Sunday, April 10, 2011

Tutorial buat header transparent

Assalammualaikum..

Hai semua! Hari ni daku nak tunjukkan macam mane nak buat header transparent ni. Act tadi kak zue tanye daku macam mane nak buat. So daku buat entry ni khas untuk beliau. Btw daku tak lah sehebat blogger lain yang pandai buat header cun melecun tapi daku try jugak kongsikan ilmu yang daku tau untuk semua ye. Ni pun basic je. Kalau tak nampak gambar tu kelik bagi besa oke

1. Kalau sape2 yang tak de software adobe photo shop tu bolehla donlod dulu ye

Mula2 tekan FILE > NEW


2. Then nanti die akan keluar macam kat gambar bawah ni


* Width : Untuk lebar header korang nak
* Height : Untuk tinggi header yang korang nak 
* Yang paling PENTING kat tempat yang daku bulat merah tu : Dekat contents kat bawah tu tekan TRANSPARENT

3. tekan FILE > OPEN


Ha lepas tu nanti carilah mane2 gamba yang korang nak letak buat header.

4. Pastu cari item2 yang banyak2 kat tepi sebelah kiri tu yang ada tulis MAGNETIC LASSO TOOL. Macam ni.


Then bile korang dah tekan tu korang terus ikut je tepi2 gambar korang tu elok2 ye. Benda ni senditif sikit kalau tersalah korang kena buat balik. Let say korang tersayang tekan kan korang picit keypad bernama BACKSPACE then sambung balik . Macam ni :


Korang akan nampak garisan dot-dot bile korang gerakkan mouse .

5. Then tekan EDIT > COPY > PASTE atas tu.


Jadi ni lah hasilnye gamba yang korang dok main magnetic tool tu. 

6. Pastu tekan EDIT > FREE TRANSFORM untuk korang edit gamba tu bagi besar ke kecik ke senget ke ape2 lah. 



Nak tambah text cari kat item tool banyak2 yang ada tulis text kat tepi sebelah kiri tu ye

7. Ha yang ni part nak bagi gambar tu cantik. Cari kotak kat bawah sebelah kanan tu akan ada layer. Layer tu akan wujud setiap kali korang tambah gamba atau pun text.


Anak panah tu tunjuk tempat korang nak edit setiap gambar / text mengikut citarasa. Tekan BLENDING OPTIONS


So korang boleh ubah ape2 pun yang korang nak melalui semua item2 yang kat atas tu.
Then bila dah siap tekan OK

8. Dah siap edit semua tu tekan FILE > SAVE AS 



Make sure yang kat format tu korang tukarkan save sebagai PNG  itu untuk format transparent.
Then SIAP!!

Then korang boleh la letak header cun yang korang siap edit tu kat blog korang.

Maaf kalau ade yang x perfect. Kalau ade pape tanye je ok syg..

14 comments:

  1. wahh...cik najihah dh pndai buat tutorial ek..
    gud2...leh praktik kan ni..sy bukan tau sgt psl sume ni..

    ReplyDelete
  2. hihi bole la sikit2..
    x pe2 x tau kite kongsi same2 ye

    ReplyDelete
  3. hehe...nak try buat la jugak..skali skala tuka header best gak...

    ReplyDelete
  4. sile2..sekali sekale tuka angin kan..
    hihi

    ReplyDelete
  5. adik najihah yg kak zue syg...lg comel da seksi!!!!tak paham soalan ni yg cikgu nak marah ni huuhuhuhu~~~~~~~~~~~~~~

    hehhehe kak zue bukan tye camne jihah wat header..kak zue nak tye camne jihah letak header kat btemplate tu...sebab dulu pakai bckground senn je letak header.skng pakai template tak tahu camne nak letak. header takmo kua. pasan tak kak zue takde header?tapi header kak zue ade kat page bawah

    ReplyDelete
  6. hhehe takpe jihah....kak zue nak letak header kak zue tapi tak reti..ade tak kawan2 yg reti wat ?jihah reti?kakzue nak bg password kak zue ni

    ReplyDelete
  7. jap..akk akk bg kite url belog yg full bole? kite try ye..
    knp sy x bole masuk blog akk?

    ReplyDelete
  8. yes..dah bjaya buat 1 header yg xbape cun tp bule la tuk malam ni...br leh tdo lena...tengkiu dear....

    ReplyDelete
  9. cik najihah yang ku syg..
    aku tak ada photoshop..
    ape kate ko tlong buatkan satu untuk aku..hehehehehe :)

    ReplyDelete
  10. orked :
    o tahniah syg,,
    hihi welkem..nnt sy share yg lain ye :)

    ReplyDelete
  11. anis :
    hihi boleh saje..kene belanje ni hihi

    ReplyDelete
  12. salam..cik najihah...
    sy da bnyk kali cube download "adobe photoshop"..tapi xjadi2...macam mana nk download dgn lebih mudah..ada caranye x????

    ReplyDelete
  13. thnx kak jihah...nk cube buat lh..:)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi