Friday, December 9, 2011

Tutorial letak gambar kat shoutbox

Assalammualaikum..

   Act ade request dari blogger mintak tolong daku ajar cane nak buat gambar letak kat shout box ni. Act mule2 daku memang pening gilos nak buat sebab tak reti. Tapi cube2 at last tu ha gamba tengah bergedik kat tepi tu. Jom daku shae cane nak buat.


  • buat transparent punye gambar. Ikut kretiviti korang. Cara nak buat gambar jadi transparent cam header daku korang boleh tengok kat sini ye. 
  • pastu bile dah siap korang uplod gamba korang kat photo bucket. Daku senang gune photo bucket je. Kalau tak de lagi akaun tu sile lah daftar ye. 
  • then bile dah uplod korang copy url kat situ . Macam ni.
korang boleh ubah size gambar tu ikut kesesuaian shoutbox korang.
- copy HTML CODE / IMG CODE (kalau salah 1 error ) tu

  • pegi bukak korang punye kod shoutbox tu & cari kod kat bawah ni
letak kod yang korang dah copy kat step atas ni kat tempat yang daku letak anak panah tu. Gantikan je dengan kod sebelum ni


  • pas tu save tengok jadi ke tak.Siap! Kat situ kalau gamba korang terlalu kecik tak kelua. Kalau terlalu besar pun tak nampak. So korang kene pandai adjust sendiri lah ye.
  • Kalau still tak jadi let me know ya. Tak pun try care lain kat blog tutorial yang lain ye.
   Harap2 tuto ni dapat membantu korang & tuan yang request tu ye :)

7 comments:

  1. menarik!
    pocket dok kagum ngan gambar tu,
    mcm besh jer dk tergantung kat situ,
    cuma masa pocket nak bukan page kamu kat ofis, nak cover tu susah sikit:D
    heheheh:)

    ReplyDelete
  2. wah3 .. cik najihah bertutor la..^^ nice sharing~

    ReplyDelete
  3. owhh macam tu gupenya...
    xtau lak senang cam ni-.-"

    ReplyDelete
  4. header baru awak sgt comel. hehe. suka tengok !! :D terima kasih for the tutorial :)

    ReplyDelete
  5. hello.. sis saye da try buat tpi ta kuar.. knape ye ??

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi