Sunday, May 22, 2011

perempuan mesti pandai masak habis lelaki??

Assalammualaikum..

   Hai semua! Weh rindu gilos kat korang 3 hari tak update blog tak on9 huhu. Banyak gilos entry korang ek. Opss ape kaba semua? Harap2 sihat. Ommo! Semalam dikejutkan dengan 1 berita tanah runtuh yang meragut nyawa anak2 yatim. Sadis betol jadinye moral of the story tak payah la nak bina rumah kat tepian bukit. Kang naye tapi dah benda nak kadi kan. Al fatihah untuk mereka.

   Ok entry kali ni nak citer pasal perempuan & lelaki. Korang mesti perasan kan mostly lelaki mesti akan cakap syarat perempuan yang nak jadi bini die mesti lah pandai memasak. Ok fine. Tapi kan bagi daku kat sini daku nak bagi komen & pandangan sikitlah ye. Hopefully tak de menimbulkan sakit hati ataupun kontroversi mana2 pihak oke. Just for opinion. Maaf andai tersilap kata

   Ok konpem2 lah laki mesti nak awek die a.k.a bakal bini die yang :

  • pandai masak
  • solehah
  • sopan santun
  • macam2 lagi
   Tapi yang selalu jadi masalah bab memask ni. Em daku rasa tak sepatutnya nak salahkan perempuan yang tak pandai masak. Ehem daku pun tak pandai masak sangat pon. Tapi bolehla kalau nak try2 tu. Ada certain2 mamat tu asyik nak cari salah perempuan je. Kesian wok kat minah tu. Bagi lah masa sikit untuk belajar memasak. Tak semua perempuan ada bakat memasak yang bes2 di usia awal.

   Yang lelaki. Daku bukan nak kata apa lah. Sory kalau korang terasa. Tapi kan kalau nak dikatekan korang mostly pandai jadi imam? Dah betul2 ada sedia nak pikul tanggungjawab sebagai seorang suami? Korang si lelaki jangan la asyik sangat sibuk cari salah perempuan kate "minah tu tak pandai masaklah","minah ni tak bes la ape lah". Awok. Tak semua perempuan yang awak nak itu betul2 ada.

   Hem daku agak terasa @ panas sikitlah bila ada jugak member2 laki daku dok berapi sembang lebat kate "aku nak perempuan yang pandai masak" & tak kurang jugak ada yang sound daku kata " ah kau tak reti masak anak dara jenis apa" . Yaw! Daku dengan ringan mulut membalas " ah kau sedap kate aku kau tu dah pandai nak jadi imam ke? Kau baik sangat?". Hal macam ni rasanya tak patut timbul kot.

   Terpulang pada korang nak marah ke ape ke dengan entry daku ni.Daku cuma menyatakan ketidakpuasan hati je. Tak adil kot kalau asyik nak salahkan perempuan yang tak reti masak je. Daku bukan lah baik mana pun nak tegur2 pandai jadi imam ke ape. Mostly ramai lelaki kat luar sana pandai jadi imam tapi imam yang dapat dinilai dari setiap patah bacaanya dalam solat? Mungkin boleh dibilang. Wallahua'alm.Jadi,sebelum nak mengata tengok diri sendiri dulu. Peace.

Kata2 itu lebih tajam dari mata pisau

p/s : sekarang ni laki ke perempuan ke lebih kurang je hebatnya. 

8 comments:

  1. nk y baik kena jadi y baik.. btoi x? hihih

    ReplyDelete
  2. Hehehe, tak salah kalau lelaki juga pandai memasak ^^

    Perempuan juga kena belajar jadi imam untuk imamkan anak perempuan jika suami atau anak lelaki tiada. ^^

    ReplyDelete
  3. betul miss tira..
    kenalah saling melengkapi..

    ReplyDelete
  4. lelaki pun patut belajar apa perempuan beajar ~ hehehe

    ReplyDelete
  5. masing2 ada kelemahan kan....huwawwa..

    ila xreti masak...T_T

    ReplyDelete
  6. yup..dun wory much dear..
    bole belaja :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi