Friday, September 23, 2011

Perangai peniaga macam ni - bole jalan

Assalammualaikum..

   Waw baru habis buat lab repot. Kau tahu tak sangat2 penat? Tak pelah update tetap update kan we. Opss GA daku dah nak tutup ni jom cepat2 sape yang tak join lagi silelah join. Mane tau nanti tercalon dapat hadiah ke kan. Pegi sini


   Ok lah pendekkan cite daku nak cite pasal peniaga. tak kisahlah peniaga kedai ke warung ke ape ke. Ni daku nak cite. Daku kalau jumpe peniaga yang macam ni konpem daku akan terus blah dari kedai die. Jom tengok :

  • kerek 
" kak,harge ni bape?"
"kan dah letak harge kat situ,tengoklah"

DEM

Kalo camni daku terus letak merate2 barang tu pastu blah.
  • kedekut
"harge RM 1.05"
" dik,5 sen mane?"

DEM

5 sen pon nak berkire. Ape salahnye halal je kan.
  • asyik nak marah je
"bang,plastik mane?"
" mu ni plastik depan mu pong dok nampak. Mate letak lutut"
Pastu lempar plastik depan customer

DEM

Kejadian berlaku mase bulan pose. Sengalnye lah pak cik tu. Hilang mood nak beli ayam.
  • pengotor
" euuuw lalat manyak nyewww"

YUCKS!

Daku tak kan masuk kedai mane2 kalau kotor. Mintak maap lah. Kate budak makanan kan kene lah alert haha.
  • pemalas
"abe,nok beras sekilo deh"
" mu amek sendiri r timbang. Aku banyok kijo ni."

DEM

Ape lagi. Babai
  • nak tak nak je jual
Orang tanye macam nak tak nak je jual. Geram kan kalau macam ni. Lagi2 kalau muke akak tu ketat gilos. Ase nak bagi kasut je kan.


Daku kalau pegi mane2 jumpe perangai peniaga yang annoying macam ni memang tak lah nak beli kan. Takat tengok pastu letak balik lah. Same jugak dengan kedai makan. Agak2 lambat je service memang babai lah jawabnye. 

Daku belaja pasal makanan banyak sangat bende yang daku tau & baru tau. Ish2. Lepas ni akan lebih alert dengan peniaga kedai makan. Korang pon jangan main taram je makan weh. Ok bai mate dah lebam ni.

p/s : pasni dah jarang nak update weh. Bz sangat dengan asigment & lab repot. Maaf lah ye. 

17 comments:

  1. itu beza orang mensyukuri nikmat tuhan...beza orang yang ikhlas membuat kerja dan beza orang yang tahu apa tu kepentingan pengguna kepada perniagaannya....kita diajar untuk menghormati orang lain tetapi ini jadinya...apapun, macam sahabatku pernah berkata kepada ku...kalau dah buat hal dengan aku...sampai aku mati aku tak akan jejak kedai nie...sanggup aku cari kedai lain....

    ReplyDelete
  2. @Kancil 8349
    tu la..once die dah buat bad thing kat kite akan ingat

    ReplyDelete
  3. tmbh satu lg, peniaga yg pretend kite mcm xde duit.. masuk kedai levi's, dh plh seluar yg berkenan, tp salesgirl tu pndng sebelah mata pun tak.. yg ni 2kali ganda demm.. haktuih!! mrh ni..

    ReplyDelete
  4. hahaa
    ingt abis akq kejadian mase buln pose
    hohoh
    sabar jelah
    byk orang byk ragamnye
    heee

    ReplyDelete
  5. hahaha.. perangai fara sama ngan shera.. shera tak suka prangai peniaga2 yg memang anoyying gler.. shera akan nganjing balik lau yg niaga uh akak2 dalam umo 30 thn ke bwh.. lau dh mkcik2.. shera wat tak tahu jek.. takut kurang ajar sgt lak kan.. eheee..

    ReplyDelete
  6. kannnkann?

    adoyy peniaga2 sekrang ni..


    ade kes, ayu nak bli kuih. tapi, nak yg elok yg dy letak kat bawah la kan, kat ats kne hinggap lalat ape kte tahu..

    pastu dy buat muke.
    tampo kang baru tahu. haha:D

    ReplyDelete
  7. da ciap report??..hee..sabow jelah kamu ye..

    ReplyDelete
  8. peniaga patotnya kenalah jaga hati pelanggan kan. barulah bahagia hidup. ;)


    tak pe. tak pe. lab dan assignment itu lagi penting. ;)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi