Tadi bertungkus lumus buat kuih raye lagi. Kali ni buat kuih keling @ kuih gunting. Penah makan? Sedap weh. Kuih turun temurun daku tu. Jom buat ni daku share resipi :
Bahan2 :
- planta
- bawang besar ( dikisar )
- daun kari (dikisar)
- serbuk kari
- tepung gandum
- minyak panas ( untuk melembutkan doh)
- gunting
Cara :
- campurkan daun kari + bawang besar yang telah dikisar dengan serbuk kari
- gaul planta + tepung gandum
- campurkan dengan campuran daun kari & bawang besar
- campurkan minyak panas
- uli sehingga menjadi doh yang lembut
- gunting kecik2
- goreng. Siap!
bawang besar + daun kari + serbuk kari |
jangan goreng hitam sangat weh tak sedap.
kalau di sini kuih keling tu kuih yang bentuk bunga n rasa dia manis2 :) warna coklat kehitaman..
ReplyDeletekuih apa tu eh? kureng pula nampaknya. haha :D
ReplyDelete@amna
ReplyDeletelain2 lah tu kan
@hira
ReplyDeletekueh keling @ gunting
kim sini sikit...heeee
ReplyDeletewah, siapa buat sendiri lagi! :D hebatnya..saya ingat kilang yg buat. rupanya buat dengan tangan pun boleh :)
ReplyDeletesaya dah cam dah kuih ni. hooray! thanks akak. macam senang je nak buat. huhu
ReplyDeleteaku baut kuih siput... waa..lebih kurang la dengan kuih siput..hehe
ReplyDelete