Wednesday, April 20, 2011

Balasan Allah s.w.t Hanya Sekelip Mata

Assalammualaikum..

   Hai semua! Apa kabo? Harap2 tak de yang sakit ke lebam mate ke sebab syok sangat update belog ngee. Btw thanks sesangat kepada follower2 daku semua. Memang tak sangka langsung bole dapat follower sebanyak itu**walaupun tak berapa nak banyak tapi daku bersyukur jugak sebab ada yang sudi support daku dalam dunia blog yang superb mencabar ni ha.Tenkiu! Tapi berjuta maaf kepada CIK EMMA ye sebab tak dapat lagi nak pos kan shawl sempena menjadi follower ke 300 daku. Tak sempat sangat. Sory dear. Harap bersabar ye.

   Kat sini daku nak story mory sikit pasal ujian @ dugaan yang Allah s.w.t timpakan kat kita ni. Kita sebagai hambaNya tak pernah lari dari ditimpa pelbagai musibah. Semua tu kerana Allah s.w.t sayangkan kite. Tak dinafikan daku rasa korang semua pun penah ditimpa macam2 dugaan @ ujian kan. Daku juge tapi alhamdulillah Allah s.w.t bagi daku kekuatan untuk meneruskan kehidupan daku yang masih lagi panjang ni.

   Firman Allah yang bermaksud:“Dan sesungguhnya akan Kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.” (Surah al-Baqarah, ayat 155)

   Alkisahnye..

"Rumah si polan tu terbakar semalam"
"yeke bang??"
"Allah nak tunjuk kat die"
"Tu la dulu die berlagak sangat dengan kite sampai caci maki kite"
"Em..."

   Semalam tengah2 daku syok makan abah bagitau rumah si polan tu hangus terbakar. Si polan tu dulu pernah mencaci maki abah dengan amat teruk sekali. Dah didapatnye duit beribu2 kemudian ditunjuk2 & dicampak2 atas meja abah di pejabat menunjukkan yang beliau itu boleh dapat banyak duit kalau abah tak bagi die gaji sekalipun. Subhanallah riaknya! Daku yang terdengar perbualan abah & mama hanya berdoa kepada Allah s.w.t semoga diberi kekuatan hati & kesabaran yang tinggi kepada abah. Mengapa sedeikina rupa manusia????

   Malangnya..Kelmarin rumah si polan itu hangus terbakar dengan duit beribu2 itu sekali. Perasaan terkejut hanya Allah saje yang tau pade masa tu. Sungguh! Daku tergamam weh. Apa yang menjanjikan kau wahai manusia dengan wang sebanyak itu di akhirat? Apakah wang sebanyak itu menjamin kesejahteraan kau di sana kelak dengan riaknya kau? Semoga Allah bukakan pintu hati pak cik.

   Ingatlah wahai semua. Allah s.w.t boleh bagi balasan "cash" je. Usah nak tengok contoh jauh la. Macam daku dulu. Daku dulu pernah menjadi BODOH sebab seorang lelaki. Daku terlalu sayangkan beliau tapi last2 beliau tinggalkan daku dengan mempermainkan perasaan daku yang ikhlas sayangkan beliau. Ye daku memang tak kuat tapi hanya mampu berdoa. Setahun lepas pada tu hamek Allah balas balik ape yang kau buat kat aku pade kau dengan serta merta! Itulah hukum karma...

   Daku bukannya baik sangat nak nasihat orang bagai. Tapi daku suka share kan pengalaman yang daku alami kat korang supaya jadi pengajaran. Ok lah daku rasa ni lah kot entry terpanjang daku. Tapi ape2 pun bukan niat daku untuk menggores hati sape2**ayat tak tahan.



   Semoga kita semua dilindungi. Amin.... 

10 comments:

  1. erm.betul tu.balasan ALLAH swt skrg.anytime je skrg ni.yg riak pasti akan menerima balasannya dgn pelbagai rupa.betul tak?

    dan,perkara yg berlaku pd abah kak fara tu kan,pernah juga pada keluarga saya. :)

    ReplyDelete
  2. btol tu..Allah boleh je nak balas on time..kesian abah cik najihah..taufiq yg baca ni sakit hati..ada jugak orang macam tu..huhu..apa pun..sama sama kita berdoa dan berharap supaya tak termasuk dalam golongan yang suka berlagak ni..

    ReplyDelete
  3. kadang2..Allah bayar cash kat dunia..
    tak perlu pun nak tunggu sampai akhirat baru nak balas.. ^^,


    cik pulau ada tag kamu..

    http://islandgurlz88.blogspot.com/2011/04/giveaway-ujang9897.html

    ReplyDelete
  4. balasan "cash" dari allah...huhu...sentiasa la sedar maseh ade lagi yang besar kuasanya dari kita huhuhu..

    ReplyDelete
  5. riffzam :

    em tu la..kite same2 penah rase kan betape sakitnye hati ni bile org tue kite kene macam tu..hem..semua yang manusia buat pasti ade balasan

    ReplyDelete
  6. taufiq :

    em tu la..awak yg bace pun sakit hati ape tah lagi saye ank die..pk nak hormat orang tue je kalau x ...emm
    yup berharap kite x jadi macam tu ammin..

    ReplyDelete
  7. cik pulau :

    iyep..betul tu ..manusie2..btw thanks ya dear :)

    ReplyDelete
  8. aynie :

    yup sentiasalah beringat :)

    ReplyDelete
  9. Perasaan riak dan takbur ini satu perasaan yang dikeji. Hindarkannya selagi boleh.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi