Sunday, September 4, 2011

Cara nak hilangkan jerawat & atasi kulit menggelupas

Assalammualaikum..

   Minggu lepas muke daku disaster sangat weh. Menggelupas. Mule2 gatal gile pastu jadi bengkak & merah2. Daku rase sebab daku salah pakai bedak sejuk & pakai oxy tu. Then daku treat pakai tradisional alhamdulillah jadi elok. Nak tau ape?

macam ni lah muke daku. Teruk kan. Kau tau gatal gile
   Memang seminggu tu disaster gilos weh. Then daku treat pakai :

  • tomato
Hiriskan tomato then sapu kat muke. Keringkan then bilas
  • minyak baby 
Sapukan minyak baby. Tak kisah lah minyak safi ke zaitun ke. Tapi daku gune minyak baby johnson je. Alhamdulillah kulit kering & menggelupas dah hilang

  • bedak sejuk cap flower + limau nipis
Lepas pakai memang tegang & bersih je muke. Tapi kan mase daku pakai pedih nak gilos weh. Cepat2 terus jemus muke kat depan kipas bagi cepat kering. Elok untuk tegangkan muke & hilangkan minyak

bedak sejuk jename ni lah daku gune. RM 2.50 boleh dapat kat mane2 pasaraya , farmasi
  Tips lain :
  • never never never sentuh kulit uek dengan jari. Kuman banyak sangat
  • minum air masak banyak2
  • guna pencuci muke yang betul2 sesuai. Daku pakai safi je. Lembut
  • amalkan cuci muka lepas mekap & kelua jalan2
   Amalkan la. Alhamdulillah berkesan sangat. Selamat mencuba. Jerawat daku pon alhamdulillah dah kurang & kulit muka licin je. Sekian.

without editing. Kelas kau jah

30 comments:

  1. pehhh. bersih seyh mukee. mana nak dapat bedak sejuk tu -.- tak penah dengar... (katak bawah tempurung)

    ReplyDelete
  2. eka pun pakai safi....hehehehe....
    tapi kalo nak period takleh nak watpe dah....

    tumbuh jugak jerawat....huhu

    ReplyDelete
  3. muka kite pon disaster sgt fara. tp demi nak beraya, pedulikan aje jerawat2 durjana tu. hukhuk

    ReplyDelete
  4. @Cik Eka

    safi elok..aah kalau dah period x leh nak buat ape dah kan

    ReplyDelete
  5. nak tryyyy lah! tapi muka x ssuai guna safi=="

    ReplyDelete
  6. berapa lama baru berkesan eh ?? hehehe..

    ReplyDelete
  7. tapi kan najihah..dulu i pakai OXY..muka i bengkak teruk. taktau nape. u pakai yang mana eh?

    ReplyDelete
  8. saya pki lidah buaya je...tak perlu pencuci2 muka tu...=D

    ReplyDelete
  9. dulu pnah jgk pakai OXY trus muka naik jrawat ..stiap sari satu lak tuh..then,skg dah pkai SAFI slamat dan suci,dijamin halal lagi tuu..hehheh :D

    ReplyDelete
  10. blh tryy tp malasnyaa. hehe. nafsu2.

    ReplyDelete
  11. nk trylh..muka i ni naik jerawat pula hari raya ni...u ada tip ke nk hlgkn jeragat di muka...blh share...

    ReplyDelete
  12. @atiEn_gula-gula

    kan..kimia banyak sangat tu..huhu..safi jugak elok

    ReplyDelete
  13. wah, banyak kelas sama ini kakak najihah. meletup woiiiii! hahaha :D nak try yang limau nipis tu dengan tomato. minyak baby tu untuk kulit mengelupas la kan? saya tak. huhu. takut nak guna. bedak sejuk pula tak ada. haih.

    by the way, memang kelasssss! haha ;D

    ReplyDelete
  14. @hira

    haa kelas kan hihihi..
    aah elok utk muke

    ReplyDelete
  15. hehe .. tahniah kulit anda licin :)

    ReplyDelete
  16. Tips yang bagus..Muke CM pon lately ni bertaburan jerawat tumbuh melata..Adeh~sadis.., T_T

    Nanti nak try tips ni la.. Thanks for sharing! ;)

    ReplyDelete
  17. @Cik Meeja

    u're most welkem..
    try la elok muke :)
    dulu muke fara pun teruk

    ReplyDelete
  18. hahha..jerawat!!!penat da pk nak pakai ape..malas da nak pk..hoho:(

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi