertanyaan yang selalu kawan-kawan tanya :
  • mana nak beli sim kad Altel ni?
Kat mana-mana kedai telefon yang ada lambang Altel. Tak pun kau redah aje mana-mana kedai telefon & tanya ada jual ke tak. Beli melalui dealer pun ok je. 
  • nak topup Altel kat mana?
Macam aku selalu beli kat 7e je. Kat 7e, Shell, Petronas & mana-mana kedai telefon. 
  • kalau habis quota line internet down ke?
Taklah. Cuma dia akan cas kau RM 0.05 setiap penggunaan internet. Aku guna selalu topup 10 ringgit tahan sampai 2 minggu. 
  • coverage memang ok ke?
Ya. Memang excellent. Nak-nak bila dalam bandar. Laju gila. Tapi it depends on your location. Ingat ya, lain orang lain pengalamnnya
  • apa pakej internet yang ada?
RM 15/ 500mb - 30 hari
RM 28/ 1Gb - 90 hari
RM 48/ 2 gb- 90 hari

    Untuk maklumat yang lain silalah pegi website ALTEL 

    So now, i am happy with Altel. Thank u Altel. Jimat, murah & meyakinkan. Perlu diingatkan bahawa lain tempat lain coverage ya. So far semua orang yang pakai line Altel memang terlalu eksited & tak menghampakan. Bye!

Thursday, August 7, 2014

Raya Zaman Sekarang

Assalammualaikum

   Hai! Allahuakbar lama sangat-sangat aku dah tak update blog. Since i was finished my internship. Maaf. Tapi alhamdulillah still ada ramai lagi pembaca blog aku yang sudi datang jenguk blog aku walaupun macam ala-ala bangkai bernyawa. Tapi aku sayang blog ni. Haha.

   Raya dah 2 minggu hampir berlalu kan. Korang notice tak sekarang punya raya sangat-sangat berbeza daripada raya-raya yang dulu? Kan. Sangat perasan.

  • gajet ditangan
Aku tak cakap orang lain. Aku pun tak lari buat benda yang sama. Tapi taklah 24/7 kan. Bertuah jugak aku kat kampung line internet ala-ala segan nak muncul. Kalau tak aku rasa memang online lah memanjang. Tapi betul la kan. Bila dah zaman sekarang yang internet will be 1 of the most our priority, semua jadi lain. 

Kezen sorang kat utara, sorang kat selatan. Tegur sekejap-sekejap je. Lepas pada tu mata semua tertumpu pada skrin henpon je. Kadang-kadang sentap jugaklah bila kau bercakap dengan orang tu tapi orang tu tak pay attention langsung kat kau. Sentap gila kan. 
  • baju raya terlalu urban
Hari tu ada sekejap hot pasal pattern baju melayu yang ala-ala urban melampau. Ada baca tak? Bukan apa, sekarang ni feseyen baju raya kadang-kadang terlalu urban & macam over pun ada. Tak dinafikan memang ikut trend tapi tak setara dengan apa yang kita sepatutnya pakai kot. 

Cuma sekarang ni aku lebih prefer pakai baju raya yang still sama macam dulu. Simple & nice. Kalau dulu aku suka jugak pakai paju raya yang jarang-jarang kena pakai inner tu, tapi bila sekarang nak pakai rasa segan. Macam berbogel. Prefer to wear jubah dress. Biasalah manusia berubah.
  • semakin semakin sibuk
Yelah sekarang semua dah berkerjaya. Nak jumpa sedara mara kezen semua mesti payah gila. Semua raya tak sama. Macam aku ikut turn. Pahang & Perak. Kalau jumpa pun tak macam dulu lah mesranya kot. Nak-nak bila ada yang dah beranak-pinak. Lagi susah nak macam dulu. Biasalah

   
    Tapi yang paling ketara sekarang ni gajet lah. Semua sekarang manusia gila online. Including me. Tapi aku tak delah sampai dari pagi sampai petang nak pegang fon almost the time. Melampau. Kena sound dengan mak. Sekali sekala kita sambut raya meriah macam dulu apa salahnya kan. Raya setahun sekali. Apa salahnya tinggal fon tu sekejap. Kejap aje. Dah habis beraya dengan family kau nak telan fon tu pun tak apa.

   Selamat hari raya semua!


Wednesday, June 25, 2014

Manusia Alam Maya 2014

Assalammualaikum

   Lately aku perhatikan rakyat Malaysia menjadi semakin hebat & rancak bila berbicar especially dalam alam maya. Social media terutamanya. Contoh Fb, twitter, instagram & segala bagai social media yang ada zaman ini. Perasan tak?

   Lately ni jugak kes buruk yang terjadi di Malaysia makin menjadi jadi macam cendawan tumbuh lepas hujan. Banyak sangat. Dari segi semua aspek dari rogol, curi, bunuh, anak, ibu bapa, nenek & semu semua lah. Terlalu banyak kalau diikutkan.

  • terlalu hebat menghukum orang
"mamat/minah ni patut kena sula je campak dalam lombong kasi reput..bla..bla..bla". Terlalu ramai orang yang macam ni. Terutamanya kau boleh tengok dalam fb of course & twitter. Instagram pun boleh tahan hebat & rancak. Aku perati jugak gelagat-gelagat manusia ini. Kesian.

Bagi mereka yang suka sangat menghukum orang tu, cuba engkau fikir. Engkau sudah terlalu bagus sangat kah? Terlalu maksum sangat kah? Sampai nak hukum orang macam tu sekali. Bila isu baru timbul kat fb & tv mulalah nak jadi hero 1 malaya share itu ini. Tak rasa malu. 


  • bertindak melulu 
Main taram je nak hukum orang tanpa siasat hujung pangkal. Terbaru cerita budak OKU. Dalam kes ni kita kena tahu cerita dari semua pihak. Bukan dari 1 pihak sahaja. Ya, dah tentu emak dia salah sebab biarkan anak dia terabai tapi dalam kes ni ada beberapa pihak lagi yang kita perlu tanya jugak. Bukan 100% salahkan mak dia. Aku tak kata aku bekap emak dia. Bodohla aku nak sokong mak yang buat anak dia macam tu. Tapi itulah. Siasat kesahihan dulu.

Kes sebelum itu, isu Cadbury. Lagi hebat. Maka dengan itu muncul lah pakar-pakar teknologi makanan & seangkatan dengannya kasi info yang entah betul ke tidak. Kena ingat. Kita ni salah kasi info sikit dah 30% mempengaruhi kepercayaan orang. Lepas kau share, orang itu share, orang ini share & tersebar info palsu. Kau tak rasa bersalah?
  • tunjuk pandai
Macam kes Cadbury, aku banyak baca kat twitter. "emak/bapak/nenek/abang aku penah kej kat KKM, jakim bagai. Prosedur tak sepatutnya macam itu ini..bla..bla..blaa". Ada siapa yang perasan? Ramai kan. Pantang ada isu sikit mesti ada timbul orang yang macam tu. 

Tak salah, tapi biarlah awak sendiri yang tahu. Kalau awak sure info itu betul betul sahih, sure, kau cananglah 24 jam tak ada siapa marah. Tapi salahnya, silapnya perbuatan kita kalau info tu salah. Kan dah timbul percanggahan. Kau jugak yang was was.
  • jadi hakim alam maya
Paling hot. Contoh kat dalam instagram. Artis kebanyakkan nya. Baru baru ni kecoh isu Diana Danielle post pasal Nora Danish pegang suami dia. Aku baca every komen dalam IG DD. MasyaAllah ramai betul para hakim. Tak kira lah laki perempuan sama naik. Semua hantu. Semua berlumba-lumba nak jadi hakim yang maha maksum. Dasat!

Kalau kau tak percaya, boleh pegi stalk mana mana IG artis yang kontorversi, kau baca. Scary gila. Engkau kutuk orang ni, orang ni kutuk engkau. Apa yang kau dapat. Malu. Retis tu relaks saja. Masing masing tak nak kalah. 


  • publisiti murahan 
Terbaru- isu budak engineer & laki UiTM. Aku terasa nak gelak pun ada baca komen sorang sorang. Rasanya isu itu tak perlu nak dihebahkan sangat pun. Mungkin ada yang niat nak bergurau tapi ada certain orang yang ambil serious pasal tu. Itu yang jadi viral dalam twitter sekarang. Makin rancak. Dah dapat publisiti orang yang create tu sekarang. Senang. Free. Mudah. 
  • screenshot/ screen capture
Ini cara paling latest nak bash orang. Macam kes Nabila Huda. Zaman sekarang ni, silap post sikit orang terus screen capture post/ gambar kau. Even dah delete pun tak dapat berundur. Orang lain dah dapat lebih dulu salah kita. Betapa advance sekarang. 

Lepas tu bash orang sampai tahap melampau. Over. 
  • blogger kelas tinggi
Sama naik dengan wartawan. Nak rebut trafik tinggi mencanak-canak sampai tak sedar info yang dia kasi kat orang fake, tak betul, tak sahih. Belum kira lagi blog yang buat tajuk hebat, buatkan orang bernafsu sangat nak baca tapi malangnya disekat dengan lambakan pop up iklan & LIKE fb yang over sangat jutaan saatnya. Apa lagi. Pangkah terus. Banyak lagi sumber blog lain yang boleh berikan info. Jangan selfish. 


   Benda benda ni semakin menjadi jadi sekarang dalam alam maya ni. Boleh jatuh fitnah. Dosa. Apa yang kita mampu buat better be silent. Tak payah kita sibuk sibuk nak mencelah dalam memberi pendapat. Kita kasi pendapat senyap senyap je. Nak judge pun tak payah nak kecoh kecoh. Nanti diri sendiri yang kena. Lagi sentap. 

   Pendek kata, kita tak payah lah jadi salah seorang dari yang atas ni. Mungkin aku juga ada silapnya yang aku tak sedar. Manusia. Tak kan pernah lari buat silap. Bila dah tahu, jangan lah diulang lagi. Kita jaga aib orang, Allah jaga aib kita. Dan ingat, what you give, you get back. Kifarah. Wallahualam



Monday, June 23, 2014

Remaja Sekarang - Semakin Baik @ Semakin Teruk

Assalammualaikum

   Allahuakbar lamanya aku tak bukak blog ni. Semakin malas. Alhamdulillah 3 weeks lagi aku nak habis intern then waiting for my convocation weh. Yahoo happy sangat nya aku. Semakin hari, semakin banyak kes kes yag tak sedap didengar kan. Lately ni mostly semua melibatkan remaja muda. kan.

   Aku sendiri bila keluar rumah jadi takut bila jumpa atau terserempak dengan budak-budak remaja ataupun budak-budak sekolah. Scary. Aku tak tahu kenapa tapi scary. Dah macam-macam kes yang berlaku. Suppose mereka yang senior kena respect yang junior kan. Tapi sekarang dah terbalik.



  • rogol semakin rancak
Sekarang kes rogol makin menjadi jadi. Dalam kalangan budak pun boleh tahan rancaknya. Yang paling scary baru baru ni yang kena rogol dengan 38 orang tu kot. Lunyai lah budak perempuan tu kena kerjakan. Tak dapat aku bayangkan. 
  • bunuh 
Sama naik dengan kes rogol pun. Pun sama. Scary terlebih. Aku sekarang ni nak keluar rumah pun berkira. Nak pegi kerja pun ada jugak perasaan takut. Sekarang ni kita tak boleh percaya dengan sape sape pun.


    2 kes kat atas ni boleh dikategorikan almost kes paling tiptop dalam negara kita. Memang. Kalau kau kaji setiap bulan entah berapa percent kes ni berlaku kot. Mana silapnya? Remaja tu sendiri, keselamatan, orang lain, ibu bapak atau salah siapa. Tak tahu.


  • bahasa alien
Ini lagi 1 hal. Even adik aku pun, still terlibat dengan penggunaan bahasa alien ni. Dulu ade jugak kawan kawan aku yang gunakan bahasa ni. rasa nak tergelak dengan sumpah annoying gila bila baca.




    The only thing yang kita boleh buat pun jaga diri sendiri. Itu yang paling crucial. Nak nak perempuan. Terlalu banyak kes yang buruk melibatkan perempuan. Tapi perempuan pun ada salahnya juga. Dari segi macam-macam. Korang sendiri pun boleh fikir kot. Pertama, dari segi pakaian lah. Kedua mungkin perangai & ketiga it could be anything.

    Terkadang aku rasa, makin tak selamat pun ada. Better duduk rumah saje. Semoga kita dapat jaga diri sendiri dengan lebih baik & baik lagi. Sentiasa amalkan ayat pelindung diri. Tak kira lelaki ke perempuan.


Monday, May 19, 2014

" Aku Rasa Dihormati Bila Berpakaian Sopan"

Assalammualaikum

   Aku terasa nak buat entry pasal ni. Pemakaian.

   Alkisah semalam aku keluar bandar Melaka naik bas. Otw nak balik bas penuh sangat sangat dengan manusia yang mana mostly 90% of them were foreigner lelaki  (bangla, myanmar,vietnam & what so ever). Mula-mula memang tak nak lah naik bas tu sebab full & ramai sangat lelaki. Tapi sebab nak kejar asar & tak nak balik lewat sangat kena jugak lah naik.

   Then bila dalam bas, kau tahu aku rasa macam diperhatikan dari atas sampai bawah. Seriously. Tapi aku bersyukur sangat sebab aku pakai baju tutup punggung & aku rasa selamat sangat. Tapi tak berapa selamat lah sebab ada 1 mat bangla dok gesel gesel badan kat aku. Aku move ke depan dia move jugak. Disebabkan terlalu crowded, aku tak boleh nak move sangat. Rasa nak tendang je anu dia. Geli.

   Kenapa aku cerita?

   Betul orang kata. Kita akan rasa selamat sangat & seolah-olah 'dijaga' oleh seseorang bila kita berpakaian sopan & menutup aurat. Few years ago, aku bukanlah seorang perempuan yang terlalu menjaga aurat aku. Ya, dulunya aku suka pakai inner dengan baju dengan pendek which is agak seksi jugak sebenarnya, pakai jeans ketat which is skinny, pakai tudung above dada, baju singkat atas punggung. That was me.

   But then, entah tak tahu bila aku start rasa secure & nak ubah semua tu. Dari cara pemakaian aku. Tapi aku try ubah cara pemakaian aku slow- slow. Aku banyak tengok cara orang lain berpakaian. Then, baru aku terasa "eh, buruknya perempuan ni pakai baju, and macam tu aku dulu". Rasa menyesal.

   Aku tak mampu nak terus berubah jadi macam perempuan kat luar sana yang directly terus pakai hand sock, stokin, tudung labuh & sebagainya. Sebaliknya aku try yang mana mampu dulu slow-slow. I was started wore tudung and cover my chest. Tak labuh tapi tutup dada. I was started wore those baju yang labuh-labuh. Baju aku yang dulu-dulu yang singkat sendat tu aku biarkan dalam almari. Aku bagi abang ipar aku dermakan kat rumah anak-anak yatim.

   Dulu, bila aku fikir balik bila aku berpakaian singkat, ketat semua tu aku tak fikir pun mata-mata liar yang tengok badan aku, yang jamah badan aku. Yang aku fikir time tu aku masih muda & that was a trend. Jahil jugak aku kan. Tapi tulah, itu semua pengajaran buat aku.

   Mak aku ada jugak sound "buat apa nak pakai baju nampak bontot kau, tetek kau, nak tayang kat sape". Sentap gila seluruh badan aku bila mak aku cakap macam tu. And yes. Tak dinafikan aku berubah since aku kenal ijam. Mungkin orang akan kata buat apa berubah sebab orang lain. Ya betul.  Entahlah. Susah nak cakap kenapa tapi lepas aku kenal ijam aku rasa aku nak sangat berubah dari segi pemakaian aku. Aku bersyukur sangat dikurniakan kawan-kawan, family & ijam yang sentiasa terima baik buruk aku.

   Ya, memang aku tak ubah & istiqamah dalam perubahan pemakaian aku, tapi at least aku & orang sekeliling aku nampak aku usaha untuk ubah semua tu. Tak kan nak directly terus berubah kan. Mustahil & tak mustahil. Aku ada seorang kawan yang dahulunya seksi sangat, tapi Allah Maha Besar. Sekarang dia dah bertudung & sangat sangta cantik. Malah lebih sempurna menutup aurat berbanding aku yang memang dari dulu pakai tudung. Timbul rasa malu.


Rasulullah s.a.w. bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, yang bermaksud:

“Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian.”

(Riwayat Muslim)

Balasan bagi orang yang melanggar larangan Allah, ialah azab yang amat pedih, antaranya:
  • Balasan wanita yang membuka rambut kepalanya selain suaminya, akan digantung dengan rambutnya di atas api neraka sehingga menggelegak otaknya, berterusan selama ia tidak menutupnya.
  • Dada yang sengaja dibuka atau ditonjolkan supaya kelihatan seksi, akan di gantung atas api neraka dengan pusat dan buah dadanya diikat dengan rantai neraka sebagai penggantungnya.
  • Betis dan paha yang terselak-selak, sedia untuk dipanggang..pedihnya tidak terkira.
 Sumber sini 

    Gerun bila baca kan. Sama- samalah kita berubah sikir demi sikit. Tak dapat berubah sepenuhnya, slow slow pun tak apa. Asalkan niat kita untuk berubah, inshaAllah dipermudahkan. Aku sayangkan abah, aku sayangkan bakal suami aku, aku sayangkan diri aku sendiri & keluarga aku. Itu lah yang akan membawa mereka & aku ke syurga.

Tuesday, May 13, 2014

Food Review : MABIQ Restaurant, Tanjung Lumpur Kuantan

Assalammualaikum

   Hai. Seronok aku dapat cuti 3 hari ni. Malas nak kerja weh. Aku nak review 1 kedai makan kat Kuantan. Mungkin dah ramai orang tahu kot tapi aku baru nak up entry pasal restoren ni sebab bagi aku unik & 1 usaha mulia.

   Siapa orang kuantan sini pernah makan kat restorant MABIQ? MABIQ tu stand for Maahad Bahasa Dan Ilmu Al-Quran. Apa yang bestnya yang ada kat restorann MABIQ ni?

  • 100% keuntungan disalurkan ke pusat maahad ni (anak-anak yatim & fakir miskin)
  • banyak sangat pilihan lauk yang sedap (lauk, kuih muih, pelbagai air, dessert)


pais ikan patin


  • semua harga air RM 1

   Tempat restoran ni agak jauh ke dalam sikit dari tanjung lumpur tu. Tapi memang ramai sangat-sangat orang yang datang makan situ sebab sedap & murah. So, ape lagi jom lah ke sana. Tersentuh tengok anak-anak maahad tu kutip pinggan kat situ, bersihkan meja semua. Rajin dorang. 

   



Sumber gambar : Google & Blog MABIQ

Friday, May 9, 2014

Realiti Hidup Aku Di Matrik

Assalammualaikum

   Keyword matrik dah bersepah-sepah dalam blog aku since 2 bulan yang lepas. Macam-macam. Tips belajar bagai tu aku dah share dalam entry INI. Malas nak retype balik. So adik-adik mana yang nak refer tips aku boleh baca kat situ. Kalau nak baca lah.

   Aku dulu Matrik Gopeng, Perak. Masa apply zaman sekolah dulu aku apply :

  1. Matrik Gopeng, Perak
  2. Matrik Tangkak, Johor
  3. Matrik Gambang, Pahang
   Aku apply matrik perak sebab dahulu kala aku ada tanya senior-senior aku yang masuk matrik dia kata matrik perak paling bagus. Haha. Tah apa-apa. Aku main apply je sebab tak tahu mana hala tuju lepas SPM kan time tu. Apply sendiri-sendiri tak ikut kawan pun. Aku tak apply matrik Arau sebab ada kes bunuh diri diri yang aku tahu dari kakak kawan aku. Lagi mengarut

   Oklah. Since ramai adik-adik yang bertanya pengalaman aku masa duduk matrik dulu, so aku nak share lah jugak sikit-sikit. Macam mana kehidupan aku masa kat matrik dulu?

  • lifeless & restless
Ini aku lah. Sebab bagi aku kehidupan kat matrik was too tough. Bagi aku. Yelah pengalaman baru buat aku kan. Agak terkejut jugak lah. Weekend aku tak de nak berjimba keluar bagai sangat sebab matrik aku strict jugaklah & lagi 1 rumah aku jauh kalau nak balik pun. So, duduk bilik sajo. Bosan

Weekdays - pegi kuliah sampai petang. Malam pun ada jugak tapi untuk kuliah tambahan & kelas ganti
Weekend - outing/ tengok movie & buat tons of tutorials, asignments & presentation.

So, bagi aku hidup aku sangat penat & letih gila bila kat matrik. Pulaknye bilik aku tingkat 5 pulak. Makin kering ah aku mase tu. Dah makan lapar balik wei. 
  • best gila (kawan-kawan)
Sem 1 aku dengan kawan lain. Masuk sem 2 aku dengan kawan lain. At first memang sedih bila nak tinggal kawan-kawan sem 1. Dah rapat. Tapi tak boleh nak buat ape lah. Hadap saje. Tapi alhamdulillah both sem aku dapat kawan-kawan yang sangat best. 

Malam hari jumaat tak pun weekend aku mesti tengok movie dengan kawan-kawan lain. Syok gila time ni. Memang best sangat. Tapi sekejap sangat. 1 tahun je duduk matrik. Tak rasa kepuasan. betul!




  • jimat duit
Ya, masa aku duduk matrik aku dapat jimat duit. Dapat elaun pun aku buat belanja makan & tambang bas. Cukup-cukup je. Unless kalau pegi berjoli lah. Ada jugak aku keluar shoping, tengok wayang dengan kawan aku. Tapi tak delah guna banyak sangat duit. Kadang-kadang mak ayah aku datang. So situ lagi jimat duit aku haha. 
  • lebih menghargai masa
Aku duduk matrik memang sangat puntual. Kena punctual. Time nak hantar asignment, buat presentation kena punctual. Masa duduk matrik macam duduk universiti jugak. Tapi bezanya macam strict sikit lah. Aku duduk UPM bahagia hidup aku. Tak ada rules sangat. Yang itu best
  • stress gila
Dengan lambakan tutorials, assignment yang banyak dengan presentation lagi, hidup aku agak miserable jugaklah  masa kat matrik. Masa tu memang tak memang tangan kau nak buat tutorial 3 subjek. Zaman aku 3 subjek lagi. Sekarang aku tak tahulah. 

Pulak masa dalam kelas tuto kena buat sorang-sorang kat depan. Lagi miserable hidup aku nak-nak kalau tak siap, lupa & tak tahu jawapan. Aku dulu kalau tak siap ke, tak tahu ke aku pinjam kawan aku punya jawapan je. Betul ke salah lain cerita. Eh tapi korang jangan tiru pulak. Nanti kantoi padan muka kau. Haha.

Aku ingat lagi, aku paling stress kalau buat tuto math. Sumpah stress sebab aku tak pernah minat subjek math. Kalau soalan yang senang ok lagi, tapi kalau yang susah memang aku tiru saja. Lagi stress bila result exam UPS teruk. Tak macam orang lain. Result sem 2 aku turun sebab subjek math susah nak mati. Bagi aku. 
  • tak ada masa nak bercinta
Eh! Realitinya tak ada orang nak usha aku. Haha. Gurau jelah. Ada je kawan-kawan aku,  budak matrik yang lain bercinta kat matrik. Itu lantak diorang lah hidup diorang, masa diorang kan. Memang kat matrik aim engkau 1 je. Nak belajar je weh. Betul. Sebab matrik memang kau kena pulun gila-gila sebab tu peluang kita nak dapat tempat kat IPTA. Kena compete dengan budak STPM, Diploma. Memang bagi aku sangat sangat mencabar & susah
  • makin malas
Malas nak iron baju. Sebab matrik aku pesen bilik iron tak ada kat setiap tingkat & tak boleh bawak iron sendiri. Aku ada bawak iron sendiri tapi malangnya kena rampas. Menyampah pulak. Sudahnya malas nak tuntut, aku iron sebundle sekali gus untuk seminggu. Lagi pulak kena bangun awal pagi kalau tak nak berebut dengan orang lain iron. Stress!
  • gila movie
Mobie paling tengah in masa zaman aku time kat matrik ialah movie korea. Time kat matrik memang aku kumpul movie korea berduyun-duyun. Memang banyak gila aku kumpul. Seronok weh dapat member kaki simpan movie jugak. Sampai sekarang zaman universiti pun aku tak habis tengok lagi cerita dalam external aku. 



    That was my life when i was in matrik few years ago. Ape pun, it was a great experience untuk aku. Matrik ni best gila sebenarnya. Seriously. Yang membuat kan aku tak terasa langsung kehidupan kat matrik ni sebab masa berjalan dengan sangat pantas. Sekejap je setahun tu. 

   Masa kat matrik memang hidup aku nak belajar habis-habis sebab aku fikir nak dapat tempat kat universiti untuk degree. Memang masa habis final exam dulu sebelum nak balik menangis habi-habis sebab nak tinggal kawan-kawan. Sedih oi. Kehidupan kat matrik memang tak sama sangat dengan kehidupan kat universiti. Even kat universiti pun berganda best, tapi kat matrik jugak best walaupun strict haha. 

    So adik-adik yang nak sambung matrik akan datang, jangan lupa tanam azam tu untuk belajar. Jangan terlalu terkejut sangat dengan kehidupan separa universiti ok. Good luck! Good luck jugak kat adik-adik yang tengah tunggu result untu kemasukan ke IPTA akan datang. 

   Sekian. Pesanan dari akak blogger. Hacum!


                                 

Tuesday, May 6, 2014

Malunya Aku Dengan Arwah Ahmad Ammar

Assalammualaikum



   Korang dah baca buku Ahmad Ammar ni? Kalau belum, aku suggestkan pegilah beli & baca. Sebab banyak sangat pengajaran yang kita boleh dapat kalau baca buku tu. Best!

   Kenapa aku malau dengan arwah Ahmad Ammar? Ada sebabnya.

  • Anak yang sangat patuh pada ibu bapa
Dari apa yang aku baca dari buku tu, arwah Ahmad Ammar ni sikit pun tak pernah membantah apetah lagi nak melawan cakap parents dia. Sikit pun tak. Dia taat sangat pada ibu bapa dia. 

Walaupun di meja makan beliau telah kekenyangan tetapi makanan yang diletakkan oleh ibunya dalam pinggan akan dihabiskan walaupun selepas itu beliau akan menjadi sesaj nafas & mengah. Namun demi ketaatan & menjaga hati ibunya maka akan dihabiskan juga makanan tersebut - petikan buku
Bagus kan. Kita ni even tak sedar pun ada sedikit sebanyak mengguris perasaan & hati mak ayah kita kan. Tak banyak pun sikit tapi ada. Allahuakbar malunya aku.

  • lebih memilih untuk berpakaian sederhana

 Ahmad Ammar lebih memilih untuk besederhana dalam semua perkara.

Pakaian yang dipilih adalah yang tidak mahal & bercorak biasa. 

  • Cemerlang dalam pelajaran
Beliau cemerlang dalam pelajaran. Malunya aku dengan arwah ni bila beliau tak sia-siakan masa mudanya dengan menimba ilmu sebaik mungkin. Aku? Mungkin aku lupa & tak sungguh-sungguh. Aku hanya cemerlang dalam PMR tapi aku malas & ditakdirkan aku dah hampakan harapan mak ayah aku.

Semasa berada di tingkatan 5, beliau menunjukkan prestasi yang cemerlang sehingga pihak maktab (MTD) telah menaikkan pangkat beliau & membolehkan beliau mendapat keistimewaan menginap dalam 1 bilik. 
  • dapat menguasai sepenuhnya bahasa asing (Turki)
Aku yang belajar Mandarin pun punya payah nak konker bahasa ni. Even bahasa inggeris sekalipun aku lintang pukang. Tapi Ahmad Ammar. Subhanallah Allah kasi dia peluang untuk kuasai bidang islam & bahasa Turki. Hebat kan

Di madrasah, Ammar kelihatan lebih Turki daripada orang Turki kerana pencapaiannya sentiasa lebih baik & lebih cemerlang berbanding orang-orang Turki sendiri. Malah dalam beberapa ketika, pencapaian & kefahaman Ammar dinilaikan sempurna oleh guru-gurunya & mendapat markah 100% sedangkan orang Turki sendiri tidak ramai yang dapat mencapai taraf kesempurnaan tersebut.
  • sangat tekun belajar & bersungguh- sungguh belajar
Kita? Aku? Dah dapat peluang untuk belajar aku tak gunakan sebaik mungkin. Ya, bila dah habis belajar ni baru aku sedar yang aku menyesal tak belajar sungguh-sungguh dulu. Tapi dah tak guna sebab masa tak boleh ulang balik kan. Just move on. Lain pulak dengan Ahmad Ammar. Lain dari kita semua & aku.

Selepas tamat peperiksaan akhir di marmara Universiti, Ammar telah mengkuarantinkan dirinya selama seminggu di Madrasah Hayrat di Suleymeniyye, untuk benar-benar menekuni & memahami Kitab Risalah An Nur, kerana pada waktu itu Ammar akan menjalani pula peperiksaan lisan, yang akan mengujinya pada waktu itu ialah Sami Yildirim.

Sedangkan kita bila lepas habis exam je terus suka ria. Termasuk aku. Aku lepas habis exam mesti aku ajak kawan-kawan aku celebrate. Pegi makan ke keluar tengok wayang ke. Malunya aku. 


  • kematiannya menakjubkan
Aku terfikir. Macam mana keadaan aku mati nanti? Aku mati nanti caranya macam mana? Bila aku baca kisah kematian Ahmad Ammar ni, terselit rasa cemburu. Allah sangat pelihara dia dari cara kematian hingga dikebumikan.

Malah tiada setitik darah pun tumpah di tempat kemalangan. Tubuh badan Ammar kelihatan seperti sedang berbaring & tiada sebarang kerosakan atau kesan kecederaan pada wajah beliau. Kawasan tubuh yang lainnya, semua bersih daripada segala kecederaan parah. Sehingga cermin mata yang dipakainya juga tidak pecah!

...Ambulans yang melanggarnya jugalah yang telah membawa arwah ke hospital. Pesakit yang berada di dalam ambulans terbabit keluarkan sehingga ambulans lain yang datang mengambilnya. Jarang berlaku keadaan sebegini. 

Kita, walaupun banyak amalnya belum tentu dapat diberikan peluang macam ni oleh Allah kan. Cemburunya aku pada beliau. 
  • dikebumikan di makam syuhada (sahabat Rasulullah saw)
Yang paling aku cemburu. Allahuakbar. Terpilihnya arwah. Sangat beruntung. 

Datuk bandar telah memberikan pengcualian kepada Ammar menjadikan Allahyarham adalah orang Malaysia pertama yang disemadikan di sini. 
  • .berpusu-pusu orang datang untuk mengiring & mengusung jenazah untuk dikebumikan
Allah. Terlalu istimewa insan ini. Bila tiba masa aku nanti, ada ke orang ramai datang nak usung jenazah aku ke kubur macam beliau.

Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiring jenazah Ammar ke perkuburan. 

Berebut orang ramai untuk menjadi sebahagian daripada orang yang mengusung keranda Ammar. 

Aku tengok video orang yang datang nak usung keranda Ahmad Ammar dulu tersentuh hati. Ramai & berebut -rebut orang datang nak usung sekali. Memang menakjubkan kematian beliau. Dipelihara & dijaga oleh Allah swt
  • mati syahid pada usia yang sangat muda
Aku kira, sempurna kematiannya. Syahid yang tertangguh. Sungguh-sungguh dia nak mendalami islam. Malunya aku dengan beliau. Dia lagi muda dari aku, tapi dia sungguh-sungguh untuk belajar & perjuangkan hak-hak orang islam. Sedangkan aku, sikit pun tak mampu nak buat semua tu. Malunya aku.





    Sedikit sebanyak yang aku kongsikan dengan korang. Ya, aku sangat malu dengan arwah Ahmad Ammar. Memang kita takkan boleh nak samakan diri kita dengan arwah. Memang betul sangat. Tapi tak mustahil kan kita boleh jadi macam dia. Selagi hayat masih ada. Allah sentisa permudahkan kalau niat kita betul. 

    Cemburunya aku pada arwah. Semoga dijadikan pengajaran, iktibar & motivasi untuk kita. Berjuang & pelihara Islam agama kita. Aku sangat terkesan dengan kisah Ahmad Ammar ni. Tak menyesal aku beli buku dia. Sangat motivate aku. 

   Apa akan terjadi dengan kita nanti? Pengakhiran hayat kita? Allah yang tahu. Selagi kita hidup, berbaktilah kepada parents kita, buat amal sebaik mungkin. Aku mungkin tak mampu menjadi seperi beliau, tapi boleh dicuba kan. Semoga kita semua akan menjadi seperti dia & Allah permudahkan semua urusan kita termasuk kematian kita sama macam arwah Ahmad Ammar.

   Ahmad Ammar, semoga kamu tenang disana. Terima kasih kerana berikan semangat yang luar biasa buat kami yang masih hidup untuk lebih mendalami Islam. Al fatihah. Dan Al fatihah buat Allahyarham Datuk Aziz Satar. Hilang sudah permata Bujang Lapuk



jika engkau mahukan teman, cukuplah Allah sebagai teman,
jika engkau mahukan musuh, cukuplah nafsu sebagai seteru,
jika engkau mahukan hiburan, cukuplah Al- Quran sebagai bacaan,
jika engkau mahukan nasihat, cukuplah mati sebagai penasihat

- Ahmad Ammar Ahmad Azam

Monday, May 5, 2014

Perkara Paling Tak Cool Couple Masa Dulu - Throwback Cinta Monyet

Assalammualaikum

   Hai! Lama rasa tak update. Im running out of idea & time weh. Haha. Malas membebel panjang proceed dengan title entry.  I bet mostly pernah buat kot zaman bercinta monyet zaman dulu kala waktu sekolah menengah dulu. Even aku pun. Oh!



  • tukar-tukar sim kad
Zaman sekolah dulu siapa yang ada pakai phone tu kira berado gila lah. Kira up to date lah. Nak- nak zaman dulu pemes henpon nokia N-gage (betul ke aku eja), N73 & sebagainya. Kira siapa yang ada henpon kamera tu power lah. 

Main tukar sim siapa pernah buat? Ada jugak dalam kalangan kawan-kawan aku buat. Rasa kelakar pun ada bila ingat balik. Kononnya dulu senang nak trace bf/gf kalau tercurang mesej dengan perempuan/lelaki lain. Kan. Tapi somehow menyusahkan jugak kalau kawan nak mesej kena inform pakai no mana 1 dulu.
  • gabung nama
Contoh : syafikin, lanida & macam-macam lah. Even sekarang pun mungkin ramai lagi yang still guna kot. Nama aku payah nak buat zaman dulu, jadinya tak payah nak gabung-gabung nama. Berbelit lidah. 
  • signature henfon
Zaman henpon nokia 3310 dulu. Kalau kita mesej orang mesti bawah mesej tu ada signature tu. Haha.

    Lagi? Banyak lagi sebenarnya tapi aku ingat-ingat lupa. Semua ni memori. Bila dah tua ingat balik terasa macam teruknya & rasa kelakar. 

Tuesday, April 29, 2014

Wanita Cantik & Label Pakaian Sendiri - Set Pakaian Untuk Nikah/Tunang

Assalammualaikum

   Terasa nak share dengan korang label pakaian sendiri oleh wanita-wanita cantik yang kompem korang mesti kenal dalam alam maya ni. Tak dinafikan aku sendiri rambang mata bila tengok pakaian & barang yang diorang jual. Cantik! Mostly boleh dijadikan tempat untuk kita buat persiapan tunang ke nikah ke.



Antara design telekung idaman aku masa nikah nanti. Nak buat hantaran haha. Cantik sangat-sangat. Owner dia cantik gila. Dan sekarang tergoda dengan koleksi jubah dia. Walamak memang cantik. Yang tu list idaman untuk nikah/tunang nanti. Berbaloi. Custom made semua
Yang ini lagi 1 feveret design aku. Jubah dia semua tiptop. 100% cover aurat kita & shawl dia pun sama. Memang completely tutup aurat. Pun sama, owner cantik sangat. Kalau lah aku banyak duit, boleh beli 1 dress untuk bakal bridesmaid. Over tau!
Owner orang kuantan. Cantik sangat jugak. Paling latest dress ke jubah dia. Memang cantik gila. Rambang mata!
Cantik koleksi shawl dia. Pada siapa yang nak tunang ke, nikah ke aku rasa boleh kot try shawl dia kalau kena pada gaya. Cantik! Boleh masuk dalam list aku ni. 
Siapa yang tak kenal isteri Ally Iskandar. Aku suka tengok dia. Sejuk je mata memandang. 

    5 orang cantik yang punya label sendiri ni memang tak pernah miss aku stalk kat IG. Memang rambang mata. Tunggu gaji masuk baru nak gatal tangan pilih jubah untuk raya. Wehu. Memang semua ni masuk list aku kalau nak tunang nanti lah. Boleh pakai buat jalan harian kan.

   Selamat menjamu mata! Oh mungkin korang ada kenal mana label lain lagi boleh share dengan aku kat sini. 

Monday, April 28, 2014

5 Soalan Yang Paling Kritikal & Dibenci Oleh Perempuan

Assalammualaikum

   Hai! Terdelay nak update blog pulak. Hari ni terasa nak share dengan engkorang semua pasal perkara & soalan yang paling dibenci oleh perempuan bila ditanya. Tak kisah lah ditanya oleh si lelaki ke perempuan ke.


  •   "bila nak ada anak?"
The most critical question for married peoples. Macam kakak aku. Almost 2 tahun usaha nak anak tapi baru sekarang Allah nak bagi. Sepanjang setahun lebih mengadap mulut-mulut orang yang selalu sangat tanya tu bukan senang. Kena ada mental, emosi & fizikal yang kental. 

Soalan ni memang wajib bila dah kawin kan. Biasalah manusia. And mostly melayu. Kompem wajib punya mulut tu bertanya. Kadang-kadang dah tahu orang tu still tak ada lagi rezeki tapi nak jugak tanya lagi. Mak cik aku dah 7 tahun kawin tak ada anak. Dia punya stress & sedih tak payah cakap. Kesian sangat tengok. Tapi berkat sabar dia, usaha dia, Allah kasi dia anak dalam tempoh 7 tahun kawin tu. Dan alhamdulillah Allah kurniakan lagi seorang anak tahun ni. Nampak tu? Percaya pada qada' & qadar Allah.
  • "bila nak kawin?"
The most critical question for unmarried women. Yes, soalan ni pun wajib orang tanya bila once tengok perempuan tu dah bekerjaya. Some how those peoples yang bertanya ni boleh tahan annoying jugak kan. Mana kau tahu dia tak ada calon lagi ke, tak kukuh kewangan lagi ke, tak sedia nak pikul komitmen lain lagi ke. Kita tak tahu
  • "berapa berat kau?"
Same goes to both either thin or fat women. Kalau aku, of kos aku sensitif sangat bila orang tanya pasal berat aku sebab dah tahu aku ni sekeping. Kurus. Lagi mahu tanya. Kalau orang yang chubby tu lagi terasa. Ya, aku banyak makan hati dengan orang-orang yang suka tanya soalan macam tu kat aku even dah tahu aku macam mana. Sampai 1 masa aku rasa fed up & stress. 

Tapi kau fikirlah. Apa nak heran kalau orang tanya. Asalkan kau sihat tak kisah gemuk ke kurus ke. Jaga diri sendiri saja sudah.
  • "umur berapa?"
Yang ni mungkin ada certain perempuan tak kisah & ada certain perempuan tu kisah. Bagi aku bape pun umur tak kisah. Atau mungkin ada perempuan fikir pertanyaan pasal umur tu macam nak sindir dia tak kawin lagi. Mungkin. Tak semua ok.
  • "tinggi engkau bape?"
Sensitif bagi orang yang kurang rendah. 
  • "pakwe engko ke tu? Kenapa tak cari lagi sepadan dengan engko?"
Ada, tapi tak semua. Kadang-kadang ada jugak orang yang persoalankan.


 
    Semua pertanyaan kat atas ni kalau selalu ditanya & salah time nye engkau tanya pasal sipemilik tuan punya badan, silap haribulan kena sembur jugak. Kita ni sebelum nak bertanya orang tengok dulu keadaan dia, keadaan sekeliling & diri kita. Jangan main redah je. Boleh bikin gaduh nanti.

    Apa yang kita persoalkan tu sebenarnya kita persoalkan rezeki Allah bagi kat kita & orang tu. Tahu tak? Bagi kita yang belum kawin tu, jangan senang-senang laju je mulut tu bertanya & persoalkan rezeki orang tentang anak, hal kawin & sebagainya. Tahu tak emosi orang tu macam mana bila kerap kali ditanya macam tu. Kesian.

    Kita kena ingat :

    Ada orang Allah kasi dia nikmat harta yang banyak sangat, tapi tak dikurniakan anak,
    Ada orang Allah kasi anak yang ramai, tapi tak punya harta yang banyak.
    Ada orang Allah kurnakan nikmat harta yang banyak & anak yang ramai tapi punya masalah        keluarga
    Ada orang Allah kurniakan keluarga yang aman harmoni tapi tak punya harta
    Dan
    Ada orang Allah tak kurniakan nikmat apa-apa sebab Allah mahu uji dia supaya dikurniakan       nikmat yang  sangat besar dikemudian hari

   Kita kena ingat semua tu. Tak semua orang bernasib baik macam kita. Dan kita ni pun yang dah ada semua, mewah serba serbi ada jangan pulak riak menunjuk-nunjuk. Kaya tapi tak dikurniakan anak. Salah 1 dugaan Allah bagi tu supaya simpan sikit rasa riak tu daripada terus ditayang kepada orang lain. Mengundang rasa bangga & kesian orang lain. 

    Semua tu adalah REZEKI. Siapa kita yang nak persoalkan semua rezeki yang Allah bagi pada kita kan. Bersyukur dengan apa yang kita ada. Sebaiknya terus berdoa supaya apa yang kita kurang akan Allah berikan 1 hari nanti. Biar lambat atau cepat. 

   Aku pun bukan lah baik sangat nak nasihatkan orang tapi benda ni semua berlaku dalam hidup aku. Hidup sekeliling aku. Ya, aku ambil pengajaran dari semua yang berlaku. Tak lah aku menyesal kemudian hari. Mana yang kita kurang kita tambah. 

   Jangan cepat sangat nak berkata itu ini kat orang, nanti berbalik semula pada diri kita baru tahu. Biarlah. Kita jaga diri kita & perihal diri sendiri sudah. Tak payah nak menyibuk

Monday, April 21, 2014

Frust Dengan Smartphone Samsung

Assalammualaikum

   Hari ni nak cerita pasal pengalaman buruk aku dengan samsung. Dulu aku pakai fon samsung. Samsung galaxy W. So far korang pengguna samsung punya sematfon ok tak? Mana lah tahu kot kot ada yang mengalami peristiwa macam aku.

   Benda yang sama berlaku pada kawan-kawan aku. Dulu memang aku suka pakai fon samsung sebab design, harga & cantik. But then lepas apa yang jadi kat henpon aku dulu aku jadi serik pulak nak pakai fon samsung since ada jugak ramai yang reviewe perkara yang sama macam aku.

   Dalam family aku ayah aku dengan abang ipar aku yang pakai fon samsung. Dan aku pun still pakai tab samsung. To be honest, samsung punya tab memang ok. Tapi baru-baru ni lah dia buat hal yang sama macam henpon aku dulu. Sudahnya memang aku frust lah dengan samsung ni.



   Masalahnya apa?

  • auto restart/ mati sendiri
Tengah aku mesej & scroll henpon aku terus padam sendiri. At 1st macam aku tak syak sangat sebab aku ingat mungkin hang. Tapi lama-lama selalu pulak. Sampai 1 masa tak sampai 5 minit mesti dia mati sendiri. Sedih!
  • bateri drain lepas cas
Yang ni for sure sebab aku over cas. Tapi aku dah tukar bateri baru. Original. Bila dia mati sendiri terus bateri tinggal 0%. Padahal aku baru je cas. Mengundang maki jugak
  • henfon jadi panas sangat
Masa dia restart tu henpon aku tiba-tiba jadi panas sangat. Panas gila. Aku dengan pantas bogelkan henpon aku. Cabut semua. Then dalam beberapa minit aku on balik tapi hampa. 
  • keluar logo sepanjang masa
Bila fon on then keep on repeating keluar logo samsung tu ha. Ape masalah nye aku tak tahulah. Yang ini same goes to tab aku. 

   Aku ni tak lah mahir & terer sangat bab henpon ni. Tapi aku selalu jugak google bila jadi masalah macam ni & ramai yang alami masalah sama macam aku. Kawan-kawan aku pun sama. Samsung Galaxy 2, 3, dan yang lain. 

   Aku uninstall semua benda. Aku format. Tapi jadi masalah yang sama. Sudahnya aku tukar fon baru. Aku jual je balik. Aku suka samsung sebab front camera dia even vga cantik. Nak tak nak aku trade in sajo. Dapat lah dalam RM 200. Jadilah.

   Aku pun tak pasti sama ada masalah android tu ke, masalah aku yang tak reti jaga fon ke, masalah henpon tu sendiri ke ape. Tapi yang sure bila banyak orang sekeliling aku alami benda yang sama, aku jadi malas nak pakai samsung. Tapi aku tetap nak pakai tab samsung sebab mampu milik.

   Cumanya, semua jenis brand henpon pon sama je. Yang penting kita tahu jaga kan. Tak kisahlah. Tapi sekarang aku tengah bling-bling mata dengan henpon sony xperia Z1 & T2 model baru tu. Aiyo ma, tergoda betul. Sekarang aku tukar pakai fon sony. Alhamdulillah review ramai orang & aku sendiri puas hati. Dan kebanyakan lelaki yang aku kenal mostly semua pakai henpon sony. Patutlah. 

   So far aku pakai sony & kebanyakan review dari mereka di alam maya & orang yang pakai sony xperia ni:
  • tak mudah hang
  • gambar sharp & cantik gila
  • sound best!
  • design terbaik (simple & mampu pegang. Maksudnya tak terlalu kecik, tak terlalu besar)
  • camera cantik
  • harga mampu milik
  • tahan lasak
   Cumanya bagi aku henpon sony xperia ni 1 je kelemahan dia.
  • front camera tak cantik.
Certain model sony je yang ada front camera cantik. Gila cantik gila. Tapi kalau jenis VGA memang tak cantik. Pakai main camera sajo.Ikut cita rasa & kemampuan diri sendiri lah kan. Ada orang support kata jenama itu yang bagus, ada orang kata yang itu. It depends pada diri masing-masing. Lain orang lain cita rasa dia kan. Sama macam aku.



    Aku tak kata semua henpon samsung ni tak ok. Pandai jaga ok lah. Tak pandai jaga, memang jahanamlah. Tapi so far dengan android baru aku rasa ok lah kot. Cuma abang ipar aku punya henpon kekadang bila nak cas tak detect & kekadang image tak keluar. Masalah.

   Sekarang tengah berlumba-lumba orang pakai lenovo kan. Memang tak dinafikan memang murah, mampu milik & besar. Ramai yang kata ok & berpuas hati. Aku pun tengok macam best je tapi aku lagi sayangkan henpon sekarang. Save bajet haha.Lenovo aku rasa ok kot sebab murah, kau boleh dapat sekali screen besar kan. Camera pun not bad. Jenis aku, aku mementingkan kualiti kamera, kelajuan henpon & memori kad.Aku suka HTC jugak sebenarnya tapi mahal sangat. Haha. 

   Panjang pulak bebel aku pasal henpon. Apa-apa jenama pun kita pakai, jaga lah elok-elok. Jangan main install segala benda alah dalam henpon. Lemas henpon tu nanti. Kalau orang kaya boleh main tunjuk je kau nak henpon mana kan. Tak kurang mesti akan ada yang kata pakai ipon lah lagi bagus. Memang bagus, setanding dengan harganya. Dan tak semua orang mampu macam kita. Ingat tu. Sekian. Bye!

    

Sunday, April 20, 2014

Emosi Terganggu Akibat Ketuat

Assalammualaikum

    Hai. Pernah korang kena ketuat? Tak kisahlah kat mana-mana. Aku pernah & serik. Serik sebab sakit haha. Dulu masa aku Form 1 aku kena ketuat kat tengah-tengah tapak kaki. Sumpah sakit gila bila nak pakai selipar & terkena bucu toilet jamban tu. Menangis!

   Puncanya apa ketuat ni?

   Aku ada dengar banyak jugak punca kena ketuat ni. Tapi tak tahu mana 1 yang sahih nya. Sumber pembacaan aku dari sini  Ketuat boleh berjangkit melalui :

  • pemakaian pakaian atau barangan lain dengan orang lain
  • tak keringkan tangan/kaki dengan kerap & betul-betul
  • keadaan persekitaran yang kotor & lembab (lantai especially)
   Ketuat berpunca melalui jangkitan kuman pada kulit. Dan boleh berjangkit kalau kita share barang dengan orang yang terkena jangkitan kuman ni atau dalam bahasa simplenya orang yang kena ketuat. Aku pun baru tahu ketuat ni berjangkit. Sumber dari sini 

    Ketuat biasa kat jari biasanya tak sakit. aku ada jugak kat bawah jari kaki. Tapi yang tu aku rajin kutil je haha. Seronok mengutil


    Masa aku kena kat tapak kaki dulu, rasa dia tuhan saja yang tahu. Sakit sebab kita pijak kan. Nak nak bila dia makin membesar tu. Memang menangis aku masa tapak kaki tergesel dengan bucu jamban. Sentap. Aku pun duk cungkil-cungkil ketuat tu. Memamng berakar ketuat tu. Dan baru aku tahu ada banyak jenis ketuat.

  • ketuat rata (bersaiz kecil)
  • ketuat plantar (tapak kaki)
  • ketuat biasa
    Ada macam-macam lagi.

Lebih kurang macam ni lah ketuat aku dulu


    Cara nak hilangkan ketuat?
  • getah betik muda. Ini cara aku guna dulu. Amik sikit pastu titikkan kat tempat kena ketuat. Buat selalu
  • abu ubat nyamuk. Bancuh dengan air pastu letak kat ketuat.
  • kapur sirih. Sapu & biar sampai kering
  • minyak goreng ikan. Celup lidi sate & titik sikit kat tempat kena ketuat
   Ada banyak lagi sebenarnya cara nak hilangkan ketuat ni. Korang tinggal google je. Aku rasa ada ubat ketuat yang dijual kat farmasi kot. Try cari. Aku biasa guna getah betik je. Jimat & senang nak dapat.

   Apa pun, make sure kita jaga kebersihan sekeliling & kebersihan diri kita sendiri. Macam aku praktikal memang totally bermain & selalu surround dengan air. Air kotor pun ya jugak sebab lepas buat susu vitagen tu kena bersihkan semua. So probability aku nak kena ketuat pun tinggi kot. Haha. Tambah pulak kulit aku jenis kulit yang sensitif. Lepas cuci tempat production terus aku basuh kaki tangan dengan dettol. Scary jugak.

   Memang emosi terganggu bila ketuat ada weh. Yelah sakit. Fikir nak hilangkan je. Stress


   Sila sila lah jaga kebersihan.

Saturday, April 19, 2014

Godaan Bekas Kekasih

Assalammualaikum

   Amboi tajuk aku. Sound weird & ganas. Pedulik lah. Aku nak buat entry yang mungkin atau sikitlah ada kaitan dengan aku lah kot. Terpulang nak nilai macam mana. Sebelum aku mulakan entry, aku terlebih-lebih mintak maaf dulu kalau entry ni dianggap mengaibkan atau pun apa. Mintak maaf.

   Godaan bekas kekasih.

    Siapa pernah alami? Tak kisahlah korang tuan punya badan ke, gf/bf nya ke, si penggoda ke. Mesti korang tahu apa rasa bila bf/gf, suami/isteri atau orang yang korang sayang digoda orang ketiga kan. Or so called 'bekas kekasih'. Aku boldkan lagi.

    Sebenarnya, pendapat aku doesnt matter pun dengan bekas kekasih ni. As long as dia tak ganggu hubungan kita dengan partner kita sekarang kan? Tapi once bila dia dah start ganggu partner korang, so then apa yang korang buat? To be honest, aku pun pernah alami. Baru-baru ni. Hampir buat hubungan aku dengan ijam porak peranda lah jugak. Apa aku buat? Ok once aku dapat tahu apa aku buat?

  • tanya direct 
Ini perkara terbaik. Pegi tanya terus kat partner kita. Tanya every single thing. Kalau kau tengok partner kau duk masam masam manis je muka, tak duduk diam gelisah tandanya dia ada buat salah lah tu. Yang kita tak tahu kan. Tapi nanti dulu! Jangan marah dulu. Sabar.
  • control emosi
Yang ini paling penting. Memang rasa nak baling kerusi jugak kat muka partner kita bila once kita dapat tahu dia contact dengan ex dia kan. Tapi sabar. Jangan cepat melenting. Dalam situasi ni kita kena bersikap rasional. Ha gitu. 

Masa mula-mula aku tahu ex ijam contact dia balik & kat situ ada 2 way communication, aku try control emosi aku. Aku tak terus direct sembur ijam. Kalau ikutkan hati & syaitan yang membisik ni, memang alamatnya terus aku sound ijam. Tapi itu semua tak kan dapat selesaikan masalah. Takkan.

Dalam aku control perasaan marah, sedih, kecewa aku terasa nak pecah jugaklah dada ni. Macam-macam benda yang aku fikir. Tapi kita kena sabar. 
  • let it go
Depends. Ada certain orang boleh lupakan benda tu macam tu je. Tak amik kisah dengan soal ex bf/gf dia. Bagi aku, kalau tak bertepuk sebelah tangan, tak berbunyi kan. Paham? Maknanya kalau bukan ada yang melayan, orang tu tak akan teruskan niat dia. Or maybe si penggoda tu tak reti bahasa. 

Aku? Berkali jugak aku biarkan benda ni. Sampai 1 masa aku rasa too much & aku berhak marah dan rasa cemburu sebab ex dia over. Dulu mungkin aku just ask, know & let go tapi bila dah jadi lagi worst sekarang, aku jadi susah ah nak lupa. 
  • take it easy
Not easy weh. Kalau sekali 2 boleh kot. Tapi kalau dah berkali-kali mana nak easy nya. 



   Dalam situasi ni, ada 2 orang yang kita perlu tanya & kenal pasti. ( Partner & ex partner kita)

  •    Partner
 Apa-apa pun mesti kena tahu dulu pasal ex partner kita kan. Bukan nak kata cemburu & tak kata langsung tak bagi kawan. Tapi depends la macam mana dia treat ex dia. Kalau over melebihi kita sebagai partner dia, itu wajarlah kita nak marah & cemburu kan. 

Tapi jangan terlalu mendesak partner kita. Ya, memang kita berhak cemburu & marah tapi kena jugak ingat kita tak ada hak nak kongkong hidup dia. Tak best lah gitu. Dia pun ada life dia sendiri. Sebab tu aku kata depends cara dia treat ex dia. 

Bagi si partner ni, kalau rasa sayangkan hubungan korang dengan future partner korang ni mungkin kena amik cara untuk pertahankan hubungan korang kot. 

- tak payah layan. Habis cerita. Kalau dilayan lagi penggoda tu suka. 
- lupakan terus. Yang lepas biar lepas. Fokus dengan yang baru & akan datang. Buat luka hati buat apa.
- terus terang. Biasakan diri untuk berterus-terang dengan partner masing-masing. Or else this thing will become worst & worst.
  • Ex Partner
This is the most critical one. Ada ex yang reti bahasa nak terima hakikat yang ex dia dah ada orang lain. Dan ada juga ex yang move on. Tahu fikir tak elok kacau hubungan orang. Nak kacau boleh lah unless kalau ex dia still single kan. Kalau dah tau ex dia dah ada lain yang still nak teraba-raba mencari balik ape kes. Tu macam nak makan tayar je. 

Macam yang sebelum ni aku cakap. Kalau tak ada yang melayan, tak kan jalan kan. Itu lah dia. Mungkin, partner kita layan or mesej balik ex dia sebab nak jaga hati dia. Konon. Habis hati kita sebagai partner untuk masa depan tak nak pulak jaga kan. 

Terlanjur aku dah buat entry ni, kepada ex kat luar sana korang patut buat macam ni kot :

- move on. Please. Memang tak senang tapi fikirlah daripada menjahanamkan hubungan orang lain. Tak elok
- terus terang. Directly cakap apa yang kau nak sebenarnya dari orang yang kau cari. 
- cari lain. Senang. Agak-agak tak boleh nak cari lain postpone dulu. Asalkan jangan jadi penggoda.
- bincang. Kalau ex kau still single then yes korang boleh discuss cara nak continue balik hubungan korang. Tapi kalau sebaliknya, better back off. 

   Ya. Dalam entry ni aku agak emo sebab benda jadi kat aku. Tak senang aku nak biarkan sebab dah 3 kali benda yang sama terjadi. But i put trust on Allah swt ini adalah dugaan aku dengan dia sebelum aku move on ke alam yang baru nanti. Eh! Mungkin dengan dugaan macam ni lebih kuatkan hubungan & rasa percaya antara 1 sama lain. Mungkin. 

   Dan ya. Dulu aku pernah ada dalam situasi jadi ex. Aku ada juga niat nak cari balik ex aku bila once aku tahu dia ada yang lain. Tipu kalau aku rasa tak menyesal. Its normal rasa macam tu. Tapi fikir lah balik. Sampai bila nak tagih kasih sayang orang yang dah ada rancangan masa depan dengan orang lain kan. Sampai bila nak seksa diri sendiri tagih perasaan kat orang yang dah ada pengganti kita. Dan tak rasa bersalah & malu ke ganggu hubungan orang lain. Useless. Fikirlah. 

   Tapi apa pun, aku mengharapkan pengakhiran yang baik dalam setiap hubungan. Yang penting kita sebagai partner kepada partner kita kena fikir jauh. Aku fikir macam-macam bila semua benda  ni terjadi kat aku. "Apa family aku akan cakap kalau aku clash dengan dia?", "apa family dia cakap nanti", "mampu ke aku nak cari bahagia lain". Macam-macam. Family masing-masing mostly hampir tahu hubungan aku dengan dia. Dah plan nak move on hubungan ke gelaran yang lagi better lagi. InshaAllah. Banyak benda & orang yang kena fikirkan. So kita, kena fikir tu semua. 

   Kalau dulu yela aku couple sebab suka-suka. Tengok kawan-kawan ada pakwe aku sibuk nak jugak. Teruk gila. Tapi sekarang lain. Usia matangkan kita. Pengalaman banyak ajar aku. Sekarang couple untuk masa depan. Rancang untuk masa depan. No more main-main. 

   Lagipun kalau nak difikirkan sampai bila kita dengan partner nak bergaduh masam muka disebabkan masalah yang sama kan. Masing-masing kena ada sikap saling percaya. Kena pertahankan hubungan masing-masing. Kalau rasa sayang kat hubungan tu lah. 

   Mungkin ada yang anggap point entry aku kali tak bagus, mengajar orang-orang bercouple, buat itu ini yang tak sepatutnya. Atau mungkin akan ada yang kata "baru bercinta dah up entry macam ni. Annoying." Macam aku cakap. Terpulang pada korang nak judge macam mana. I dont even ask u to trust, read & put your judgement here. Terpulang. Tak suka tak apa. 



   Dan kepada bekas-bekas kekasih yang wujud kat luar sana,

Aku rasa, kalau kau dah tahu orang yang kau selalu contact, pujuk, tanya segala macam persoalan yang dulu nya kau tak pernah tanya & kau hilang dia atas sebab salah kau sendiri, kau yang tinggalkan, aku rasa kau better lupakan. Better move on. Better belajar terima hakikat. Better back off dalam bahasa kasar sikit. Kau dah tahu orang tu dah ada masa depan dengan orang lain, jangan kau nak keruhkan lagi hubungan yang dah dia bina dengan orang lain tu. Jangan kau ganggu hubungan dia dengan kesalahan yang pernah kau buat dulu. 

Sekali 2 kau tanya khabar on behalf of friend then its ok lah. Tapi kalau dah sampai merebak merepek kisahnya then its too much lah brother sister. Tak salah kau nak contact balik dengan ex kau, tapi berpada-padalah. Kalau ex kau single tak pe lagi. Lantak kau lah nak buat apa. Tapi kalau kau dah tahu apa jawapan dia kat soalan kau, rasanya fahamlah kot nak buat ape. 

Stop and please stop asking "u masih sayangkan i lagi?", "u dahtak ada perasaan kat i lagi?", "i masih sayangkan u", "u serious ke dengan dia?" dan segala macam. Benda-benda tu semua boleh menimbulkan gaduh kot.

Cuba, cuba, cuba kau yang ada kat tempat aku. Aku yang datang menagih kasih & melalut dengan partner kau sekarang, ada rasa nak lempang aku tak? Ada kan. Macam tu lah rasanya. Fikir lah. Jangan jadi bodoh sebab seorang perempuan & lelaki. Best of luck kepada bekas-bekas kekasih kat luar sana. Ada yang lebih baik Allah tentukan untuk kau. InshaAllah. Nanti aku hantar kad kawin aku kat kau. By hand. Official. 

   Sebelum aku lupa, entry aku ni juga berdasarkan apa yang blogger Namee Roslan tulis dalam entry cemburu ni. Aku agree 200% dengan setiap apa yang dia taip. 

Last, dalam perhubungan lebih-lebih lagi nak akhiri hubungan dengan ikatan akad nikah kena ada banyak point :
  • give & take
  • yakin 
  • percaya (simpan sikit rasa kurang percaya. Jangan terlalu percaya)
  • restu ibu bapa
  • niat untuk halakan hubungan ke jalan yang Allah redha (nikah lah)
  • usaha pertahankan hubungan
  • kalau jodoh tak kemana 

Sekian.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi