Wednesday, May 11, 2011

mengapa sampai begini jadinya?

Assalammualaikum..

   Hai semua! Apa kabar? Opsss daku ngigau ke tanya kabar orang malam2 buta ni ha.Act daku baru je terjah2 update blogger2 yang lain. Waw! Panas weh dengan isu menutup aurat tu. Frankly,daku tak tau pape pun pasal menda ni just baca entry & komen2 orang je. Tapi pucuk pangkalnya bolelah teka. Hem pada pendapat daku lah kan benda2 macam ni tak kan berlaku kalau :

  • tak de entry yang bikin mana2 pihak panas
  • sifat consider orang lain tu ada
  • sedar diri yang dunia blogging ni sangat2 luas
   Jadinya tak perlulah sampai nak bertikam lidah sana sini kan. Sebab akan memalukan je. Yang malu sape? Bangsa sendiri kan. Daku memang tak kan masuk campur langsung bab2 macam ni sebab daku tau silap cakap sikit terus kena aim bagai. Baik baca senyap2 je nilai sendiri. Bagi daku sebaik2 penyelesaian adalah :

  • tak payahla buat entry yang mengundang sensitiviti masyarakat tak kisahlah bab ape2 pun lagi2 bab aurat ni ha**malukan kaum pun ade.Siyesly bagi daku tak dapat apa2 pun kalau buat entry macam tu sebab memang syok kau taip entry panjang2 citer pasal aurat itu ini & tak salah untuk mengubah juga tapi  pikirlah jugak pasal maruah kita. pikirlah sendiri wahai manusia
  • saling hormat-menghormati sesama blogger
  • jangan cepat melatah @ melenting bila ditegur / ditujah sedemikian unless kalau memang salah
  • senang cite tak payah buat entry yang sensitip macam tu ha. Bersepah lagi tajuk entry yang bole buat selain isu2 sensitif tu.
    Maaflah andai daku ni memandai2 je tapi daku hanya sekadar memberi pendapat daku. Daku tengok daku baca nilai sendiri. Bukan ape,yang mengutuk & dikutuk itu bangsa kita sendiri weh. Malu tak??? Kat sini daku cuma nak inform,mungkin ada pihak yang tak setuju dengan pandangan daku ni tapi its ok semua orag ada hak untuk suarakan pendapat.Tapi terpulanglah pada individu masing2 macam mana cara penerimaan.Sekian..

kita dikurniakan akal untuk berfikir,mata untuk melihat,telinga untuk mendengar.Gunakanlah ia sebaik-baiknya.
    Semoga kita semua dilindungi oleh Allah Yang Maha Esa.Amin..

p/s : kalau nak tegur daku pun tak pe.Silekan komen tapi segala kutukan & sumpah seranah bagai dilaranglah ye

2 comments:

  1. ada pro dan krontra

    macam yang disenaraikan betul gak

    tapi dorang buat untuk menyedarkan kita gak, kalau tak tulis, sampai bila tak selesai

    dan, tegur-menegur ke arah kebaikan sangat dituntut

    dan, last sekali, amarmakruf nahi mungkar

    berdakwah banyak cara, tegur secara prof, bukan hentam melulu

    maaf, hanya pandangan juga dari hamba yang lemah

    ReplyDelete
  2. its ok alia..
    thanks for komen..
    kita semua ada hak untuk berikan pandangan masing2

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi