Saturday, October 8, 2011

Pilihan Hati @ Restu Parents = dilema

Assalammualaikum..

   Hai korang selamat pagi. Daku rase nak demam weh. Adoii. Korang penah tak dalam keadaan dilemma? Ok skang daku cite pasal perhubungan ye. Contoh nye macam korang suke orang tu tapi parents korang macam nak tak nak je terima. Jadi ape korang nak buat sedangkan korang sayangkan die?

   " aku sayang die,cinte die"
" mak tak suke ko lebih2 dengan die. Kawan je tak pe"

   Skang ni situasi daku agak macam tu. Hem. Mama daku lebih sukekan lelaki yang daku kenalkan kat die mase balik cameron ari tu which is budak sini tapi daku suke orang lain. Macam mane??? Ape yang korang buat kalau korang jadi daku?

   Pilihan yang ade :
  • ikut kehendak mak
  • pertahankan hak korang
  • terus terang
   Dalam pade mase yang same daku tak nak jadi anak yang tak dengar kate. Tapi ibu bapa 1st the first kan. Daku admit ape yang mama katekan tu betul sebab mama nak yang terbaik buat daku tapi macam mane daku nak bagitau lelaki tu? Die akan terluke nanti. Kesiannye. 


   Same ade pilihan hati @ restu ibu bape. Of kos restu tu sangat penting kan. Ye sangat penting. Korang, tolong daku. Nak nangis. Kenape eh daku diduge macam ni? I love my mum & him. Allah sayangkan umatNya yang sabar & sentiasa kuat even ape pun dugaan yang Die bagi kan. 

   Same goes to my fren's. Die suke orang lain tapi mak die sangat2 menentang. So kesian dengan die. Tapi ape boleh buat kalau sekali mak dah kate tak suke tu memang tak lah jawapannya. Tapi she keep on moving dengan bf die. 

   So bagi korang yang kat luar alami benda yang same dengan daku hanya ade 1 jalan yang kite boleh buat. Berdoa. Mohon pertolongan kepada Allah s.w.t semoga dipermudahkan segala urusan. Amin. 

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, sesungguhnya Kau Maha Mengetahui akan sesuatu hal. Semoga Kau berikan aku kekuatan untuk menghadapi semua ini & permudahkan urusan ku. Amin


p/s : nak demam. nak collapse ase. :(

23 comments:

  1. terus terang is better way^^ apa ape pun setiap halangan ade hikmahnya.. klau parents xsuka mungkin allah dah tentukan yang lagi baik dari itu.. percayalah pada jodoh allah.. #ok macam uztazah-.-"

    ReplyDelete
  2. cubalah buktikan pd ibu, yg dia adlh yg terbaek..

    ReplyDelete
  3. awak~ kita alami situasi yg sama la.. T__T ca skang tak tau nak watpe.masih truskan hubungan ca ngan si dia.tapi doa bnyk2 semoga buka kan hati mak untuk trima dia.tapi kalo xboleh gak, ca kena redha mmg dia bukan jodoh ca.tapi mmg ca akan rasa giv up la nak cri psgn sendiri.takot next person pon mak xsuka cane? soh mak jer la carikan...isk3... T__T

    ReplyDelete
  4. dear. mungkin pilihan yg mak fara suka tu, ada something yg mak fara nmpak kan. mak kan lagi tahu. tak pon, slow talk dgn mak elok2 pasal si dia yg fara lebih suka tu. ;)

    ReplyDelete
  5. buat slat sunat istikharah , itu yg trbaek :)

    ReplyDelete
  6. solat sunat istikarah mintak petunjuk dari Allah yang maha esa. Semoga mendapat petunjuk..Amin..:)

    new entry ::

    1. Blog Pilihan Hari Ini ツ
    2. BE melekat lagi ツ
    3. Tips untuk dapatkan BE ツ

    ReplyDelete
  7. amboi, siap bawak jumpa parents.. xcite pun kat aku..

    ReplyDelete
  8. dear CN, urs is just like mine.. what am i doing rite now is solat istikharah, still be with the bf, and trying too hard to make my parent accept him. i know it is impossible since they really meant NO. and the bf doesn't know this... T_T sgt lemah, but have to be strong, believes in GOD, pray a lot and still hoping that my parent will accept the bf.. but, a little space in my heart, i put a bit of "redha" if we weren't meant together one day..

    ReplyDelete
  9. hayoo
    ciannyekwn ku inii..
    emm.1) fara bole buat solat istikharah
    2) kalo mak belom kenal lelaki yg fara berkenan tu, fara shud tell mom okeh.. kekadg mak ni isau je dgn sape kite berkwn..
    3) tapi incase kalo mak dh kenal tapi mak x suke jugak maybe fara bole terus trang dgn mak..slow talk okeh.. mak mane x nak anak die hepi kan.. mak cume nak kite jujur dgn diri..n dpt yg terbaik buat kite gak
    4) kalo x berjaya jugak, may be fara kene bertenang dulu.. cr ketenengan diri dan berdoalah supaya dpermudahkan utk buat nexy desicion okeh

    sume mslah ada penyelesaian kn syg.. Cume Dia nak kite benar2 pk, mn hala tuju kite yg membuat kite bahagia..

    i hope u very find dea..jgn tensi2 taw =]

    ReplyDelete
  10. shera pernah ade dalam situasi macam tu.. mama ngan ayah memang tak suka pilihan shera.. so dah lame2.. shera tak tahu nak buat macam mana.. shera lebih pentingkan family.. so shera tinggal orang yg shera sayang tu..

    bila dia tanye knape? shera cakap nak belajar.. Biar lar dia anggap shera jahat.. lupakan jnji2 yg shera pernah tabur.. Dia salahkan shera.. Dia kata shera macam2.. tapi shera kuatkan diri.. sebab shera mmg pentingkan family.. shera TERpaksa tinggalkan dia.. ^_^

    ReplyDelete
  11. saya lelaki.. kalaulah bakal mak mertua tak suka saya.. saya akan buat supaya bakal mak mertua sukakan saya..

    but first, saya kena lah tau apa sebenarnya yang buat kan dia tak suka dengan saya

    ReplyDelete
  12. @♥CiK DuYuNG [Ca]♥

    tq for ur opinion..
    aah senang2 soh mak jela yg carikan hihi

    ReplyDelete
  13. @MuSiF

    em..tahla rase cm dah give up pon ade

    ReplyDelete
  14. @siti kektus

    e..mak kalau dah cakap x nak tu mmg x nak :(

    ReplyDelete
  15. @Anis Adila Aris

    hahah ala kebetulan ari tu asuk kolej sekali

    ReplyDelete
  16. @aimie amalina

    thanks kak..
    love u..hihi..
    i will insyaAllah

    ReplyDelete
  17. @Shaherah

    bagusnye shera terus terang..fara x berani :(

    ReplyDelete
  18. @sabree hussin

    tapi x sue lelaki ade keberanian & usaha mcm awk

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi