Tuesday, September 20, 2011

Culture Shock!

Assalammualaikum..

   Hai semua! Walawei malas gilos nak updatenye. Tapi still nak jugak update. Opss. Jom bace ape yang daku merepek ni weh. Cite pasal culture shock. Tahu itu ape? Kejutan budaye ye bukan elektrik. Mostly macam dari kampung datang ke bandar. Nanti lain citer

   SORY KALAU TERSENTAP

paham2 lah 


   Bukan nak kate apelah kan,ramai yang bile dah kelua dari tapak masing2 terus jadi terkezot ataupun "culture shock" ni ha nak2 bile dah jadi student kat U. Alasan :
  • jauh dari mak ayah so bebas
  • kawan2 aku lebih moden tak kan aku je nak kampung
  • keadaan sekeliling
  • pengaruh
  • kau yang suke ikut trend orang
   Even kawan daku sendiri pon ade je yang macam tu. Ingat lagi mase kat sekolah dulu. Alim je tutup bagai tapi bile dah start belaja kat Key El ni semua nak terbukak. 1 of my fren said " aku sedih tengok kawan2 aku,makin lame makin terbukak". Unfortunately he was him not her. Malu kau tau.

   kalau takat nak bukak sikit suke hati lah kan tapi ni sampai terbukak semua. See what. Ape tanggapan orang kat mak ayah kite nanti bile tengok anak die macam tu. Yelah kat lua tak tau anak die macam mane. Balik umah tengok sejuk je mate memandang tapi hakikatnye.


   Kat upm ni. Mule2 masuk tertutup semua but then after sebulan. Terjojol mate ni. Dari bertudung terus free hair. Ape nak buat,hanye memandang je. Banyak je mulut2 puake yang mengate tapi tu lah kang jadi kes gaduh pulak kan. Pemes budak serumpun. Opss! Termention pulak 

   Bagi daku lah kan tak perlulah nak ikut semua tu. Orang nak tayang kau pon sebok nak tayang. Orang nak pakai celak kau sebok nak pakai jugak,kalau lawa tak pe ni macam hantu. So jadinye jadi diri sendiri sude. nak ikut pun ala kadar pon jadilah.

   Ingat,jangan sampai jadi mangse fesyen weh. Itu disaster. Cukup lah kat kolej ni bengkak mate tengok. Dah elok2 tertutup jangan lah ditayang2 kan. Tak elok. Lagi tambah dose orang lain mengumpat haha. Btw daku mintak sangat2 dijauhkan jadi sebegitu.

   Yelah dah duduk jauh dari parents ni memang totally 100% jage diri sendiri lah. jangan lah menyetankan diri ikut perangai member yang ke laut tu. Pilih kawan bia yang gile janji tak terpesong. Agak2 kawan tu cakap "weh bukak lah tudung tu,tak hot lah". Jangan jadi bodoh pegi ikut. Kawan kate jom cium bontot pon ikut je.

kampung tak? kamera cap ayam

   Still,kekalkan ape yang dulu kite lakukan mase kat sekolah. Jangan bile dah belajar tinggi2 tapi habok pon tarak. Semua depends pade diri sendiri. Sekian

p/s : hamzah ian pemes lah kat kolej daku weiii.

30 comments:

  1. biasalah kalau ndak bebas dan tiada perkongsian ilmu dan maklumat...sesiapa pun boleh jadi macam tu...kita yang terdedah lebih awal tidak akan seperti mereka...namun kita doakan mereka lekas2 berubah

    ReplyDelete
  2. huuuuuuuuuuuuu
    sgt byk melihat ini semasa kat u dulu
    aigooo
    pelik
    nape..malu ke..huuu..nk ikot memember
    smp peribadi sendiri tergadai
    moge jauhla kan...

    ReplyDelete
  3. mungkin dorang yg culture shock ni terlampau eksaited smpai semua nak di cuba nya. hmm.


    kalau parents tau, tak ke kesian dorang. hukhuk

    ReplyDelete
  4. normal la dik.. akak ni ha lg la, amik mass comm, lg hebat penangan budak2 comm ni dl.. akak menten dgn slipar jepun g kelas, diorg mcm nk g pesen show.. akak until now still nmpk kampung.. sama la kite,hehe

    ReplyDelete
  5. biasalh tu dik.dh jauh mula lah hilang waras nya.pakai tudung pon bukan tak leh bergaya.

    ReplyDelete
  6. fenomena biase yg trjadi kt u ni kan. kdg2 fshion dye lg pelikkk dri org lain. nmpak sgt trkejutnye. huhu

    ReplyDelete
  7. msa stadi kt u luar dlu (tp smpat sem 1 je) ada sorg sahabat dri kmpung,aslnya sopan..tpi pengaruh kwn pnya pasal,dia dh berubah..free hair,msuk clubbing,minum..smoke..hnya lam msa 2bulan je..yg pling sdih, tdur ngan laki..skang ni tatau dia cmne

    ReplyDelete
  8. msa stadi kt u luar dlu (tp smpat sem 1 je) ada sorg sahabat dri kmpung,aslnya sopan..tpi pengaruh kwn pnya pasal,dia dh berubah..free hair,msuk clubbing,minum..smoke..hnya lam msa 2bulan je..yg pling sdih, tdur ngan laki..skang ni tatau dia cmne

    ReplyDelete
  9. orang ramai akan fikir ayat untuk TERKEZUT adalah culture shock,


    tapi kan kak fara, act dipanggil culture leg :)

    adaptasi ape yg dah belajar saje, ini dalam subjek sosiology yg sy belajaw.


    p/s : semoga kte masih dalam lindunganNya. takda manusia dapat ubah manusia. depends kat individu kann :')

    ReplyDelete
  10. ai..ahkak pulak yang terkejut...heheee... Kalau berubah menjadi lebih baik..itu Ok la.. Ini berubah menjadi kurang kain .Not so OK

    ReplyDelete
  11. tula psal. byk kes ni. belum lg kalau yg duk kat rumah sewa tu. mcm2 kes. dapat pakwe suke bjimba. lagilaaa~

    ReplyDelete
  12. orang kata kalau asalnya mak bapa konkong, nnti anak akan jd cultural shocked. mostly kawan2 saya yg dikonkong, semua jd lupa diri bila masuk university. jadi bebas. tp saya pun dikonkong gak tp xde pun social. hehe. mmg suka duk umah je :)

    ReplyDelete
  13. nasib baiklah aku tak terpikir nak pakai skirt kat sini..hehe

    ReplyDelete
  14. @mizzkechique
    mmg majoriti budakmass kom kalah artis kak..berblul mate ni hah hahah

    ReplyDelete
  15. @Aimifiqa

    tu lagi dasat..abes nak angkut balak sume kan

    ReplyDelete
  16. @Namee Roslan

    tu la kan..huhu..
    bahaye jugak kongkong anak sangat ni

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi