Tuesday, June 28, 2011

memaafkan adalah lebih baik dari berdendam

Assalammualaikum..

   Hai semua. Selamat malam. Tengah2 malam ni daku terasa nak update blog pulak kan. Bukan ape idea tengah ade. Ditambah lagi dengan kesunyian yang sangat masyuk untuk daku menaip entry ni ha. Oh sudah2 jom kembali kepada tajuk asal.

   Mostly korang penah rasa geram,sakit hati,frust & marah semua kan. Mestinye dengan pelbagai alasan. Tak kurang juga ada yang sanggup berdendam. Begitu juga daku. Daku dulu penah berada dalam situasi yang amat2 kritikal sampaikan di 1 saat daku penah terpikir "kenapa aku yang Kau pilih untuk diduga?" . Subhanallah. Berdosa kalau kita mempersoalkan takdir Allah. Daku pernah :

  • dikecewakan oleh insan yang bernama jantan lelaki banyak kali**sebab tu sampai sekarang tak kapel2 haha
  • pernah dituduh sebagai perampas kebahagiaan orang lain
  • pernah dituduh "backstabber"
  • ditinggalkan oleh si lelaki bergelar bff hanye disebabkan oleh perempuan
    See. Banyak kan dugaan daku. Bukan niat daku nak menunjuk ke hape tapi itulah sebahagian dugaan yang daku harus tempuh sampai sekarang.Tapi alhamdulillah berkat kesabaran daku lebih bersikap menerima. Memang bila kita disakiti oleh orang lain kita rasa nak bunuh2 je kan. Rasa berdendam!

    Ye,daku dulu pun pernah berdendam kat mamat tu siap kate macam2 lagi.Tapi cube korang pikir. Ape yang korang dapat kalau berdendam? Korang akan lebih sakit hati.Siyes daku cakap weh. Tak dapat ape nye kalau berdendam.

motif : macam ni la muka daku kalau tak de mood
    Jalan yang paling2 terbaik adelah memaafkan. Banyak faedahnya memafkan orang lain ni. Antaranya :

  • hati jadi lebih tenang
  • petua kecantikan dalaman**tak percaye??
    Memang nak memafkan orang ni agak susah la nak2 kalau orang tu penah buat something yang membuatkan kita sangat nak tampar diekan tapi at least cubelah. Tak salah kalau memaafkan sekalipun walaupun pada hakikatnya sangat susah!

    Ape2 pun yang kita buat ingatlah bahawa ada yang melihat kita. Setiap apa yang kita lakukan akan dihukum & diadili. Jadi jadilah seorang pemaaf. Sekian

memaafkan adalah lebih senang berbanding melupakan
p/s : teringin nak pakai dress tapi tak pandai :(. Btw jom borong shawl,pashmina & inner murah2 kat shawl najihah 
    

8 comments:

  1. haha.. tapi nk memaafkan tu yg susah.. setan duk hasut2.. haish..

    ReplyDelete
  2. sabar ye dear..Allah tak kan duga hambanye di luar kemampuan..setiap kali fikir..renung balik ade org yg lg teruk ujian dye..

    kemaafan adalah dendam terindah..;)

    ReplyDelete
  3. asyila ;

    memang betul susah..tapi bole usahakan :)

    ReplyDelete
  4. anis :

    hee thanks dear..yup betul tu ada yang lebih teruk dari kite

    ReplyDelete
  5. betul, buat ape la dendaam ni, makan dalam je~~ :)

    ReplyDelete
  6. hehe..aah..yang dapat nye sakit hati je

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi