Thursday, August 18, 2011

Nak dapatkan komen yang banyak? Meh nak share

Assalammualaikum..

   Tajuk tak boleh belah kan. Bajet pakar & otai. Tak pelah.Daku cume share dengan korang ape yang daku dapat. Tak rugi & tak salah kan.


   Caye nak dapatkan banyak komen ek? Kite bile berblog even 1 komen datang pon rase nak meloncat kan. Ini  berpuluh2. Tu lah tak gune kalau de ramai follower kalau sorang pun tak de yang komen. Takat buat cantikkan nombor follower jelah.


  • tajuk entry yang menarik
Sape yang pandai main dengan SEO tu tau lah kan. Letak tajuk yang bikin orang tertarik nak bace entry tu. Tapi jangan pulak kau letak tajuk sikit punye malatop tapi isi hampeh. Tu bikin readers marah woo.

  • entry yang tak meleret
Kalau nak buat entry panjang tu buat perenggan lah. Tak de serabut sangat orang nak bace entry tu. Tapi kalau bole bagi lah kemas.

  • elakkan terlalu banyak post pasal personal
Memang blog ni kite punye. Cube kalau hari2 kite post pasal personal. Tiap2 kali kau post pasal personal kau,pegi dating tiap2 mase pon nak update lame2 orang pon bosan jugak kan. Lainlah kau blogger terpemes macam mereka2.Even letak "." pon orang komen

  • pelbagaikan entry 
Cube untuk pelbagaikan entry. Tak delah readers rase bosan nak masuk blog kite kan.Tak kesahlah nak cite pasal resipi ke tips ke tuto ke. Tapi daku suke bace blog yang tak rajin update tak pe janji bile update entry malatop macam Taufiq Tiramisu & Anis Adila ni.

  • letak gambar
Daku suke bace entry yang ade gambar weh. Bukan ape tak rase bosan. Meriah sikit.

  • tulisan tak payah lah kreatif sangat
Ni lagi 1. Camne orang nak komen entry kite kalau payah nak bace tulisan kan. Ade 1 blog ni die buat tulisan kaler pink + shadow. Memang juling mate woo nak bace. Tapi tak pelah blog die.

  • pinglah selalu 
Yang ni optional. Tapi mostly ramai yang buat kan. Daku ping entry pon bukan semua entry. Certain2 entry je. Entry personal ping kat wall sendiri sude. Syok sendiri woho. Banyak sumber kalau korang nak ping. 

  • rajin2 lah komen blog orang lain jugak
Kalau nak orang datang komen kite mestilah rajin komen entry orang lain jugak.Ni janganlah kau mengharap orang je nak komen entry kau. Fair

   Itu je. Ade yang nak tambah? Silekan. Daku hanye sharekan ape yang daku dapat dari pengalaman daku. kalau ade silap maaf.


HAPPY BLOGGING!
p/s : kalau korang suke blog daku like lah kat box tu ye heee. Buat button baru sebab button lame gile

33 comments:

  1. nice tipss! hehee. tp entry eyfa banyak personal :P cmne? hehee

    ReplyDelete
  2. jiha tukar height dia, baru keluar muka2 org yang keluar tu.

    kalau ikut eyfa punya, height:362px :)

    ReplyDelete
  3. betul tu. kalau nak owg komen yg kite, kite kne laa slalu komen yg org gak kan :)

    nice tips dear ^^

    ReplyDelete
  4. suka! suka! suka!
    most of the part pcket ssuka n stuju,

    part komen kat tpt orang lain tu maybe kurang sikit.

    pasal kalau kita komen kat tpt orang pun setakat komen obviously tak baca karangan just general komen, still tak leh nak jemput kunjungan balas gak :D

    spt contoh:
    'suka post ni'
    'yes kamu betul sis'
    'waahh, rajin nyer nulis'

    adalah abit annoying dont u think:D

    ReplyDelete
  5. @Pocket

    waa tenkiu pocket..
    tu lah..kalau komen x bace nak buat ape kan

    ReplyDelete
  6. nice la... memang tak gemar baca entri yang over personal... nak masuk tandas pun crita kat blog... haish..
    gary ping kat fanpage je kot... terasa malas nak ping.. kekadang tuh la ping kat tempat lain~..
    gary suka letak gambar!! hehe~..

    ReplyDelete
  7. @GaRy™

    em tu la..even setiap bende nak post kan..adoi x bes gak.

    ReplyDelete
  8. macam tu ke...bagus juga..nak perbaikilah penulisan..hehehe

    ReplyDelete
  9. tips oh tips.terima kasih atas perkongsiannay..;)

    ReplyDelete
  10. rajin kena g komen kat blog org lain gak =)

    ReplyDelete
  11. eh..nama aku ke tu?
    (terus klik link dan OMG mmg belog aku)..
    kiki

    teruja jap.. kiki

    ReplyDelete
  12. yeah..btl tu, lau entry meleret2, nk bace pun agak mls,tambah pulak tulisan "senang" nk baca, dalam BI lak..terbaek ah...

    ReplyDelete
  13. letak gmbr lagi org suke..lagi2 gambar merepek :D

    ReplyDelete
  14. @syrupmasin

    haa bab yg gambar merepek tu yg org suke hee

    ReplyDelete
  15. hehe..thanks cik najihah..
    btw, yath ada tag untuk 1 ga~~

    http://qasehhumayrayathafiz.blogspot.com/2011/08/give-away-duit-syilling-malaysia-siri.html

    ReplyDelete
  16. more to personal. haha :D tapi syok juga kalau pelbagai ;)

    ReplyDelete
  17. Tenkiuuuuuu.... relax2 sambil baca2 entry yg santai n x merepek2..mayak info menarik

    from:http://malisamahmud.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi