Sunday, October 9, 2011

kos aku kos lelong, malu nak cakap .. orang kutuk

Assalammualaikum..

   Hai semua. Walamak daku rase ngantuk gilos ni. Tapi before tido update dulu.Haruslah! Hari ni nak bercerite pasal kos. BUkan kosmetik yang mekap2 tu eh tapi kos yang student amek kat U tu. Alaah tak kan tak tau kot. Nipu beno kalau tak tau.


   Macam yang kite tau ade banyak sangat2 kos yang U offer kat student. Tinggal pilih je yang mane kite nak. Tapi setiap kos tu ade lah syarat2 die kan. Skang ni kalau cakap pasal kos mesti nak pandang yang kos hebat2 macam medic, engineer sume tu. Why not bukan kos2 lain? Ok kat sini daku nak cakap. Berdasarkan pengalaman sendiri ok.

   "kos ko tu nanti keje ape fara?"
"ade ke keje nanti?"
" macam tak bes je kos ko tu, tak mantap"
" ade jugak kos yang nak jadi chef erk"

    Those soalan refers to my kos. Dan jawapan daku " makcik pakcik, rezeki ade kat mane2 kalau kite berusaha." Daku amik Bacelor Sains Pengajian Makanan kat sini. Skop kos ni luas sangat2. Kat UPM ni ade 3 kos makana. Kos daku, Food Tech & Food Processing. Kau yang tak tau meh nak bagitau sikit. Ape yang kami belajar?
  • mikrobiolgy
  • statistik
  • kimia am
  • food sanitatation
  • service
  • akaun
  • management
  • food law
  • banyak lagi
    Kalau korang tengok rase ape? Kitorang belaja semua sekali. Ape yang bes pasal kos daku?
  • kau belaja banyak sangat2 pasal makanan. Siyes bes sangat2 sebab dari kau 0 boleh tau 100 pasal makanan
  • keje boleh apply kat mane2 pon as long as peoples eat
  • ade uniform yang cantik. Kos kau ade?
  • sangat susah
    See? Even ramai yang perlekehkan kos daku ni daku sikit pon tak goyah. Kenape eh? Sebab masing2 ade keistimewaan masing2. Same jugak kalau amik kos lain. Bagi daku orang yang suke perlekeh kan kredibiliti & kos orang lain adelah loser. Sebab dapat ape kalau selalu nak jatuhkan orang lain? 

   Kalau nak kate kos kite ni low standard dari kos lain2 yang mantap nak gile tu tak de maknenye. Itu sume depends pade minat kite. Daku dulu minat sangat2 kos perubatan. Then lepas spm dapat offer buat medic kat mesir. I've got 2 offer from different U. Tapi ape yang abah daku kate " kalau nak jadi dokter kat mesia pon bole". Tapi daku tolak sume daku masuk matrik & further dalam kos makanan ni.

   So for those yang macam malu2 ayam nak bagitau kos die dekat orang lain tu daku nasihatkan tak yah la malu2. Kite kene bangge dengan ape yang kite dah dapat & hampir capai. Ingat  ni tak semua orang bertuah macam kite. Even orang yang tak dapat masuk U tu pun merayu2 nak masuk U tapi kite yang dapat ni tak bersyukur.

   Easy to say for those mulut puaka yang selalu perlekehkan orang lain :
  • kau tengok dulu diri sendiri sebelum judge orang lain
  • do ind ur own bisness bebeh
  • tak payah jage tepi kain orang
   Jadi sayang2, tak yah rase hine sangat dengan kate2 those mulut puake yang kutuk2 kos korang tu. Skang ni dah tak de istilah kos lelong dah oi. Kalau kos lelong buat ape U nak offer lagi. Kan. So think positive. Just be the way u are. Ok sayang.
  
    Contoh yang paling2 terdekat :

Akak daku amik diploma Occupational, Safety & Health (OSHA). Pointer maintain. Alhamdulillah berkat rezeki Allah die dah pun jadi safety supervisor kat Indera mahkota. Jage site buat lokap. Income almost 2000++ jugak. See??

   Tak kire lah kau kos ape pon tapi yang penting kite kene jage prestasi kite dalam belaja. Pointer tu jage kalau nak dapat keje bes2. No matter kos main masak2 pon kalau ade rezeki kat situ adelah. Jadinye berbangge lah dengan kos yang korang amik tu. Buktikan kat orang lain yang kos kite pon boleh berjaye jugakmacam kos2 yang hebat sangat tu. hebat ke??

   Semua kos same je. Yang beze taraf orang pandang. Bile cakap amik medic je semua ternganga. Tak sedar belajar sampai nak mati tu. Same je semua kos pon. Rezeki lain2. Doa banyak2 semoga dipermudahkan urusan & dimurahkan rezeki.

just <3 they ol. Very the havoc kosmate

   So ade lagi tak pasni orang yang nak perlekehkan mane2 kos lagi? Kalau ade kau pegi tampo je mulut die ye. Sedap sangat mengate orang kan. Bercakaplah selagi boleh. Cakap lah ape nak cakap kan.  Ok lah babai.

p/s : teringin nak sambung master dalam halal research. InsyaAllah. 

   

65 comments:

  1. ahaha setuju sangat...moralnya setiap kos ada keistimewaan masing-masing.jangan pertikaikannya

    ReplyDelete
  2. mulut orang, sampai bila pun tak berhenti.. rezeki Tuhan tu ada di mana-mana...

    ReplyDelete
  3. waah bestnya.entry straight to the point kan :)

    ReplyDelete
  4. Tak pernah pulak akak rasa macam tu..bg akak, akak lagi suke kos food science dari food tech..sbb akak teringin nak belajar masak,tp xpe akak terima kos akak tu..pastu kat Fak mne ade Food science di anaktirikan..kiteorg dalam board FOSTECH sedaya upaya nak korg join program semua..jgn lah ckp "Kononnye food tech lagi hebat dari food science". Kiteorg tak pernah pun fikir kiteorg hebat. Akak mintak maaf bg pihak Food tech sbb buat korg terasa smpai mcm tu skali..huhu

    ReplyDelete
  5. best nye sys dapat belaja banyak pasal makanan . saye mmg suke makan . hehe

    ReplyDelete
  6. @Nur Intan Syafinaz

    eh kak..dun take it serius..
    ala x de ape pun la..skang da ok da pun..beselah tu mule2 kan..
    hihi

    ReplyDelete
  7. @eika

    aah mmg bes pun..macam2 makanan belaja hihi

    ReplyDelete
  8. betul2...POP pun kena juga..POP dapat dlm tourism tp family halang..erm..tp nie bukan kos lelong arr.. ^_^ pilihan hati tp after bncang punya bncang..alhamdulillah , family trima juga..yelah , tiap ibubapa pun mo tgok anak dea brjaya , dpt kos yg hebat2..*leh ckp ma jiran, showoff* hahahaa...lgi best dri ameq medic..bnyk saingan nk ameq medic..dah hbis blajar,lum tntu dpt jdi dktor..hhuhu...mo kena struggle hbis..

    ReplyDelete
  9. setiap kos ada kelebihan masing2...bukan sebab kos yang orang tengok nanti tapi pengalaman kita mengurus sesuatu kerja...dari segi pentadbiran, pengurusan dan perkhidmatan

    ReplyDelete
  10. Hi...

    I refuse to have anything to do with science subjects. I just wanna run from all those.

    I rather make love with NUMBERS. Yes. STATISTIC and FORMAT to be exact.

    So, accounting is my answer. =D

    Oh! I love food. Perhaps you can explain better about your course in future entry. =D

    ReplyDelete
  11. pernah alami situasi ni! drpd kwn yang amek engg. *sounds gempak kan egg.
    but then terlaser balik ;
    "ala kau pointer matrik 2.5++ amek engg? kat U baru kan? mestilah dpt"

    p/s : mana2 sama.klu semua jadi doctor, sape nk jadi pesakit? =.='

    ReplyDelete
  12. betul tu... x kisah la amik kos apa...yg pnting bleh smbg bljr jgk.. nnti dpt kije jgk.. biarkn je org yg byk ckp tu.. dorg jeles je.. cm sy amik mktb..kos prasekolah plk..dlu rmai yg kondem.. yelah ckgu kn gaji ciput..pastu pra plk..cm tade klas lgsg... tp skg org yg ckp tu duk mnganggur kat umah...Allah maha Adil...DIA dh tetapkn rezeki pd semua.. kita just truskn ngn apa yg dah kita lalui je..

    ReplyDelete
  13. Tak gak. Ada pelajar U yang kos memang selekeh lepas tu pemikiran dia pun selekeh. Suka share something without thinking. I think u know what I meant right?

    Kesimpulannya, jadi pelajar U ada standard pemikiran. Kekadang malu saya bila ada pelajar U yang tak suka berfikir. T.T

    ReplyDelete
  14. aminnnn =]
    semoga fara dpt capai hasrat tu ye!
    wee..betoi
    sebenanye sume yg ditawarkan kat U tu molek belaka aihhh
    cume diri kita je nak ke tak amik peluang belajo tu kan..
    sokong entri ni fara!

    ReplyDelete
  15. x kisah kos pe..yg penting minat...
    biarla org nak cakap pe...yg penting kita suka apa yg kita belajar

    ReplyDelete
  16. cik najiha nie coursemate ain taj la eh?

    ReplyDelete
  17. best woo.. tp ramai jugak tanya dekat CCE.. kos CCE tu apa yg best sgt... masak2 jaa ka... tension betoi... kos CCE tu mana ada masak2... mau study pecah kepala, dorg ingt CCE belajar masak2 jaa... hik3~

    ReplyDelete
  18. semua penting...
    kalau tak penting tak buat apa buat course tu..

    ReplyDelete
  19. aiseh .. hamek kau yang suka sangat memperlekehkan orang . jawapn padu ..

    ReplyDelete
  20. insyaALLAH rezeki ade mane2 kn.. ne tau leh jadi chef ke . income ribu riban gak an..

    ReplyDelete
  21. buat apa amik course yg gempak. i mean bunyi gempak. macam namee amik architecture...dulu taknak amik landscape architecture ke, interior design ke..taknak. eksyen. nak major course jugak. last2 sy sendiri kelu .dah grad pun masih berfikir nak jd architect ke taknak sbb sy tak larat kerja kat firm. :(

    ReplyDelete
  22. fikiran jgn sempit bila memkirkan psal kerja nnti... kebanyakan org kampung , mcm tu lah duk pkir, bljr tinggi tp tanm anggur....ase nak lempang2 aku depa yg ckp mcm tu...depa tak tahu susah senang kita duk bljr sini..sory..ter"emo" lak..heee

    ReplyDelete
  23. adik! beselah tu! akak yg amik bhsa ni pun org kutuk komen mcm2.. mulut org mmg takkan mmpu tutup kot.! huhuu..

    ReplyDelete
  24. tak kesah la kos pe2 pn janji kita dapat ilmu kan.. rezeki kat mana-mana je.. yang penting ilmu yang tu kite buleh guna sampai bila-bila.. )

    ReplyDelete
  25. bila bercerita tentang ilmu...tak ada kos yang lelong...
    Yang kita belajau tu bukan ilmu...atau ilmu lelong...
    Orang yang cakap sedemikian bukan org berilmu...rilex jangan layan...

    ReplyDelete
  26. adik akak amik course nih..samalah kat UPM..dia jadik cikgu sekarang :)


    p/s: kat fakulti tu kenal x Dr Ahmad Hariza? Dia pakcik akak :)

    ReplyDelete
  27. selagi dapat smbung belajar tu bersyukurlah daripada insan yang tak dapat smbung blajar.:)

    meh komen header n tagline baru pendamba

    ReplyDelete
  28. mostly ramai x tau psl course akak n saya teringin nk amik course akak tapi x kesampaian. huhuhu
    x pe2. physiotherapy ttp best!

    ReplyDelete
  29. betul sangat2. dulu kos saya tu, sepupu2 duk kata takde keje la, macam2 la. saya dah dapat offer keje sblm grade lagi k? so, org ckp tu pun tak betul, tak payah peduli pun.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  30. B.Eng (Hons) MechanicalOctober 9, 2011 at 9:58 PM

    my bro amik satu course dgn u last few years back. He is a food technologist for KKM right now and had served for nearly 5 years. Most of his senior kat KKM is within the same line and from the same Uni. What people not notice maybe, waktu isi SPA tu; mmg dah state kat situ degree from UPM within this course is the most favourable. so, actually u guys r the lucky one dpt kos yg best yg dpt pengiktirafan dari kerajaan, rite? rezeki di tgn Tuhan, most important is u guys blajar rajin2 n make sure u complete study with flyin colors. btw, my bro said halal industry is getting wider nowadays n malaysia pun tgh try nak jadi hub for halal industry. it would be a wise idea to get a master within this area. just dropping my opinion. good luck!!

    ReplyDelete
  31. yg penting study. jgn tak study tapi harap kerja best2. itu mmg ke laut lah jawabnya. ;)

    ReplyDelete
  32. akak amik komunikasi..tp bl blik kg, org kg tnya, diorg bt kesimpulan nt akak keje kt telekom.. alahai...

    ReplyDelete
  33. yang penting, niat di hati. kalau niat tak betul, memang tak ke mana juga

    ReplyDelete
  34. betul gak tu...sakit hati bila ada yg perlekeh kos kita tu...macam aku ni kos juruukur bila buat fieldwork je mesti budak lain pandang serong...diorg xtau nnt bila ada masalah pasal tanah panggil kitorang jugak...GPS yg diorg selalu guna tu based on kos aku jugak...nak tentukan waktu solat atau tarikh hari raya pon kos aku jugak...igt imam2 tu tau ke nak tentukan waktu solat...hahahaha

    ReplyDelete
  35. @POP

    yup..pilih ikut minat bukan paksaan..
    yg kos hebat belum tentu dpt ape yg dorang nak

    ReplyDelete
  36. @Syara Mohammad

    erk..siyesly really hate numbers..huhu
    sure i will :)

    ReplyDelete
  37. @SoLy SoLicious

    bukan takat nak lempang kak..nak bako je haha

    ReplyDelete
  38. @putput

    bes sangat hihi..macam2 bende belaja..
    fisio pon bes jugak ape

    ReplyDelete
  39. @siti kektus

    tu la pasal..kalau x study x gune jugak kan

    ReplyDelete
  40. @Farhan Hanif

    hahah terbaIK Lah kau..
    kau orang penting weh

    ReplyDelete
  41. Kalau tak kisah , nak tanya sikit . CGPA matriks dulu berapa eh ? Sbb saya baru habis matriks and pointer rendah . Nak elak kos lelong . So saya kena pandai pilih . Ada cadangan tak kos apa yg sesuai untuk pointer 2.5-2.9 :( Please . Thanks .

    ReplyDelete

time kasih singgah komen kat sini..
datang lagi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi