Thursday, August 18, 2011

Alamak,die cantik. Aku nak tiru die lah

Assalammualaikum..

    Setiap orang ade desire untuk jadi cantik. Even laki2 pon wish nak jadi hensem. Biase lah tu manusie tak kan lari dari keinginan. Even daku kalau tengok orang cantik pun terdetik dalam hati ni " bes nye kalau aku pon cantik macam die".

   TAPI korang. Sebaik saje kite terdetik kate camtu mengucaplah sekurang2 nye. Kenape? Sebab bile dah kite cakap macam tu maknenye kite tak bersyukur dengan kurniaan Allah bagi kat kite. Allah dah ciptekan kite seelok2 rupe semanis2 wajah. Tak perlu lagi kite nak pertikaikan.


   Kadang2 bagi yang rase rendah diri tu mesti akan selalu kate :
  • aku tak layak pakai macam ni 
  • aku tak cantik macam dorang
  • kalau lah aku cantik macam die
   Sayang,u're pretty enough. Ingat tu. Tak salah kalau nak puji sesorang itu cantik & sememangnye kecantikan itu 1 anugerah dari Allah yang tak ternilai buat manusie. Tapi ade kalenye wanita itu salah gunekan kecantikan yang die ade. Contoh? 
  • gunekan kecantikan untuk dapatkan lelaki yang die nak
  • tayang kecantikan tanpe batas
  • terlalu bangge bile dikatekan cantik
  • riak
   Tak mustahil kan bile 1000 orang kate sesorang itu cantik tak terdetik langsung dalam hati die " aku cantik dari die no wonder ramai puji aku". Subhanallah. Mintak dijauhkan macam tu. Kau tau,bukan daku nak kutuk tapi nak kate lah kan. Mostly pompuan ni bile orang dah kate cantik boleh die reply " eh yeke?". Bukan nak kate time kasih ke alhamdulillah ke kan. Opss!!

   Tak salah nak puji tapi jangan terlalu obses sampai meniru orang tu. Cukuplah sekadar kite sedar yang kite ni pun tak kurang cantiknye dari yang cantik tu. Korang,kalau tak cantik takkan korang senyum bile korang tengok cermin kan.

   So,tak perlulah kite nak rase rendah diri sangat. Tak payah nak tiru bagai untuk jadi cantik. Skang ni bersepah fashionista kan. Ade tu sampai sanggup berhabis duit semate2 nak jadi macam si fashionista tu. Bagi daku kan cukup lah sekadar kite tau care nak berpakaian. Tapi jangan sampai jadi mangse pesyen sudah!

   Lagi 1. Nak cantik sebab nak kan perhatian dari lelaki itu rubbish ok. Even daku rase laki jauh lebih suke dengan pompuan yang terime diri die seadenye. Betul tak? Unless kalau ade laki2 boye yang nak buat collection makwe. Korang boleh lah jadi salah sorang.

   Cube kau bayangkan orang yang kene simbah asid tu. Habis semua kecantikan. Cube kite bayangkan kite kat tempat dorang. Ape perasaan. Tak payah nak bangge sangat dengan kecantikan kite sebab bimbang ade yang cemburu.Sekian

   

   bersyukur lah dengan ape yang kite ade. Jangan terlalu riak dengan kecantikan itu. Kecantikan itu hanye pinjaman dari Allah. Boleh jadi hanye sekejap je itupun untuk kite nikmati betape indahnye kecantikan yang Allah kurniakan kepade kite. 


motif : bangge dengan parut yang hias dahi tu. 

p/s : teruje tengok 2 pasangan kembar kat ECM. Ase nak bawak balik umah!! comel sangat

34 comments:

  1. btoi2..stuju sgt!!

    bersyukur dgn apa kt ada...

    kcntikan hnya smentara..

    kejap aje leh ilang..

    sume kuasa ALLAH..

    ReplyDelete
  2. bersyukurlah dengan apa yang ada. huuu.. karang ditarik, nangis tak berlagu pula. haih. huhu. saya tak suka show off. sangat membanggakan diri je, buat apa? =_____=

    ReplyDelete
  3. Cantik hanya sementara...tapi budi bahasa yang kekal...:)

    bila usia dah meningkat...hilanglah kecantikan tersebut...tetapi budi bahasa tetap kekal sampai ke tua...

    p/s apasal ada parut?

    ReplyDelete
  4. Setiap makhluk yang Allah cipta cantik,tak ada cacat celanya....

    ReplyDelete
  5. kdg2 jeles gak tgk org cantek..tp ni anugerah Allah.. yg penting hati baekk punye..

    ReplyDelete
  6. syukur diri ni masih cukup sifat. ;)



    tak sanggup nak jadi mangsa fesyen. kang kena gelak je nanti. hukhuk

    ReplyDelete
  7. salam..nice entri lah.hehe
    semua manusia yang dicipta Allah cantik, tiada satu pun ciptaan Allah yang tidak cantik.

    tabiat manusia tak senang tengok orang lain lebih.hehe;)bersyukurlah dengan anugerahnya..bermuhasabah dengan tengok orang yang kurang dari kita pulak^^

    ReplyDelete
  8. syukur alhamdulillah sempurna sihat tubuh badan..cantik luar je dlm tak cantik wat pe..

    tp pasan tak selalu nye yg cantik toh pasti ade kekurangan nye..huuu

    ReplyDelete
  9. @Kancil 8349

    betul tu hanye sementara..pinjaman..
    jatuh mase kecik :)

    ReplyDelete
  10. @siti kektus

    tu la pasal..jangan sampai jadi bahan gelak org sude

    ReplyDelete
  11. @pengemis Cinta~

    tenkiu ..
    yup betul tu..bole jadi org cemnuru dengan kecantikan kite

    ReplyDelete
  12. macam cik jiha senyum,....manis jer
    hehehe....ala...yg penting hati budi...ruper hanay sementara jer..

    ReplyDelete
  13. cantek luar tak kekal.. yang penting cantek dalam.. :)

    ReplyDelete
  14. dulu kecik2 ada rasa insecure macam gitu.. sebab semua adik beradik putih belaka.. saya je gelap.. tapi bila dah besar.. tak kisah dah...=p

    ReplyDelete
  15. manusia diciptakn sebaek baek kejadian.

    beauty is depends on the eye of beholder.

    :P

    ReplyDelete
  16. @Asyila Zainuddin

    yup cantik luaran x rase..
    cantik dalaman sangat penting

    ReplyDelete
  17. nice entry:)hehe..setuju..cantik tuh subjektif..setiap orang ada kelebihan tersendiri:)heee

    ReplyDelete
  18. Cntik tu anugerah dan ianya pinjaman semata-mata. Bila2 masa jer Allah akan tarik. Bersyukurlah wahai mnusia :)

    ReplyDelete
  19. cantik tu sementara ja..

    n seminit pun Allah boleh tarik nimat cntik kita..jadi kita perlulah hargai nikmt y Allah berikan kepada kita..

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi