Friday, May 20, 2011

cerita adaptasi dari novel best ke??

Assalammualaikum..

   Hai semua! Maaf hari ni lewat sikit update blog. Ommo! Berok band sudah mahu buat hal. Yaw! Lu bikin gua panas lah de. Nak duit lebih jek service hampeh. Opss tak nak marah2 tak bes kan. Btw tadi tengah2 baca entry kengkawan ada lah terbaca berita pemergian seorang blogger yang lebih dikenali oleh "Telordibasuh" . Even daku tak kenal & baru 1st time pegi blog beliau tadi daku nak ucapkan takziah buat keluarga arwah. Semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman Amin.

   Ok sekarang jom layan entry daku yang pasal cerita @ drama2 yang diadaptasikan daripada novel. Almaklumlah daku ni memang peminat no 1 novel memang kira hantu novel. Tetibe teringat masa zaman PMR dulu novel 1 beg nak balik kampung habiskan baca. Bersusun tepi katil memang haru. Siyes dapat novel tak makan pon tak pe ngeh2.

   Kebanyakan drama2 @ cerita2 sekarang ni diadaptasi dari novel kan antaranya nanti daku reveal kat bawah. Tapi bagi korang mane best? Novel sendiri ke @ drama tu. Bagi daku lah kan,daku lebih suka cerita asal dari novel sebab dari novel pure. Bila daku baca novel daku memang automatik membayangkan diri daku dalam watak novel tu**oke berangan lagi2 kalau hero novel tu hensem haha! Jom usha antara drama2 @ cerita yang diadaptasi dari novel :

  • TRILOGI CINTA

 Citer ni diadaptasikan dari 3 buah novel yang mana semua superb2. TAK SEINDAH MIMPI, TAK    SEMANIS IMPIAN & TIADA LAGI MIMPI. Dah pun baca semua novel ni. Memang tip top bebeh sampai nangis daku. Bes 2 weh karya Sharifah Abu 
Salem. Feveret author daku. Btw cite ni pasal adik nak rebut abang ipar.



  • KAU LAKSANA BULAN
Mengisahkan pasal seorang penulis novel yang dikejar oleh 3 orang jejaka. Wah! Kau mampu? Die tak sedar yang watak yang die tulis dalam novel tu "Firas" rupa-rupanya betul2 wujud  bes2.  Opss novelis feveret daku jugak Aina Emir. Ade 1 novel yang beliau tulis "SESUCI CINTA" yang beliau punya real experience die ceritakan. Awesome bebeh.



  • DARI MATA ARISA

Cite ni lawak gilos. Tapi beslah sebab memang sejibun dengan karakter dalam novel " KAU SAYANGKU". Btw bole plak main petik2 je nama tunang kan tapi muncul betul2 ki3.Si kembar Ayana & Arisa.




  • NORA ELENA

Cite ni daku tak tengok pun.Novel pun tak baca lagi. Tapi mostly kata bes. Jom la tengok cite ni kat Tv3. Adaptasi dari novel "KASIH YANG SUCI"



  • TANGISAN BULAN MADU


Cite ni daku tengok menangis jugak ngee. Bese lah queen of tears. Muka yang sama tapi karakter yang berbeza.



  • LAGENDA BUDAK SETAN


Feh filem ni pecah panggung wok. Superb lah. Bes sampai tak cukup tisu. Kisah Ayu & Kasyah yang bersama sampai akhir hayat.



  • OMBAK RINDU

Opss cite ni katenye mengundang kontroversi ek. Tapi ape2 pun novel nye terbaek lah. Memang bes sebab si Izzah kena kaw2 punya dengan bapak tiri dia. Datang pulak si Hariz ni jadi hero aww. Novel die ade 2 sambungannya kalau tak silap.



   Ok lah setakat ni tu je citer2 @ drama @ filem yang daku tau yang diadaptasikan dari novel. Ape2 pun daku lebih prefer novel lah dari cerita hihi. Btw minat baca novel sebab penangan baca novel 1st zaman form 1 dulu karya Ahadiat Akasyah " PILOT CAFE". Bes! Memang ingat sampai bila2 novel ni. Korang2 yang hantu novel ni kalau tak baca lagi novel2 kat atas ni pegi beli memang tak rugi langsung.


p/s : Opss daku bercuti dari berblog dari esok sampai ahad ni sebab balik kampung. Tata!

4 comments:

  1. semua novel tu akak dh baca!! seyes best!! cite nora elena kat tv3 tu pun best bile wat dlm drama. like aaron aziz!! huaaa!! ^^

    ReplyDelete
  2. kau ade ke semua novel nie?

    bak pinjam..haha

    weh...tak sabar nak tunggu ombak rindu..

    knp ko punye update x msauk dlm dashboard aku?

    ReplyDelete
  3. kak cikin :

    o yeke..hihi sy x tengok pun lagi cite tu huhu

    ReplyDelete
  4. anis :

    aku pinjam je org nye hahaha
    mcm bes je kan cite tu hhu..
    yeke weh..

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi