Friday, July 15, 2011

Pakai tudung sebab tuntutan syarak @ sekadar fesyen?

Assalammualaikum..

   Hai semua selamat malam. Daku sure mase daku publish entry ni mesti ramai yang dah tido kan. Hari ni tak banyak entry dari daku sebab bz. Semalam ade berita dari TV 9 yang membincangkan pasal tajuk kat atas tu. Daku sangat2 tertarik & dengar lah kan. Opss im not news liker!

   Isu bertudung ni act bagi daku sangat2 sensitif bagi kaum hawa. Ala sape2 cakap pasal tudung pun daku agak sentap even tak kena kat batang hidung sendiri kan. Sekarang ni macam2 jenis tudung yang dijual kat luar tu kan. Ade yang liplap sane sini rambu rambai.Dan yang paling2 pemes sekarang shawl.Bersepah2 orang yang pakai shawl kan termasuk daku. 

 Tak dinafikan bertudung ni salah 1 fesyen bagi sesetengah artis.Tapi perlu diingatkan tidaklah sampai nak permainkan hukum syarak. Kite pun tau bertudung tu wajib & hukumnye berdosa kalau tak dilaksanakan. Dan bagi yang tak bertudung tu kite tak boleh nak pakse die untuk pakai tudung kan.As long as orang tu dah bertudung da kire oke tak perlu nak kutuk2 lagi. 

   Kat sini daku kagum dengan sesetengah artis yang mule2 tak pakai tudung tapi sekarang dah pakai contohnye :

Ann Hot fm
Aida Khalida**siap ade butik
irma hasmi
liza hanim

catriona ross**cantik sangat2
    Cantik kan dorang. Sape2 pun yang pakai tudung nampak sangat cantik. Ade juge yang berfikiran bertudung adelah salah 1 fesyen. Orang nak bertudung nak jugak lah bertudung,nampak cantik pulak. Betulkan niat anda untuk bertudung. Bukan nak kondem orang kat luar sane tu yang pakai tudung semate2 nak nampak cantik & pakai tudung tapi tak menutup aurat tapi bialah pemakaian tudung tu dijadikan sebagai fesyen dalam Islam yang menutup aurat.

   Daku admit daku pun pakai tudung tak de lah tutup sepenuhnya dada. Tapi kite semua buat silap. Mesti ade mulut puaka yang kate daku nak buat entry ni tapi tak sedar yang daku pon tak de nak sempurna dalam menutup aurat. Its ok katelah ape kau nak kate selagi puas. Masing2 ade otak pikirlah.. Abah daku sempat tegur "angah,dengar tu.Pakai shawl lawa2 tutup aurat tak?". Amik kau sentap sampai terkedu!

   Jangan nanti orang kate kau "bertudung tapi telanjang!". Macam ni :



    Jadikan fesyen tudung anda sebagai fesyen yang memenuhi tuntuan syarak bukan  sekadar fesyen semata2. Bagi daku masing2 ada cara tersendiri dalam memakai hijab @ tudung tu kan jadi terpulang pada diri sendiri.Sekian. Harap maaf jike ade yang terase & daku sendiri tak betul mane nak taip entry ni sekadar perkongsian je dengan korang. Tata.

lebih manis & sopan

gambar : google

 p/s : dasat lah. Isu ni dah masok berita. Sentap nyah 

15 comments:

  1. Tia pun tak nak komen lebih2 sebab Tia pun tak tau diri Tia dah cukup bagus atau tak ..

    Tia teringin nak berpurdahhhhh :)

    ReplyDelete
  2. x pe,,ramai2 bagi pandangan ..
    fara pon x dela cukup baik nak cakap

    ReplyDelete
  3. menutup aurat itu memang dituntut islam..tapikan as long as dia nak bertudung pun da kira okey..lagi pun dalam berhijab takda pulak dia specifikkan ciri2..cuma ada menyebut melabuhkan hijab menutup dada..


    maaf ya bukan memandai...sekadar beri tahu..:) heeee

    ReplyDelete
  4. x pe..masing2 punye pandangan..
    as long as tau hukum nye :)

    ReplyDelete
  5. sentap ker tak tu terpulang..yg penting bagus entri ni

    ReplyDelete
  6. yang penting niat kita untuk menutup aurat

    ReplyDelete
  7. tak suke artis yg xpakai tudung tibe2 jd duta tudung lak..siap ada tagline.. "tudung *** pilihan saya"
    apakah??

    ReplyDelete
  8. xsangke post topik yang same... cume interpretasi yang berbeza... best of luck... keep doing dakwah... Allah knows best..

    ReplyDelete
  9. Suka tgk gamba yg last tu..hope 1 day hati sy terbuka nk pakai cm tu...

    ReplyDelete
  10. ujang :

    huhu....tenkiu membace :)

    ReplyDelete
  11. MK :

    em tu la..macam nak main2 je..

    ReplyDelete
  12. haslinda :

    sy pun...teringin sangat

    ReplyDelete
  13. bnyaknye backlink yg dibuat..heheh..psl isu tudung ne memang sensitif.kalo ditegur mereka yg tak bertudung mcm2 alasan dibagi..yg femes sekali tak bertudung xpa asalkan hati baek..

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi