Saturday, October 29, 2011

dilema orang gemuk & orang kurus

Assalammualaikum..

   Sebelum tido nak post entry baru dulu. Esok dah sebok nak balik kampung before balik kolej pulak. Sekejap ma cuti ahaks. Ok lah. Berbalik pade tajuk. Dilema ni selalu terjadi kat semua orang kan lagi2 pompuan. Sebab ape eh? Nanti daku akan cite kan.


   "kurusnye ko. Tak makan ke?"
" aku nak gemok. Nak minum weight gain bertin2"

*****
" huduhnye budak tu. Dah la gemok buruk pulak"
" aku nak telan berpuluh2 pil"

Pastu ke 2 2 manusia ni koma.

   Motif? Buat ape nak ubah yang kite ade semat2 nak jage mulut orang? Mulut orang memang tak lah nak tutup kan. Even daku sendiri pon penah je & selalu orang berkata sedemikian contohnya "keringnye ko macam papan lapis", " asal ko makin kurus?" macam2 lagi lah. Dan daku hanye senyum dan jawab " janji aku sehat cukup la." . Do i care?

   Mungkin bagi sesetengah orang perlu untuk body cutting yang cantik cun hensem bagai. Sebab ape eh? 
  • takut tak de orang nak
  • takut pakwe @ makwe lari
  • takut dengan mulut2 puake manusia
  • sedih dengan ciptaan Allah
   Dan mungkin juge bagi sesetengah orang tak kisah langsung pasal potongan bagai ni janji sihat. Ha kan. Hem macam tu lah manusia kan. Tak reti bersyukur dengan ape yang ade. Bile gemuk bising nak kurus, bile kurus sebok nak gemok. Bile sakit baru padan muke.



   Tak kisahlah gemuk ke kurus ke kalau dah cantik rupe paras elok mate memandang dah ok dah. Tak payah sampai nak seksa diri nak telan pil banyak2 nak minum susu banyak semata2 nak gemuk @ kurus. Nonsense lah. Tapi kalau betul2 nak kurus tu kalau amalkan cara makan & gaya hidup yang sehat its ok lah. Lagi bagus. Tapi kalau yang sanggup berhabis juta ribu duit beli pil itu pegi pusat kecantikan itu ini tu? Daku rase rugi sangat. Sebab ape?
  • side effect lepas treatment mungkin ade
  • ternganga duit habes tapi hasil hanye sementara
  • ikat perut nak kumpul duit balik
   Bagi korang? Yes memang daku admit jauh disudut hati daku nak jugak ade potongan badan macam orang lain tapi bile pikir2 balik tak pelah. Bia lah macam ni & janji badan sihat. Kang dok pikir siang malam pasal masalah ni sampai ngigau2. Ish2..

   So bagi korang2 yang kat lua sane ade masalah gemuk ke kurus ke tak kire laki ke pompuan tak usahlah nak sedih2 ye. Sebab tak rugi pun. Kat sini ade beberapa tips kalau nak gemuk ye :
  • gandakan sumber protein, karbohidrat dalam makanan korang
  • amik suplement yang perlu 
  • minum susu
  • amalkan makan tengah malam pastu tido ** joke
   Dan bagi yang berbadan besar pulak :
  • banyakkan amik makanan bersumberkan protein,karbohidrat, vitamin, sayur, 
  • kurangkan makanan yang banyak lemak, minyak
  • kurangkan addicted kat makanan ringan
  • jogginglah selalu
   Ok tibe2 rase macam pakar kesihatan pulak haha. Ok lah. Kat sini cume nak kate,nak risau boleh pasal berat badan, potongan badan tapi berpadalah kalau nak mengubah. Just be happy on what u have.

yey ade orang sayang opss!

tak kisahlah gemuk ke kurus ke papan ke balak ke janji ade orang sayang. Aww

p/s : blog da tuka baju. Kredit to amalina. Cantik kan haha


   

27 comments:

  1. weeee
    yes2!sy berbadan gempal itu
    hehehehhe

    kekadang ase down gak takot dtinggalkan
    heehehe

    tapi x pela, kalo betol tu cinta sejati, die akan bersama kan?


    awww..suke pepel la tuu
    hehhehe.selamat balik kg syg!=]

    ReplyDelete
  2. i like this entry .
    sarah seorang yg kurus :)

    ReplyDelete
  3. akak kurus! huhu. akak dah boleh jadi pakar kesihatan. almaklumlah belajar food tech kan. semua tahu. elok tak elok apa semua. fuhhhhh.. hehe

    ReplyDelete
  4. malu sebab gemuk.. selalu kena ejek.. kena hina.. sakit telinga menahan semua itu.. :(

    ReplyDelete
  5. kalau dah sayang tak kisah kurus ke gemok

    ReplyDelete
  6. ~nak kurus jugak..tapi dengan cara yang betul..hehe :)

    ReplyDelete
  7. smart blog dia..PM jeles ni.. normal la dua perkara ni mesti menjadi perbualan.. seringkali persoalkan

    ReplyDelete
  8. btol 2, xkisah le gemuk ke kurus yang penting kesihatan kena jaga.:)


    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

    ReplyDelete
  9. hurmm, dilema yg selalu terjadi kt akak.. asek2 persoalan nape kurus sgt.. pastu ada la yg tlg jwkb katanya kawen nt gemuk la.. demmm.. ko sape nk tntukan fizikal org... grrrrr

    ReplyDelete
  10. @Pendamba Mawar

    hihi..jangan la jeles2..hoho..yup elalu dipersoalkan

    ReplyDelete
  11. haha. kak? memang dah pakar dah kan?

    dari berdiet hape semua tuu, buat sakit je. better syukur dgn ape yg adee. alhamdulillah!

    ReplyDelete
  12. kesimpulannya...manusia tak pernah nak bersyukur :)

    ReplyDelete
  13. akak pun dulu kurus kering..skrg dah ok..semenjak keje opis dulu...mn je ejenya..bkn de keje sgt pun gov ni..huhu.jd cikgu skrg baru la naik turun tangga..

    ReplyDelete
  14. rupa tu dah anugerah.. biarkan jelah.. jnji kita jaga diri..kan, kita bahagia...suda

    ReplyDelete
  15. ada member kurus sgt2. tapi dia kuat makan. badan tak naik2. :)


    yg penting badan sihat tak berpenyakit, ok lah tu kan. ;)

    ReplyDelete
  16. em org luar la suka sgt condemn smpai buat kita down. mcm saya kurus...ramai ejek sy kayu. padahal saya tak la kurus mana pun, imena tak lah sampai meleding pun and sy sihat. ejek2 smpai sy tekanan perasaan la but skang dah xnak sedih dah. bersyukur je kan :D

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi