Friday, February 15, 2013

Blogger & Trend

Assalammualaikum..

   Hai semua. Apa kabar? Sepanjang aku berblogging 2 tahun lebih banyak benda yang berlaku dalam dunia blogging ni. Macam2 trend yang ada.

  • berlumba post entry yang 'fresh' baru keluar dari mana2 sumber
Contohnya pasal artis,politik,isu semasa. Tak dinafikan aku pun buat jugak benda ni tapi aku olah cara aku sendiri. Gaya penulisan aku gaya aku sendiri. Depends pada blogger tu sendiri la. 

Certain blogger akan cakap "dia ni buat entry panas2 dengan tajuk meletup nak trafik mencanak lah tu". Pedulikan lah ape orang nak kata janji kita tak tiru 100% blogger lain. Aku ada je pernah kena sound macam tu tapi aku cuma take it positive & ignore. Simple. Macam aku kata,aku olah penulisan aku dengan cara aku sendiri.
  • musim segmen , GA & contest

Masa aku blogging tahun 2010 dulu memang meriah sangat2 dengan segmen & GA terutamanya dari Ben Ashaari. Beliau salah seorang otai blogger yang selalu sangat bagi peluang kat newbie untuk promote blog blogger lain. Yang aku ingat beliau tak pernah sombong & mesra dengan blogger lain. Honestly.

Tapi sekarang dah jarang sangat orang buat contest kan. Dulu selalu. Selalu sangat. Aku memang salah sorang blogger yang rajin gila menyibukkan diri join. Haha
  • domain
Kalau dulu blog yang aku selalu baca guna blogspot je. Sekarang berlumba2 orang nak pakai domain sendiri. Somehow aku pun teringin jugak nak pakai domain sendiri tapi tak pandai. Nampak buta IT aku disitu haha.
  • gathering
Seronok kan tengok blogger2 gath sama2. Dulu aku ada dijemput oleh serorang blogger ni untuk join gath dia tapi malangnya aku tak dapat pegi sebab ada hal. Sekarang tengah plan gath baru. Teringin sangat nak jumpa blogger Hanida Moss,Farah Waheeda,AfzalSukasuki, Nick Nashram & blogger lain. 

Sebelum ni aku jumpa blogger kesayangan aku Mizz Tina & Namee Roslan. Kak tina kadang2 selalu jugak datang upm lepak bilik aku. Kalau dah bercakap aku dengan dia memang tak boleh berhenti oi. 

Tak kurang juga kambakan blog yang terpapar kat paper & magazine. 
  • terkenal
Sorang2 blogger yang terkenal. Kalau dulu masa 2010 aku buat blog seingat aku Nisa Kay,Ben Ashaari,Fatin Liyana,Irine Nadia,Hanis Zalikha,Ujang,Maria Elena & Cik Epal. Yang lain ada yang stop blogging. Kalau sekarang ni ramai sangat kan. Yuyu Zulaikha, Ayeem Ayam,Pen Merah,Namee Roslan & ramai lagi. Semua dah masuk paper. Hanis pun dah jadi pelakon.
  • fashion

Blogger yang berlumba yang jadi fashionista pun ada jugak. Tengok & senyum jela kan. Yang ok tu ok lah. Yang over tu entah. 
  • duit
Pernah jugak orang tanya "kau buat blog ni boleh dapat duit ke?". Kalau pandai ok lah income tu kan. Income tu sampingan je,jangan buat blog semata2 nak kaut duit. Nanti orang jelek.

Seronok tengok cara diorang berblog tapi kebanyakan nye dah jarang2 update sebab komitmen kerja/belajar maybe. Blogger yang lain sekarang pun ramai jugak yang meningkat naik. Tak tersenarai sebab ramai yang bagi aku berpotensi untuk naik. Aku kalau baca blog ni aku suka tengok cara penulisan dia. Mana yang menarik perhatian aku memang aku bookmark blog dia.

     Banyak pulak point aku. Maaf lah kalau kurang berkenan. Selain blogging aku suka memerhati. Memerhati turun naik dunia blogging. Ha gitu. Aku sendiri tak tau blog aku macam mana. Ade ke orang suka,suka nak baca,ok ke. Selalu jugak aku pikir semua tu. Biarlah. Kalau ada orang nak follow baca alhamdulillah,kalau tak tak pelah.

    Sudahlah tu,nak bersiap pegi pos barang. Bye!

p/s: aku happy sangat sebab result lebih baik dari sem lepas. Syukur alhamdulillah
    

17 comments:

  1. akak lupa nk tnye, result mcm mana?? ok x?? bila agak² nk kembali ke upm?? *okey, byk lak soklan*.. xrindu aiols ke?? :P


    skang GA dh suam² kuku kann.. huhu..

    ReplyDelete
  2. betol betol..dulu abg ben selalu buat segmen.memang meriah kot..huhu
    jom join ramai2 ! :)
    http://heartylolipop.blogspot.com/2013/02/segmen-miss-hearty-mencari-bloglist.html

    ReplyDelete
  3. hehe kite pun nak sgt jumpe jihah, upm dekat je kot hari2 lalu lalang :p

    haa tang memerhati tu sama! saya pun suka sangat observe dunia blog ni, tengok apa turun naik hahah mcm takde keja je ;p

    ReplyDelete
  4. hoihhhh baca tajuk. saya terus click nak baca sebab tajuk menarik. hehe. veheee.:D em tapi ramai yg kata blogging skang dah tak meriah mcm dulu. yeke jihah ? jihah start blogging pun 2010 kan....quite baru lagi tu. orang kata tahun 2009 and 2010 lah meriah sangat. start 2011 dah sloww. sdih pulak sbb tak dapat join masa zaman meriah. :/ sobs.

    ReplyDelete
  5. btul je... "Put aside what people say" ceewah :)

    ReplyDelete
  6. mcm2 trend..hehe bnyak yg ckap blogging sebab nak famous tpi yg penting dapat luahkan pndangan kita dengan cara kita sendiri :)

    ReplyDelete
  7. makin ramai blog yang bertapak... dan makin ramai blogger dikenali...

    ReplyDelete
  8. haah suka time ade org rmai buat ga and seggmen. lepas tu ni skrng kureng sikit. macam bermusim pulak kan

    ReplyDelete
  9. hehe .. banyak yang kena sasaran :)

    ReplyDelete
  10. suka entry nie. betul lah kalau ingat balik mula2 blogging sampai lah sekarang macam-macam bende jadi. hurmmm..

    ReplyDelete
  11. setuju sangat...since berblog nie kite paling up to date dgn info semasa compare dengan orang yang takde blog..

    ReplyDelete
  12. Kesimpulannya masing masing ada gaya sendiri kan Najihah, fie suka jugak ke blog fashion tapi rasa macam tak sesuai lah dengan fie. Huhu.

    ReplyDelete
  13. hehee kalo ikutkan blog ni trend tau kalo yg betul2 nk blogging sebab minat kan mesti takde alasan nk tggalkan blog.yelah ade yg tglkan blog dia selama setahun lebih dah...bz bebenor ke?

    ReplyDelete
  14. gath!!!! serius lama tak wat gathering! dulu zaman fiq mula2 blogging, ramai yg wat gath ni... fiq pernah pergi sekali..serius best!!! main bowling, makan2, gelak kuat2 lepas tu org pandang, then tukar2 pendapat psl blog.. huhu :)

    ReplyDelete
  15. awk lupa nak masukkan blogger bride to be lah hee. dulu zaman blogging cik epal tak brp femes lg and ada gakla singgah komen entry. skrg nan hado :p

    ReplyDelete
  16. tak sabar jugak nak buat gathering antara blogger2 ni..best kan dapat jumpa sume blogger face to face..kalo datang johor jgn lupa gtau..huhu

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi