Monday, June 23, 2014

Remaja Sekarang - Semakin Baik @ Semakin Teruk

Assalammualaikum

   Allahuakbar lamanya aku tak bukak blog ni. Semakin malas. Alhamdulillah 3 weeks lagi aku nak habis intern then waiting for my convocation weh. Yahoo happy sangat nya aku. Semakin hari, semakin banyak kes kes yag tak sedap didengar kan. Lately ni mostly semua melibatkan remaja muda. kan.

   Aku sendiri bila keluar rumah jadi takut bila jumpa atau terserempak dengan budak-budak remaja ataupun budak-budak sekolah. Scary. Aku tak tahu kenapa tapi scary. Dah macam-macam kes yang berlaku. Suppose mereka yang senior kena respect yang junior kan. Tapi sekarang dah terbalik.



  • rogol semakin rancak
Sekarang kes rogol makin menjadi jadi. Dalam kalangan budak pun boleh tahan rancaknya. Yang paling scary baru baru ni yang kena rogol dengan 38 orang tu kot. Lunyai lah budak perempuan tu kena kerjakan. Tak dapat aku bayangkan. 
  • bunuh 
Sama naik dengan kes rogol pun. Pun sama. Scary terlebih. Aku sekarang ni nak keluar rumah pun berkira. Nak pegi kerja pun ada jugak perasaan takut. Sekarang ni kita tak boleh percaya dengan sape sape pun.


    2 kes kat atas ni boleh dikategorikan almost kes paling tiptop dalam negara kita. Memang. Kalau kau kaji setiap bulan entah berapa percent kes ni berlaku kot. Mana silapnya? Remaja tu sendiri, keselamatan, orang lain, ibu bapak atau salah siapa. Tak tahu.


  • bahasa alien
Ini lagi 1 hal. Even adik aku pun, still terlibat dengan penggunaan bahasa alien ni. Dulu ade jugak kawan kawan aku yang gunakan bahasa ni. rasa nak tergelak dengan sumpah annoying gila bila baca.




    The only thing yang kita boleh buat pun jaga diri sendiri. Itu yang paling crucial. Nak nak perempuan. Terlalu banyak kes yang buruk melibatkan perempuan. Tapi perempuan pun ada salahnya juga. Dari segi macam-macam. Korang sendiri pun boleh fikir kot. Pertama, dari segi pakaian lah. Kedua mungkin perangai & ketiga it could be anything.

    Terkadang aku rasa, makin tak selamat pun ada. Better duduk rumah saje. Semoga kita dapat jaga diri sendiri dengan lebih baik & baik lagi. Sentiasa amalkan ayat pelindung diri. Tak kira lelaki ke perempuan.


4 comments:

  1. setiap kali nak keluar rumah, memang kena doa banyak-banyak najihah..remaja ke, dewasa ke, ramai yang dah makin teruk perangai sekarang.

    ReplyDelete
  2. budak skg makin nth..

    lbh memandai dri dulu

    ReplyDelete
  3. apa boleh buat..?? berdoa je lahhh banyak-banyak.. InsyaAllah.. semoga sentiasa berada dalam perlindungan Nya.. : ) ... jaga Allah..!! InsyaAllah..!! Allah jaga kita..!! wallahua'lam... singgah blog mie yang santai jom... http://jazmiimukhtarr.blogspot.com/2014/06/cara-berzikir-yang-betul.html... follow lah skali yerr.. : )

    ReplyDelete
  4. Tang bahasa alien tu susah betul nak hadam lah. im thinking jugak kekadang diorang x rasa pelik ke guna bahasa camtu HAHAHA ! mungkin dah terbiasa .

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi