Monday, August 29, 2011

Jom Buat Kuih Raye : Kuih Keling @ Kuih Gunting

Assalammualaikum..

   Tadi bertungkus lumus buat kuih raye lagi. Kali ni buat kuih keling @ kuih gunting. Penah makan? Sedap weh. Kuih turun temurun daku tu. Jom buat ni daku share resipi :

Bahan2 :

  • planta
  • bawang besar ( dikisar )
  • daun kari (dikisar)
  • serbuk kari
  • tepung gandum
  • minyak panas ( untuk melembutkan doh)
  • gunting
Cara :
  1. campurkan daun kari + bawang besar yang telah dikisar dengan serbuk kari
  2. gaul planta + tepung gandum
  3. campurkan dengan campuran daun kari & bawang besar
  4. campurkan minyak panas
  5. uli sehingga menjadi doh yang lembut
  6. gunting kecik2
  7. goreng. Siap!


bawang besar + daun kari + serbuk kari







jangan goreng hitam sangat weh tak sedap.

9 comments:

  1. kalau di sini kuih keling tu kuih yang bentuk bunga n rasa dia manis2 :) warna coklat kehitaman..

    ReplyDelete
  2. kuih apa tu eh? kureng pula nampaknya. haha :D

    ReplyDelete
  3. wah, siapa buat sendiri lagi! :D hebatnya..saya ingat kilang yg buat. rupanya buat dengan tangan pun boleh :)

    ReplyDelete
  4. saya dah cam dah kuih ni. hooray! thanks akak. macam senang je nak buat. huhu

    ReplyDelete
  5. aku baut kuih siput... waa..lebih kurang la dengan kuih siput..hehe

    ReplyDelete
  6. Salam kenal..

    Saya gugeling around nak cari resepi kuih gunting..fav saya jugak tuh... terjumpa plak blog ni..
    Thanks for sharing.. nampak cam menarik.. nak cuba laa nanti..

    btw..jemputla ke blog saya jugak..
    http://www.thesuperstarmommy.com/

    Terima kasih n semoga dimurahkan rezeki...

    *Saya follow yer :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi