Wednesday, August 31, 2011

Hobi time raye :

Assalammualaikum..

   Time raye mesti banyak2 ragam kan. Kire hobi lah tu. Daku punye hobi ni ha :

  • bergambar @ camwhore
Walamak kalau time raye lah nak2 bile berkumpul dengan sepupu sepapat & mak sedare yang kepale  gile2 jugak macam daku ni. Kamera sane sini wok. 


bole pulak shawl same dengan kawan haha
  • rase semua kuih raye
Daku ni jenis teruje nak makan semua jenis kuih nak2 yang cantik2 tu. Tapi selalu tertipu nyah luar cantik tapi bile makan tak sedap wooo
  • makan. makan. makan
Ni lah hobi mane2 orang pon. 5 buah ruah 5 jenis makanan. Fuh dasat wo. Bak kate abg eq perut dah memboyot boleh letak lappy dah haha.
  • bergaye sakan
Setahun sekali melaram. Bes kau main tayang2 baju raye kat sepupu kan ha.
  • jumpe member2
Time ni je kot nak jumpe bagai. Walamak jumpe member2 bergegar 1 dunie weh.

   Ni lah die hobi daku time raye weh. Kauorang?

the blue 1 tu adik daku yang telah daku make over pakai shawl. 


hantu gambar & love them dem much

p/s : tak de orang nak bace update je

Read more...

Monday, August 29, 2011

Jom Buat Kuih Raye : Kuih Keling @ Kuih Gunting

Assalammualaikum..

   Tadi bertungkus lumus buat kuih raye lagi. Kali ni buat kuih keling @ kuih gunting. Penah makan? Sedap weh. Kuih turun temurun daku tu. Jom buat ni daku share resipi :

Bahan2 :

  • planta
  • bawang besar ( dikisar )
  • daun kari (dikisar)
  • serbuk kari
  • tepung gandum
  • minyak panas ( untuk melembutkan doh)
  • gunting
Cara :
  1. campurkan daun kari + bawang besar yang telah dikisar dengan serbuk kari
  2. gaul planta + tepung gandum
  3. campurkan dengan campuran daun kari & bawang besar
  4. campurkan minyak panas
  5. uli sehingga menjadi doh yang lembut
  6. gunting kecik2
  7. goreng. Siap!


bawang besar + daun kari + serbuk kari







jangan goreng hitam sangat weh tak sedap.

Read more...

trafik blog rendah = tak pelah

Assalammualaikum..

   Skang ni mostly blogger berlumbe2 nak trafik tinggi kan. Tengok blog orang tu orang ni. Trafik mencanak2 kau. Walamak wa tabik sama lu. Tapi daku? Blog daku rendah je. Tak de sekencang korang. Nak2 tengah musim raye ni. Lagilah turun.



   Daku salute dengan korang yang boleh maintain trafik & pag view yang beratus ribu tu. Cane kauorang buat eh? Share sikit hihi. Even sikit yang view blog daku ni tapi daku tetap bangge sebab at least ade jugak 1 ke 2 orang yang nak datang jenguk blog usang ni.

    1 post = 40 view (per day)
1 post = 170 (week)

    See. Aiyak tak tau nak buat ape. Bialah jelah. Tak desperate sangat pun nak trafik banyak. As long as ade orang nak datang bace ok lah tu kan. Yang view dau punye post tu at least sorang daku bersyukur sangat2. Muah2

    Agak2 ade tak kate daku ni nak mintak perhatian nak trafik @ belas kasihan. Oh! Tidaklah wei. Yang penting happy dalam berblog. 

   So,bagi korang yang senasib dengan daku ni tak yah sedih nyah. Just enjoy berblog okeh. Wah gitu. Btw thanks for those keep on visiting my blog at least once. Thanks!

see beruk pon seghonok nak berblog


Read more...

Sunday, August 28, 2011

seronoknye raye bile :

Assalammulaikum..

   Dah 2 post tertunggak nak update sebab pakai notebook. Jakun kan. Tak puas langsung pakai notebook sebab :

  • mate daku jadi bute sekejap (kecik huwa)
  • bile nak update posting jadi tunggang langgang 
  • keybord kene tekan kuat2 sebab huruf tak timbul
   Daku jakun sebab tak penah update pakai notebook ni ha. Abah punye,tompang gune je. Ok fine tak minat gune sebab kecik. Tapi tibai je sebab senang nak bawak mane2. Nak jugak jadi cam BA kan update selalu even raye hahaha.

   Berbalik pade tajuk seronoknye raye kalau :
  • duit raye orang bagi bertimbun2 tanpe mengire umur
  • shoping raye tanpe ade yang berebut nak bende yang same
  • baju berjenis2
   ok sume tu kalau. Ala kadar je ray sude kan. Raye mewah sangat pon tak bes kan tak elok menunjuk. Ok lah enjoy ur raya preparation. Thanks for reading. Tata

p/s : meriah gilekat ECM de. Manusie bersepah2. Adoi



Read more...

Saturday, August 27, 2011

Jom Main Tag2 Raya

Assalammualaikum..

   Diat oleh izyan malik & CCE. Dah lame woh tak main tag2 ni. Sekali sekale jom

  • Baju raya untuk tahun ini bertemakan warna 
Tak de tema. Buat wane sendiri. Kelabu & kuning
  • Lokasi pertama anda kunjungi untuk beraya ?
of kos umah arwah nenek kat Perak & New Zealand ( versi dala mesia punye ye )
  • Makanan kegemaran anda di pagi raya ?
Laksa lemak.rendang ketupat & nasi dagang
  • Lagu raya yang paling menyentuh hati ?
Ku pohon restu ayah bonda. Sebak weh
  • Berapa rumah anda akan kunjung pada hari raya pertama ?
ikut mood.Kadang2 sebijik je kalau rajin
  • Berapa pasang baju raya anda ?
2 pasang je. Tak mampu nak berpasang2
  • Adakah anda seorang perantau ?
sepatutnye ye tapi tak sempat nak jadi haha
  • Di pagi raya , part mana anda paling sedih ?
bile dengar takbir raya & part salam2 keluarga dengan sedare2. Adegan air mate woo
  • Menu di pagi raya dirumah anda ?
Nasi dagang
  • Kampung Ibu / Ayah anda Raya tahun ini akan anda balik ?
2 2 sekali. Baru bes

Tag :

anismelon
taufiq
rara 
MK
farhan hanif

Read more...

6 Blog Yang Menarik Perhatian Daku

Assalammualaikum..



   Sempena nuffnang ade buat Blog Day ni kan daku nak join sekali lah. Kat bawah ni ade 6 blog yang menarik perhatian daku untuk masuk,bace & komen entry2 mereka. Sapekah?



Daku start follow blog beliau mase mule2 blogging dulu. 
- entry die hidup
-simple
-tuan punye blog yang sangat friendly & tak kedekut ilmu
- his words can make readers "sentap"



she was my kakak @ kak ngah since i was in PLKN
- blog yang sangat2 simple & sempoi
- entry die pelbagai
- same,tuan blog sangat2 peramah
- blog die mesra reader



she was really2 good on her words
- entry die sangat2 bersahaja + ayat die straight to the point
- blog yang sangat simple & enjoy bile dibace



Nothing much to say. Awesome! Blog sangat menarik perhatian daku nak bace sebab entry2 yang die buat semuanya berkaitan dengan life kita semua. Die bijak express kan emotion die dalam setiap ayat dalam entry die.



-blog yang penuh dengan informasi
- mesra readers sebab rajin buat segmen untuk blogger
- simple & nice blog to read



- suke dengan entry die yang hot lagi kebabom tu
- ayat tak berat sangat
- very the simple blog
- sebab die hensem kot tettttt


Done!

CLOSED : 31 OGOS 11.59 PM

p/s : tahniah terpilih jadi blog pilihan blog ni. Wah








Read more...

Friday, August 26, 2011

Jom buat kuih raya : Biskut Cip Coklat Gebob

Assalammualaikum..

   Tadi baru pas buat kuih raye. Walamak pes time buat kueh raye sendiri woh. Alhamdulillah menjadi setelah kene membebel dengan mama sebab selerakkan dapur die haha. Jom nak share sini :


Bahan-bahan :
  • 300 g tepung gandum
  • 250 g marjerin 
  • 300g gula castor
  • 1 biji telur
  • cip coklat (ikut suke nak letak banyak mane)
  • badam cincang @ hiris
  • esen vanila
telur lupe nak letak
Cara :
  1. pukul mentega + gula + telur + esen vanila sampai kembang
  2. masukkan tepung sikit demi sikit
  3. masukkan badam + cip coklat 
  4. uli sampai jadi doh yang lembut
  5. bakar pade suhu 180C selama 20 minit
Tadi daku pes time buat doh jadi lembik,so tambah tepung jagung. 

pukul pakai tangan je sebab mesin tu tah mane pegi . Lenguh gilos


ikut suke kau orang nak buat bentuk cane2

tengok eh kang hangos

Time ni buat sambil on9. Kau mampu? Ok lah selamat mencube ye. Btw dah nak balik raye. Daku dah tak update dah kot nanti. Tengoklah. Tenkiu korang. Sayang semua.

SELAMAT HARI RAYE.
Bawak kete elok2. Tadi eksiden depan mate budak kecik pengsan dahi berdarah.Takut!!!!


Read more...

Ya Allah,ujian Allah & kecantikan itu

Assalammualaikum..


Sebar2 kan lah 

    Tengok fanpage wardina safiyyah tertengok pasal sis rara ni.
Ya Allah.
Subhanallah. Indah sangat2 ciptaan yang Allah berikan pade die. Tapi Allah bagi die ujian. Oksigen tak sampai ke otak.

dari fanpage wardina

Menitis air mate daku tengok sis rara dalam keadaan macam tu. Tak sangke sangat2. 





cantikkan sis Rara Zikry @ Zarith Nadhira ni. Cantik sangat2. 
Semoga die diberi kekuatan untuk menghadapi ujian dari Allah ni.





" Zarith Nadhira,there's a hikmah behinds something" dari wardina


kecantikan itu hanye untuk sementara,nikmatilah ia dengan sebaik2 nya sebelum dikembalikan kepada Allah s.w.t. Bersyukurlah. 

   Disertakan :

Acc Holder Name : Zarina bt Amir
Acc no : 112183147486 ( MAYBANK)


p/s : daku tak mampu nak dermakan duit,tapi daku hanye mampu dermakan doa untuk beliau supaya diberi kekuatan & cepat sembuh. Amin

Read more...

Thursday, August 25, 2011

Dear driver, tolong jangan buat ini ye

Assalammualaikum..

   Tadi baru pas berbuke kat Hotel Sri Mesia Temerloh. Sempat melantak segala jenis makanan kat situ sampai senak2 perut. Ok tak nak cite pasal tu. Sini daku nak share dengan korang & khas untuk semua driver tak kire laki ke pompuan.


   Sempena nak cuti raye ni kan,driver2 sekalian silelah jage korang punye perangai kat atas jalan. Tadi je dah ade 3 eksiden kat highway temerloh. Seriau kau tahu. Adoi. Tolonglah jangan buat ini :

  • kau pegi U turn kat tengah2 jalan. 
Tadi again2 geng2 mamat yang tak bape nak macho buat bende. Hangin lah abah daku. Pastu dah gelabah tadi sebab kete tak lepas. Padan muke kau. Jatuh saham ye bang
  • kau nak belok kanan tapi amik side kiri
Ni selalu driver pompuan yang buat. Pastu ape lagi meh hon ramai2. Bia gelabah tengah jalan
  • slow kat line kanan 
Bapak berangin oh. Nak potong pastu kau slow kat situ. Walamak. Pakat kene maki dengan driver lain
  • belok mengejut
Again,pompuan. Ish2 nanti langgar bontot sape susah.
  • reverse tak tengok belakang
Pastu syok reverse tak sedar kete belakang ade. Dumm!!
  • masuk jalan sehala
Yang ni laki ke pompuan ke same je. Aiyak

    Semua ni daku selalu sangat tengok. Abah daku tu suke sangat marah kat driver2 macam ni & pity what yang kene marah tu sume driver pompuan. Opss! Takut daku nak drive. So,korang janganlah buat bende2 macam kat atas ni ye. Bahaye 1 pastu nanti mengundang makian driver lain.

    Hati2 balik kampung. Sekian.

tenkiu abg eq. ganti duit raye hihi

Read more...

Aku ni budak kampung je.Blogger kampung

Assalammualaikum..


   Penah tak 1 mase dulu korang kene gelaran "budak kampung"? Tak kan. Or maybe ade yang tak penah sebab tak penah duduk kampung. Skang kan anak2 moden sume nak duduk bandar. Tak de nak duduk kampung dah. Kan.

   Tetibe hari ni nak buat post pasal ni. Kenape malu nak cakap yang kite duduk kampung @ luar bandar? Malu sebab kau duduk luar bandar? Takut orang kate kau kolot? Opss! Sini daku nak tanye penah tak korang alami perkare2 macam kat bawah ni?

  • kawan baik kau kumpul semua article pasal tempat kau tinggal then percaye dengan mulut2 puake yang katekan kau ni teruk
  • clasmate kau kate kau " dasar budak kampung,memang lembab"
  • orang pulaukan kau sebab kau asal dari kampung
  • orang maki kau kate kau ni tak reti berfesyen
   Penah? Tak penah kan. Yes,daku penah. Mase kat sekolah dulu. Kau tahu daku rase nak lempang je malaun2 tu tapi sabar je sebab mulut puake kan. Even kalau sekarang orang ade cakap " ala fara ko ape tau ko budak kampung je tak tau selok belok hidup kat bandar". Ni jawapan daku " sikit pon aku tak heran dengan hidup bandar kau tu doe."

   Daku bangge je orang dok kate daku kampung. Waw. Maveles! Kampung is much2 better. Ape gune kalau duduk kat bandar tapi budi bahase kau 0. Tak gune kau belaja tinggi2 tapi suke merendah2 kan orang. Tak payah lah. Rubbish sume tu kalau hobi kau suke kondem orang.


   So buat korang yang sentiase megah & gah sangat dengan title bandar daku nasihatkan tak payah nak bangge sangatlah. Kau dulu pon asal dari kampung jugak. DAN daku rase ,macam tak perlu je nak beza2 kan orang. Diskriminasi. Perlu ke?

   Daku tak kisah  pun kalau orang nak kate daku ni budak kampung ke,blogger kolot ke. Sikit pun tak kisah nyah. Tapi cume daku sedih je. Kesian dengan yang bermulut puake tu sebab kurang kasih sayang sebab tu hina orang. 

   Dah lebih 10 tahun daku hidup dengan dunie kelape sawit. Bangge je. Tu lah hasil titik peluh abah nak bagi daku & adik beradik yang lain belajar. Alhamdulillah bakal genggam ijazah. Ye,daku memang budak kampung pon. Bes weh dok kampong. 

   Pengalaman daku mase kecik2 dulu mahal sangat. Sebab? 
  • mase darjah 4 daku sekolah kat estet. Kat simpang renggam johor. Sekolah yang 1 sekolah ade 10 orang je. Penuh ulat bulu
  • balik sekolah naik basikal kene kejar anjing
  • baju sekolah kotor sebab kene tanah merah. Mase tu teruk sangat jalan
  • sekolah tu tak de library pun
   Daku penah duduk estet. Tapi skang ladang tu dah cantik sangat2. Dah bertar,dah ade coverage tepon. Tapi daku jadi sedih2 sangat2 bile teringat semua tu. Menangis teringat semua kesusahan tu. Sekarang alhamdulillah. Hampir berjaya.

   Jadi daku nasihatkan,kalau ade orang yang kutuk kau,jatuhkan kau macam tu,biakan je. 1 hari nanti die akan makan balik kate2 die pade kau. Jangan dibalas. Percayelah.Just say thank u for making me being unrespectful to u,dear.

   Maaf daku buat entry sangat panjang. Maaf.

    Thanks sudi bace. 

ni lah die rupe budak kampung tu bersame adik die
p/s : NI BUKAN ENTRY EMO YE. ALAMAK TERCAPS LOCK.

Read more...

Wednesday, August 24, 2011

First Giveway By Tengkunizam | Rakan Blogger Klik1Malaysia

Assalammualaikum..

   Dah lame tengku nizam ni ajak join. Baru skang nak join hee



 banyak woooo sponsor GA ni. Walamak. Berbulu mate ni. Daku teringin sangat2 nak hadiah :

- domain 
- shawl

Bole? Semoga tercalon huhu



Read more...

Kasih Alia bikin air mata daku menitis

Assalammualaikum..

   Tadikan tengok Kasih Alia. Episod hari ni banyak yang sedih kan. Kau tahu daku tibe2 termenangis pulak ai. Bes pulak cite ni haiyo. Dah lame tak tengok cite bes macam ni lepas Adamaya. Daku ni bukan jenis yang suke tengok cite melayu sangat. Mane yang bes tu tengok lah. kalau tak skip.


 
   Bukan nak kate lah. Cite ni bes wok. Sebab ape eh? Sebab :

  • tak semua ade cite yang diselitkan nilai pompuan melayu islam pertahankan maruah die sebagai perempuan islam 
  • pasal puasa. Islam pade name tapi tak tunaikan kewajipan
  • kite buat jahat kat orang,kite akan rasa balasannye. Tak kire lambat @ cepat
  • isu semasa : jualan organ haram @ dipakse jadi pengemis
  • orang bukan islam tertarik dengan gaya hidup islam
   See. Banyak kan yang Jinggo selitkan dalam drama ni. Sape jinggo? Laki Sheila Rusly lah. 

   Jom cuci mate tengok gamba2 dorang. Kredit kat fanpage Fida Ibrahim










tak suke weh dengan laki ni tak tau nape



Yang penting fida ni sangat2 cantik


   Tadi punye episod a bit sedih lah kan. Mule2 yang Anis nangis tu. Kesian weh. Pastu yang Kasih jumpe bapak die. Daku sangat tersentu bile tengok Sharnaaz @ Qausar nangis. Waw. Lagi machoo tu. Pastu part yang Anis cium baju Qas tu. Sedih.

   Harap2 pas ni ade lagi cite yang bes cam ni. Well done Sheila Rusly & her husband,Jinggo.

**************************************

Got 2 kad raya lagi from 2 blogger

dari cik soli

dari hira

tenkiu so much sayang






Read more...

Segmen : Ucapan Selamat Hari Raya

Assalammualaikum..

   Macam dah lame tak join segmen. Join segmen bro ahmad.


ucapan selamat hari raye ni untuk

- semua follower daku yang terchenta. Tenkiu bebeh sokong daku
- kawan2 yang membace ucapan ni
- semua sekali lah



Read more...

Lelaki VS pompuan curang. Mane lagi hebat?

Assalammualaikum..

   Skang ni istilah curang dimane2. Tak kire lah pompuan ke laki ke same je naik nye. Same hebat. Tapi masing2 punye ego kan. Kau salah kan aku aku salah kan kau. Pastu 2 2 lingkup. Tak de makne nak salahkan orang lain. Tengok diri sendiri nye jugak.



Situasi 1 :

" u,jangan tinggalkan i. i sayang u"
" sorylah i rase kite dah tak sesuai lagi"

Lepas seminggu si pompuan tu dengan laki lain. See?

Situasi 2 : 

"aku sayang die doe,die awek 1st aku"

Tup2 kelua dengan pompuan lain. See?

   Jadinye laki ke pompuan ke same je. Kalau dulu yelah kot. Tapi skang dah lain. Bukan kat sini nak jatuhkan sape2 tapi kalau korang tengok sendiri pon korang tau. Contohnye macam relationship dalam fb tu ha. 


   Bile kau kapel dengan orang ni kau in relationship,engaged,married teros. Bile dah clash kau divorce. Pastu tak lame kau in relationship dengan orang lain pulak. Wah senang je nak married ke divorce ke. Just 1 klik je. Tak yah wali. Kan. Maaf kalau ade yang sentap.

   Tak salah kalau nak salahkan bf @ gf kite sebab die curang tapi remember this. Ape yang kau buat itulah yang kau dapat jugak. Even tak banayk sikit pon tetap kene. Macam daku. Daku penah tinggalkan bf daku sebab jamban tu. But then jamban tu curang dengan daku. See. Sejibik dengan ape yang daku buat.

   Jadi awak,kalau nak curang tu pikir dulu. Tak bes tau curang2. Sakit hati. So,buat lelaki,tak yah nak salah kan pompuan sangat lah & same goes to girls. Tak yah nak cari salah laki jugak. Same je. Kalau rase nak dihargai,hargai dulu orang disekeliling kite. 


   Sini daku nak speaking sikit. Sikit je tak banyak. Im so sory for publishing this entry. This is not for someone but for everyone. If u want somebody to love u,love ur self first. Im not trying to get your attention but to remind u that was hurt when being dumped. Kau tahu?

   Sekian. 

p/s : tengah makan hati dengan kau & rase nak lempang cine yang tukang oter baju raye aku. Bongok tak buat cane aku nak raye!!!!!

Read more...

Rabu Terkedu - Tak de Yang Suke

Assalammualaikum..

Dulu yui penah buat pasal ni.



Blog saye tak bes ye. Tak de orang like pun. Wink2..
Hihi..

gedik jap. Kalau suke like la. Bole gitu

Read more...

kenape pelakon2 Mesia tak de yang cool macam ni ye?

Assalammualaikum..

   Dah banyak citer korea yang daku tengok pelakon die mesti ade 1 of them yang cool je kan. Korang pasan tak? I mean sape2 yang tengok citer korea lah. Daku pon bukan korean addicted sangat tapi certain2 cite je weh. Layan.

   Agak2 kenape tak de pelakon mesia yang boleh belakon macam dorang2 yang kat bawah ni ye? Jom cuci mate

1) Yong Hwa - you're beautiful

watak shin woo sangat2 cool ok. Awww terjatuh cinta


2) Kim Hyun Joong - boy over flowers

yoon ji hoo. Walamak wat wa cair der


3) Jeong Il Woo - my fair lady

lee tae yeon yang makan dalam


4) No Min Woo - my gf is gumiho

park dong joo. Muke die macam yong hwa kan. Weh dalam cite ni die sangat2 kiut bile nangis. Waa cool gile


Setakat ni yang daku tengok tu lah. Walamak cair woo kalau tengok. Tak pandang hero dah. Tapi kan pelakon mesia ade sorang kot gaye2 cam ni. Nak tau sape?
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
adey syafrien. Dalam cite Kasih Alia.

"bro,jangan sentuh die bro kalau x...."

hahah sape tengok ingat tak dialog ni. Cool bebeh

sape yang tak suke mamat korea ni jangan lah berbulu sangat mate tu ye. Tengok sudah

trimas google untuk gamba 

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi