Saturday, December 3, 2011

Petua : Limau Nipis

Assalammualaikum..

   Hai kamu2 semua. Phew penat nye jadi suri umah jap. Ok ni nak share dengan korang khasiat limau nipis. Semalam baru je daku wat treatment rambut. Treatment ape tu? Meh nanti bace ye.

   Ape yang bes dengan limau nipis ni? Die bole buat macam2 tau macam :

  • kelemumur
  • buang daki
  • hilangkan gatal kulit kepala
  • lembut kan rambut
  • hilangkan sakit kuku cengkam
  • tegangkan kulit muke
  • pewangi bilik**ciptaan baru secara manual
   Act semua yang kat atas tu daku penah amalkan. Alhamdulillah elok. Tapi kene la selalu amalkan. Daku ni malas sikit. Buat setahun sekali hahaha. Ok lah jom daku gitau care2 nye ye.
  • hilangkan kelemumur
  1. Ni korang amik 2 bijik limau tak pun 1 bijik limau nipis yang besar tu. Nak gune yang kecik pon bole lagi banyak jus die. 
  2. Then korang perah atas kepale korang. Bia kene kulit kepale tu. Bes woo
  3. Balut dengan tuala & bia selame dalam 15 minit. Urut2 sikit kepale tu.
  4. Bilas. Bilas bersih2 tau. kalau boleh tak yah syampu
  • buang daki
  1. tonyoh limiau nipis yang dah dikerat kat kawasan daki. Hati2 kalau pedih tak tau
  2. Basuh
  • Gatal kulit kepala
  1. Buat macam yang kelemumur tu. 
  2. Urut kasi kuat sikit

  • lembutkan rambut
  1. lumurkan jus limau nipis tu kat rambut
  2. biakan sekejap
  3. bilas bersih2
  • hilangkan sakit kuku cengkam
Tengok entry kat sini
  • tegangkan kulit muke
  1. campur dengan bedak sejuk sikit
  2. sapu kat kulit muke
  3. akan rase pedih sikit
  4. bilas
  5. hasilnye memang tip top!
non edited. abaikan parut tu. Bedak sejuk + limau nipis ohsem

  • pewangi bilik
Ok ni daku punye idea. Agak2 tak de duit nak beli pewangi bilik tu perah aje limau nipis. Wangi gilos hihi.

   Ok lah tu sikit sebanyak yang daku share dari ape yang daku dah cube. Limau nipis ni banyak khasiat die. Nak hilangkan jerawat pon bole tapi sakit weh. Baik tak yah. Sebab die berasid kan masam. Ha kan dah masuk kimia haha. 

   Ape2 pun sebelum nak try tu bace bismillah dulu ye. Ok selamat mencuba!


9 comments:

  1. wow, boleh try ni...hehe
    Lagi 1, air limau nipis tanpa gula,boleh turunkan berat badan juga... :)

    ReplyDelete
  2. Err.. untuk nak menguruskan jari buleh apply limau ni tak,
    jari ni besor sangat lah nak pakai netbook 10.1 hahahah:D

    ReplyDelete
  3. Air limau pon sedap untuk diminum.LOL joking

    Yeahh banyak benda boleh buat dengan limau ni

    ReplyDelete
  4. wahh... petua yg sgt menarik. hehe
    baru baca review dr ujang ^_^

    ReplyDelete
  5. buat limau ais pun sodapppp , haha .

    ReplyDelete
  6. sayang,ada tips nak ilangkan dengkur tak?

    ReplyDelete
  7. suke minum lumau nipis suam je..hehehe

    ReplyDelete
  8. Tq for petua...bawa balik setappurware aiskrim limau kasturi n lipis dr kg...dok pk nk wat apa selain air..

    ReplyDelete
  9. dapat hilangkan jerawat ke atu tegangkan muka je????

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi