Monday, June 20, 2011

apa besnya pakai shawl??

Assalammualaikum..

   Selamat malam semua! Feh penat kot berbelog walking baca entry2 sentap. Macam2 cerita macam2 hal lah. Bersepah2 blog kat alam maya ni kan. Kalau nak terjah semua alamat tak payah tido lah. Hari tu terbaca antara blog2 yang dikategorikan sebagai blog taik @ blog sampah. Wah kasar bunyinya. Rasanya pasa pendapat daku tak perlulah nak mengata sedemikian teruk kot. Bialah mereka berhak nak tulis ape pon. Kan.

   Oklah sekarang daku nak cite sikit pasal shawl. tau kan ape itu shawl. Bohong gila kalau tak tau. Meh nak tepuk dahi. Macam biasa lah kalau pakai shawl ni macam2 cite kurang enak didengar. Ada yang mengutuk ada yang memuji. Itulah lumrah.Ada yang tanya daku "eh farah lawa ke pakai shawl tu","pakai shawl tapi tak tutup dada buat apa","tak nak lah pakai shawl,nipis" & bla..bla..bla..Meh nak jawab. Awak,tak usah pakai kalau tak lawa,pakailah shawl yang caranya menutup dada,tak payahlah beli jenis shawl yang nipis tu yang tebal belambak2.

   Daku pun admit daku memang addicted dengan shawl dah sekarang.Tak kurang juga dengan tudung sarung tu. Nak pakai tudung bawal pun sekali sekala je. Jom daku share kenapa daku suka pakai shawl :

  •  senang & tak payah nak iron 
Daku kalau beli shawl mesti beli yang jenis tak payah nak iron. Lainlah kalau pashmina tu. Kenalah iron sikit2 kan. Tapi pakai shawl ni memang sangat senang & sangat menjimatkan letrik & tenaga untuk iron. Daku ni agak malas nak iron2 bagai. Almaklumlah

  • murah
Kalau tudung bawal tu 1 tudung dah dalam RM 30+.nak2 kalau jenis bawal yang ade berlian2 bagai tu lagilah mahal. Tapi kalau shawl ni RM 8 dah boleh dapat da.  RM30 tu dah boleh dapat dalam 20 helai shawl. Jadinya bolehlah berjimat**kot ye

  • senang nak pakai
Tak dinafikan memang agak susah nak pakai kalau tak tau caranya. Macam daku jugak masa mula2 pakai shawl agaklah macam lebai mane tah. Main taram je lilit. Tapi bila dah lama2 ok lah. Ala sekarang ni bersepah2 tutorial nak pakai shawl macam2 cara. Google saje

  • Cepat kering
Yang ni memang daku suka. Shawl basuh spin terus boleh lipat. 

   Demikian lah sebab2 kenapa daku suka pakai shawl. Mungkin ada segelintir orang kat luar sana tu mengutuk2 & tak suka perempuan2 yang pakai shawl ni. Antara sebabnya :

  • Tak tutup aurat
  • Serabai a.k.a serabut
  • Tak cantik
   Semua tu memang tak dinafikan memang betul TAPI kalau kena pada caranya tak salah kot. Bagi yang kata tak tutup aurat tu,korang tak boleh nak judge orang macam tu je. Asal pakai shawl je nak tunjuk buah dada sane sini.Waklu. Lain orang lain lah cara pemakaiannya. Semua tu bergantung pada individu masing2.Jadinya janganlah seenak kata mengata orang. 

   Korang,yang lelaki terpulanglah nak nilai macam mana. Hak korang. Tapi beragaklah. Kita sama2 orang melayu tau adab nye. Sekian peace!

16 comments:

  1. aku tak lawo pakai shawl. nak gak try huhu

    ReplyDelete
  2. semua orang cantik lah..eh bukan ko da penah pakai ke meya

    ReplyDelete
  3. yeayy suka gak pakai shawl tp agk melampau stetmen yg basuh, spin terus lipat. eh eh. over u~ hahah
    tp pakai pn tgk tmpt & wktu gak.
    slalu pkai klu nk g tmpt yg xlama2 aku betapa di situ.
    klu lama, mmg aku xpkai. dan pkai time 'cuti'. sng, xpyh ssh2 tanggal dan pkai utk solat.
    tp shawl mmg bestla. lg2 ble dh tau cra yg simple & ttup aurat.

    ReplyDelete
  4. tw xpe..skew je mngata owg yg pkai shawl kn.. huhu... kite pon suke pkai shawl.. senang n cpt.. kn2??

    ReplyDelete
  5. err. okay2. erm? tu skali je. entah pape je tu, haha ==

    ReplyDelete
  6. missF:

    hahaha...itu perumpamaan saje.hihi
    aah kalau time cuti pun ye jugak nak pakai2 shawl ni sebab senang..pakai ikut cara kan ok :)

    ReplyDelete
  7. sme laa :) kite pun suke pakai shawl ^^ hihi eh2 sebab pun sme tau. dalam entry kite yg ni haa :)


    http://zaimzakiah.blogspot.com/2011/01/why-shawl.html

    sme tak ? sme tak ? wink3 ^^

    ReplyDelete
  8. eh yeke??
    x tau lah pulak hee..
    bole la jadi geng

    ReplyDelete
  9. oh selalu yg sama selalu ditujukan kepada Sarah. Tapi terpulang kepada individu. Kalau rasa yakin. apa2 pon kita pakai nampak cantek

    ReplyDelete
  10. ouchh.. akak pun suka pakai shawl..senang kan?

    ReplyDelete
  11. sye pon suke pakai shawl...tp skrg dah tmbh2 malas so pakai tudung sarung jer...=P

    ReplyDelete
  12. aynie :

    sy x reti nak pakai tudung sarung tu hee..yg reti pakai yang jenis syria tu ha

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi