Monday, May 23, 2011

Tips handle diri bila kena kutuk

Assalammualaikum..

   Hai semua! Selamat pagi. Opss awal je daku update hari ni kan hikhik. Hari ni daku cuma nak post pasal tips kat atas tu. Dah lame kot tak share tips dengan korang. Ok pernah tak korang kena kutuk? Of kos penah kan takkisahlah secara face to face ke senyap2 ke. Tapi yang paling perit bila kena kutuk kaw2 lagi2 bab benda yang kita sendiri tak buat kan huhu. Jom

Kawal diri & emosi
 Itu penting. Kalau tak kawal diri & emosi mau perang mulut jadi weh kang haru jadinya. Kalau dapat kawal 2 kira ok lah sebab emosi mempengaruhi apa yang kita buat.

Bersabar
Yaw ini tersangatlah penting. Janganlah ikut perasaan marah tu sangat. Sape tak marah kena kutuk kan. Cool sudah.

Rasional kan pemikiran
Waw yang ni tak leh blah kan hihi. Opss act pemikiran rasional memainkan peranan jugak dalam menangani situasi kena kutuk ni. Jangan nak bertindak melulu je.

Senyum..
Yang ni daku selalu buat bila kena kutuk. Bila korang jumpa orang yang mengutuk korang tu korang senyum sampai habis2 senyum punya konpem orang tu akan sakit hati. Terbukti berkesan sebab daku pernah buat.

Baiki kelemahan diri
Tak semua yang dikutuk kan itu salah. Ada juga benar kutukan tu & mungkin dari situ kita boleh tau kelemahan diri kita. Bila dah tau baiki lah diri sendiri supaya lebih baik oke.

Jangan cepat melatah
Janganlah lepas kena kutuk terus nak serang. Tak baik macam tu. Jangan cepat melenting & pikir kan dulu apa motifnya.

   Itu lah sedikit sebanyak tips yang daku share untuk korang. Bukan apa,biasalah lumrah dunia tak semua orang suka kita. Kadang2 orang terdekat & terapat dengan kita pun bole buat khianat. Jadinya take it easy je oke bebeh.
 
Bersedialah menerima kritikan & kutukan kerana kadang2 apa yang dikatakan ada benarnya 
 

6 comments:

  1. bagus3..akak suka dgn tips2 yg CN bg tu. :D

    ReplyDelete
  2. bagusnya tips neh...

    ila akan applykan dalam life ila..

    sabar n tersenyum ja mampu...;-)

    ReplyDelete
  3. bole jugak..x yah kate ape2 pun dah cukup :)

    ReplyDelete
  4. terbaik! tapi kalau kite kena kutuk, kita suka balas balk dengan ayat sarcastic. hahaha

    ReplyDelete
  5. hahah samelah jugak kite ni hihi

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi