Saturday, May 7, 2011

tips untuk adik2 yang kecewa tak dapat UPU

Assalammualaikum..

   Hai lagi! Oke sile jangan muntah dulu ye. Later daku dah susah nak on9 dah bila kat umah. Bz nak kawin eh silap nak siapkan majlis tunang akak & kawin ayah sedara. Jadinye baca jelah ye hikhik. Ok entry ni khas untuk adik2 lepasan spm yang tak dapat offer UPU ye. Act ni versi daku kot tapi try je lah hikhik :

  • La tahzan! Sila jangan sedih
Ok nak sedih mula2 bole. Daku dulu pun seharian tak kelua bilik frust punye pasal. Tapi sekejap jelah kalau nak sedih pun. Adik2,jangan terlalu bersedih akan sesuatu perkara sebab mungkin ada hikmah disebalik kamu tak dapat offer yang kamu mintak tu. Akan ada peluang & rezeki yang jauh lebih baik yang tunggu kamu akan datang. Kita hanya merancang je.

  • Jangan sebok2 dok tanye orang lain
Kalau korang sebok2 pegi tanya kawan2 korang yang gilang gemilang dapat offer kos yang tiptop2 tu kan konpem korang akan rasa down gila sebab korang tak dapat. Makanya buat tak tau je. Cukup sekadar senyum

  • Bersyukurlah & bersabarlah
Even tengah down & sedih macam mane pun ucapkan lah alhamdulillah. Bersyukurlah dengan apa yang kita dapat. Cube adik2 pikir. Seteruk2 korang ada yang lagi teruk. Bayangkan budak yang dapat 10A berpuloh2 A pon tapi tak dapat UPU lagi rasa nak bunuh diri je kot. Jadi bersabarlah ye sayang. 

  • Minta petunjuk Allah s.w.t
Sesungguhnya Allah s.w.t. itu Maha Mengetahui akan sesuatu perkara. Mintalah petunjuk dariNya insyaAllah jalan yang betul akan kamu pilih

  • Jadikan sebagai motivasi diri
Bila dah jadi macam ni paham2 lah. Motivate diri tu. Tapi daku sampai sekarang hampeh gak haha. Pape pun jadikan peristiwa kegagalan yang lepas sebagai 1 penanda aras untuk kita terus berjaya okeh.

   Itulah die sedikit sebanyak tips yang daku kongsikan untuk adik2 yang tengah frust tertonggeng2 tu ha. Jangan sedih sangat tau. Oh ye! Kalau ada kawan adik2 yang eksyen kat korang yang die dapat offer malatop2 tu korang wat tak tau je. Tak pun cakap camni :

 " tak usohle bangge sangatnye. Belajar pandai2 tinggi2 budi bahase otak tak de nak buat ape. Allah kalau nak tarik nikmat bila2 pon bole. Silelah bangge lagi :)"
 

 


12 comments:

  1. Ramai orang belajar semata-mata niat nak dapat sijil dan kerja yang bagus kelak. Last-last apa pun ilmu semua hilang. Sebab tak berkat. Jadi carilah ilmu niat kerana Allah. InsyaAllah kekal ilmu tu.

    ReplyDelete
  2. miss tira :

    yup betul tu..niat kena betul

    ReplyDelete
  3. La tahzan...;-)

    kalau kita bersedih mmg kita akan down....;-)

    ReplyDelete
  4. kita belajar bukan sekadar di U..
    Bila2 pun tetap kena belajar..
    Xde beza pun.. yg penting jangan putus asa..

    Entry terbaru padlie: Ada apa di IPT?

    ReplyDelete
  5. kalau tak berjaya UPU banyak lg peluang lain..tak bermakna tak dapat U tak nak belajar langsg..yg pntg niat tu..belajar mne2 pn sme je..=)

    ReplyDelete
  6. saba je.. rezeki kat mane2 kan :)

    ReplyDelete
  7. hunny :

    yup mmg pun jadi kene kuat

    ReplyDelete
  8. padlie :

    yup betul tu rezeki ada kat mane2 pun kan

    ReplyDelete
  9. KIC :

    setuju dengan kamu..rezeki ada kat mane2 je yg penting niat tu kena betu;

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi