Thursday, January 26, 2012

muka berminyak. Tips?

Assalammualaikum

  Sempena berkesan dengan care daku control kulit muke dari terus berminyak ni meh daku nak share dengan korang sekali ye. Memang susah nak atasi kulit berminyak ni unless kalau kite betul2 control. InsyaAllah boleh. Tapi ni semua depends pade jenis kulit muke ye.



   Ape yang perlu dibuat?

  •    kurangkan makanan berminyak
Makan makanan berminyak yang berlebihan buat kan kelenjar minyak penuh. Itu yang daku tau la. Agak2 kari tu ke sambal tu ke terlalu berminyak sangat kurangkan la amik ye. Jangan kau telan je
  • pelembab muka
Jangan lupe pakai. Tapi daku tak pakai pun pelembab muke bagai ni sebab bagi daku lagi berminyak. Thats my skin. So daku hanye pakai pembersih muke semate2. Korang pilih la pelembab muke yang betul ok.
  • sentiasa cuci muka!
Tak kirela sebelum tido ke lepas mekap ke lepas kelua ke kene cuci muke. Daku lepas kelua je mane2 mesti akan terus cuci muka sebab tak selesa. Berminyak je muka even tak. Seeloknye cuci muka sebelum tido tak payah pakai ape2 kot sebab kulit muka bole bernafas.

Opss! Gune pencuci muke yang betul2 sesuai hokeh nyah
  • jangan terus tempek bedak compact bile rase muka berminyak
Ni selalu yang orang buat kan. Dulu daku selalu buat. Jangan buat sebab minyak akan lebih bertambah kat muka. Siyes. Dah la berminyak korang lagi tambah pakai bedak compact. Lagi la berkilo2 minyak kat muka tu.
  • bedak compact
Pilih bedak compact yang free oil kalau bole. Dan yang betul2 padan dengan jenis kulit muke. Kalau silap bole tambah jerawat & berminyak muke. 
  • minum air masak
Banyakkan minum air masak. Minum air masak banyak kelebihan. Minum lah banyak2 pon tak pe. 

Takat ni tu yang daku tau la. Nanti korang pegi google sendiri ok.

Ape yang daku amalkan untuk control kulit dari berminyak?
  1. bawak kertas minyak kemana2
  2. tak pakai ape2 selain bedak pixy bile nak kelua mane2 
  3. cuci muka sebelum tido
  4. urut kulit muka bile cuci muka
  5. pakailah safi balkis hihi
  6. petua zaman dulu letak timun,tomato & skrub
Takat ni alhamdulillah kurang berminyak. Korang kene bijak pilih pencuci muke. Kalau dulu daku ade review pasal BB Cream tu kan. Skang daku da tak pakai da semua bende tu sebab bagi daku lagi tambah berminyak bile pakai. Bedak compact pixy memang elok wa cakap lu

tayang muke free oil kejap ahaks

So kalau ade yang terkurang tak betul tegur la eh hihi. Selamat mencuba !

20 comments:

  1. bgus tips ni.thanks for sharing dear :)

    ReplyDelete
  2. kalau muka berkilat lepas makeup tu akk suke.nmpk cantek.pelik kan akk.

    ReplyDelete
  3. haah jihah. dulu time namee pergi new york skin solution, beauty cnsultant tu kata kurangkan makanan minyak dan rajin tab tab serap minyak kt muka dengan kertas serap minyak tu.:) namee try..n jadi !! hehe.kulit namee pun minyak gak. banyaks.

    ReplyDelete
  4. Saya pakai pelembap muka bila malas nak cuci. Oklah tu. Haha

    ReplyDelete
  5. Awak . haha xD
    tIPS tErbaik lah !
    Terima kasih coz shre it .. :)

    ReplyDelete
  6. aku pun baru nak start pakai pencuci muka safi nie..hehe

    ReplyDelete
  7. nak tambah..rajin2 solat..sebab bila solat, kan basuh muka masa nak wudhu kan..

    ade org pesan, kalau nak pakai bedak, jgn pakai compact powder bila masa ptg (tak ingat sebab ape), pakai bedak biasa je...

    btw, nice tips!

    ReplyDelete
  8. x suka muka berminyak..rasa berat je muka..tapi sekarang ni suka sebab dah berkurang minyaknya..:)

    ReplyDelete
  9. yeah, betul betul. pakailah safi balqis. selamat dan suci. haha :D

    ReplyDelete
  10. da jadi pakar kecntikakan akq nie :)
    hehehe
    tp kadg2 pembsuh muka or ape2 jenis yg kita pakai kat muka tu yg bt muka berminyak
    btol gak gak ckp akq
    kene plh yg sesuai
    tp xkn nak test satu2
    hehee :D

    ReplyDelete
  11. kulit ca berminyak dan mmg xboleh pakai bedak compact pon. :(

    ReplyDelete
  12. Nice tips!

    Saya combination skin. Oily on Tzone tapi kering kat other area...

    Kat tempat minyak tu mmg selalu bermasalah.. tensi!

    Bab kurangkan makan benda berminyak tu susah sikit nak kawal...

    ReplyDelete
  13. muka sy bnyk parut jerawat..ape rahsianya?? huhu

    ReplyDelete
  14. mmg terbaik la tips ni kan...heee~

    ReplyDelete
  15. kulit saya berminyak.

    dan terima kasih atas tips ini.

    nak paksa diri minum air masak lepas ni..(saya tak suka air masak T_T)

    dan nak cuba yang timun and tomato tu juga! thanks! :)

    ReplyDelete
  16. Maaf permisi,sayaa berasal dari indonesia bila ♏ªªu pesan bedak safii bagaimana caranya???adaa online nyaa apa tidak ?

    ReplyDelete

Thank You For Your Comment. Will be reply later.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk Yang Wangi