Wednesday, November 16, 2011

piece of experiences on Food Studies

Assalammualaikum..

   Toink2. Sory semalam tak update sebok buat lab repot & asignment. Ingat lagi tak dalam entry ni? Ade sorang blogger suruh daku explain more about my kos. Ok lah daku skang tengah buat degree dalam Food Studies kat UPM. So far dah sem 3 alhamdulillah still going smooth tapi adatlah makin lame makin bengkak kepale otak ni kan. Ape yang korang patut tau pasal kos ni?

  1. subjek yang diamek
  2. peluang keje
  3. keseronokan nye dalam kos ni
   Later daku akan explain 1 1. Sambil tu daku nak jamu korang dengan gamba2 daku lah. Oh itu haruslah kan dalam entry tak nak kasi jemu haha. Act memang daku nak sambung belaja dalam kos makanan sebab menarik. Nak tau? Bace sampai habis
  • subjek yang diamek
Kos daku ni belajar semua. 1 st sem kene belaja akaun + management. Ok 2 subjek tu memang bosan gile & paling2 daku tak suke sebab bosan. Oh! Then 2nd sem belaja mikrobilogi makanan, pengawetan & proses makanan. Lagi makin bengkak kepale otak kan. Then sem ni kitorang split pade 2 main kos. Food management & food service. Daku amik food service. Ape yang bes? Later ye.

time ni pegi Brand's. Subjek mikrob. Bes gilak!

time lab awet. Rindu nak buat pengawetan makanan yang lame tu

food fair


  • peluang keje
Bidang makanan ni meluas. So dalam kos ni korang tak terikat nak keje kat mane2 tempat. Dekan daku ade cakap, as long as people eat, so there u go. Simple je. Tak macam kos medic ke enginering ke kene dalam bidang tu je kan tapi kos daku ni tak. Boleh apply kat mane2 je as long as ade belajar subjek tu. Pendek kate a bit senang lah.
  • keseronokan
Siyes bes gila kos ni. Memang mula2 ni bosan sebab ak belaja mendalam lagi kan tapi lame2 akan rase lah bes die. Yelah dah bermain dengan makanan, kimia, kitchen semua.

POINTER?

Nak kate senang nak skor tak jugak. Semua kos macam tu. Ade susah senang tapi depends pade korang lah kan. Tapi so far setakat ni daku alhadulillah maintain lagi lah 3 tu. Wuwuwu. Ok pasal food service & Food management. 

Food management ni belajar pasal akaun & management. Ah subjek yang paling dalu tak suke. Then yang food service pulak penat sebab banyak lab. Korang bole tengok kat sini. Kitorang banyak belajar pasal makanan. mase lab kitchen ni daku yang dari 0 tak pandai masak skang bole la masak sikit2. Memang sebijik macam Masterchef Malaysia tu. Oh btw hari tu kitorang shoot untuk masterchef & chef kadir. Tengaok ye nanti dalam episod bulan 12. Chef kadir superb gila memasak. Search je kat google.

the 2 akak kitchen dengan Chef Joe masterchef

lab kitchen yang sangat serupe macam Masterchef


lab kimia ramuan


Ok dah dapat gambaran kan. So bagi daku setiap kos ade kelebihan & keistimewaannye. So tak payah lah nak depressed sangat dengan kos kite even tak suke pon. Ingat lah, even kau memang tak suke dengan kos kau sebab sesat mase isi UPU dulu, rezeki Allah dah tentukan. So, terimelah dengan hati yang terbuka & iklas bile belaja. 

1 je pesanan daku. kalau ye pun tak suke kos tu janganlah sampai merendah2 kan semangat kawan kau tu. Kalau ye pon mak ayah kau tak suke certain2 keje dalam kos yang kau amik jangan lah sampai obses sangat. Rilek2 sude. 

Lagi 1 kalau tak amikkos ni tak dapat lah daku kenal dengan bes pren daku ni. 


p/s : esok plan tengok wayang. Esok test tak bace hape pon. Syabas! SOry entry panjang


18 comments:

  1. syiok kan..

    dah tentu jihah pndai mask kan..

    untung3..hehe..

    ReplyDelete
  2. weeee
    seronok je bace die explen kos die
    betol2
    hargai setiap rezeki Tuhan kan =]

    ReplyDelete
  3. syioknyaaaa.

    chef joe masterchief!
    haha.

    ha'a mesti pandai masak,
    masakkan please :)

    ReplyDelete
  4. mcm main masak2 dh ha..heee...

    wayang ape esok? x ajak dah kite..heee

    ReplyDelete
  5. di, dulu rumet akak amik food kos ni.. mmg best, diorg selalu bw makanan utk akak..pehtu rajin msk².. peluang keje sgt meluas, dun weri dik..

    ReplyDelete
  6. untunglah tengok wayang. haha. eh, saya adyik lalu je fakulti akak tapi tak jumpa-jumpa pun owner blog ni. hoho

    ReplyDelete
  7. saya pun jd berminat nak join course awak. hhehe. :) i love foods.

    ReplyDelete
  8. ehh.. zarifah tu adik sya la..
    sya ni kakak dia.. hehehe

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi