Friday, August 19, 2011

Entry yang tak patut dipublishkan

Assalammualaikum..

   Ommo! Thanks for those blogger yang datang ingatkan daku pasal link daku yang kat shoutbox tu. Kau tau even tertinggal 1 perkataan dalam " BLOGSPOT" tu bole jadi kelaut link tu. Waa!!! Takut. Tenkiu so much for remind me & sory korang daku tak pasan

   Baru tadi daku bace entry dari gary pasal bahaya dunia maya. Sape yang tak bace lagi pegi bace. Kenape eh? Sebab setiap ape yang korang taip kat entry tu akan tersebar 1 alam maya ni. Yelah dah korang dok sakan ping2 pastu pomot sane sini. 

   Bagi pendapat daku,tak semua bende kite boleh jadikan entry. Sebelum nak publish tu tengok dulu isi die ade tak yang mengguris hati mane2 pihak. So sini daku nak share pendapat daku dengan korang pasal entry yang rasenye tak patut dibuat oleh blogger :

  • pasal personal artis
Hal ni banyak sangat2. Contoh pasal norman-memey,jimmy-suhaila & apek-elia. Tu cite lapuk dulu. Kite ni mulut berjuta2 tak dapat nak tutup 1 1. Cube kalau kite post pastu orang2 yang komen tu memburukkan pihak tu tak ke jatuh fitnah wei. Dose. 


Mungkin akan ade yang kate hak kite nak publish sebab orang awam dorang artis. Yes u are. TAPI. cube kalau kau kat tempat die. Tengok segale macam komen. Bole jadi timbul lagi 1 spekulasi oi. Bole tambah burukkan lagi hal dorang  tu. Jadinye,tak payah nak campur sangat hal dorang tu.

  • menghentam orang lain
Yang ni lagi 1. Asal kau tak puas hati je luah kat blog ni. Yes memang hak kau sebab blog kau tapi tak patut kau mengaibkan orang tu. Kan?

  • isu sensitif
Macam keagamaan & yang dulu2 pasal halal haram ni. Bile korang publish,blogger2 yang lain pun nak jugak publish sebab mane tau trafik naik kan. Tapi penah tak kite pikir macam mane kalau isu tu tak betul & korang dah pun sebarkan nye. 

Bab2 isu ni sensitip weh. Daku gerun sangat nak bace kalau korang publish entry2 yang berkaitan macam tu. Maaflah bukan tak nak bace tapi takut. Takut yang disampaikan tu salah. 

  • melibatkan maruah
Yang ni pasal Gaysec & Hajah tu. Siyes bende ni pemes malatop2 weh. Sampai melibatkan 1 blogger ni. See. Betape besarnye tanggung jawab blogger ni. Mase taip waaa rase hebat sebab yakin betul tapi alik2 tau bende ni fake & salah paham. Apekah??

  • setiap yang kau lakukan dengan pakwe @ makwe kau
Even kau dok bertandang kat umah bf @ gf kau pon kau nak buat entry payah la. Follower kau beriban then kau citer detail nak gilos personal kau. Ape orang akan pikir? Maybe komen kat bawah tu "waa sweetnye korang". Tapi korang tak tau ape yang ade dala hati orang tu kan. Betul tak?


   Tu jelah yang daku rase. Sepanjang daku berblog walking ni. Tapi terpulang pade korang lah. Blog korang suke hati korang lah kan. Kat sini cume pandangan je. 

   So kesimpulannye, bak kate blogger firdaus,pikir dulu sebelum nak tekan publish. Hati2.
   

30 comments:

  1. betul2 yang suka tulis pasal artis tu sangap trafik jer..huhuhu

    ReplyDelete
  2. citer pasal anak anak boleh kan hehehe..tak reti nak citer pasal benda lain ;p

    ReplyDelete
  3. yg suka tulis psl awek or balak tue nk menunjuk jer

    ReplyDelete
  4. btul tu dear. kdg2 rasa tkut gak nak publish entry. emm sbb tu kte x pnh buat entry sal gosip2 artis. kang x memasal kne sman lak. huhuhu

    ReplyDelete
  5. tu la.. kadang2 sampai takut gak nk updet blog ni.. wuwuwuwu..

    ReplyDelete
  6. kadang2 sampai takde idea da nak cite ape...=.=

    ReplyDelete
  7. bahaya kalau cerita pasal peribadi orang tambah2 artis. kang x pasal2 kena saman macam dalam berita haritu blogger kena saman dengan dato ke sapa tah.

    ReplyDelete
  8. @Sunah Sakura

    eh kak sunah la..hee
    tau xpe..speechless

    ReplyDelete
  9. @Nabila Huda

    tu la..kene berhati2..
    kang kene saman padan muke

    ReplyDelete
  10. banyak gak cite sal artis maybe cam ramai sangat orang malaysia ni nak jadi papa n mamarazzi

    ReplyDelete
  11. akak paling tak suke blog budak2 skolah.. asek cite psl boipren dia je.. adeh la.. hari majuk dgn pakwe, esok dh baek lak, semlm pakwe kasi munge.. demmm

    ReplyDelete
  12. hahahaha. aku sokong pasal setiap benda ngan awek @ pakwe tu. tak ada org minat nak tahu pun oke. hahaha

    New entry : Kenapa Lelaki Makin Pupus?

    ReplyDelete
  13. hehehe... memang betul tuh... kekadang sesetengah blogger, semua benda dia nak publish.. kena pikir dalam2 gak sama ada nak publish entri tuh atau tak... kena sentiasa berhati-hati, jangan sampai minat memakan diri.. =)

    ReplyDelete
  14. yang paling menyirap cerita pasal bf/gf tu lah. alang2 baik buat novel aje pasal cerita cinta dorang. huhuhu.

    ReplyDelete
  15. bahaya =_____= hoho. tak nak update la. eh, tak tak. haha :D

    ReplyDelete
  16. takott nak cter psl artis.. tkot trsilap cter..

    ReplyDelete
  17. @cik idora

    nak cite bole tapi jangnlah yg sensitip

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi