Thursday, August 25, 2011

Aku ni budak kampung je.Blogger kampung

Assalammualaikum..


   Penah tak 1 mase dulu korang kene gelaran "budak kampung"? Tak kan. Or maybe ade yang tak penah sebab tak penah duduk kampung. Skang kan anak2 moden sume nak duduk bandar. Tak de nak duduk kampung dah. Kan.

   Tetibe hari ni nak buat post pasal ni. Kenape malu nak cakap yang kite duduk kampung @ luar bandar? Malu sebab kau duduk luar bandar? Takut orang kate kau kolot? Opss! Sini daku nak tanye penah tak korang alami perkare2 macam kat bawah ni?

  • kawan baik kau kumpul semua article pasal tempat kau tinggal then percaye dengan mulut2 puake yang katekan kau ni teruk
  • clasmate kau kate kau " dasar budak kampung,memang lembab"
  • orang pulaukan kau sebab kau asal dari kampung
  • orang maki kau kate kau ni tak reti berfesyen
   Penah? Tak penah kan. Yes,daku penah. Mase kat sekolah dulu. Kau tahu daku rase nak lempang je malaun2 tu tapi sabar je sebab mulut puake kan. Even kalau sekarang orang ade cakap " ala fara ko ape tau ko budak kampung je tak tau selok belok hidup kat bandar". Ni jawapan daku " sikit pon aku tak heran dengan hidup bandar kau tu doe."

   Daku bangge je orang dok kate daku kampung. Waw. Maveles! Kampung is much2 better. Ape gune kalau duduk kat bandar tapi budi bahase kau 0. Tak gune kau belaja tinggi2 tapi suke merendah2 kan orang. Tak payah lah. Rubbish sume tu kalau hobi kau suke kondem orang.


   So buat korang yang sentiase megah & gah sangat dengan title bandar daku nasihatkan tak payah nak bangge sangatlah. Kau dulu pon asal dari kampung jugak. DAN daku rase ,macam tak perlu je nak beza2 kan orang. Diskriminasi. Perlu ke?

   Daku tak kisah  pun kalau orang nak kate daku ni budak kampung ke,blogger kolot ke. Sikit pun tak kisah nyah. Tapi cume daku sedih je. Kesian dengan yang bermulut puake tu sebab kurang kasih sayang sebab tu hina orang. 

   Dah lebih 10 tahun daku hidup dengan dunie kelape sawit. Bangge je. Tu lah hasil titik peluh abah nak bagi daku & adik beradik yang lain belajar. Alhamdulillah bakal genggam ijazah. Ye,daku memang budak kampung pon. Bes weh dok kampong. 

   Pengalaman daku mase kecik2 dulu mahal sangat. Sebab? 
  • mase darjah 4 daku sekolah kat estet. Kat simpang renggam johor. Sekolah yang 1 sekolah ade 10 orang je. Penuh ulat bulu
  • balik sekolah naik basikal kene kejar anjing
  • baju sekolah kotor sebab kene tanah merah. Mase tu teruk sangat jalan
  • sekolah tu tak de library pun
   Daku penah duduk estet. Tapi skang ladang tu dah cantik sangat2. Dah bertar,dah ade coverage tepon. Tapi daku jadi sedih2 sangat2 bile teringat semua tu. Menangis teringat semua kesusahan tu. Sekarang alhamdulillah. Hampir berjaya.

   Jadi daku nasihatkan,kalau ade orang yang kutuk kau,jatuhkan kau macam tu,biakan je. 1 hari nanti die akan makan balik kate2 die pade kau. Jangan dibalas. Percayelah.Just say thank u for making me being unrespectful to u,dear.

   Maaf daku buat entry sangat panjang. Maaf.

    Thanks sudi bace. 

ni lah die rupe budak kampung tu bersame adik die
p/s : NI BUKAN ENTRY EMO YE. ALAMAK TERCAPS LOCK.

38 comments:

  1. aku pn budak kmpung.

    tp xpnh lg la org pggl ak bdk kmpung.

    ak bsykur sbb bila ak tgk bndar, akhlk budk kg yg dlunya ak rasa trok, rupanya jauh lbih baik dr kt bndar tu.

    bukn nk ckp semua budk bndar tu trok, tetapi environment tu skit2 effek kita pnya hidop.

    yela, budk kg, mna ada nk jumpa wyg kcik2, main batu srmban jela.hehe

    ReplyDelete
  2. akak pun budak kampung dik, dalam nunnnn... pernah gak org kata.. "dasar kg.com".. tp akak diamkan je.. lantak sbb yg kampungan ni la yg byk berjaya dr diorg..

    ReplyDelete
  3. macam datuk lat pon orang kampung jugak najihah, siap wat komk lagi dan dapat title datuk sbb lukisan dia...kampung boy

    ReplyDelete
  4. @Encik JI

    hohoho..
    act ade yg betull..x semua tapi ade lah tempias sikit2

    ReplyDelete
  5. @mizzkechique

    hhi..bangge kan kak..
    dari kampung tu asalnye budak bandar berjaya

    ReplyDelete
  6. diorg tak sedar yang bandar tu asalnya sebuah kampung...mcm KL gak...dulu ada kampung baru sekarang kampung tu mcm dah jd setinggan dah...entah2 nnt kawin ngn org kampung jugak...hahaha

    ReplyDelete
  7. @Farhan Hanif

    wish like that..baru tau langit tinggi rendah huhu

    ReplyDelete
  8. Alah. takpayah layan org2 mcm tu. tak jdi kudis pn kn? :)

    ReplyDelete
  9. tak kesah la duk mane pun.. mane2 pun same je kn.. bumi jugak.. hehe..

    ReplyDelete
  10. diorang nak tekankan kater diorang tak reti kukur nyior care naik kuda tu,
    diorang juga tak reti bukak sabut kelapa ngan parang,
    diorang juga tak penah tahu camana nak giling rempah,

    so diorang takut dianggap buduh,
    diorang kondem kita yang mampu ni dulu, supaya self esteem kita jatuh :D supaya kita intimidate ngan kehebatan budak pekan diorang tuu ^^ biorkan..

    ReplyDelete
  11. aku budak kampung sejati..haha..fesyen2 tak kisah la

    ReplyDelete
  12. sy pun budak kampung. hihi. muke annoy gile yg pmpuan ats free hair tu. haha

    ReplyDelete
  13. Nice share there. What ever people said, for me, it is their own opinion. Who cares right? As long you are what you are. A person that knows how to respect others.

    p/s: teringat kartun Kampong Boy.

    ReplyDelete
  14. kampung ke bndr semua sama je.takde beza pun.sy membesar kt bandar tp wktu sek menengah sy sek kt kg.ramai org cop sy sombong lar ape lar sbb konon2 bdk bndr/ckp luar.pdhal tak pun.sy chill je :P

    sy suke gile kg sy.n tak sbr nk pindh blik duk sana! :)

    ReplyDelete
  15. Simpang Renggam...salah satu tempat bagi Kancil unik dan menarik...banyak kali kancil datang ke sana (masa belajar kat Maktab Batu Pahat)...damai dan nyaman...hehehe...ndak apa orang kata apa...kalau Najihah tengok kat FB kancil...bebudak sekolah Kancil bangga menjadi budak kampung berbanding budak bandar. walaupun mereka hidup di bandar..kenapa? mereka tertarik dengan lagu jimmy palikat...anak kampung...

    ada masa, najihah cari dalam youtube...:)...kancil pun berasal dari kampung...dididik cara kampung..susah cara kampung...bila di bandar, senang hidup sebab sudah biasa susah...

    ReplyDelete
  16. ad gk org camtu?
    haha mmg dorang kolotlah klau pkir cenggitu :)
    btw, sabar ye sys.
    mostly org bandar mmg mcm tu
    cz dorang xprnah hidup susah kan..

    ReplyDelete
  17. pergh..membara je aku baca..kiki
    xpe lah, kg pun kg lsh, jnji kita berjaya...yedok?

    ReplyDelete
  18. @Asyila Zainuddin

    yup..bumi jugak..atas bumi tuhan..x de beze

    ReplyDelete
  19. @I wong (依之汉)

    every body has their own mouth tu keep on talking..
    just shut up by themselves

    ReplyDelete
  20. @Kancil 8349

    thanks kancil for giving me ur opinion :)

    ReplyDelete
  21. tak nampak langsung pun rupa budak kampung. hoho. abaikan je dorang tu kak. mulut orang tak boleh nak tutup :)

    ReplyDelete
  22. akakpon org kampung.. ayer hitam kluang.. kalo nk cari pasu @ seramik selamat dtg di ucapkan :)

    ReplyDelete
  23. akakpon org kampung.. ayer hitam kluang.. kalo nk cari pasu @ seramik selamat dtg di ucapkan :)

    ReplyDelete
  24. akakpon org kampung.. ayer hitam kluang.. kalo nk cari pasu @ seramik selamat dtg di ucapkan :)

    ReplyDelete
  25. akakpon org kampung.. ayer hitam kluang.. kalo nk cari pasu @ seramik selamat dtg di ucapkan :)

    ReplyDelete
  26. saya lagi teruk...mai dari bendang...sapa pun tak mau...huhu

    ReplyDelete
  27. abaikan orang yang cakap macam tu. saye yang orang bandar menetap di kampung sekarang pun chill je. x de nak bangga sangat dengan bandar tu. semua tu sama je. rileks k. muah <3

    ReplyDelete
  28. duk bandar pon makan budu belacan jugak

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi