Thursday, February 21, 2013

Cara Penyediaan Jelly Rumpai Laut & Masker

Assalammualaikum..

   Disebabkan ramai yang bertanya tentang penyediaan rumpai laut colagen ni,aku share dengan korang cara2 dia ye. Yang ni sekali buat masker.

Cara Penyediaan :

  1. Basuh colagen mentah,ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali.
  2. Rendam colagen  mentah yang telah dibasuh semalaman.
  3. Buang air rendaman tadi & basuh sekali lagi 5-6 kali & toskan.
  4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus.
  5. Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau hingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng (untuk buat masker biar kosong jangan campur apa2)
  6. Biarkan sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas & disimpan didalam peti ais (bukan bahagian freezer)
Cara Membuat Masker :
  1. Selepas colagen direbus,tapiskan dahulu.
  2. Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker & air untuk diminum.
  3. Bersihkan muka terlebih dahulu (1-2 kali)
  4. Sapukan rata sekitar muka & leher
  5. Tunggu sehingga masker kering dalam 30 minit.
  6. Bilas dengan air suam hingga bersih & lap hingga kering.
sebelum aku pakai pmc colagen. Teruk gila muka aku


muka aku lepas 1 bulan pakai colagen pmc (fresh leapas basuh muka pakai masker)

Cara Makan :
  1. waktu terbaik ambil semasa perut kosong (lepas bangun tidur-sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
  2. ambil 3 sudu besar & masukkan ke dalam gelas.
  3. campurkan dengan sunquick,ribena atau kordial untuk hilangkan rasa hanyir.
  4. larutkan & minum. Sebelum tu baca selawat dulu
Penting :
  • jangan minum air nescafe,kopi,minuman berkafein & minuman berkarbornat lepas makan colagen ni. Sebab akan menyerap vitamin C yang ada dalam rumpai laut ni.
  • untuk hasil yang memuaskan minum air kosong banyak2 & amalkan pemakaian,makan colagen ni selalu.
      
    Ok jelas tak? Kalau ada apa2 pertanyaan boleh terus tanya ya. Alhamdulillah makin ramai yang order & gunakan PMC/rumpai laut colagen ni. Tengah tunggu testimoni dari customer. Harap baik2 saja.

   Oh ya,bagi yang tak lalu nak makan tu,boleh pakai masker je. Cuma kalau nak hasil yang lebih baik baik makan & pakai. Tutup hidung tu.Dan bagi anon yang tanya pasal krim tu,aku dah tak pakai langsung krim malam/siang,pencerah muka. Yang aku pakai hanya pelembab & pencuci muka safi. Tu je. Harap menjawab soklan

Last order untuk minggu ini sebelum ditutup & restock! 

Gred AA (kuning)- RM20/100g, 2 peket/200g RM30,3 peket keatas free postage
Gred AAA (purple) - RM30/100g,2 peket/200g RM50,3 peket keatas free postage

*termasuk postage

Untuk readymade hanya disekitar UPM :

Gred AA (kuning) - RM10
Gred AAA (purple)- RM20

*bekas segi 4 

- repeat customer will get discount/special price
- can contact me by text/whatsapp 013-4291922


p/s : bagi yang ada alahan teruk pada seafood tak digalakkan ambil


Kalau nak share silekan..Like juge

12 comments

February 21, 2013 at 2:12 AM  

nampak la perubahan dia..tapi ca ni xsuka lak nak mkn2 cmtu...susah nak konsisten.dulu mkn herbalife pon sekerat jalan je..:(

February 21, 2013 at 8:58 AM  

mmg xleh beli dgn awk la.. alahan babe.. huhuhu.. skang akak mkn vit c je.. xde collagen² bagai..

February 21, 2013 at 9:13 AM  

mmg bgus bnda ni.. masker gak leh buat guan dari jelly..tp jgn time mask buh gnseng pe sume, yg ksong aje =)

February 21, 2013 at 10:03 AM  

belum pernah lagi mencuba...walaupun banyak dekat sini...

February 21, 2013 at 10:39 AM  

Nampak la perubahan kat muka awak.. Berkesan! Tapi anis ada alaham seafood.. Tak berani pulak nak cuba.. Lagipun duduk asrama takde peti ais nak simpan... Hewhew..

February 21, 2013 at 10:49 AM  

nampak suci je muka.best kan.

February 21, 2013 at 11:37 AM  

hanyir dia saya x tahan. hihi. pasni letak milo or daun pandan masa rebus. :D

February 23, 2013 at 12:44 PM  

collagen memang elok ambil masa perut kosong !! wee :) nak try lah nnt. tunggu pills namee habis. hehe

Anonymous
April 15, 2013 at 9:19 AM  

da buat tp hanyir nya ya ampun..xsgup nk minum..huhu..kal0 nk buat masker yg dh simpan dlm peti ais blh ke?cmne yep?

April 20, 2013 at 3:47 PM  

NAK TANYA, MASKER TU AMEK SISA TAPISAN EH, BUKAN AMEK AIR YG DA TAPIS TU KE ?

April 20, 2013 at 3:47 PM  

NAK TANYA NAK BUAT MASKER TU AMIK SISA TAPISAN KE, BUKAN AMBIK AIR DIE YG DA LEPAS TAPIS KE ?

Anonymous
November 11, 2013 at 5:00 PM  

2.5 LITER AIR BERSAMAAN BERAPA GRAM RUMPAI LAUT????

Post a Comment

time kasih singgah komen kat sini..
datang lagi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi