Sunday, October 9, 2011

kos aku kos lelong, malu nak cakap .. orang kutuk

Assalammualaikum..

   Hai semua. Walamak daku rase ngantuk gilos ni. Tapi before tido update dulu.Haruslah! Hari ni nak bercerite pasal kos. BUkan kosmetik yang mekap2 tu eh tapi kos yang student amek kat U tu. Alaah tak kan tak tau kot. Nipu beno kalau tak tau.


   Macam yang kite tau ade banyak sangat2 kos yang U offer kat student. Tinggal pilih je yang mane kite nak. Tapi setiap kos tu ade lah syarat2 die kan. Skang ni kalau cakap pasal kos mesti nak pandang yang kos hebat2 macam medic, engineer sume tu. Why not bukan kos2 lain? Ok kat sini daku nak cakap. Berdasarkan pengalaman sendiri ok.

   "kos ko tu nanti keje ape fara?"
"ade ke keje nanti?"
" macam tak bes je kos ko tu, tak mantap"
" ade jugak kos yang nak jadi chef erk"

    Those soalan refers to my kos. Dan jawapan daku " makcik pakcik, rezeki ade kat mane2 kalau kite berusaha." Daku amik Bacelor Sains Pengajian Makanan kat sini. Skop kos ni luas sangat2. Kat UPM ni ade 3 kos makana. Kos daku, Food Tech & Food Processing. Kau yang tak tau meh nak bagitau sikit. Ape yang kami belajar?
  • mikrobiolgy
  • statistik
  • kimia am
  • food sanitatation
  • service
  • akaun
  • management
  • food law
  • banyak lagi
    Kalau korang tengok rase ape? Kitorang belaja semua sekali. Ape yang bes pasal kos daku?
  • kau belaja banyak sangat2 pasal makanan. Siyes bes sangat2 sebab dari kau 0 boleh tau 100 pasal makanan
  • keje boleh apply kat mane2 pon as long as peoples eat
  • ade uniform yang cantik. Kos kau ade?
  • sangat susah
    See? Even ramai yang perlekehkan kos daku ni daku sikit pon tak goyah. Kenape eh? Sebab masing2 ade keistimewaan masing2. Same jugak kalau amik kos lain. Bagi daku orang yang suke perlekeh kan kredibiliti & kos orang lain adelah loser. Sebab dapat ape kalau selalu nak jatuhkan orang lain? 

   Kalau nak kate kos kite ni low standard dari kos lain2 yang mantap nak gile tu tak de maknenye. Itu sume depends pade minat kite. Daku dulu minat sangat2 kos perubatan. Then lepas spm dapat offer buat medic kat mesir. I've got 2 offer from different U. Tapi ape yang abah daku kate " kalau nak jadi dokter kat mesia pon bole". Tapi daku tolak sume daku masuk matrik & further dalam kos makanan ni.

   So for those yang macam malu2 ayam nak bagitau kos die dekat orang lain tu daku nasihatkan tak yah la malu2. Kite kene bangge dengan ape yang kite dah dapat & hampir capai. Ingat  ni tak semua orang bertuah macam kite. Even orang yang tak dapat masuk U tu pun merayu2 nak masuk U tapi kite yang dapat ni tak bersyukur.

   Easy to say for those mulut puaka yang selalu perlekehkan orang lain :
  • kau tengok dulu diri sendiri sebelum judge orang lain
  • do ind ur own bisness bebeh
  • tak payah jage tepi kain orang
   Jadi sayang2, tak yah rase hine sangat dengan kate2 those mulut puake yang kutuk2 kos korang tu. Skang ni dah tak de istilah kos lelong dah oi. Kalau kos lelong buat ape U nak offer lagi. Kan. So think positive. Just be the way u are. Ok sayang.
  
    Contoh yang paling2 terdekat :

Akak daku amik diploma Occupational, Safety & Health (OSHA). Pointer maintain. Alhamdulillah berkat rezeki Allah die dah pun jadi safety supervisor kat Indera mahkota. Jage site buat lokap. Income almost 2000++ jugak. See??

   Tak kire lah kau kos ape pon tapi yang penting kite kene jage prestasi kite dalam belaja. Pointer tu jage kalau nak dapat keje bes2. No matter kos main masak2 pon kalau ade rezeki kat situ adelah. Jadinye berbangge lah dengan kos yang korang amik tu. Buktikan kat orang lain yang kos kite pon boleh berjaye jugakmacam kos2 yang hebat sangat tu. hebat ke??

   Semua kos same je. Yang beze taraf orang pandang. Bile cakap amik medic je semua ternganga. Tak sedar belajar sampai nak mati tu. Same je semua kos pon. Rezeki lain2. Doa banyak2 semoga dipermudahkan urusan & dimurahkan rezeki.

just <3 they ol. Very the havoc kosmate

   So ade lagi tak pasni orang yang nak perlekehkan mane2 kos lagi? Kalau ade kau pegi tampo je mulut die ye. Sedap sangat mengate orang kan. Bercakaplah selagi boleh. Cakap lah ape nak cakap kan.  Ok lah babai.

p/s : teringin nak sambung master dalam halal research. InsyaAllah. 

   


Kalau nak share silekan..Like juge

65 comments

October 9, 2011 at 4:35 PM  

ahaha setuju sangat...moralnya setiap kos ada keistimewaan masing-masing.jangan pertikaikannya

October 9, 2011 at 4:37 PM  

mulut orang, sampai bila pun tak berhenti.. rezeki Tuhan tu ada di mana-mana...

October 9, 2011 at 4:38 PM  

waah bestnya.entry straight to the point kan :)

October 9, 2011 at 4:46 PM  

Tak pernah pulak akak rasa macam tu..bg akak, akak lagi suke kos food science dari food tech..sbb akak teringin nak belajar masak,tp xpe akak terima kos akak tu..pastu kat Fak mne ade Food science di anaktirikan..kiteorg dalam board FOSTECH sedaya upaya nak korg join program semua..jgn lah ckp "Kononnye food tech lagi hebat dari food science". Kiteorg tak pernah pun fikir kiteorg hebat. Akak mintak maaf bg pihak Food tech sbb buat korg terasa smpai mcm tu skali..huhu

October 9, 2011 at 4:50 PM  

best nye sys dapat belaja banyak pasal makanan . saye mmg suke makan . hehe

October 9, 2011 at 4:52 PM  

@coklatberapi

yup..ade keistimewaannye tersendiri..

October 9, 2011 at 4:53 PM  

@Alisya

beselah tu mulut orang

October 9, 2011 at 4:54 PM  

@hanabunga

hihi..terus terang lagi baik

October 9, 2011 at 4:55 PM  

@Nur Intan Syafinaz

eh kak..dun take it serius..
ala x de ape pun la..skang da ok da pun..beselah tu mule2 kan..
hihi

October 9, 2011 at 4:55 PM  

@eika

aah mmg bes pun..macam2 makanan belaja hihi

October 9, 2011 at 5:02 PM  

betul2...POP pun kena juga..POP dapat dlm tourism tp family halang..erm..tp nie bukan kos lelong arr.. ^_^ pilihan hati tp after bncang punya bncang..alhamdulillah , family trima juga..yelah , tiap ibubapa pun mo tgok anak dea brjaya , dpt kos yg hebat2..*leh ckp ma jiran, showoff* hahahaa...lgi best dri ameq medic..bnyk saingan nk ameq medic..dah hbis blajar,lum tntu dpt jdi dktor..hhuhu...mo kena struggle hbis..

October 9, 2011 at 5:17 PM  

setiap kos ada kelebihan masing2...bukan sebab kos yang orang tengok nanti tapi pengalaman kita mengurus sesuatu kerja...dari segi pentadbiran, pengurusan dan perkhidmatan

October 9, 2011 at 5:18 PM  

Hi...

I refuse to have anything to do with science subjects. I just wanna run from all those.

I rather make love with NUMBERS. Yes. STATISTIC and FORMAT to be exact.

So, accounting is my answer. =D

Oh! I love food. Perhaps you can explain better about your course in future entry. =D

October 9, 2011 at 5:18 PM  

pernah alami situasi ni! drpd kwn yang amek engg. *sounds gempak kan egg.
but then terlaser balik ;
"ala kau pointer matrik 2.5++ amek engg? kat U baru kan? mestilah dpt"

p/s : mana2 sama.klu semua jadi doctor, sape nk jadi pesakit? =.='

October 9, 2011 at 5:40 PM  

betul tu... x kisah la amik kos apa...yg pnting bleh smbg bljr jgk.. nnti dpt kije jgk.. biarkn je org yg byk ckp tu.. dorg jeles je.. cm sy amik mktb..kos prasekolah plk..dlu rmai yg kondem.. yelah ckgu kn gaji ciput..pastu pra plk..cm tade klas lgsg... tp skg org yg ckp tu duk mnganggur kat umah...Allah maha Adil...DIA dh tetapkn rezeki pd semua.. kita just truskn ngn apa yg dah kita lalui je..

October 9, 2011 at 5:48 PM  

Tak gak. Ada pelajar U yang kos memang selekeh lepas tu pemikiran dia pun selekeh. Suka share something without thinking. I think u know what I meant right?

Kesimpulannya, jadi pelajar U ada standard pemikiran. Kekadang malu saya bila ada pelajar U yang tak suka berfikir. T.T

October 9, 2011 at 5:51 PM  

aminnnn =]
semoga fara dpt capai hasrat tu ye!
wee..betoi
sebenanye sume yg ditawarkan kat U tu molek belaka aihhh
cume diri kita je nak ke tak amik peluang belajo tu kan..
sokong entri ni fara!

October 9, 2011 at 5:54 PM  

x kisah kos pe..yg penting minat...
biarla org nak cakap pe...yg penting kita suka apa yg kita belajar

October 9, 2011 at 6:00 PM  

cik najiha nie coursemate ain taj la eh?

October 9, 2011 at 6:10 PM  

best woo.. tp ramai jugak tanya dekat CCE.. kos CCE tu apa yg best sgt... masak2 jaa ka... tension betoi... kos CCE tu mana ada masak2... mau study pecah kepala, dorg ingt CCE belajar masak2 jaa... hik3~

October 9, 2011 at 6:28 PM  

semua penting...
kalau tak penting tak buat apa buat course tu..

October 9, 2011 at 7:07 PM  

aiseh .. hamek kau yang suka sangat memperlekehkan orang . jawapn padu ..

October 9, 2011 at 7:15 PM  

insyaALLAH rezeki ade mane2 kn.. ne tau leh jadi chef ke . income ribu riban gak an..

October 9, 2011 at 7:41 PM  

buat apa amik course yg gempak. i mean bunyi gempak. macam namee amik architecture...dulu taknak amik landscape architecture ke, interior design ke..taknak. eksyen. nak major course jugak. last2 sy sendiri kelu .dah grad pun masih berfikir nak jd architect ke taknak sbb sy tak larat kerja kat firm. :(

October 9, 2011 at 7:47 PM  

fikiran jgn sempit bila memkirkan psal kerja nnti... kebanyakan org kampung , mcm tu lah duk pkir, bljr tinggi tp tanm anggur....ase nak lempang2 aku depa yg ckp mcm tu...depa tak tahu susah senang kita duk bljr sini..sory..ter"emo" lak..heee

adik! beselah tu! akak yg amik bhsa ni pun org kutuk komen mcm2.. mulut org mmg takkan mmpu tutup kot.! huhuu..

October 9, 2011 at 8:13 PM  

tak kesah la kos pe2 pn janji kita dapat ilmu kan.. rezeki kat mana-mana je.. yang penting ilmu yang tu kite buleh guna sampai bila-bila.. )

October 9, 2011 at 8:14 PM  

bila bercerita tentang ilmu...tak ada kos yang lelong...
Yang kita belajau tu bukan ilmu...atau ilmu lelong...
Orang yang cakap sedemikian bukan org berilmu...rilex jangan layan...

October 9, 2011 at 8:31 PM  

adik akak amik course nih..samalah kat UPM..dia jadik cikgu sekarang :)


p/s: kat fakulti tu kenal x Dr Ahmad Hariza? Dia pakcik akak :)

October 9, 2011 at 9:24 PM  

selagi dapat smbung belajar tu bersyukurlah daripada insan yang tak dapat smbung blajar.:)

meh komen header n tagline baru pendamba

October 9, 2011 at 9:27 PM  

mostly ramai x tau psl course akak n saya teringin nk amik course akak tapi x kesampaian. huhuhu
x pe2. physiotherapy ttp best!

October 9, 2011 at 9:51 PM  

betul sangat2. dulu kos saya tu, sepupu2 duk kata takde keje la, macam2 la. saya dah dapat offer keje sblm grade lagi k? so, org ckp tu pun tak betul, tak payah peduli pun.

MOHD NASER.com

B.Eng (Hons) Mechanical
October 9, 2011 at 9:58 PM  

my bro amik satu course dgn u last few years back. He is a food technologist for KKM right now and had served for nearly 5 years. Most of his senior kat KKM is within the same line and from the same Uni. What people not notice maybe, waktu isi SPA tu; mmg dah state kat situ degree from UPM within this course is the most favourable. so, actually u guys r the lucky one dpt kos yg best yg dpt pengiktirafan dari kerajaan, rite? rezeki di tgn Tuhan, most important is u guys blajar rajin2 n make sure u complete study with flyin colors. btw, my bro said halal industry is getting wider nowadays n malaysia pun tgh try nak jadi hub for halal industry. it would be a wise idea to get a master within this area. just dropping my opinion. good luck!!

October 9, 2011 at 10:49 PM  

yg penting study. jgn tak study tapi harap kerja best2. itu mmg ke laut lah jawabnya. ;)

October 10, 2011 at 9:38 AM  

akak amik komunikasi..tp bl blik kg, org kg tnya, diorg bt kesimpulan nt akak keje kt telekom.. alahai...

October 10, 2011 at 3:30 PM  

yang penting, niat di hati. kalau niat tak betul, memang tak ke mana juga

October 10, 2011 at 6:07 PM  

betul gak tu...sakit hati bila ada yg perlekeh kos kita tu...macam aku ni kos juruukur bila buat fieldwork je mesti budak lain pandang serong...diorg xtau nnt bila ada masalah pasal tanah panggil kitorang jugak...GPS yg diorg selalu guna tu based on kos aku jugak...nak tentukan waktu solat atau tarikh hari raya pon kos aku jugak...igt imam2 tu tau ke nak tentukan waktu solat...hahahaha

October 12, 2011 at 12:29 AM  

@POP

yup..pilih ikut minat bukan paksaan..
yg kos hebat belum tentu dpt ape yg dorang nak

October 12, 2011 at 12:29 AM  

@Kancil 8349

yup :)

October 12, 2011 at 12:30 AM  

@Syara Mohammad

erk..siyesly really hate numbers..huhu
sure i will :)

October 12, 2011 at 12:30 AM  

@white pebbles

hahah etul jugak tu kan..

October 12, 2011 at 12:31 AM  

@MerLe

yes..rezeki sume Allah dah tentukan

October 12, 2011 at 12:31 AM  

@I wong (依之汉)

maybe

October 12, 2011 at 12:31 AM  

@aimie amalina

amin..
hihi thanks kak

October 12, 2011 at 12:32 AM  

@Dalila Diela

yup yg penting minat

October 12, 2011 at 12:32 AM  

@fifirainbowgrey

ye sy :)

October 12, 2011 at 12:32 AM  

@Cik Embun

hahah kos hangpa susah

October 12, 2011 at 12:33 AM  

@shafiqabdshukor

yup betul tu

October 12, 2011 at 12:33 AM  

@Ini Kisah Tia

em tu la padan muke

October 12, 2011 at 12:33 AM  

@ieyza afieyna

insyaAllah..

October 12, 2011 at 12:34 AM  

@Namee Roslan
o yeke..
mesti susah kan keje kat firm

October 12, 2011 at 12:34 AM  

@SoLy SoLicious

bukan takat nak lempang kak..nak bako je haha

October 12, 2011 at 12:34 AM  

@♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥

x kisah pun

October 12, 2011 at 12:35 AM  

@mishnurlin

yup :)

October 12, 2011 at 12:35 AM  

@Hanif

nice 1

October 12, 2011 at 12:35 AM  

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

o yeke..maybe die ajar subjek lain kot

October 12, 2011 at 12:36 AM  

@Pendamba Mawar

alhamdulillah

October 12, 2011 at 12:36 AM  

@putput

bes sangat hihi..macam2 bende belaja..
fisio pon bes jugak ape

October 12, 2011 at 12:36 AM  

@NasZ

kan..terdiam terus..bia rasekan..

October 12, 2011 at 12:37 AM  

@B.Eng (Hons) Mechanical

proud of my course..thanks :)

October 12, 2011 at 12:37 AM  

@siti kektus

tu la pasal..kalau x study x gune jugak kan

October 12, 2011 at 12:38 AM  

@mizzkechique

bialah kak :)

October 12, 2011 at 12:38 AM  

@hira

:)

October 12, 2011 at 12:38 AM  

@Farhan Hanif

hahah terbaIK Lah kau..
kau orang penting weh

Mira
May 29, 2012 at 12:27 PM  

Kalau tak kisah , nak tanya sikit . CGPA matriks dulu berapa eh ? Sbb saya baru habis matriks and pointer rendah . Nak elak kos lelong . So saya kena pandai pilih . Ada cadangan tak kos apa yg sesuai untuk pointer 2.5-2.9 :( Please . Thanks .

Post a Comment

time kasih singgah komen kat sini..
datang lagi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi