Friday, November 25, 2011

Antara dendam & sayang

Assalammualaikum..

   Hari ni lepas buat repot terpanggil pulak nak buat entry yang kuciwa2 & jiwang2 sikit. Tak pe kan. Dah lame tak mengarang huhu. Pasal dendam dan benci. Tapi sayang. Penah tak korang rase macam ni. Korang benci  berdendam tapi act korang sayang kat die?

    Untuk lebih paham daku bagi korang bace ni BUT im not forcing u to read this. Kalau nak kutuk ke ape ke silekan.

" nates kau buat aku macam ni. Aku dendam ngan kau sampai bile2."
" aku sayang die sob sob "

    Bile perasaan benci ni menguasai diri mulelah rase nak berdendam kan. Yes memang pade mulenye sayang tapi bile diingatkan balik ape yang telah orang tu buat ase nak balas balik kan. Ni more kepade perhubungan lah. I mean love. 
  
    Tapi i always hold my kakak punye words " bia orang buat kite tapi jangan kite yang buat orang. Nanti Allah bagi semula kat kite". Yes i did admit that words. Kenape? Sebab daku penah alaminye. Allah siap bagi "cash" lagi kat daku sebab buat jahat kat orang. Ape yang daku buat?

   3taun yang lalu daku penah tinggalkan orang yang sangat2 sayang daku untuk orang yang daku suka iaitu jamban. Tau tak mase tu kenape daku tinggalkan laki tu untuk jamban tu? Sebab
  • that jamban keep on promise itu ini macam2
  • that jamban bikin daku cair 
  • that jamban hensem mase tu tapi tidak buat selepas pade itu
  • that jamban used to flirt me by his materials 
     Daku ingat lagi mase before daku nak kapel dengan jamban tu laki yang sayang daku tu sempat jugak pesan kat daku " farah, think twice please. Ape salah sy kat awak? Ape kurang sy dari die?". Noe what im just ignored it. Mase tu kan daku rase bodoh sangat weh sebab bole pulak kapel dengan si jamban tu. How stupid i am mase tu.

   At this point, Allah Maha Adil & Bijaksana. Mase tu daku ditinggalkan jugak same macam ape yang daku buat kat laki tu. "Cash" ok. Siyesly daku tak bahagie langsung dengan jamban tu sebab tersangat2 bangge diri & mengongkong. Mase tu kau tak yah cakap lah betape hancurnye hati ni weh. Adoi.
    Sampai lah 1 tahap daku cakap kat diri daku, yang daku akan berdendam dengan lelaki sampai bile2. TAPI. Sampai bile? Sampai bile kite nak terus berdendam kan. Buang mase je. At first memang daku berdendam dengan laki yang sayang daku tu tapi entahlah. Still rase sayang lagi weh.


   Sekarang ni baru daku faham. Allah tak kan temukan kite dengan orang yang salah sebelum yang betul utnuk kite baiki diri kite. Alhamdulillah Allah sayangkan daku lagi. And now? I am still searching. Searching for happiness for myself.

   Boring ok bile peoples keep on asking those shitty questions "fara mane bf kau", "tak cayelah kau tak de bf", "bile nak kapel". Stress ok. Im not going to look on for that for now. Sebab entahlah. Tak de jawapan. Dari pade bagi orang harapan baik biarkan aje kan.

      Tak salah kalau korang nak berdendam tapi kalau boleh tak usahlah lame2. Jangan diikutkan sangat hati tu. Ni ha ubat kalau tengah panas hati :

  • bace al quran
  • tido
  • karoke 
  • kelua dengan kawan2
   So korang, kalau berdendam tu eloknye tak payahlah lame sangat sebab tak dapat ape pun. Lagi makin korang sayang lagi ade. Nak2 pompuan. Kalau kau makin dendam kat laki, lagi makin kau ingat & sayang weh kat die. Cayelah. Sory panjang pulak entry

Allah knows better than us. Hoping for the real "tulang rusuk". Amin.
Setiap ape yang kite lakukan akan dibalas oleh Allah. Same ade baik @ buruk. 


p/s : maybe tak update for 3 days. Babai

18 comments:

  1. pasti ada yg terbaik dan kt bljr dr pnglaman..

    ReplyDelete
  2. Berdendam sebab tak puas hati dengan ape yg dia wat kat kite.=.=

    ReplyDelete
  3. hehe. betul tu. bila dah jumpa orang betul-betul untuk kita, baru la sepadan :)

    ReplyDelete
  4. kemaafan adlh dendam terindah dan dengan hanya dengan memaafkan membantu kita melupakan (^_^)

    ReplyDelete
  5. betul fara. kadang2 kite rasa kite benci dia. tak mau tengok dia dah. tapi, last2, dia jugak yg kite perlukan sebenarnya. =_=

    ReplyDelete
  6. em sy selalu fikir, macam mana nk rasa ceria gembira selalu. i mean sentiasa boleh ketawa... :D

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi