Friday, June 17, 2011

salah ke jadi anak FELDA?

Assalammualaikum...

   Hai semua! Ape kaba? Alhamdulillah dah selesai semua majlis tahlil & yassin semua. Sedara mara yang lain pun dah nak mula keje balik. Sepupu2 & adik2 pun nak mula sekolah balik**besnya daku tak sekolah dah hakhak. Ok hari ni daku nak bercerita pasal  ape salah nye jadi anak FELDA?

   Mesti ada antara korang duduk @ salah seorangnya anak felda kan? Daku pun. Daku membesar dalam perumahan penanaman kelapa sawit.Daku ikut je mane2 pun abah daku pindah.Sekolah tak yah cakap dalam 10 buah ade kot. Abah daku dari dulu memang sebati dengan felda & kelapa sawit. Itulah hasil sumber rezeki kami anak beranak. Tapi ada jugak yang mempersoalkan & tak kurang jugak menghina daku sebabnya daku duduk kat felda.

   Ingat lagi masa dulu kat sekolah form 5 ada sorang mamat ni hampir nak putus kawan kot dengan daku sebab die dengar kabar angin yang sangat bodoh yang kate daku ni berasal dari felda yang teruk akhlak nya. Masa tu die siap kumpul lagi semua artikel2 yang ada kaitan dengan felda yang daku duduk tu. Dulu daku duduk kat Felda Jengka 12. Sape yang tak tau Felda Jengka. Felda yang femes dengan hasil tanaman kelapa sawit. Sekarang pun stay kat felda jugak. Felda Bukit Damar.

   Then ada jugak sorang member daku yang jugak duduk kat area bandar jengka tu kena fitnah. Korang bayangkan lah die kene fitnah yang die dah pregnant. Rasa macam nak sepak2 je muka mulut2 puaka tu kan. Tapi kitorang just diam saje.

   Persoalannya. Salah ke kalau jadi anak FELDA sekali pun? Hina sangat ke membesar jadi anak FELDA?  Ommo! Tak ke mana nya. Kau sangat riak dengan apa yang kau ada. Kau sangat bangga dengan life ko.Sungguh annoying!

   Ada jugak 1 peristiwa lepas spm ada sorang mamat bengang dengan daku then terlepas kata kata :

"dasar otak sempit. Duduk luar bandar macam tu lah. Pemikiran memang kolot"

   Kalau korang bila kena kate camtu ape korang buat? But then beliau mintak maap sebab cakap camtu. Bagi daku "maapkan memang senang der,tapi nak lupekan sory. Tersilap kate nasib kaulah". Daku bukan ape cuma daku dah rasa hilang hormat dengan kau & segelintir orang2 yang dah biase hidup senang ni.

   Daku tak kate semua macam tu. Tapi bagi KAUorang yang suka merendah2 kan hidup orang lain yang jauh lebih susah dari korang ni beringatlah dulu. Cuba KAUorang letak diri tu kat tapak kasot orang yang susah tu ape macam. Sebaliknya daku sangat bangga dibesarkan jadi anak FELDA. Sebab daku rasa tak semua orang berpeluang rasa pengalaman macam mane nak dapat duit tu susah.

   Yelah bagi yang hina2 ni bila tau je orang yang duduk felda ni mesti banyak fikiran2 negatif. Contohnya duduk felda ni banyak kes2 dadah la,maksiat la,buang bayi la,coverage tenet tak de lah macam2. Memang tak dinafikan kes2 macam tu mostly datangnya dari felda jugak tapi jangan lah anggap semua yang duduk kat felda tu macam tu. Waraskan sikitlah pemkiran tu.

   Banyak sangat advantage jadi anak felda. Keutamaan pun kau dapat. Biasiswa lagilah diutamakan sebab luar bandar. Bolah belajar sikit cara nak hormat orang.

   Daku sangat berterima kasih for those yang kutuk maki hamun daku sebab daku datangnya dari FELDA sebab dari kutukan & makian korang lah daku jadi hilang horamat kat korang. Jangan nanti orang kate belajar tinggi2 tapi otak lagi sempit dari orang yang tak belajar. Kaye tapi miskin dengan budi bahasa. Terima kasih.

mana2 pun duduk same je.Harta pangkat kekayaan,dunia semata2. Sampai masa hilang juga 
p/s :  maap kalau terasa. Peace!

20 comments:

  1. najihah sayang, tiada salahnye menjadi anak felda.. tak kisahla dari mana pun kite datang, dari kolumpo ke, dari felda ke.. masih sama.. tak perlu nak merasa rendah dirikan.. nanti lama2 orang yang cakap lebih2 tu senyaplah.. yang penting najihah bahagia dan happy selalu..:)

    ReplyDelete
  2. x salah kan sape2 pun kak..
    terpulanglah masing2..
    tapi terasa juga bila kena kutuk :)
    ape2 pun thanks

    ReplyDelete
  3. terbaaaekkk... biar kn mereka farah. ktuk2 sgt org FELDA, 1 day allah bls balik. ntah2 kawen dgn org FELDA yg brperangai buruk. rse kn ms tu :D

    chill ea dear (:

    ReplyDelete
  4. em tulah..sampai sekarang woo x lupe kate2 tu.tau x pe..
    thanks kamu :)

    ReplyDelete
  5. Isu ini..selalunya memang buat darah ini berderau..apa perlu diskriminasi.felda.bandar.kampung.kalau isu keruntuhan akhlak,semua tempat ada.

    Jangan peduli cakap2 orang yang tidak menggunakan akal..GTFO!

    saya juga anak felda tahu?
    ;)

    ReplyDelete
  6. em tau x pe..
    mane2 pun same je..
    o yeke ..

    ReplyDelete
  7. ampa2..jgn sedey.jgn marah ek.xsalah pon jadi anak felda.kdg2 rmai je anak felda yg lagi success dari anak orang bandar o anak orang kaya..chilex dear!

    ReplyDelete
  8. salah ke..xsalah pon kalo dok felda..kwn anis ade gk dok felda..okek je..pepon bgtung pd diri sendiri..baik kite corak baik lah kite..:)

    ReplyDelete
  9. amira :

    x de la marah mane pon..bese2 saje la..huhu..
    chill :)

    ReplyDelete
  10. oke2.. err.. tak tau pulak ada jgk kes mcm ni.. nasib tak dgr dpn2.. sdp jugak tmpar2 mulut longkang mcm tuh..

    btw,, sy budak kmpung, bukan felda.. lalala..

    *sy tipu tadi.. bkn 1st time.. 2nd time.. heee :p

    ReplyDelete
  11. wah wah. betul-betul. nak mengata orang tak bertempat. jengka tu saya pernah lalu. tapi tak ingat jengka mana sebab banyak sangat. haha. by the way, kuatkan semangat ye kak :)

    ReplyDelete
  12. eh.nad pon duduk felda jugak tau...lagi lah ulu...nk masuk ke felda nad 1/2 jam...huhu..

    ReplyDelete
  13. org bukit damar rupanya...setiap tahun ke sana beraya rumah sedara....=D

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi