Wednesday, February 13, 2013

Cara Aku Lupakan Ex- Bf

Assalammualaikum..

    Dulu ada beberapa kawan aku tanya aku macam mana aku lupa ex bf aku yang dulu. Mula2 tanya rasa nak tergelak pun ada sebab aku pun tak expect aku boleh lupakan dia dengan happy nya dulu haha. Laki pon bole try

    Cara yang aku buat nak senang lupa ex-bf/ex-gf ni :

  • buang/bakar/delete
Semua yang berkaitan dengan ex bf aku buang/bakar/delete. Aku ingat lagi dulu ex bf aku kasi aku bantal spongebob,shawl & cd yang penuh gambar aku dengan dia. At last, spongebob tu aku kasi kawan aku,shawl & cd aku bakar & buang dalam tong sampah.

Yang paling penting buang je terus no fon ex tu. tak rugi pun buang. Lagi gambar2 tu bakar je. Tak guna simpan dah. 

Lagi 1 akaun fb ke twitter ke ape bende social network lah. Kalau rasa nak delete buat baru teruskan. Zaman aku dulu myspace. 
  • sibukkan diri
Dulu memang aku gila payah nak lupa. Caranya rajinkan diri buat benda yang buat korang rasa letih & bz. Bila sibuk buat itu ini korang akan rasa letih & terus tido. Hilang masalah. Cara aku senang je sibukkan diri,pegi study ke,karoke ke macam2 lagi.
  • kawan
Ape guna kawan kalau tak sudi mendengar masalah. Tapi hati2. Luahkan masalah kat kawan yang dipercayai je. Alhamdulillah aku dikurniakan kawan yang sangat membantu. Seriously time gini memang nak kena cari kawan yang betul2 boleh percaya. Silap hari bulan jadi batu api pulak buat benda yang bukan2.

sebahagian kawan susah senang

  • family
Masa family aku tahu aku putus dengan ex aku,family aku tak kata apa2 sebab tak restu. See. Tu lah derhaka tak nak dengar cakap mak jangan kapel degil jugak nak kapel. Dah putus baru terhegeh2 nak menangis bagai.

Tapi seeloknya baik korang mintak nasihat mak ayah dalam hal2 macam ni. Sebab tu penting untuk parents kita tahu dengan siapa kita berkawan. Restu sangat2 penting 
  • menangis
Yang ni aku sarankan hanya beberapa hari je. Masa aku dulu nangis bagai nak gila sampai demam & hampir fail UPS mase kat matrik oi! Gila! Rasa menyesal gila sebab nangis bagai nak rak meratapi benda bodoh tu. 

Tapi ingat jangan beriya sangat menangis tu. Kang lebam mata tak tahu. Jangan bazirkan sangat air mata tu untuk orang yang tak reti hargai kita. Buang masa 
  • masa
Penawar yang paling bagi kesan untuk kita lupakan ex kita tu adalah masa. Bagi masa & ruang untuk diri korang. Aku putus cinta tahap paling teruk dulu masa tahun 2010. Kapel balik tahun 2012. Lama tak membujang sebelum jumpa ijam? Lamakan haha. 

Lambat laun masa akan slow2 tolong korang lupakan ex korang tu. Trust me. Dalam masa 3 tahun tu aku banyak jugak muhasabah diri. Aku ramai kawan lelaki. Dorang jugak banyak membantu.
  • kembali pada yang Esa

Tak lain tak bukan yang paling mujarab. Aku ingat lagi masa aku teruk putus cinta dulu aku baca yasin sampai hilang suara aku. Memang tak henti2 aku menangis & baca yasin untuk tenangkan diri aku. Roomate aku pun tak berani nak tegur sebab aku dah serupa orang gila. Dasyat!

Mohon doa pada Allah diberikan kekuatan. Insha Allah tak lama pun Allah akan tolong kita & bagi kita kekuatan untuk hadapi semua ni.

Aku teringat apa yang aku pernah doa dulu "Ya Allah,jika benar dia (ex bf) tak jujur & curang padaku,Kau tunjukkan lah depan mataku". Alhamdulillah Allah nak tunjuk memang nampak depan mata pun. Masa tu Allah je yang tahu hancurnya hati aku. Bayangkan bf kau berpeluk dengan perempuan lain sambil tulis caption "love u". Jahanam.
  • cari pengganti
Bagi yang mudah sangat tu go on je. Tapi aku memang payah lah. Nak berkawan tu senang tapi nak percaya tu susah.

   Done. Kalau korang ada cara korang sendiri buat je. Tapi kan 1 je aku nak pesan kalau putus cinta ni. Iman kene kuat, kalau tak setan berlumba2 nak hasut kita buat benda terlarang. 


2 artis yang putus cinta
Boleh baca sini & sini
    Tak rugi melepaskan orang yang tak pernah menghargai orang yang sayang dia. Kita hilang dia,Allah ganti yang baru yang lebih baik.

sampingan : tinggal lagi 3 PMC/ rumpai laut kolagen warna kuning untuk diorder sebelum restock. Cepat!!

p/s : nampak je aku kental,padahal 3 tahun nak ngadap gila seksa

18 comments:

  1. Hahaha, thanks for da info :P Ni kalau kapel neh, boleh try tips akak :P

    ReplyDelete
  2. yang pututs cinta tu, in shaa Allah ada yang lebih baik menanti.. cehwah...
    btw, yang shila amzah tu, kesian kn... siap nyanyi lagu ombak rindu...
    hope she will be fine :)

    ReplyDelete
  3. seriously lah sedih tengok kawan2 putus cinta. ada yang meraung macam histeria pun ada.takut saya. taktahu macam nak tenangkan. tapi Allah bagi kita sifat lupa. sebab tu hati yang sakit tu boleh diubati. and Allah bagi yang lebih baik.

    ReplyDelete
  4. Ermm. Tak pernak putus cinte sebab tak pernha bercinte.hehe. Tapi frust sebab crush banyakla, :P
    Nice tips jiha ^^V

    ReplyDelete
  5. akak pulak...kalau dah jauh tu terus lupa jer... buang habis...x der nak ingat2 dah... life goes on... chill jer macam biasa (cakap...dalam hati Allah je yang tahu...)

    yang penting jangan tunjuk kita lemah...nanti lagi sedap orang gelakkan kita...

    ReplyDelete
  6. yang tang family tu kelakar.. hahaha degil sgt kan hamekkau ;p

    saya dulu putus cinta dgn ex-bf yang lama2 tak teruk pun frust sbb perasaan hati rase bukan cinta sejati ceceh..

    yg bf sekarang ni pun pernah break for almost 4 months last year, haa yg ni mmg teruk sgt sgt frust dia..punya menangis menonggeng, semayang mintak petunjuk, last-last x smpi 4 bulan he came back dgn kuasa Tuhan :')

    Masa akan ubati segalanya :)

    ReplyDelete
  7. Bg saye.xdela susah sgt nak lupekan x pon. Tp tula.lain org lain kan. Sy prinsip steady je.dah org xnk carik le lain.lalala

    ReplyDelete
  8. Bunga bukan sekuntum
    Kumbang bukan seekor?

    ReplyDelete
  9. akak senang je.. trus xyah amik kisah psl dia.. tu je..

    ReplyDelete
  10. @MizzTina

    lain org lain masa nak lupakan tu kak :)

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi