Tuesday, September 13, 2011

Kapel = menyenangkan @ menyusahkan

Assalammualaikum..

   Selamat pagi. Ape kaba? Daku baru dapat update yelah baru habis kelas kan. Tau tak tadi mase daku dengan selambe pegi introduce kat Prof "Hai im fara, from pahang. Feel free to visit my blog". Pastu Prof kate "wah blogger la ni ye. Bagus" haha. Erk!

   Kapel. Bes ke? Seronok ke? Bagi yang tengah berkapel tu bes lah kot sebab tak de masalah kan. Bagi yang single tu? Dan bagi yang dah berpengalaman? Daku nak cite pasal ni lah ngan korang.


   Bagi daku lah kan kapel ni depends pade korang sendiri nak buat die jadi bes ke tak. Maksudnye menyenangkan ke menyusahkan. Tapi bagi daku yang pengalaman banyak yang buruk dari yang baik n daku akan kate kapel ni sungguh disaster. Menyusahkan.

   Kenape daku kate menyusahkan? Sini daku share dengan korang pengalaman daku bercinta :

  • pakwe tipu then lepas setahun baru tau die dah kapel lain
  • kene tinggal atas alasan berjauhan
  • kene tinggal atas alasan too childish
   Agak2 korang kalau kat tempat daku ade rase bernafsu lagi tak nak kapel ni? Korang tau lepas bende2 ni jadi dalam hidup daku siyesly daku kate memang dah tawar hati nak bercinte weh. Memang hari tu daku ade kate daku jatuh cinta kan tapi hati ni tak boleh dipakse.

   Kapel ni menyenangkan kalau :
  • pasangan tak terlalu consider hal remeh temeh ni
  • pasangan enjoy je
  • pasangan tak terlalu mendesak
   Tapi kapel ni menyusahkan kalau :
  • time gaduh
  • pasangan annoying nak gilos
  • dah tak serasi
  • kau setan aku pon setan
   See? Paham kan kat sini point daku. Daku tak kate kapel tu menyusahkan tapi selalunye macam tu. Kapel ni memerlukan komitmen yang tinggi nak2 yang tengah belajar ni. Mane nak dating,study,nak hangout dengan kawan2 lagi kan. banyak bende kene pikir.

   Tapi kalau dapat bf @ gf yang sempoi tu memang bes lah wei. Konpem sonok sebab masing2 tau tanggung jawab masing2. Tapi kalau dapat jenis yang nak kau dengan die 24 jam payah lah. Kawen je lah terus. 


   So bagi daku nak kapel tu suke hati koranglah. Tapi jangan sampai effect kat study korang & hidup korang sude. Lagi 1 jangan jadi hamba cinta dah la. Orang tu suruh kau main raba2 kau pon ikut. Tak nak lah cam tu kan. Kesimpualnnye,ade otak pikir sendiri.

   Define kapel ni senang @ menyusahkan by your own self sendiri. Hati2 & jangan sampai menyusahkan hidup. Bagi daku,better single dulu kasi puas teen life. Kalau rase tak mampu nak kapel tak payah gatal2 kang tertonggeng.

p/s : tak semangat langsung nak belaja 1st week ni

34 comments:

  1. kapel mmg best kalau dpt yg sporting abis. samela kes kite fara. dah tawar hati ngn laki ni.

    malas nak belajar kan 1st week. dan rasa malas nk gi lecture

    ReplyDelete
  2. btol2..bgntung gak tu pda psgn tersebut..

    kena cara dia,xder mslh..

    tp,xkan sempurna coz msti ada mslh plg koman pon sikit =)

    ReplyDelete
  3. seb bek bf agak sekepala dgn akak.. kapel tp xmcm kapel..xde nk feeling2 sgt.. gado pun ala2 je..

    yg penting, kn la ada give n take..

    ReplyDelete
  4. depends la..pandai kelola xlah menyusahkn..kene saling give n take..i give u..u give me back..kan bahagia toh..heee..

    psstt..asyik na ckp sal cinta je nie..haish..study study..

    ReplyDelete
  5. masa awal2 je seronok kapel ni dah lama2 mula lah byk alasan yg timbul.

    macam terfikir nak bercinta lepas kawen je rasa. ;)

    ReplyDelete
  6. nasib baik aku single lagi..aha

    ReplyDelete
  7. better single.. serius single.. kapel buang duit.. semua buang.. membazir.. malas nk pk lg.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. kehkeh..cam senaseb je kite cik najihah...lepas setaun baru tau kene tipu...

    saboo je laaaa...

    ReplyDelete
  9. terbaekkk lah! cek suka.Ada yg menyenangkan and menyusahkan :)

    ReplyDelete
  10. bercinta ni mmg la best tp yg jd x best bla pasangan tu ska mengongkong..sume benda nk kena report.pergerakan disekat..ape kes?? huhh rimas arr.
    tp cinta tu 1 fitrah..btemu dan bcinta..makin kita lari dan takut nak bcinta makin cinta tu dtg dekat ngn kita..emm ntah laa bnda yang melibatkan hati & perasaan ni mmg sukar nak ditafsir dgn akal.

    ReplyDelete
  11. Kalau single nk couple, bile dh couple nk single. huhuhu


    x smgt jugak nk belajar. adoiyaiii ~

    ReplyDelete
  12. cinta ni 1 perkara yg melibatkan soal hati dan perasaan..walau kita rasa terseksa kerana cinta dan serik utk bercinta tp knp bila rasa cinta itu datang tiba-tiba kita lgsung xboleh nak tipu diri kita yg kita dh pun terjebak dlm penyakit C.I.N.T.A??

    ReplyDelete
  13. ahahaha. myera punya alasan malas nak kapel lagi teruk kot haha. -.- best yer dapat suami sporting. nak satu .... sobs (merepek)

    ReplyDelete
  14. single ni best sebab kita tak perlu nak jaga hati atau fikir sape2...

    couple pulak,best kalau dapat pasangan yang memahami dan mengambil berat.

    Semua tu bergantung kepada individu la!

    ReplyDelete
  15. due2 pon ade, malah single pon begitu, ade baik ade buruk , malah kahwin pon same, ade baik ade masalahnye:)

    ReplyDelete
  16. memang betul~ da tawar atie nak kapel2 ni.menyusahkan jek.mengantuk~
    bila clash frust menonggeng=.=

    ReplyDelete
  17. takde pasangan yg sempurna..yg paling penting kena saling memahami..:)

    ReplyDelete
  18. byk sal entry kapel jek..weewit...haha....dpend pd certain org...kne pndai jg hbngn la...hehe

    ReplyDelete
  19. nak carik yang sekepala n sporting..heee

    ReplyDelete
  20. best bagi yang belum pernah kapel dan tak best bagi yang dah clash...hehehe

    cinta jarak jauh lagi best rasanya cuma kena saling mempercayai la...=D

    ReplyDelete
  21. em org kata kalau nk serasi cari yg contra. jangan cari yang sama nnti asyik argue sebab masing2 nk memang. :D em entah lah, nk bgtau lebih pun takdak pengalaman mana pun. hehe

    ReplyDelete
  22. Dulu pernah kapel..tp kami break secara baik..sbb aku rasa macam tak elok plak nak kapel..lagipun ibu aku slalu tegur "berdosa"..huhu

    ReplyDelete
  23. serisu aku lebih suka jadi single. sebab bila kapel dulu, aku jadi macam tak tenang nak buat benda. nak sosial sikit pun tak bleh. hahaha

    ReplyDelete
  24. bese lah tuh. semua benda ada pros and cons nya kan.

    ReplyDelete
  25. memang tak ada semangat. haha :D

    ReplyDelete
  26. couple tu lepas kahwin lagi best. lagi seronok! hoho

    ReplyDelete
  27. nak cr yg sekepala. saling memahami tu susah..jijah sendiri pon walaupon hampir 9tahun bersama. tapi masih lagi tak kenal hati budi msg2..

    tapi ape2 pon kalau bijak tangani masalah ok je..ape yg penting kepercayaan,persefahaman,give n take,kejujuran itu yg penting.ngehngehgeh

    ReplyDelete
  28. kau setan, aku pon setan..
    hahahaha
    bes gile ayat nih!
    betoi..hihihi
    setuju tuh!
    wat pe nak sshkan diri kalo tak mampu kan...cri khdpan yg buat diri hepi pon dah ckup kan? =]


    weee..fara, jgn memalas..hehe..chayok3!

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi