Sunday, January 2, 2011

KEM ASAS REX's 16

assalammualaikum..

wah!! lame rasenye daku x update blog ni.Tah ape jadi la kan..haha..im not available for these 3 days coz of attending for Kem Asas REX's 16 kat Hutan Lipur Puchong UPM..Jomla daku share ape yg terjadi sepanjang 3 hari 2 malam daku  kat sane..

    Hari isnin pagi2 lagi daku da bertolak balek ke kolej..*malas gila vavi hoho..tapi terpakse la kan sebab da bg name kat manager + komitmen yang tinggi terhadap kolej**wah! hipokrit gituh..Then sesudah sampai di kolej daku bermalam di bilik kosmate daku, zimah bersame dengan kawan baek daku, yani.Kamu mencari makanan bagai nak gila naseb kafe buke pheww..But then malam ade briefing pasal kem tu plok. Ingat kan sekejap je rupe2 nye walawei lame gilak! Ape eh briefing ase tu? Ni ha

= ice breaking
= create name kumpulan + cheers
= pembahagian kumpulan
= game gile2
= tentatif program


                                       ****************************************************
      Hari ke 1 (28/12/10)

         Awal2 pagi lagi da kene bangun.Sejuk gilak! Da siap2 dengan beg yg mcm kure2 tu ha g turun kafe berkumpul.Oh laparnye perut ini. Ok suda2. Lepas tu bertolak la ke hutan tu. Bile da sampai siap2 letak beg adela sesi perkenalan dengan en/cik instructor ni ha. Kene pulak amek fon + makanan yg dibawa**aiyak macam PLKN la plak nak amek2 fon bagai. Terpakselah ilang fon 3 ari & kebulor jap hoho..cop siap ade bag checking lagi..huh! 

         Sesudah itu ade la briefing pasal cara nak pasang kemah by En.Aidil. Then kami punye turn la plak nak pasang kemah.Terkial2 daku ngan bebudak ni nak pasang kemah yela last pegi kem mase darjah 6. Lupe ingatan suda..hoho. Ha pastu kami maen game plak. Ade 5 game sume versi tentera**terkincit semua hamek kau!! :

      = Push up 
      = Lari ulang alik
      = Air bond
      = Star jump
      = Bumping
           Game ni semua peserta kene masok.Daku plak tercalon amek lari ulang alek.Da lepas siap sume kene cari check point laen plak nak maen game seterusnye.Berlari bagai **fenat tahap dewa. Dan......Daku lari hanye sepat laju 2 round je penat!! Ulang alek 5 kali naek bukit mmg sempot. HUH!!Terketar2 daku da rase macam OKU da..haha..Kami cume dapat adiah choki2 je.Malang sunggoh aiyak..

        tengoklah muke daku tu..hahaha..muke x cukup oksigen


           Makan sume da disediakan tinggal masak sendiri je.Kami pun watla resepi sendiri wat alas perut kan. Sadisnye haha.Tapi syok! Lepas itu kami dibriefingkan pasal ikatan pulak oleh En.Mad & demonye En.Bam.Ha next aktiviti mmg besh gilak even takot kan. Game ni namenye "BLIND TRAIN" mesti korang da dapat agak kan game ni macam mane tapi kalau yg dulu biase2 je yg ni konpem bikin mao terkencing haha.
        Jom kongsi cite

                                               ********************************************

           Bile da siap semua dengan baju hujan,wisel semua tu kene berkumpul pulak,bg pasword senyap2 untuk keselamatan. Lepas tu kami diberi kaen hitam wat tutup mate.Yaw gelap gila! Then diembur pulak dengan bygone x bagi pacat naek..Tapi kan sebelum tu daku da awal2 letak minyak cap kapak banyak2 kat kaki. Then disuruh pulak pegang baju ujan org depan x bg putus kalau putus cakap ranting kalau sambung cakap daun. Kemudian berulelah perjalanan scary tu. Dok merabe2 badan tangan dalam hutan ikot je org depan tu ha da lepas tu die suruh pulak daku lepaskan tangan org depan bawak daku pegang tali sampai hujung. OMG!! daku sesat sorang2. Senyap je la dok situ sorang2 lepas tu daku pg la jalan meraba2 ikut je tali tu sampaila...

           "Pokok?"
           " Hutan.."
          
           Kalau nak tau tu geng kite kenela tau pasword die kalau die jawab thats mean org kite la tu kalau x pepahamla dalam hutan tu..huhu..Then daku pun terputus lagi dengan org depan daku,daku pun ikutla org laen yg daku baru jumpe.Tapi mase tu daku ber2 je dengan die.**tah sape2 tah maen rabe je (!_!). Ikot punye ikot sampaila depa sambung semula ikatan kitowang mase 1st2 tu. Tapi lepas pade tu dia dropkan kitowang sorang2 dalam 15 -20 minit camtu.Aiyo..bile la mao amek balek ni. Da lepas tu da sambung smule tarik punye tarik org depan sampai terjatuh daku sebab licin sangat.**auwwww punggung daku bengkak kau! Lepas tu redah lagi terhantuk bagai.yaw!! Sedap gile. Da tu drop ag kitowang tapi kali ni lame gilak 1 jam beb. Rase mao berak kat situ jugak. Lenguh gile!! Ramai pulak yg meniup wiselnye ha..Da lepas 1 jam lebih baru depa amek kitorang semule. Alamak daku terjatoh dalam air. Aiyakkk..terhantuj=k lagi dengan kayu**biol jap

            Ok da sampai.Setelah 3 jam berade dalam hutan tu ha dok maen rabe2 pokok + manusie kami disuruh bukak mate.Mase tu perkare 1st daku tengok kaki daku! Oh naseb baek x de pacat yg melekat *berkat minyak cap kapak tadi hoho (tips elakkan pacat,bergune wok). Tapi malangnye kawan sebelah daku kene gigit 5 ekor pacat yg da gemok2 da..Nak pengsan daku tengok! Pacat tu jatoh sendiri je sebab da kenyang sangat hisap darah. Euww!! Kene kat pipi lagi tu. Beraninye beliau. Kalau gue da pengsan x bangon2 da. haha

           Then lepas bersihkan semua kami berkumpul by group sharekan kesah2 yg lawak2.Sumpit lawak gila la weh! Haha..patu minum la kan lapo then tdo. Tapi dalam kemah x tdo tros pon dok sembang2 gelak2 ngan yani, zimah sampaila semua da senyap,tido la tu.

                    *******************************************************************

        Hari ke 2 (29/12/10)

           "bangon2"
        "kepade seua kaum hawa sile bangon waktu subuh da nak abes"
        "hoi bagonlah!"

           Kesian En.Soba kejot kami. Die tu duty instructor kami hari tu. Malasnye nak bangon da lah menggigil kesejukan tahap gaban selimut x bawak plak memang bagus sangat tambah pulak dengan hujan lebat gila naseb x roboh kemah. Dengan x basoh muke pegilah bersenam pepagi bute tu kan. ha lepas tu g mandi da macam kabing panggang da bau..hoho**x de lah. Brekfes biskut dengan air milo ngan teh je. Cukup la tu kot. Then ade briefing orientering by Cik Izzah & Cik Aishah pasal penggunaan kompas. Ngantuk gila! tersengguk2 daku menahan ngantok sampai mate merah macam alien woah.




           Next game maen ala2 explorace gitu.Kami diberi kompas & klu utk carik checkpoint yg seterusnye. Lari punye lari sampai tercungap2 ni ha hadoii. Carik klu ounye susah la weh ase macam nak nyumpah2 je sape yg tukang sorokkan tu ha. Ciap g masok semak2 hutan lagi bagai da tu klu nye ditanam pulak ai. tapi malangnye bile da sampai cek point yg ke 6 stuck pulak sebab x tau ape kaitan klu dengan note yg dicari. Shut!! Last2 decide amek penalti jumpe jugak tapi x sempat nak abeskan even da sampai cek point yg last.SADIS!!

           Makan time~~ Kami masak nasi dengan telur ala2 scramble egg versi daku sendiri dengan megi. Resepi baru bg daku la kot. Then malam tu petang tu pulak kami disuruh bawak kaen telekung,kaen anduh,tali ngan wisel + bekalan makanan yg depa bagi. Cop daku tertanye nak g mane kan. Rupe2 nye nak g wat survival kat dalam hutan.**hah???

                                                                  *********************************

            Berjalan lah menuju hutan mane tah.**seram jugakkan. Mak oi penatnye! Bile da sampai tempat tu kami ditinggalkan plak da. Kelam kabut kami carik kayu api sebab hari da nak gelap da. Kami dok usaha keras nak hidupkan api x hidup. Asenye dalam 5x kot x nyale2 sampai kami da nak give up da daku sampai da nak nanges da mengenangkan hari da gelap. At last....yey!! berjaye jugak akhirnye.Then g turun sungai amek air tibe2......huwa!!! pacat!! naseb ade amad tulun jadi hero jap..**daku memang penakut pacat. 

           Then pabila malam menjelma.Fuh gelap gila! Seram pon ade gak. Dok la kai berjage malam sampai la x makan2 sebab takot api mati. Lepas sorg2 datang tengok kami. Datang senyap2 pulak tu.Amat rase nak mati saket jantung.huhu..Daku da x tahan nak tdo.Tertdo jugak akhirnye dapat jugak baring. Sesudah itu tetibe hujan pulak kan terkial2 bangun tapi naseb baek x lebat.Hari sangat menyebelahi kami. Tengah2 daku dok berjage malam tu daku dengan amad terdengar bunyi sumthing dari blakang. Cepat2 amad suluh tapi x nampak ape2 pun. Daku da cuak gile fafi la ngeh!!

            Disebabkan x de jam kami agak2 je jam pukul bape. Da dalam kul 5 lebih tu anim kejutkan daku teankan die plak jadik sentri. Hadoii ngantuknye daku mase tu,jage api sambil tersengguk2..tibe2...

        "nem,dengar x?"
        "dengar.."
        "amad..bangon la wey..ape tu.."

        Hari Ke 3 (30/12/10)

            Siyes seram gila time tu rase macam dekat sangat bunyi tu. Nak kate babi hutan x la kot. Biakan jela. Dah dengar bunyi azan maknenye da subuh.Membilang mase bila lah hari nak cerah pastu kami g basoh muke mandi kambing kat situ. Wah sejuknye...**gediks sat. Then kami makan la jugak nasik dalam buluh yg kami masak tah bape jam tah. Dalam bubur2 pun sodap cicah dengan kari ayam. Depa pun datang dengan kamera2 sekali dah rase macam artis pulok..hahahahah.. Kemudian berjalanlah kami meninggalkan camp site itu..

                    ********************                                           ****************************

            Jalan punye jalan sampailah jumpe group2 laen. Then kami maen game lagi..Daku rase macam da "Family Outing " punye show da pun.**korea munye program..Ha lepas tu kami pegi turun dekat air yang x berape nak terjun tu tibe2..........

        "Cantiknye.."
        "Air ke ape ni biru je"
                 

            Kalau korang pegi kat hutan Puchong tu singgah la kat situ konpem ternganga..(0_0). Then kami lepak2 dulu kat bawah tu sementara nak tunggu tali untuk Flying Fox siap digunakan. Tapi sebelum turn group daku masak2 dulu then barulah maen benda alah tu.Kemudian,Mandi sungai tu pulak maen lagi game. Aiyakkk basah kuyup kami semua dah sampai tahap menggigil2 da ha sebab sejuknye air die tahap kutub timor..keh3..
        Then barulah balek main camp semula..



            Sesudah mandi2 kemas kemah semua then naek bas terus tidur..Bagai kat kubur senyapnye bas semua manusia tidur x sedarkan diri sedar2 dah sampai kolej dah pun. Lepas tu ape lagi hamek barang rampasan kami ler fon segala bagai. Sebelum daku berangkat pulang daku bersame kengkawan mengisi perut yang dah menjerit2 mintak makanan tu ha.


            Ok lah,bile dah dalam kete tu sambunglah tido..hekhek..

        p/s : weh sory la kowang bace entry daku x bergamba sebabnye nak hamek gamba pon fon x de dalam utan tu ha kene amek kat ofice**nanti daku letak gamba yg lucu2 okeh

        p/s/s : sory lagi de sebab panjang leba karangan minah ni..hoho ***excited gilo

        p/s/s/s : ayat skema bangang badut



        Tapi ape2 pun memang besh la wok!!
        REX bes gilak
                                                                 


        No comments:

        Post a Comment

        Thank You For Your Comment. Will be reply later.

        LinkWithin

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

        Busuk Yang Wangi