Friday, August 26, 2011

Jom buat kuih raya : Biskut Cip Coklat Gebob

Assalammualaikum..

   Tadi baru pas buat kuih raye. Walamak pes time buat kueh raye sendiri woh. Alhamdulillah menjadi setelah kene membebel dengan mama sebab selerakkan dapur die haha. Jom nak share sini :


Bahan-bahan :
  • 300 g tepung gandum
  • 250 g marjerin 
  • 300g gula castor
  • 1 biji telur
  • cip coklat (ikut suke nak letak banyak mane)
  • badam cincang @ hiris
  • esen vanila
telur lupe nak letak
Cara :
  1. pukul mentega + gula + telur + esen vanila sampai kembang
  2. masukkan tepung sikit demi sikit
  3. masukkan badam + cip coklat 
  4. uli sampai jadi doh yang lembut
  5. bakar pade suhu 180C selama 20 minit
Tadi daku pes time buat doh jadi lembik,so tambah tepung jagung. 

pukul pakai tangan je sebab mesin tu tah mane pegi . Lenguh gilos


ikut suke kau orang nak buat bentuk cane2

tengok eh kang hangos

Time ni buat sambil on9. Kau mampu? Ok lah selamat mencube ye. Btw dah nak balik raye. Daku dah tak update dah kot nanti. Tengoklah. Tenkiu korang. Sayang semua.

SELAMAT HARI RAYE.
Bawak kete elok2. Tadi eksiden depan mate budak kecik pengsan dahi berdarah.Takut!!!!


8 comments:

  1. shera ade buat au sebelum ni kuih ni.. tp x masak.. sebab oven rosak.. hampeh tol.. T_T

    ReplyDelete
  2. jarang makan kuih ada butter ni...hahaha

    ReplyDelete
  3. perghh,..mntap ha cheff najihah buat tutorial kuih...hahaha...

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi