Tuesday, November 8, 2011

Language - People

Assalammualaikum..

   Hai semua. Sebelum daku nak mengoff kan diri ni nak buat segala lab repot & asgment ni daku nak update dulu. Tajuk entry seems bored sikit kan tapi bacelah dulu hihi. KOrang ape kaba? Sehat kan. Harap2 macam tu lah ye. So jom proceed.

  Cakap pasal bahase ni banyak sangat bahase yang kite gunekan kan tak pun orang sekeliling kite gunekan. Contohnye macam loghat lah mostly kan. Dan yang paling pemes macam loghat kedah, penang, kelantan, terengganu & yang lain kan. Tapi bes tau bile dengar dorang cakap.


    Act tak kisah bahase ape pun orang tu gune asalkan tak mengguris perasaan orang kan. Even daku yang berada ditengah2 mereka2 yang berlonghat pon dah terikut2 sekali nak cakap macam dorang. Even bahasa kelantan pon dah reti dah sekarang. Yey. Teruja kan. Ahaks.



    Tapi lain pulak dengan bahasa rojak & bahasa zaman2 sekarang ni. Maaflah kalau daku buat korang sentap ye. Bagi daku sangat2 buruk bile mereka2 cakap macam tak cukup huruf. Dah la nak bace terbelit2. Walamak. Geli pon ade sebenarnye.


   Blogger namee pon penah jugak sebut dalam entry ni. Dan daku setuju sangat dengan pendapat beliau. Bukan ape dah elok2 bahase tu orang paham jangan pulak buat belit2 lidah ni. Susah tau nak bace. Contohnye banyak sangat kat status kat fb. Siyes. 

" penatnyew larh. Nax rehat pown x sempat"
" i mishw yeeww"
" budarx ni nax kene nan akuw larh"

Oh so susah nak sebut kan.

   Im sory to say that i wasnt like those person that wrote those words like that. Tapi lidah masing2 lain kan. Suke hati lah korang. Tapi agak nampak macam geli2 je bile orang cakap macam tu nak2 dalam mesej. Sepatah haram tak paham nyah.

   Bahase kite kite lah yang jagekan. Hati2 lah bile bertutur tu.Tata.

p/s : kitew nak buat kejew larh. Erk! Rase berbulu tak ketiak?



 

17 comments:

  1. hihi.
    kelakar yg ni.

    tajuk entry akk dah boleh menyeru2 ayu pun nak membace sebenarnya.

    bahase bebudak zaman sekarang menakutkan..entah mcmne generasi hadpan..

    nice entry, kak fara :)

    ReplyDelete
  2. rasa tergeliat habes lidah kalau cm tu.akk marah giler kalau adik akk taip msg cm tu.

    ReplyDelete
  3. yup,, kne bhati2 bila berkata2,, huuhuu ^_^ nice entry,,

    ReplyDelete
  4. hahaha. agaklah..kitew sangat tak sukeww. bahasa macam nieww..ngee

    ReplyDelete
  5. hehehe,
    tang part ayat macam macam tu memang lah berbulu ketiak:D
    lagi lagi yang dok sembang sambil abiskan ayat ngan perkataan 'do'

    'aku tak der la panda sanga do!'
    'ko pegi jer la do! tak pegi maner nak tahu?'

    do tu aper? bodoh?
    ohh.. bebudak zaman sekrang :(

    ReplyDelete
  6. hehehe tu ayat geli2.. awark na uat kejew kew? hahahahahahaha :P

    ReplyDelete
  7. kalau boleh lah, saya nak tanya semua budak2 yg pakai bahasa tu..nk tanya mcm mana diorg boleh belajar bahasa cambangang tu. hahaha

    ReplyDelete
  8. memang tak paham bahasa 'ew ew' ni. rasa mulut pon termuncung sekali. hohoho XD

    ReplyDelete
  9. Huu...takpe..kadang-kadang memang kana take-off sekejap daripada berblogging.Kasi rehat cket kepala..Kiz pun ni baru sambung berblogging balik...

    Btw,Kiz setuju..tak suka perosak bahasa ni..

    ReplyDelete
  10. klau msg tu xpe ag sebab sorang je pembacanya...

    kalau dalam belog, mmg berpinar mata aku nak baca

    ReplyDelete
  11. lidah akak kejung bl ada yg tuleh gune bahas gitu.. hahaha

    ReplyDelete
  12. hehehehe
    seronok kan berbahasa banyak logat
    tapi jadi cm rase kureng bile kerut2 nak paham bahasa yg "pelik"
    hehehe =p

    ReplyDelete
  13. kahkahkah. sangat lawak ok baca yang last tu.

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi