Monday, November 21, 2011

Thin Crust Pizza Hand Made versi Cik Najihah

Assalammualaikum..

   Hari ni lab sangat bes sebab dapat buat roti & pizza sendiri. Tak sangke dah pandai. Selame ni tau makan je. Act pizza biase buat je kat umah. Senang je. Tak de beza kot dengan Pizza Hut punye huhu. Jom sini daku share dengan korang resepi nak buat pizza thin crust ni.

Bahan-Bahan

1. Untuk buat doh

  •  225g tepung
  •  1/2 tbsp garam
  •  1 tbsp yeast kering
  • 1 tbsp gula 
  • 1/2 telur 
  • 6 tbsp air
  • 2 tbsp minyak
2. Untuk topping pizza
  • bell pepper (hijau,kuning & merah)
  • cendawan
  • keju mozarella
  • tuna
  • ham
  • bawang besar
  • tomato paste
Cara2 
  • campurkan semua bahan2 kering kat atas tu.
  • campur telur + air + minyak
  • uli sampai betul2 cantik. Tak senang koyak.
  • biarkan selame 20 minit
Untuk buat full pizza
  • amik doh yang direstkan tadi pastu roll sampai jadi betul2 nipis. Lagi nipis lagi sedap
  • cucuk2 atas doh dengan garfu sikit pastu bakar selame lebih kurang 2 minit je untuk bagi doh tu betul2 crust.
  • pastu barulah topping dengan bahan2 diatas tu. Lagi banyak keju lagi sedap!
  • bakar balik selame 15 -30 minit pade 200oC
  • siap!
hasilnye..
-
-
-
-
-
-
-
-
dipuji sebab sedap. Wee. Tapi kene serbu 

Senang je kan. So pasni buat aje kalau ade bahan. 

the 3 of us making those bread & pizza. Well done bebeh

22 comments:

  1. gilalah.akak buat pizza!hehe.oh,nak cuba buat juga!hehe. :) lepas ni cuba buat resepi lain pula akak! :)

    ReplyDelete
  2. cayalah... saya ni penggemar pizza nombor satu.... buatkan saya satu aa

    ReplyDelete
  3. wow! resipi. tq for sharing! dni nak try buat besok :)

    ReplyDelete
  4. mas pernah nk try buat pizza.. tapi tak pernah jadi.. last2 p beli :D

    ReplyDelete
  5. wah, cayalah~! siap buat sendiri tu. nak tempah boleh? hoho

    ReplyDelete
  6. waahh.... awat lah kamu x masuk master cheff tu?.. kalo x boleh mnang dh..hehe

    ReplyDelete
  7. bila nak wat kat Nadh plak ni? wahhhh.. nampak sedap sgtttt

    ReplyDelete
  8. makkk aihh
    penuhnye pizza atas tu
    hehee :)
    mst sdp nie ^_^

    ReplyDelete
  9. buat sndiri lagi sedap sebab banyak topping. tgk tu, penuh!

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi