Wednesday, October 12, 2011

Putus Cinta? Ape nak buat?

Assalammualaikum..

   Tadi daku ade terbace entry dari sorang blogger ni. Die kecewa dengan cinta die. Bile putus cinte of kos lah sedih nak gilos kan. Ase tak nak makan, patah semangat, tak nak belaja. Ok tu semua alasan yang sangat tak masuk bagi daku. Ape korang dapat kalau korang buat semua tu? Lagi rugi lagi adelah. So cane nak selesaikan asalah bile putus cinte ni?



  • menangislah
Kalau ini cara korang nak lepaskan tekanan mengangis lah. Tapi jangan menangis berterusan. Cukuplah bile sekali korang menangus sebab memang tak gune menangis untuk lelaki@ pompuan yang tak reti nak hargai kite.
  • mulekan hidup baru
Means korang dah buang semua kisah2 duka hidup korang tu. Bersemangatlah kembali lepas bersedih. 
  • just throw away the moment & stuff
Buang je sume barang2 die. Tak pe nanti ade gf/bf lain dapat lagi. Tak rugi pon. Agak2 kalau bende mahal tu simpan je. Hihi.
  • dekatkan diri pade Allah
Buat solat hajat, mohon ketenangan hati & jiwa dariNya. Dia sentiase ade untuk kite mengadu. Menangislah depanNya. InsyaAllah hati kite akan tenang.
  • luahkan pade kawan2
Mase ni lah nak tengok kawan yang korang ade tu bergune ke tak. Kalau die tau korang tengah putus cinte tapi tak datang bagi semangat kat korang memang jahanam lah. Member kalau sayang kawan die sanggup je datang teman kite.
  • mintak pandangan dari ibu bapa
Kalau rase takut jangan buat. Tapi ibu bapa adelah tempat paling terbaik untuk kite luahkan masalah kite. Terpulang pade korang
  • be rasional
Always think positive. Hilang cinte yang ni akan ade banyak lagi cinte yang lain. 
  • motivate urself
Selalulah motivatekan diri sendiri. Cakap dengan diri sendiri yang korang mampu lupekan die
  • hiburkan diri 
Pegilah tengok wayang ke karoke ke shopping ke. Konpem hilang rase sedih
  • kuatkan diri
Dalam mase ni korang betul2 kene kuatkan diri. Kalau iman tak kuat tu lah yang jadinye kes bunuh diri lah mati sebab telan pil lah macam2. Tolonglah jangan pendek akal sangat. Mati sebab putus cinta. Macam bodoh pon ade.

   Ape yang daku listkan ni adelah bende yang daku buat mase daku ptus cinte tahap gaban a few years ago. Korang tak tau betape pedihnye hati ni wei. Mase tu tengah test mase kat matrik. Hancor sume paper. Tapi bile daku pikir2 balik semua tu pengajaran semoga daku lebih berhati2.

   Korang, jangan cepat sangat nak bagi hati korang tu kat sape2. Tak salah nak jual mahal sekali pun. kalau lah die betul2 sayangkan kite die akan paham. Dan lagi 1. Jangan bazirkan air mate kite untuk orang yang dah sakitkan hati kite. Ingat ni je " Allah Maha Adil & Maha Mengetahui". 


   Semuanya akan terbalas cume bile & kat mane je tak tau. Yang penting kat sini kite redha bile diuji sedemikian. Jangan salahkan takdir. Jangan salahkan diri sendiri. Yang penting diri kite. Kite tak kan ingat kalau kite tak diuji. So guys kalau putus cinte tu terima dengan hati yang terbuka. Yes that was hurt. I did admit it coz i did felt it. Tapi Allah sentiase ade untuk kite.

Allah sengaja temukan kite dengan orang yang salah agar kite tidak lalai & diberi kekuatan diri apabila diuji. Ada yang lebih menyayangi kita. 

p/s : maap terpanjang pulak. Tata. Nak belajar kimia  

26 comments:

  1. kalo kecewa ptus cinta, terapi kite "shopping"...hahaha

    ReplyDelete
  2. hahha...stuju ngn komen kt atas..shopping is the therapy for broken heart.haha

    ReplyDelete
  3. erm...kawn2 slalu luahkan kt sy bla dia putus cinta,dikecewakan...buat msa ni xpnah lgi percintaan sy sndiri luahkan kpd sesapa sbb msih blum pernah

    ReplyDelete
  4. absolutely right. suka sgt dengan kata2 "allah ada utk kita. yakin dgn janji-Nya" .. sebab bila kita da yakin ng janji-Nya, kita xkn rasa takut tuk melepaskan ap y bkn milik kita :)

    ReplyDelete
  5. sedang menanti detik putus cinta... *bergenang air mata nk komen ni.. sob..sob..

    ReplyDelete
  6. tutup buku lama, buka buku baru. hehe :D

    ReplyDelete
  7. dah pernah merasa . ambek masa jugak lah .. sebab sayang sangat dekat dia . ahahaa

    ReplyDelete
  8. Cinta Allah cinta abadi dan hakiki...mengadulah pada-Nya jika ada sebarang masalah yg berlaku...nak minta tolong dgn najihah boleh...?

    http://sun3tpini.blogspot.com/2011/10/entri-baru-tak-dapat-dikesan-setelah-di.html

    ReplyDelete
  9. nak tanya pasal ni...

    http://sun3tpini.blogspot.com/2011/10/entri-baru-tak-dapat-dikesan-setelah-di.html

    ReplyDelete
  10. betul tu jihah..tapi,part yg paling nad rasa lega menangis pastu makan..:)

    new entry :: Diam Tanpa Kata ツ

    ReplyDelete
  11. kalau nak lupa cepat...cari bf baru la..hehhe..tapi bukan sng nak lupakan seseorg kan n trima org lain lam idop.ehheh

    ReplyDelete
  12. nangis puas2.. pastu shopink. terbaik~

    ReplyDelete
  13. shera tak buang pun barang2 tu.. shera simpan kat bawah kotak.. kotak yg tak akan di usik oleh sesiapa pun.. sbb shera nak tengok.. sebab putus cinta tu pun kenangan.. cuma kuat ngan tak kuat jek nak lalui..

    ReplyDelete
  14. Kena lebih syg diri sendiri dari org lain yg tak tentu ag jadi laki or bini.hahaa :)
    Sabar n percaya akan ada balasan tuk dye nanti.^^

    ReplyDelete
  15. satu lagi...jangan terjun KB Mall...hahahaa

    ReplyDelete
  16. lagi satu cara, orang kata pi karaoke.melalak sekuat hati .haha

    ReplyDelete
  17. dekatkan diri dgn Allah.. tu paling berkesan kan? nanti rase tenang sangat.. :) kepale pun tak serabut..

    ReplyDelete
  18. saye pom bru pts cinta gak
    wooooooo ^^
    bt xtahu jela nmpknyee
    heheee

    ReplyDelete
  19. memilih untuk nangis sebagai penghilang sengsara. =_=

    ReplyDelete
  20. Cinta yang di cari pasti akan pergi..Cinta yang datang sendiri pasti kekal abadi.. ♥ Cehhhh :D

    Terjiwangss pulak :D

    ReplyDelete
  21. ayuhhhhh!
    bangon2
    jgn jatuh dek cinta ini
    suke la nasihat fara ni =]

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi