Monday, February 28, 2011

Blogger yang cantik tapi agak kurang sopan

Assalammualaikum...


   Hai ! Ok daku tak nak panjang2 citer sebab entry daku kali ni agak pedas lah. Naseb lah kau kalau nak terase ek. Tadi rumate daku bagitau daku pasal adelah sorang blogger perempuan ni yang hentam beliau. Jadi daku pun tengok lah jugak ape entry yang buat kawan daku tu sedih rupa2 nya pasal blog minah itu.

   Daku ada bace blog beliau yup nice blog nice person for my first impression. Daku komen la " Jangan dok kutuk2 blog orang tak baek, Peace (^^,)v ". Ok dengan nada & daku rasa bahasa daku dah cukup sopan nak bagi komen tu. Then bila blog walking lagi belog beliau tu daku tengok lagi. Waaaw!! Hot syial komen yang kau reply untuk haku.

eh eh .. sejak bila pulak keling tu ada blog?? aku cakap pasal keling kat jpj tu ha..yang blog tu kawan aku..classmate aku..dia relax je time aku post ni..dia kat sebelah aku pun..dah kau kenapa?? aku cakap pasal blog kau ke?? tolong la..peace (^^,)

Serpihan dari komen belog itu

Hem tak tahulah daku zaman sekarang ni manusia berbagai2.
Bagi komen pon nak melenting**baik delete jek blog kau
Bak kate Abg Ben & IR bila dah jadi blogger tu kenalan berani terima setiap komen sama ada yang menyenangkan ataupun tak.. 

***sis,aku tak kate kau kate pasal blog aku der,tapi kite kan sesame blogger nak maen kekomen adat dunie blog lah pandai..tetibe kau melenting HARU & LAWAK LAH
aku admit blog aku tak SEHEBAT blog kau yela follower ramai kan **alah beza bape je pon dengan aku tapi at least cakap tu biala orang kate " BERBUDI BAHASA" kan ke lebih manis.


Niat daku kat sini bukan nak cari pasal dengan sesape yek tambah2 lagi dengan insan ini sebab masing2 dah beso panjang tau pikir rasional. So take it easy lah darl.Tak kan lah pasai benda secalit taik ayam ni pon sampai nak berperang bagai kan.

***Baru semalam kate pasal dunie blog yang semakin menyeramkan tibe2 kene kat aku pape pon terime kaseh atas komen yang memberangsangkan itu & aku sure gila ko pegi jaja nama aku tak pon blog aku yang usang ni kat kengkawan kau. Its ok tak kesah silekan.

SO daku mintak maaplah bagi yang terasa & buat kau peace bagi sesame jantina

Sunday, February 27, 2011

dunia blog sekarang semakin menakutkan

Assalammualaikum...

   Hai semua! Sihat semua? Harap2 begitulah yek. Tengok tajuk entry daku tu agak2 ape korang bayangkan?
Hurm daku konprem korang mesti dah bace entry PANAS gila kat blog encik lensa rosak tu kan. Daku yang bace & tak de kena mengena pun agak sentap jugak sebab melibatkan maruah. Hari tu kecoh pasal entry IR yang menyatakan pendapat masing2 then hari ni kecoh gila2 pasal entry blogger pelacur tu.

   Dan daku rasa amat simpati kepada sis Yuyu Zulaikha sebab name die yang kena petik oleh insan itu. Hem kemana perginya nilai & etika hormat - menghormati sesama manusia? Pada pendapat daku sendiri tak patut beliau mentionkan nama mana2 orang sekalipun. Itu blog beliau entry beliau TAPI tak sepatutnya sampai nak malukan & mengaibkan maruah seseorang.

   Daku jadi seram bila semua ni terjadi. Hem....Daku hanye mampu bace je entry tu & buat penilaian sendiri  je.Buat sis Yuyu Zulaikha diharapkan kamu bersabar ye. Juga buat IR,keep on blogging ya walaupun katenye isu sudah selesai hihi..Dan buat semua,walaupun daku ni hanya lah blogger baru dalam dunia blog ni tapi daku nak jugak kasi tahu bahawa kita ni sepatutnya kena jaga hak2 & hati perasaan orang lain juga walaupun di alam maya macam dunia blog ni.

   Maaf andai ada yang terasa..**sekian

PEPSI Kolej 16 Syoook gila!

Assalammualaikum...

   Hai! Selamat pagi ahad semua. Tengok tajuk entry tu mesti korang blur ape tu PEPSI kan? PEPSI tu name singkat untuk Program Pemantapan & Pembinaan Sahsiah**betol ke? Ha lebih kurang macam tu la. So semalam daku dengan beberapa orang group dari Kolej 16 pergi ke SK Beranang Selangor untuk kadi fasilitator untuk budak2 skolah darjah 5. So malam hari jumaat kitorang buat simulasi penuh untuk real punya kejadian hari semalam.

CAUTION! ENTRY NI MEMANG PANJANG & BANYAK GAMBAR YE

   So nak dipendekkan cerita pagi semalam kitorang sepatutnya bertolak dalam pukul 7 TAPI akibat ketidak sedaran sesetengah kaum adam tu terpakselah kami delay perjalanan kami sampai ke pukul 8.30**pakcik bas pun lewat jugak beselah janji melayu ahaks. So jalan lah kan.

   Act program ni berperingkat ada 3 modul kami pegi ni modul ke 2 yang buat eksperimen terbaek punye. Jom daku cerita sambil cuci mate.

 *******************************************************

   Sesudah sampai jek terus amek kumpulan memasing.Daku dapat partner dengan zimah kosmate daku**memang haru lah kan bile geng sekepala sekepilu dapat bersama tapi sampai jek tengok bebudak ni aagak hyperaktif***kami berpandangan seketika teetttt..


bebudak ni semangat dengar mursyid explain

ni lah bebudak group daku**abaikan muka daku yang tengah...........


EKSPERIMEN 1 : BALLON ROCKET

Kami mula dari cek point 1 kat padang mula dengan sesi kenal2 dulu lah daku dengan penuh sopan kenal kan diri sebagai "KAK JIHA".****nama fenuh feminin gila haha. Dah tu proceed dengan aktiviti 1st . Fenat daku nak terangkan kat bebudak ni kenape belon tu bergerak bila daku tanye semua buat muka blur***ah! Malangnye mase daku nak explain tu ade plak cikgu depa dok tercegat kat depan daku tunggu explanation daku yang macam hampeh tu**sains pon dapat B time upsr haha. Tapi sedikit berbangga sebab daku dengan zimah berjaya lakukan! Yeay!!


kak zimah yang semangat main belon dengan bebudak
Then bila habis eksperimen tu kami pegi next cek point pulak kat kantin

EKSPERIMEN 2 : BUILT A FIZZ INFLATOR

Ha yang ni pasal macam mane nak tiup belon tanpe meniupnye. Ala korang konpem mesti penah buat kan

**maap tak de gambar sebab tak sempat nak snap hihi

EKSPERIMEN 3 : LAVA LITE

Time eksperimen ni memang haru sebab tersalah masuk tempat so kami dengan banggenye hamek turn group lain mase tu**ikot andy punye pasai. Daku pun tengah semangat bagi explanation tetibe zimah:

" farah,act kite dah tersalah masuk tempat la"
"laaaaa yeke??" **blurr seketika
"alamak.."
"daku memohon maap pade tuan punye group yang kami amek turn tu hihi"

********************************

   Lepas tu kami rest sekejap untuk bagi laluan pada YB nak rasmikan pemberian majalah didik dengan tiang gol hoki untuk sekolah depa. Tapi sebelum nak tunggu ketibaan beliau tu kami main lah game jap leadernye abg akhir. Jom tengok gambar
budak group daku yang paling nakal kat sekolah tu**hyperrr aktif gila tapi kening cantek!

ahli2 fasi yang bertauliah

semangat nak hamek gambar depa ni
candid terbaik!


cik fyza bling2 dengan bebudak**waw!!
fasi2 cun melecun**hamek



Then lepas tu kami pegi melantak mi kari kat kantin**kenyang gila lah cecikgu bebaik blako.Tapi kan lepas pade ade pulak sesi autograf antara bebudak sekolah ni dengan fefasi chantek tu**gaye nak macam artis je kan.

kak nana.erni, faten dengan salah sorang peminat mereka ya hihi
zimah sedang sibuk melayan para peminat ye

daku pun ade feminat jugak la hoho
cik fyza punye feminat**eksited sampai nak tercabut tudung
******************************************************************

Bersambung.......

EKSPERIMEN 4 : MILKY RAINBOW

Eksperiment yang ni agak terkilan sebab tak berapa nak jadi la. Tapi bila tanye adik2 ni semua eager nak tau kenape & depa kate cantik. **walaupun tak jadi.

EKSPERIMEN 5 : MAGICA CLIP

Tang eksperimen ni daku agakla terkejut sebab daku sendiri pun tak berjaya nak bagi klip kertas tu terapung. Bile adik2 ni buat sekejap jek**sah tangan daku tak bedung haha

semangat dengar penerangan

suke dapat gegula
best sangat!
cop meh nak bergedikan kejap..
-
-
-
-
-
even daku teramat penat tapi tetap enjoy!

EKSPERIMEN 6 : VOLCANO

NI eksperimen last untuk depa. Yang ni lah eksperimen yang paling depa suka & teruja sangat. Dengan daku & zimah sekali teruja dengan depa ni. 

terujanya mereka sampai semua nak himpit daku
last capture for our group
Ok mereka sangat suka bergambar
***Daku ade skandel baru tau nanti daku tunjukkan sape hihi

   Ok then kitowang berkumpul kat dewan semula untuk menari tarian choki2**best gilak! Sambung lagi gambar...

awe & fateen
bufday boy *awe bersama anak2 beliau
korang tengok betape buroks nye muka daku itu ya***kepanasan
Lepas menari choki2 menari chicken dance pulak..

Then barulah selesai semua..Balik lah weh!

Cop! ni ha skandel baru daku yang bawah umur
-
-
-
-
-
-
tara....
comel kan budak ni**dahla bulu mate lebat gilaks
So abislah sudeh cerita daku yang agak panjang lebar ni ha..
Thanks jugak pada abg2 dengan akak2 exco sebab bagi kami peluang untuk join program ni siyes memang besh sangat2.
Thanks jugak pade semua fasi2 yang lain jugak**korang sempoilah even ade yang daku tak kenal.

Thanks!! Jumpa lagi nanti oke


geng2 fasi PEPSI
Great job lah guys!
semua dah jadik bebudak tak kire tue ke kurang tue ke siap main buaya biawak lagi ngesss
(^^,)v

Saturday, February 26, 2011

Bloglist Anastasyea Bulan Mac 2011

Nak join bloglist sis ana ni..



Nak join?

Kisah disebalik gerai tepi jalan

Assalammualaikum..

   Wah! hari ni lambat gila daku update belog ni kan. Tapi tak pelah at least terupdate juge kan. Ok hari ni daku nak bercerita tentang kisah disebalik jualan2 di gerai2 kat tepi jalan tu. Tapi sebelum tu sila jangan geli yek. Dan cerita ini berdasarkan pengalaman daku lah kan.

   Alkisah lepas lab semalam hari jumaat tu daku nak pegilah ke SS hajat nak pegi potostat lab report lah. Then lepas siap semua tu dengan group member berfoya2 jap kat tepi jalan tu**hobi haha. Ha selepas itu daku dengan kak iza singgah la gerai mak cik tu untuk beli makanan tengah hari. Feh daku pon belilah nasi kukus then tunggu kak iza beli makanan lain pulak kat tepi pintu masuk tu.

################

Tiba-tiba

   Sedang asyik daku menunggu kak iza sambil syok makan sotong tu daku pon TERpandang lah sorang pekerja kat sebuah gerai pemes depan daku ni. Then daku nampak beliau angkat 1 tray nugget ni untuk di salutkan dengan tepung tapi kan adelah 1 cucuk nugget ni terjatuh kat atas meja yang bagi daku kotor amat. BUT then lepas tu beliau dengan tanpa basuh ke hape keteus masukkan balik ccuk nugget tu dalam tray yang penuh dengan nugget2 lain tu****errrrrrrrr

   Jadi daku sebagai student food science agaklah geli gila kot sebab aplikasikan pembelajaran dalam kehidupan seharian**pelajar yang tak berapa nak cemerlang. Makanan yang makcik2 dok tayang kat depan tu suppose tak boleh lebih dari 4 jam kalau tak nanti bakteria akan dengan sukanya merebak ke dalam makanan tu dah tu kite dengan pelahapnye pon makan.......yummy!

  Sepatutnya makanan tu ditutup. Yelah korang bayangkan kat situlah tempat pembuangan sampah, kat situlah tempat kereta motor lalu lalang kat situ jugaklah tempat kucing berak kencing. Ha kita pon**termasuk daku sedap jek makan kan. Tu yang balik kena cirit birit tu aiyak!

   So kesimpulannya kalau nak beli makanan tepi jalan boleh tapi korang tengok2 lah dulu persekitaran & kebersihan orang yang handle makanan tu***kan daku dah ceramah tang makanan. Hem..so selamatlah menjamu selera dengan makanan yang berkualiti oke!


**cop itu baru yang kite nampak,yang kite tak nampak????
pepaham le

Thursday, February 24, 2011

aku bagi kau 6 sebab kenapa kau kena stapler mulut kau

Assalammualaikum...

   Sebelum nak mulakan entry tu mesti korang ase nak muntah kan & kate daku bajet hot**baru tau? Ha meh sini nak berkate2 bagi hangpa clear sikit. Baru tadikan daku onla FB then ternampak status sorang makhluk alam yang daku dah lama sangat nye kenal berkate " die ingat die pemes sangatlah tu tergedik2". Woah! Panas syioot ha meh sini kau bace ni oke :


  1. Even aku banyak mulut pon mulut aku berinsuran
Ok lah fine aku admit mulut aku memang banyak & kadang kale langsi sikit banyak la kan & for those yang kenal aku betoi2 jek yang akan tau aku macam mane. Tapi kau! Hailah manusie kau banyak cakap tapi isi pon tarak lo.Puaka betol.


    2. Keje aku jalan even aku perangai gila2
Aku rase kau dah kenal aku pon siap penah jadik classmate lagik kan. Meh nak tanye selame aku jadik vice president tu ade keje aku tak jalan??? HADO?? Berbanding dengan kau gelak jek macam ***** tapi keje kau hampeh. Suruh buat keje pon kalau boleh esok nak hanta subuh esoknye baru nak sebok2 bagi keje kau

   3. Aah aku bangge dengan ciptaan Allah yang kurnia kan muka " COMEL" aku ni

"Bajet cun je minah tu" .Ehem! Erk, kite patut bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi kat kite weh. Cun ke cantik ke muka berlobang ke hidung senget ke kena redha dengan pemberian Maha Esa bagi**kan aku dah bagi ceramah agama. Aah memang aku cun pon kau jeles ka? Alhamdulillah.......

   4.  Aku murah dengan senyuman

Even aku tak kenal pon orang aku still akan senyum even senyum kambeng kang kate nanti sombong plak kan. Aku pon pelik lah bile senyum kate gedik bile tak senyum kate sombong**tu spesis keling lah tu kan. Err awak...sila tengok dulu diri awak tu dulu yek

  5. Aku mesra alam

Kau? Sombong doh! Ha ni memang haku panas gila vavi lah kan.  Aku mesra dengan semua orang kan penting tu. "Gedik gile" . Meh aku jawab,yes ade pae2 yang aku boleh bantu? kalau ade sile nyatekan

  6.  Aku peminat shawl

Aku tengok kau juling tengok aku pakai shawl kan. Kau pon berkate kat sesorang " macam lah lawa sangat nak letak2 riben bagai". Aku pakai shawl sebab aku reti pakai.Aku lilit2 pon still tak nampak serabut + yang ko nak kate aku copy ke teh ke sape2 tu hape kes der? Cop2 aku tiru sape? Setahu aku orang yang tiru aku adolah cume berbeza kelip kat shawl je**jawab la


Ok berikut kat atas antara  sebab2 yang ko insan sangat istimewa sebab kau jek yang aku buat entry spesial. Orang laen tak de nak dapat macam ni kasi VVVVVIIP sikit.

***Harap dikau tak terasa lah der sebab mulot kau tu lebih busuk dari longkang kat tepi jalan so pegi hamek stapler ke tape ke letak kat mulut kau bagi diam
***Harap maap bahase agak kasar sikit yer sebab aku tengah geram + marah 

SEKIAN

CONTEST ME AND HIJAB - KHUMAERA ISMAIL

Assalammualaikum...

Jom join kontest!
Mesti korang kate minah ni join kontest bersepah2 tapi 1 pon tak menang.
Meh daku jawab


" suke hati ler jiwe gue nak join kontest,anda mampu? hahaha "


gamba yang daku nak letak
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

--
-
-

** sile abaikan background kat belakang tuh

daku suka pakai shawl seperti dalam gambar tu sebab simple & senang jek nak pakai.
Di samping itu tak payah nak penat2 iron terus pakai then terus pegi kuliah.
Ha 1 lagi sebab shawl2 ni laaagi murah dari tudung bawal mawal bagai ni hihi.

tag untuk yang gila hijab begini

- anis adila
- cik kite

jom le join kelik banner atas tu

Tarikh mati kontest ni lambat lagi 1 APRIL 2011** sempat lagi u ol nak bergaya bagai (^^,)

Daku Memang Desperate!

Assalammualaikum...

   Hai! Weh daku hari ni tak kire nak update jugak belog sebab memang dah addicted pon dengan belog ni panjang pendek citer memang jatuh cintus lah dengan dunia blog ni kan hikhik. Tengok tajuk entry daku agak2 ape korang pikir? Ehem im not desperate to BF or whatever silly things oke. Ha desperate daku kat sini nak menceritakan pasal benda2 yang daku amat3 desperate gila buat masa yang terdekat ni.Jom review!



  • Canon DSLR E 0S 50D camera

Daku sangat amat berharap dapat camera ni sebijik. Feh! Daku memang berharap sangat dapat beli benda ni sebijik dengan hasil duit sendiri***agak2 bile ha?



  • Samsung Galaxy S
Yaw! Memang dalam igauan lah kan even sekarang orang dok gila dengan I phone 4 yang lip lap lip lap meletop2 tuh tapi daku lagi suka design & jenama ni sebab nampak simple & elegan jek macam daku kan***perasan jap kih3
Sekarang daku pakai phone yang takat boleh hamek gamba buat tatapan sendiri saje.


  • Kereta Suzuki Swift

Yang ni kalau boleh nak kaler purple sebab daku minat gila fafi dengan kereta cap ni. Kete besar2 tak best nanti nampak kepala jek time tengah drive ki3.



  • Dean List!


Nampak tak betape semangat nye gambar baby kat atas ni nak berjaye kan. Feh daku memang desperate tahap dewa lah nak kan dean list ni yela masa sem 1 dulu dah kempunan habes sampai nak tertonggeng2 sikit lagi nak dapat. Tapi tak pa sem ni insyaAllah**sembang lebat


  • Sony Ericsson MP4 Player



Benda ni memang jadik teman daku masa study. Nak dok melalak2 kuat2 dengan benda ni.Dulu daku ada 1 tapi cap cikai punye la malangnye dah hancus. 


Setel sude pasal benda2 yang daku sangat desperate ketika ini tapi memandangkan pitisnya tak mengizinkan daku hanya simpan dulu angan2 ini sampai betul2 tercapai. 

***Sumber gambar2 dalam entry ni semua cik google punye thanks!

Blog Review Mania Farzana Farzanto

Ehem..
Nak Join segmen inilah..



Jom lah join same**daku suka lah belog beliau

Ape dah jadi?? Rusuhan

Waw..

Daku amat terkejut dengan artikel yang daku baru bace tadi pasal rusuhan yang berlaku kat depan bangunan pentadbiran UPM petang semalam. Feh! Pasal pilihanraya punye pasal banyak pihak yang tak bersalah jadi mangsa sampai nak gaduh bagai siap ada pakcik2 abang2 polis lagi yang datang**pemes lah UPM pas ni

Nak tau lebih lanjut?

Meh kelik SINI

Daku berharap cuma keadaan kembali normal macam biase lah sebab dah kalau sampai nak pecah2 kan cermin sampai ada pihak yang injured tu dah kira kes parah dah tu.

Bikin panas!?


Akhirnya...tukar lagik

Assalammualaikum..

   Setelah perust gila dengan template yang lama yang semalam daku baru tukar tu yang template telur tu kan dalam entry yang ni tetibe tadi tengok bertukar jadik template gambar katak so daku perust gilak lah weh. So setelah mengdap berjam2 depan lappy ni **tak sedar pagi esok ada presentation pukul 7.45 haish. Tak kira nak jugak cantikkan muka baru belog daku.

hasilnya..
-
-
-
-
-
-





Begitulah..Daku tambah monyet gedik2 kat sebelah tu ha & icon kat tepi bloglist tu ha.Tapi cuma header daki "KISAH CIK NAJIHAH" tu jek yang mencacatkan blog ni kan tapi tak pelah bia jelah nak tempah header baru plak hihi..
Ape macam???

Komen sikit yek korang hihi thanks!

Nyway thanks kepada miss farah sebab banyak tutorial beliau yang membantu daku cantikkan belog daku yang agak hampeh ni hihi

Ok lah selamat malam semua..tata!!

Wednesday, February 23, 2011

ape sudah jadi??

Ape sudah jadi dengan blog gue? Mengape bertukar ke gambar katak?? Tulun.....

GIVEAWAY PETAMA : Jom Blogwalking Contest Dari Abgteror Sempena 3 Bulan Berblogging









ads

Jom lah join sini hadiah mantop  keh3.


alkisah pilihanraya....

Assalammualaikum...


   Hai haloo..Selamat pagi semua. Hari ni terpikir nak buat entry pasal pilihanraya kampus lah.Even dah lepas kan pilihanraya tu tapi daku tetap nak cerita jugak hihi**gedik. Minggu lepas daku yang tak jadi calon pon dah bizi bagai sebab jadi pencadang secara tak rasmi kosmate daku. Memang lah rase macam nak dating pon tak sempat kan apetah lagi bila dah jadi MPP betul kan.

   Masa manifesto semua calon meletop2 bagitau pasal manifesto masing2 sampai kan nak roboh kafe serumpun tu daku rasa**hanget betul. Tapi mase tu tak turun pon support sebab bizi pegi berfoya2 kat FONESTA 14 hape lagi usha shawl lah kan ha malam tu dakuy borong nak dekat 5 shawl**mampu? Then ingat kan nak egi tengok FIESTA IDOL Inter KOlej tapi harem sebab nye ramai sangat orang bak kate cik mira dah macam AIM versi kolej pulak kan.

   Tapi kasihan tengok calon2 mpp yang bertungkus lumus nak promote diri depa kan yelah nak menang dengan melayangkan duit untuk buat flyer lah last2 jadi sampah. Ade yang buat alas meja lah yang paling kesian siap dipijak2 lagi uka tu ***isk2 penat buat lawo2 ek.


dah jadi alas kaki dah

   Em..Begitulah.So sekarang dah pun tahu mereka2 yang menang bagi yang umu & fakulti. Pada pendapat daku yang menang tu boleh tahanlah tengok ciri2 kepimpinan tu kan**jangan harap muka je ada tapi kerja hampeh! Ok lah tata.Nak bermimpi hihi daaa...
  

jadi follower bertuah blog SHAHAZRIN

Ni excited ni nak cerita..
Tadi bukak2 dashboard tengok kat entry brader shahazrin  entry yang ini terkezut daku terpampang gambar daku yang chumil itu kan ahaks..



Jom ramai2 follow belog beliau 



Dan..

Yang paling syoknye daku dah jadi follower beliau yang bertuah yang ke 777!
Waw,bagi daku itu nombor manyak cantik woo...**hangpa ado??

Thanks kepada beliau sebab meng'review' blog daku yang tak seberapa ni.

Thanks lah en shahazrin ye..**suke2!

Tuesday, February 22, 2011

sedih sangat..ibu..

Daku yang tengah syok2 buat lab report menangis lepas baca artikel ni. Taken from i luv islam..
Rindukan mak.. :(
Korang bace lah...


Mak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...
Mak tau tak...
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh...
nak tinggal kan anak-anak mak... nak tinggal kan dunia fana ni...
Mak macam dah sedia...
Seminggu sebelum tu...
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai...
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...
Kakak pun rasa hairan...
Mak tak penah buat gitu...
Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...
Tapi mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...
Kengkadang siaran indonesia ...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih...
Pastu mak jemur karpet-karpet. ..
Pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
Mak biarkan ruang tu kosong..
Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...
Paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
Ada kat dalam almari...
Ada kat dalam dalam beg...
Ada dalam ASB...
Ada kat dalam Tabung Haji..
Mak cakap tak berapa cukup lagi...
Ada kat dalam gulung tikar...
Masa tu mak perasan takk..??
Kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
Mak cuma gelak jer...
Eeemmm..bahagiaa nya saat ituu...
Mak... Hari tu hari sabtu 18 Ogos 1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut...
Bila malam tu kiter sampai dari KL...
Mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk...
Mak tetap takmau pi hospital...
Dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital...
Tapi kiter berkeras juga pujuk..
Nanti di hospital ada doktor...
Ada ubat untuk mak..
Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...
Mak tetap tak bersetuju...
Mak memang degil..
Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...
Mak...
Ampunkan kami semua...
Kami nak mak sehat...
Kami sayang mak...
Kami tak mau mak sakit...
Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital...
Ampunkan kami yer mak...
Mak... Malam itu abang bawa mak ke hospital
Dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak
Kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
Cukup ker duit..
Kiter jawab pula...
Kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
Mak gelak ajerr...
Lepas tu bila kereta kiter sampai...
Mak buat kenduri kesyukuran...
Dan kiter masih ingat lagi...
Bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor...
Punya la kiter takut...
Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak...
Bila balik sahaja kampong...
Kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj...
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
Mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga...
Mak...
Tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
Mak, kiter menipu mak kan ...
Ampon kan kiter...
Mak...
Jam 4.30 pa gi 19 Ogos 2006
Bila tiba aja kat hospital...
Nurse tengah balut mak dengan kain putih...
Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak...
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak...
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
Mesti mak nampak semua tu kann... kann... kannn...
Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
Jalan di depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
Di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
Kosong...sekosong hati ini...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...dinginnnn...
Mak...
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ...
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi...
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak...
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan...
Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter...
Dia kata... "dikk...jangan nangis... kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
Lagi laaaa... laju airmata ni..
Tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak...
Mak...
Sampai takat ini surat ni kiter tulis...
kiter nangis ni...
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi...
Takder orang yang bangun lagi...
Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
Kiter rindu kat mak..!
Takpa la...
Nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
Kiter baca yassin untuk mak...
Mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak-anak mak mengelilingi mak...
Menatap wajah mak buat kali terakhir...
Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja...
Mak rasa tak...
Masa tu kiter sentuh dahi mak...
Kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk...
Kiter tak mampu nak cium mak...
Kiter tak daya...
Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan...
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
Tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak...
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah...
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
Badan akak terasa panas...
Makk...
Anak mak yang seorang tu demam...
Mak tauu...
Cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak... Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
Boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap...
Masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan...
Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi...
Semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
Tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...
Kiter cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
Nak cakap dengan mak...
Anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata... "tak baik laa nangis aje.. doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis...
Mak tau tak..
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
Hanya sedekah al-fatihah kiter berikan...
Mak...
Cukup la sampai sini dulu...
Kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu...
Kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ...
Kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula...
Mula-mula kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
Pastu kawan kiter bgtau...
Simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak
I LOVE YOU SO MUCH
Dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
Memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
Sampai masuk universiti..
Sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
Boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..
Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Oh! M.A.L.A.S nye...

Wuiii...

Tulun daku..Daku terrr sangat lah malas nak buat asigment2 yang melimpah ruah ni alahai.
Nak kena taip bagai nak kena cari dalam buku **juling2
Tambah2 lagi buat lab report mikrob yang bermain dengan bacteria itu woah!

Bila daku dah terlalu malas kan..

Akibatnya..


Aiyak..Nak blogwalking lah..hihi

Nak terjah belog sape ye...?

SAYA MAHU DIREVIEW

Assalammualaikum..

Jom join segmen blog review oleh brader shahazrin ni..



Jom2..kelik sini ha

Muka Baru Belog Ku

Assalammualaikum..

   Hai..Perasan tak template blog daku dah bertukar? Comey tak?? Daku amat bosan tadi so google lah cari template yang kiut2 & tak memberatkan blog..Daku suka tengok template blog miss zue cancer sebab template beliau simple & kemas dan yang paling bes ruang entry beliau besar**boleh celoteh panjang sikit hihi..

   Dah tak tau nak amik yang mana last2 amik lah template telor ni ha. Tapi tak secomel blog laen hihi.Ok lah selamat menjamu mata..


***Opss! Banyak sangat yang daku nak tahu pasal blog ni hope korang dapat berikan daku tunjuk ajar lah ye,,thanks!!

x pe...x kesah..

Assalammualaikum...


   Wah2!! Sangat2 penat buat kerja rumah bagai macam emak jek. Pigi basoh baju bagai lah.Ok but then nak cerite pasal 1 blogger yang dah unfollow daku.Ok daku tak kesah..Btw thanks sebab pernah menjadi follower teragung beta dalam masa yang singkat ka lama ka.Nyway thanks coz give me support on this wonderful blogging life ya!

"terharu ke?"
"sedih ka?"
"alamak sedihnye dah tak de orang nak tengok belog aku ni"
"erm sapelah aku blogger tepi jalan je"

opss...tak pe,daku tak mengharapkan bilangan follower yang banyak beriban2 cuma mahu kan sokongan lebih je..Hoyeh! Jom seua blogging sampai juling mate!!

Thanks again!

bila orang tak paham bahase

Assalammualaikum...

   Selamat pagi korang! Hari ni awal gila daku bangunkan**ngigau kot hikhik. Daku kat sini nak berkata sedikit bukan nak mengutuk yer. BIla orang dah cakap banyak2 kali tapi jenis memang tak paham2 jugak kan memangla itu namenye biol. Kalau korang korang buat ape dengan orang macam tu eh??

   Aku rasa nak cepuk jek manusia itu haish mencabar kesabaran sungguh lah kau! 



THE FACEBLOG

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD 

IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA

 DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA

 DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN 

HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI 

GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG

 MALAYSIA.

TERIMA KASIH



So Marilah kite memeriahkan lagi dunia blog ini yer..


Meh JOIN SINI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi