Thursday, October 20, 2011

Tips jage lappy - pengalaman sendiri

Assalammualaikum..

    Alhamdulillah getting better. Allah betul2 menguji daku sepanjang daku sakit ni. Alhamdulillah daku diberi kesabaran yang tinggi. Ok lah jom proceed. Kat sini daku nak share dengan korang macam mane nak jage lappy dengan care yang mudah sangat. Plus buat lappy korang tahan lame. Ni dari pengalaman daku & sikit info dari orang lain jugak lah. Jom



  • pakai cooler
Lappy kalau tak pakai cooler memang agak cepat rosak kot. Sebab bile kite letak tanpe cooler nanti lappy akan jadi panas, overheat, then habuk pon penuh je kat kipas lappy tu. 
  • sentiase cabut bateri lepas cas
selalu orang buat bende ni kan. Act tak elok untuk lappy. Die akan low kan kualiti bateri lappy untuk tahan lame. Kalau tak caye korang try la cas lame2 pastu gune sekali dengan bateri. Then bile korang tak pakai charger korang tengok bape lame lappy korang boleh tahan. Lappy daku pon dalam 1 jam je.
  • jangan on lappy time kilat
Yang ni berlaku pade daku. Syok sangat dengar lagu sampai kilat pon tak dengar sekali terbakar adapter. hamek kau. Mahal weh adapter 
  • jangan gatal2 minum ke makan depan depan lappy
In case kalau makanan @ minuman korang tu tertumpah atas lappy ni ha tak ke naye. Semut datang pastu bergedikan kat lappy korang pastu jem.
  • sentiasa bersihkan lappy korang
Jangan la bia berabuk sangat sampai screen pon kelabu. Tu dah terlebih malas kan. Senang2 amik je berus yang die bagi tu ha cuci kat keyboard ni. 
  • pakai keyboard protector
Daku suke pakai ni sebab keyboard lappy daku besih je hihi. Dasar malas nak cuci lagi. Sume habuk2 lekat kat protector ni. 
  • sentiase update antivirus
Jangan lupe! Even antivirus dah expired pegilah renew balik. Takkan lah nak renew antivirus pon kedekut. berjimba sakan boleh kan. Hihi. Ni penting nak elakkan lappy korang kene virus. Kang tau2 dah ternak virus berjuta2.
  • format kalau perlu
Agak2 dah lembab sangat lappy tu pegilah format. Macam daku daku pegi format + buat partition sekali. Nasib baik murah. Yey sekarang lappy dah super laju hihi. Tapi jangan lupe backup segala tok nenek gambar lagu sebelum format kang naye kau hilang sume.
  • buang dokumen2 yang tak gune
Tak payah nak buat koleksi hiasan kalau dah tak gune. Buang je pastu clear kan recycle bin ok. Pastu clear kan cache, history anda kat CC Cleaner.
  • sayangi lappy anda
Even dah nampak season nak gile, sayang je la. Jage baik. Peluk buat tido ke hihi. Daku dah gune nak dekat 2 tahun alhamdulillah elok lagi nampak masih baru. Tapi akak daku baru pakai sebulan dah sakit. Kesian.

   Tu lah die serba sikit perkongsian daku pasal nak jage lappy ni. Daku bukannye pandai sangat pon pasal lappy ni tapi share jelah dengan korang. Mane tau bergune ke. Nak2 buat yang baru beli lappy tu. Seghonok kau.

  Ok lah nak bersiap pegi kelas. Babai

p/s : esok balik minggu depan mid sem break. HOrey!!

26 comments:

  1. pakai cooler tu macam tak ada apa pun. panas je. tak sejuk-sejuk. macam hampeh. hoho. eh, saya asyik balik je. bukan duduk hostel pun >.< haha

    ReplyDelete
  2. cooler akak mn ntah ilang.. adeh la...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah
    die dah main sihat =]


    weeeee
    betollah ape sume fara ckp tu
    huuu
    peluk laptop jgn x peluk
    nnti ilang laptop depan mata cm akak
    waaaaaaaaaaaaaaa =(

    ReplyDelete
  4. sepatutnya kena update awal sebelum lppy kita rosak. wuuuu, sekarang dah rosak dah. hahahaha ;p

    ReplyDelete
  5. ye la. netbook kena selalu cuci. kalau tak berhabuk dan habuk tu bleh rosakkan keyboard.

    ReplyDelete
  6. tak pkai cooler...... tlg blikan bleh? hehe

    ReplyDelete
  7. ok. Ini komen dari orang yg tau pasal laptop.

    1. Cooler yg elok adalah versi plastik.

    2. Update antivirus tu penting. Tak payah beria nak beli antivirus mahal2. Avast free pun dah cukup ok. Avira tu buang je la. Payung cepat tutup. Avast top sekarang.

    3. Format? Bagi aku format adalah jalan terakhir.

    ReplyDelete
  8. aku dulu pki keyboard protector...mmg nmpk bersih tapi keyboard cepat panas sbb haba terkumpul antara protector dgn keyboard...bila dah buang takde rasa panas dah...=D

    ReplyDelete
  9. betul tu...Kancil sokong semua tu...cuba nak pasang cooler nie...kat rumah je baru pasang kat sekolah..macam malas sedikit...hehhehe

    ReplyDelete
  10. wah...tips yg menarik ni cik najihah! boleh diamalkan pada semua pengguna laptop dan komputer...

    ReplyDelete
  11. cooler dah pasang, cuci sekali sekala, format tak lagi. hehehe :p

    ReplyDelete
  12. bagus tips.. sebab kebanyakan jijah tak buat pon...kahkahkah adeh patut la bateri cepat kong xsampai pon 1 jam..huhuhu dah 4tahun lappy ni..tu pon cddrive,audio dah rosak!! wuaaaaaaaaaa :(

    ReplyDelete
  13. shera always tak cabut bateri lepas cas.. memang tak lame charger tu bler x pkai charger.. tahan satu jam jek..hampeh..

    ReplyDelete
  14. Lia pakai komputer..hihihi,
    eh, Cik Najihah kenapa komen Cik Najihah masuk spam di blog Lia??

    ReplyDelete
  15. hehe...info yang menarik....tq2..=)

    ReplyDelete
  16. alaa sy salu cas lappty dgn battery.lme2 mesti rosak kan :( emmm

    ReplyDelete
  17. saya selalu tido dengan laptop sy tanda sy sayang gila2 kat laptop sy.hehehehe

    ReplyDelete
  18. battery laptop saya dah tamat riwayat dah. huwa. sedihnya

    ReplyDelete
  19. thanks for the tips. keyboard kita dh mmg nazak dh lama x cuci. haha

    ReplyDelete
  20. yeah kita sama .. 2 taon . hikhikk :)

    ReplyDelete
  21. antivirus dan format paling malas nak buat... hheee

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi