Hai! Ape kaba? Harap sihat lah hendaknya. Kat sini daku nak share dengan korang resepi sambal belacan yang memang kaw2 punye sedap hihi. Resepi ni daku belajar dari mak daku. Kalau makan tak de sambal belacan ni memang tak complete la. Jom
sory ler dah habis separuh baru nak amik gamba hihi |
Bahan2 :
- segenggam cili kecik @ cili padi ke kampung ke**bergantung pada tahap kepedasan yang korang nak
- cili besar ( 1 je cukup )
- secubit belacan
- garam
- gula
- air asam jawa
Then korang tumbukkan semua bahan2 kat atas sampai lumat. Konpem sedap!
wahhh..licin..
ReplyDeletemsti sdp ni..huhu..
kic sllu bt pkai mangga or pelam..
tak pn belimbing muda yg kck2 tu je..mmg sdp..=)
hihi agak sedap la..tapi sy buat x sedap mane pun hihi..
ReplyDeleteaah kalau ade mempelam lagi sedap
ok2...
ReplyDeleteila balik rumah ne ila buat k...
ila memang suka sangat sambal belacan neh....
perghh..pekena lak ngan jantung pisang, terangkat!!
ReplyDeletehoney :
ReplyDeletehahah mesti buat lagi sedap
wahida :
ReplyDeleteopss kalau ade ulam2 lagi sodap
aku tak nak buat..aku nak makan jak..hahaha
ReplyDeletehahah makan je ko tau kan
ReplyDeleteMeletup-letup laa perut dalam toilet lepas ni. Haha.
ReplyDeletesambal belacan best, sambal jawa pun lagi sodappppp!
ReplyDeletenak try la nanti~
ReplyDeletewaa..dah nk abes licin baru nak bg resipe ye..hehehe
ReplyDeletesalam perkenalan.=)
miss tira :
ReplyDeletehahaha..jangan la sampai mcm tu kan
miss tira :
ReplyDeletehahaha..jangan la sampai mcm tu kan
rtp farra arisha :
ReplyDeletepon sodap..
aynie :
ReplyDeletetryla :)
raihana :
ReplyDeletehaha baru nak bg resepi hihi..
salam kenal :)