Thursday, August 11, 2011

300 followers dalam mase kurang sebulan. Kau buat macam mane?

Assalammualaikum..

motif : saje nak letak
   Kalau jadi blogger tak sah kalau tak tanye "cane nak upkan follower aku","jelesnye blog die ramai follower". Kan2. Tak yah tipu lah,daku mase mule2 jadi blogger dulu pon camtu jugak. Kau tau daku nak dapatkan 100 follower dulu dalam mase 5 bulan. Korang? 3 bulan dah cukup nak sampai beriban kan. Bagus2.

   Antara blogger yang daku respect : 
   Kau tau nape daku respect dorang? Sebab penulisan dorang bes & memang superb lah weh. Tak caye ce bace entry2 dorang. Daku kalau bace mesti nak bace yang sentap2. Blog dorang best. Daku tak kate blog yang entry tak bes tu tak bagus tapi korang mesti dah pandai menilai.

   Yep,kalau korang follow daku dari dulu mesti korang pasan follower daku meningkat & even daku sendiri tak penah expect langsung. Bukan nak bangge tapi nak cakap.Ape daku buat?
  • belaja @ tengok dari blog orang lain
  • baiki balik blog
  • kalau rajin buat segmen ke hape ke
  • rajin follow blog lain
  • pegi tinggal komen
  • ping blog
  • perah otak buat entry yang orang nak bace
   Ingat senang? Tapi kan daku rase follower ramai pun kalau yang membacenye kureng tak bes jugak. Follower dengan readers kene seiring. Bak kate tia. Tapi bagi daku lagi ok kalau readers banyak sebab terase diri kau dihargai kan. Too many followers does not good at all coz might have 1 of them do dislike u. BUT least followers do much better coz have at least 1 person that being loyal to u.

   Tak payah berhempas pulas nak tarik follower. Follower akan datang dengan sendiri kalau die rase die nak follow blog kite. Dan kalau die rase tertarik dengan blog kite. Jadinye,bile dah setaun lebih berblog ni rase tak keterlaluan kalau daku nak kate jadilah blogger yang menghargai & dihargai dari blogger yang dihargai tapi tak menghargai.

   Otai2 blogger bersepah korang refer jelah cane nak up trafik bagai tu kan. Kang kalau daku buat kate daku blogger bajet pulak kan. Dah timbul citer tak bes. Tapi semua tu mule dari bawah jugak. Kau takkan berjaya kalau kau tak penah gagal. 

   So,jangan give up & sedih dengan ape yang korang ade.Jangan rase down sangat kalau rase tak de orang nak bace entry korang. Korang bace banyak2 kali then korang pikir mane silap ye. Tak mustahil 1 hari nanti korang pulak yang akan jadi macam Ben Ashaari,Hanis Zalikha,Cik Epal & semua2 yang malatop tu. Caye pade diri sendiri & yang penting enjoy bile berblog.


p/s : kagum dengan abg eq. 

42 comments:

  1. lepas tgk follower beriban, tgk la entri mereka pula. memang tip top :D

    ReplyDelete
  2. @Freaky

    tu yg aku cari..
    entry bes..even entry aku x huhuhu kejam

    ReplyDelete
  3. akk aktif mula berblogging 2008..tp baru aktif jun thn ni...mula2 nak wat entry mmg rasa susah..bila dah aktif ni, rasa senang sikit cari ayat...follower?xhebat cam namee..dia power...ayat best..dibantu plak ngan abg beben..lagila mantap..huhu

    ReplyDelete
  4. tapi ila cukup xsuka kalau org tu paksa2 folo kan..

    u folo me, i folo u blik..adoii la..

    ReplyDelete
  5. @Fad

    yup..banyak advantage die..
    tapi x plah kite pun semua ok ape hee

    ReplyDelete
  6. mula2 memang susah kan.. ape2 pun kena usaha lar kan.. tgk niat kte nk ke mana.. ^_^

    ReplyDelete
  7. dil start berbelog bulan 12 tahun 2010..dlm 8 bulan lebih camtuu..agak slow la dpt follower..tp, biar la slow, jnji dil xpnah paksa dorg follow..thats y, dil rasa annoying giler bila org asyik pksa kita follow dia..kan2..=.="

    ReplyDelete
  8. susah kan? hehe :D tu la, tengah perah otak untuk buat entri best. tapi masa selalu tak ada. wah, sedih ~___~

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...

    follower ramai2 pun blum tentu diorg buka blog tiap2 hari utk tgk entri. kalo content yg kita paparkan tu mmg best n tip top, lg la ramai org dtg baca. tgklah mcm fatin liyana, hanis zalikha, irene nadia, bangku kosong, ben ashaari, penulis senja, dll. yg seangkatan dgnnya. baca content diorg, siap ada tips skali..yg penting, kita selaku tuan blog tumpukan pada kandungan apa yg kita nak publish kpd readers..

    SELAMAT BERPUASA

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete
  10. good info..kena usaha dan jangan putus asa..jadi la diri sendiri kan..;)

    ReplyDelete
  11. good info..kena usaha dan jangan putus asa..jadi la diri sendiri kan..;)

    ReplyDelete
  12. saye blogger baru, jadi nak tanye lah mcm mana nak buat ping tu ye?

    senang2 lawatlah blog saye tuk bg jawapam k=)

    ReplyDelete
  13. cepatnye...nak kena ikut semua tips najihah nie ;-)

    kalau agak2 rajin, singgah lah sin...
    http://blossomingrose-mawar.blogspot.com/2011/08/teka-teki-suka-suki-kalau-rajin-meh-la.html

    ReplyDelete
  14. cepatnye...nak kena ikut semua tips najihah nie ;-)

    kalau agak2 rajin, singgah lah sin...
    http://blossomingrose-mawar.blogspot.com/2011/08/teka-teki-suka-suki-kalau-rajin-meh-la.html

    ReplyDelete
  15. wahh..bagus2.. sharing is caring kan..

    ReplyDelete
  16. nak santai2 jek menulis.....huhu...sebab taknak peningkan pale otak..cukuplah research yang hado ni...

    ReplyDelete
  17. aha..akak pon respect kat namee toh..kejap je kan dye..

    ReplyDelete
  18. @cik Dil

    slow2 x pe..
    asalkan x main koto..hahah agak lah..nyampah pon ade

    ReplyDelete
  19. @hira

    aah tau xpe..kalah dari menteri haha

    ReplyDelete
  20. @BLADE EDGE

    yup..betul lah tu..tapi kalau tengok rupe semate2 x de maknennye jugak..
    content entry kene jugak ade

    ReplyDelete
  21. @Cik bunga mawar

    kalau nak gune care sendiri pon bole jugak :)

    ReplyDelete
  22. follower ramai ada kelebihan ke? terpulang individu,

    ReplyDelete
  23. masing ada kekuatan diri sendiri. tapi mmg salute lah kat dorang yg leh buat entri best selalu. ;)

    ReplyDelete
  24. byk msuk segmen abg ben...kn??haha...ko bru stgh jgung dpt 1k...haha....aku da dkt 2 years berblog but still merangkak...ala follower xkesah...yg penting readers :}

    ReplyDelete
  25. "perah otak buat entry yang orang nak bace" <---tanggungjawab bile follower da byk:) hehe kalau ak keciwa la follower

    btw, thanks yer sbb menyokong blog saye.hehe

    ReplyDelete
  26. @iejjah

    tau xpe..
    abg ben terbaek la..
    x de maknenye..
    readers bg aku lagi penting

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi