Monday, September 19, 2011

Lelaki tercabar bile pompuan lebih educated dari die. Betul ke?

Assalammualaikum..

   Hai semua selamat pagi. Heaven gilos daku tak balik kolej lagi ni lepak kat umah haha. Ok jom ke topik asal. Act ape yang daku taip kan ni mostly dari pengalaman daku sendiri. So kalau ade yang same situasi dengan daku tu kite genglah wei.


   Laki ni mudah tercabar bile pompuan lebih educated dari die. Betul ke? Lagi2 kalau pompuan tu gf die. Bukan ape kau tengok sini situasi daku ye.

" by sayang abang. by tolak die sebab by kenal abg dulu dari die"
" thanks syg"

sebulan kemudian

" by,jangan harapkan abg lagi dah ye"
" kenape?"
" abg tak setaraf dengan by,by dah ade degree tapi abg ape yang ade. abg malu dengan by"

***********************
" sy tak selevel dengan awak. Family awak mesti tak kan terime sy"
" kenape cakap macam tu. Dorang ok je dengan saye"
" tak pelah awak cari orang lain"

  Korang mesti paham ape yang daku rase mase tu kan. Putus cinte macam tu je.Thats why daku dahtawar hati nak bercinte lagi. Korang ingat lagi kan yang daku penah tanye korang yang kalau jatuh cinte macam mane. Tapi Allah hanye pinjamkan daku cume sementara je kebahagiaan tu. Em

   Sini daku nak tanye. Memang lelaki akan rase tercabar ke? Pade hakikatnye daku tengok memang ye. Laki rase macam tergugat bile pompuan ni nak2 gf die lebih berpelajaran dari die. Sebab ape eh?
  • pendapat akan lain2 bile tak same educated level
  • malu 
  • jeles ( maybe )
   Tapi kan bagi daku semua tu dah tak penting sekarang. Tapi bagi mak ayah penting kan. Mesti mak ayah kite nak yang terbaik dari kite. Mama daku ade kate " angah,kalau nak cari pasangan kalau boleh bialah yang same taraf dengan ko,nanti bile dah kawen susah. Sekarang memang ko rase senang je tapi nanti dah kawin ko tengok lah macam mane".

   Kate2 mama2 buat daku pikir banyak kali. Bukan niat daku nak persendakan mereka laki2 yang kurang bereducated tapi bile dipikirkan act kate2 mama tu ade betulnye. Its not because of "status & level" but because of our future. 

   Tapi daku sangat2 respek lade laki2 yang berusaha untuk terus belaja dari diploma,sijil & degree utnuk buktikan yang die pon boleh berjaye macam pompuan tu. I do respect that guy. Tapi ade jugak yang hanye akan kate " family awak dah tak suke sy kite putus jelah". See. Terus macam tu & tak de langsung usaha nak pertahankan hubungan tu.


   Act daku agak tak setuju dengan mama. Sebab itu pilihan daku tapi ape yang paling penting restu mak kan. So its over there. So korang laki2,jangan lah rase macam tu dah, sebab korang pon boleh je berjaya. Kalau lah gf korang lagi educated dari korang,korang petut bersyukur sebab die still nak terime lagi korang.

   Itulah orang kate jangan hanye fikirkan keseronokan sekarang. Tapi pikirkan kebahagiaan masa depan. 

p/s : Tq Allah for giving me strength when i was hurted. 


59 comments:

  1. mgkin ada yg rasa mcm tu dan tidak..

    bila dh melaluinya,baru kt tau cmner rasanya..

    =)

    moga yang terbaik semuanya yer..

    ReplyDelete
  2. tak semua lelaki mcm tu.. ada jugak yg blh trm n perbaiki diri dgn cara lain.. cthnye dr segi kerja.. kdg2 belajar tinggi2 xjamin apa2.. yg penting pandai jaga hati.. keje tetap tu pun perlu jugak, klu x mcm mn nk kasi anak bini mkn.. lelaki xperlu rs rendah diri ttg kekurangn tu sbb dia ttp ketua keluarga.. xpandai blh belajar.. tak mahir boleh asah kemahiran.. =)

    ReplyDelete
  3. of course akan rasa malu. entah lah. aku pun tak taw nk ckap apa.

    ReplyDelete
  4. hida paling tak suka kalau org nk bezakan level mcm tu.. hida ada sorang kawan ni, lelaki la.. "awak kan ada master, saya ni setakat spm je.. mesti awak tak nak kawan ngan saya".. "kalu mcm tu saya xder kawan la awak sbb kawan master saya boleh bilang ngan jari".. huhuuu..

    ReplyDelete
  5. 4 me , lelaki dgn perempuan kena sama2 ada pelajaran .. i mean , if perempuan ada degree , lelaki pn atleast ada diploma .. biar xnampak jurang di situ .. masa bercinta memang xnampak semua tu , kte cuma fikir kte dh bahagia dgn dia .. tapi , masa depan xboleh diduga .. masalahnya , takut satu hari nanti , terungkit pulak isu ni .. yelah , perempuan lebih educated , means pekerjaanya lebih bagus , gajinya mgkin lebih tinggi dari lelaki .. xkan lelaki mahu digelar 'makan gaji bini' .. lelaki ada ego mereka ..

    tapi , kalau ada yg rasa mereka boleh move on dan bertahan dgn pasangan masing-masing , its ok .. kebahagiaan terletak pada kemahuan diri sendiri dan sebelah pihak lagi .. :)

    ReplyDelete
  6. faraa.... shera ade pengalaman ni.. memang dia trase tercabar sgt.. cerita shera mcam ni..

    dulu masa ex bf uh spm.. Dia gagal.. so tahun depan nyer.. Shera pulak spm.. So shera suruh die amek spm lagi.. jadi kteorang sama kelas.. tapi bler exam.. markah die rendah dri shera.. mesti nk mrajuk bagai..

    dah cuba pertahan kan dah.. tapi macam tak boleh.. jodoh x de kot.. ^_^

    ReplyDelete
  7. @mizzkechique

    tu la kan kak..
    adoii yai..
    jenis kalau nak berusaha x pe

    ReplyDelete
  8. @Taufiq Tiramisu

    huhu..
    aku pon kalau kat tempat korang ase malu

    ReplyDelete
  9. @HaiDa HiDa

    hoho..lawakla..
    siyes sakit hati bile ade yg cakap cmtu kan..kite kawan bukan kire level

    ReplyDelete
  10. @Yayan

    yup setuju sangat dengan pendapat a wak..

    ReplyDelete
  11. betol kot.. bg kaum adam kne workhard sket laa... at least kalo kte ader pelajaran yg same level o hampir same, pihak belah pompuan akan rase lebey terjamin... zaman skrg mmg sume perlukan duit walaupon ramai yg bangkang statement nie... tp tu laa hakikatnya... hmmm~~

    ReplyDelete
  12. btul..kadang2 malu jugak.. bila GF lagi tgi level.hurm pelajaran bukan berarti perasaan tapi bila da macam tu mungkin parent pempuan akan mempertikaikan nanti

    ReplyDelete
  13. kalau yg tercabar tu, mungkin sbb ego! serious. kalau yg tak ego dia akan rse gembira ada isteri yg pandai belajar hehe. dan pangkat tinggi. nnti tu pun dikongsi dgn hubby juga kan :)

    ReplyDelete
  14. ahaha. dia mintak putus pasal malas nak berusaha la tu PANG! kat laki camtu ngeee.

    ReplyDelete
  15. kak fara,
    sadiskan bila terkena macam tu, kenapa nak rasa humble smp mcm tu.

    bersyukur sbb kte terima dia.

    chill:)
    stay strong.
    Tuhan nak bg yg lebih better untuk akk :)

    ReplyDelete
  16. ila ada kenal seorg laki tu...tunang dia degree tapi dia spm ja...apa oun dia tetap berjaya skrg..ada kedai bundle n berjaya la...

    so untuk kaum adam..even diorg xsetaraf gf dia...guna cara lain untuk berjaya jugak..;)

    ReplyDelete
  17. saya penting hati dan tingkah laku...orang yang ada degree pun bukan pandai sangat...

    ReplyDelete
  18. eh tak sangka plak cik najihah kenal put tuh .. heheh ..

    pasal isu najihah ni, memang betul kena ada restu mak ayah utk hubungan kita .. sebab sebetulnya pengalaman mereka memang lagi banyak daripada kita ..

    tp pasal isu perempuan lagi educated lagi lelaki, ada setuju yang najihah senaraikan tuh ..

    tp bagi saya, lelaki ni ada sifat 'rasa diperlukan' oleh wanita .. sebab tuh, lelaki akan terasa diancam dengan kedudukan wanita.

    saya pernah ada kawan yang sama kes macam ni, parents ye cerai berai. jadi saya merasakan sifat 'rasa diperlukan' tuh sangat penting ..

    nah cuba baca kat bab ni
    http://ipai-ans.blogspot.com/2011/08/bab-4-memotovasi-pasangan-masing-masing.html

    ReplyDelete
  19. pendapat Tia belajar tinggi dan perlu untuk setaraf dalam bidang pelajaran bukanlah perkara penting . kalau lelaki tu dah mampu untuk jaga keluarga dia , memadai dah .. yang belajar tinggi ni belum tentu dapat kerja yang hebat2 ..

    ReplyDelete
  20. huuuu
    isu ni hot jugak kan
    aissshh..dah la ssh nak cr laki yg baek skrg kan..
    huuu.x pela..as long bahagia
    tu sume dah mencukupi
    saling melengkapi antara satu sma lain...

    ReplyDelete
  21. adehhh.kadang kadang betol orang pikir gitu..tapi kadang ada lelaki yang akan accept as a challenge and dont think it as a barrier..kadang kadang

    ~ingat kan da jadi follower ke 1300 da tadi tapi xleh..jadi yang ke 1299 jer..xpe la..

    ReplyDelete
  22. like this entry..betul la...tapi lelaki jgn la cepat mengalah dan berputus asa..sebab kalo gf dia berjaya, itu merupakan sesuatu objek atau fokus untuk dia lebih bersemangat memperbaiki diri:)

    ReplyDelete
  23. huhuhu no no...x x...lelaki xkisah semua tu kot...normally...but mungkin kalau lelaki tu skema sangat bole jadi XD (komen refer on tajuk entry :D)

    ReplyDelete
  24. bagus lelaki bila rase tercabar, tp yg tak bagusnye asik nk merajuk je hehe..patutnya lelaki kena terus berusaha sbb mereka yg akan beri nafkah pd ppuan :)

    ReplyDelete
  25. gf taraf tinggi hantaran tinggi...:( malu jadi lelaki huuuuu

    ReplyDelete
  26. sabar eh dear.. bg zue lah..laki 2 kan ego die tinggi.....sebaik mane pun die...lau gf lgi educated dri die..mesti die akan trse rendh diri.....tu dah lumrah..kite x boleh nak pisahkan lelaki dgn keegoan...same gak mcm pompuan..xley dpisahkan dengan cermin.....n 1 point psl lelaki..if die sungguh2 cintekan gf die...die xkan semudah 2 tuk mintak putus.... if semudah kacang goreng..thats mean hati die x sepenuh ny mencintai kamu.... ni pendpt zue la..hehehhe

    ReplyDelete
  27. hmm. kalau tak setaraf tu jangan la sampai jauh sgt jurangnya. Macam gf ada degree takkan la bf nak ada kelulusan spm je? rasa mcm pelik je.

    ReplyDelete
  28. @ILA HonEyBuNNy

    sebab tu fara respek kat laki yg berusaha kak :)

    ReplyDelete
  29. @Kancil 8349

    hahah tau xpe..
    yg pandai tu la x reti menghargai

    ReplyDelete
  30. @iPai

    aah mmg kenal pun dengan kak put tu..
    tup betul cakap ipai tu..
    mereka lebih berpengalamn

    ReplyDelete
  31. @Ini Kisah Tia

    tu la..kadang2 x menjamin jugak tapi apekan daye

    ReplyDelete
  32. @gaung

    em tu lah kan..
    la yeke kesiannye hih thanks be my follower

    ReplyDelete
  33. Wow. Actually,Im with your mom.

    I,am a guy. I realize the importance of these matters pasal ni melibatkan future. Kalau bercinta,mesti ada harapan untuk kahwin kan? Kalau nak kahwin,mesti nak future yang bright kan?

    Kalau berpegang pada realiti,cinta sahaja tak akan survive kalau tak ada plan untuk future. Honestly.

    I witnessed myself berapa banyak orang terdekat yang cerai pasal benda ni. Bukan family,but,kenalan. Gaji perempuan lagi banyak dari gaji lelaki. Perempuan lagi educated dari lelaki.

    Padahal,masa awal awal,bercinta bagai nak rak.

    But,again,both of the sides mesti berpegang dengan realiti. Either perempuan atau lelaki.

    Pasal semua berkait rapat dengan future. Semua benda ni sangat penting. Untuk future of the family,future of the love itself.

    Ada hikmahnya terpaksa berpisah baut sementara ni. Mungkin untuk mematangkan diri,untuk buka ruang dia nak belajar.

    I believe,he do this because of the good sake. Bukan nak hurt. Baik hurt sekarang dari hurt lagi teruk masa depan,kan?

    Kalau ada jodoh,takkan ke mana punya. Doa je apa yang terbaik :)

    ReplyDelete
  34. mak2, nk carik yg sepadan level nan ank depa.. ade jgak xkesah... hmm.. tp llaki takot nak masuk line kalo pmpuan lg high educated dr die... hmm

    ReplyDelete
  35. kadang2 dye depends jugak.. setengah org laki dye anggap benda tak same taraf ni penting.. sesetengah tak.. maen redah je.. janji ade awek..

    ReplyDelete
  36. actually jiran sblh saya dulu2 pn mcm ni.isteri tgh smbung phd, suami kerani kaunter je.suami malu nk dtg raya rmh kami jiran2.betul.tp kita fhm lah k'daan dia. :)

    ReplyDelete
  37. @Amirah Adnan

    tu lain pulak citenye janji ade awek huhu

    ReplyDelete
  38. @Muhamad Zaki Zafir

    kesian die..tapi asenye x perlu nak malu dah :)

    ReplyDelete
  39. @Kucing Serius.

    i do agree wif ur komen..u realize me as well.
    yes parents are the best we shud ..
    thanks :)

    ReplyDelete
  40. dorang takut masa depan kite yg bakal control dia kot. mungkin lah hukhuk

    ReplyDelete
  41. semuanya terletak pada hati.bukan pasa taraf.hmm tp mmg ada org cm ni kan.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi