Wednesday, June 22, 2011

tips bila kena marah apa nak buat?

Assalammualaikum..

   Hai! Sory title entry agak sengal sikit. Bialah malas nak edit. Act hari ni daku tak de mood langsung sebab banyak benda yang membuatkan daku rasa nak nangis,marah & geram. Sebab?? Sebabnya kena marah kaw2 punye dengan mak pagi tadi sebab lupe nak iron baju adik.Ditambah lagi dengan kelajuan berokband yang sudah melebihi limit yang macam harem tu. Walamak dem lah.

   Sempena hari ni daku kena marah tahap kaw2 punye daku nak share dengan korang ape korang nak buat bila kena marah yang tahap cipan punye. Takat marah manje2 boleh la jugak nak try kan. Jom :

  • Buat tak tahu saje
Ini yang daku buat selalu bila kena marah. Peh memang berdesing telinga ni bila kena marah dol. Siyes rase nak lari je. Tapi daku cuma amik bantal tekapkan kat telinga saje. Act like nothing happen.Ceh!

  • Kawal kemarahan anda juga
Api jangan lah kau lawan dengan api jugak. Dah tau kena marah tu kawal sikit perasaan ingin memberontak korang tu walaupun pada hakikatnya tak mampu. Daku jenis kalau dah bengang tahap gaban habes semua barang2 dalam bilik daku campak. Pastu kemas balik hee.Berdiam diri adalah lebih baik dari berkata2.

  • Cari ketenangan
Yang ni terpulanglah pade korang cara apa korang nak buat. Kalau daku pasang lagu kuat kat headfon tu ha.Petir kat lua pon tak dengar tau2 dah hujan. Macam tadi daku tengok "Running Man" je. Gilos lawak habes hilang semua kegeraman. 

  • Mohon maaf
Daku jenis yang sangat susah nakmintak maap bagai ni. Siyesly sangat susah. Prinsip daku "daku tak kan mintak maap kalau daku tak buat salah".Tu yang dinamakan ego.Ape2 pun tak baik. Mintak maap akan lebih tenang hati tu.**berkata pada diri sendiri

  • Tido
Yaw. Silelah buat yang ni sebab memang mujarab. Bangun2 tido terus makan lagilah mujarab. Dengan tido korang akan dapat lupekan ape yang dah jadi. Minda akan kosong

   Itulah die sedikit sebanyak. Diharap dapat membantu.
   Paling penting...


senyum..

p/s : i use to be an useless daughter to my parents because of i am stubborn. Fullstop 

12 comments:

  1. huhu...cian dia kena marah..marah dia lagi..marah dia lagi..

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  2. semua tu memang sy selalu amalkan hehe

    ReplyDelete
  3. merajuk ngn orang tu, ehehe ><

    ReplyDelete
  4. shafmechy :

    o yeke..hahahah serupa lah kite

    ReplyDelete
  5. khansyaa' :

    tau x pe..mcm kamu lah hee

    ReplyDelete
  6. nelly :

    lebih kurang same je macm CN..hahah makann je

    ReplyDelete
  7. Lakukan ibadah.. Berzikir pun mampu memberi kita ketenangan.. Good tips. Tido tu Tira selalu buat.. Haha.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi